Tuoreen hiivan korvaaminen kuivahiivalla

Tuoreen hiivan korvaaminen

Millaisella suhteella tuoreen hiivan asemesta voi käyttää kuivahiivaa? Eli kuinka paljon kuivahiivaa tulee käyttää, jos reseptissä lukee vaikkapa 50 g hiivaa?

Suhde on seuraava: 10 g kuivahiivaa vastaa 30 g tavallista tuorehiivaa. Siis jos ohjeessa lukee 50 g hiivaa, käytä 15-20 g kuivahiivaa. Jos hiivataikina on rasvainen, tarvitset hiivaa enemmän, esim. pullataikinaan. Sämpylätaikinaan taasen riittää pienempi määrä.

Kun käytät kuivahiivaa muista, että se lisätään jauhojen joukossa ja silloin neste saa olla kuumempaa eli n. 45-asteista eli selvästi kädenlämpöistä lämpimämpää, jotta kuivahiiva alkaa toimia! Tarkista  myös kuivahiivan parasta ennen -päiväys ennen käyttöä, kuivahiiva ei toimi kunnolla jos se on ehtinyt vanhentua.

Tuote:

En enää koskaan lisää kuivahiivaa jauhojen joukkoon. Olen jo pidemmän aikaa tehnyt pizza-, sämpylä-, patonki- ja leipätaikinat niin, että reilusti kädenlämpöiseen veteen lisään leivontaohjeessa olevan määrän suolaa, öljyä sekä reilun ripauksen sokeria vaikkei sitä ohjeessa olisikaan. Kaadan kuivahiivan sekaan, sekoitan ja lisään ohjeen jauhomäärästä noin 1/4:n. Sekoitan ja jätän hiivan heräämään. Kun seos noin vartin-puolen tunnin päästä kuplii, lisään loput jauhoista ja alustan taikinaksi ja kohotan normaalisti.

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.