Tuoreen hiivan korvaaminen kuivahiivalla

Pikkupullat

Millaisella suhteella tuoreen hiivan asemesta voi käyttää kuivahiivaa? Eli kuinka paljon kuivahiivaa tulee käyttää, jos reseptissä lukee vaikkapa 50 g hiivaa?

Suhde on seuraava: 10 g kuivahiivaa vastaa 30 g tavallista tuorehiivaa. Siis jos ohjeessa lukee 50 g hiivaa, käytä 15-20 g kuivahiivaa. Jos hiivataikina on rasvainen, tarvitset hiivaa enemmän, esim. pullataikinaan. Sämpylätaikinaan taasen riittää pienempi määrä.

Kun käytät kuivahiivaa muista, että se lisätään jauhojen joukossa ja silloin neste saa olla kuumempaa eli n. 45-asteista eli selvästi kädenlämpöistä lämpimämpää, jotta kuivahiiva alkaa toimia! Tarkista  myös kuivahiivan parasta ennen -päiväys ennen käyttöä, kuivahiiva ei toimi kunnolla jos se on ehtinyt vanhentua.

Tuote:

Ei ole suola koskaan tappanut hiivaa ainakaan minulla. Jopa leipomoissa laitetaan kaikki aineet samaan aikaan yleiskoneeseen ja käynnistetään kone ja odotetaan, jotta taikina on valmis.

Minä pistän alussa vettä, hiivaa, sokeria tai siirappia, suolaa ja mausteet eikä koskaan hiiva ole kuollut.

Olen lukenut, että rasva estää hiivan aktiivisuuden ja siksi rasva lisätään lopussa.
Kuivahiivan nakkaan aina veteen.

Me ammattikoulussa pistetään kaikki aineet yhtä aikaan isoon astiaan. Eikä mietitä mikä tulee ekana.

jos ei ole lämpömittaria niin mitä tiedän milloin 42 asteinen neste ?

Neste on tuolloin selvästi kädenlämpöä lämpimämpää. Terveisin, Kuluttajaneuvonta

Tuo on totta, älä lisä kuivahiivaa jauhoihin. Minä otan noin 1/2 dl lämmintä +39°C vettä, 1/3 tl sokeria ja 1rkl kuivahiivaa sekoita ja anna olla noin 1-2 minuuttia niin hiiva alkaa "elää" ja kohoaminen on varmaa taikinallesi! Pullataikina vaatii enemmän kuivahiivaa noin 1,5 rkl.

Myös kuivahiiva +44 c sekoittaen 3 dl vettä ripaus sokeria mukaan

ihan ok

En enää koskaan lisää kuivahiivaa jauhojen joukkoon. Olen jo pidemmän aikaa tehnyt pizza-, sämpylä-, patonki- ja leipätaikinat niin, että reilusti kädenlämpöiseen veteen lisään leivontaohjeessa olevan määrän suolaa, öljyä sekä reilun ripauksen sokeria vaikkei sitä ohjeessa olisikaan. Kaadan kuivahiivan sekaan, sekoitan ja lisään ohjeen jauhomäärästä noin 1/4:n. Sekoitan ja jätän hiivan heräämään. Kun seos noin vartin-puolen tunnin päästä kuplii, lisään loput jauhoista ja alustan taikinaksi ja kohotan normaalisti.

Suola tappaa hiivan jos se on suorassa kontaktissa siihen. Suola kannattaa lisätä jauhojen kanssa.

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.