Mitä on Psyllium ja mistä sitä voi ostaa

Mitä on Psyllium ja mistä sitä voi ostaa

Mitä on Psyllium ja mistä sitä voi ostaa?

Psylliumin ja ksantaanin avulla saadaan luontaisesti gluteenittomien jauhojen leipoutuvuutta ja sitkopitoisuutta parannettua.

Psyllium

Psyllium on intialaisen Plantago ovata -kasvin jauhettuja siemeniä. Siemenet ovat hyvin kuitupitoisia. Psylliumsiemenkuorijauheella on samoja ominaisuuksia kuin gluteenilla, se antaa leivonnaisille sitkoa ja kuohkeutta. Leivonnaisten leipoutuvuus on parempi eikä taikina tartu käsiin. Leivonnaisesta tulee myös mehevä ja vähemmän mureneva. Psyllium lisätään hiivaleivonnassa haaleaan nesteeseen hiivan kanssa ja annetaan seistä 10 min. Kun seos on hyytelömäistä, joukkoon vatkataan sähkövatkaimella muut jauhot. Jauhoja käytetään 10-30 % vähemmän kuin ilman psylliumia leivottaessa. Leivinjauheella valmistettavissa leivonnaisissa psyllium sekoitetaan jauhojen joukkoon.

Psyllium on mauton ja hajuton, joten sitä ei erota valmiista leivonnaisesta. Jauhe lisätään leivonnaisiin pieniä määriä: hiivaleivonnassa 1-2 rkl/l taikinanestettä ja leivinjauheleivonnassa n. 1 tl/3 dl jauhoja. Tuotetta myydään mm. Vuohelan Herkku Oy:n Farina Psylliumjauheena, Virtasalmen Viljatuote Oy:n Psylliumjauheena ja Oriolan Fiber Husk Psylliumsiemenkuorijauheena.

Ksantaani

Ksantaani (ksantaanikumi, E415) on hyydykeaine, jota valmistetaan bakteerikäymisen avulla sokeriliemestä. Ksantaania käytetään sakeuttajana mm. konditoriatuotteissa, makeisissa ja salaatinkastikkeissa.

Ksantaani sekoitetaan leivonnassa jauhojen joukkoon. Ohjeellisina annostusmäärinä hiivataikinoissa on 1 – 1 ½ tl/jauhokilo, kakkutaikinoissa ja pikkuleipätaikinoissa 1/6 tl/jauhokilo. Myydään Vuohelan Herkku Oy:n Ksantaanijauheena.

HUOM! Psylliumia tai ksantaania voi lisätä taikinaa, vaikka sitä ei ohjeessa olisi mainittukaan. Psylliumia käytettäessä jauhomäärää voi vähentää 10-30 %. Valmiissa luontaisesti gluteenittomissa jauhoseoksissa on jo valmiina ksantaania tai psylliumia. Samaan taikinaan voi lisätä sekä psylliumia ja ksantaania.

 

Vastaus pohjautuu Allergia- ja astmayhdistyksen tietoihin.

Gluteenittomaan versioon voi käyttää gluteenitonta jauhoseosta sekä psylliumia. Joissakin jauhoseoksissa voi olla myös valmiina psylliumia tai ksantaania. Terveisin, Kuluttajaneuvonta

Kysyisin leivonnasta: olen tehnyt vuosia liha- ja kasvipiirakkaa rahkavoitakinaan. Siihen käytän 4 dl venhäjauh. 250g rahkaa ja 250g voita. Haluaisin tehdä piirakan gluteenittomana, joten mitä jauhoja ja kumpaa lisäksi: psylliumia vai ksantaania?

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.