Ruokaisat suolaiset juhlaleivonnaiset

Lähes kaikissa juhlissa on tarjolla niin makeita kuin suolaisia leivonnaisia. Tässä blogijutussa keskitytään suolaisiin leivonnaisiin, jotka ovat samalla ruokaisia ja sopivat juhliin tarjottavaksi. Jutussa kerrotaan erilaisista suolaisista taikinoista ja saat ideoita, mitä kaikkea voit loihtia niistä. Kun tarjoat näitä juhlissa, ei tarvita välttämättä lämpimiä ruokia, vaan riittää, että suolaisten vastapainoksi on jotain makeaa. Makeista herkuista kerron erikseen toisessa blogitekstissäni.
Karjalanpiirakat, riisipiirakat
Perinteisten karjalanpiirakoiden leipominen vaatii vaivaa, mutta tulos saa varmasti kehuja. Piirakat voi leipoa ajoissa pakastimeen ja sulattaa juhlapäivän aamuna. Täytteeksi sopii riisistä tai riisistä ja ohrasta valmistettu puuro. Ohra on kuitenkin riisiä terveellisempää, kotimaista ja siinä on enemmän makua. Täytteeksi sopii myös perunamuusi. Löydät itseleivottavien karjalanpiirakoiden reseptin tästä.
Pääset helpommalla, kun paistat juhliin käteviä Myllyn Paras Cocktail-Riisipiirakoita, joita on saatavilla 675 gramman pusseissa. Myöskään uusia Myllyn Paras Cocktail-Perunapiirakoita ei kannata unohtaa. Muista valmistaa piirakoiden kaveriksi herkullista munavoita, joka löytyy muiden piiraiden päällystevinkkien kanssa.
Pasteijat ja croissantit
Pasteijat ja croissantit ovat herkullisia lehteviä leivonnaisia, jotka syntyvät lehtevää taikinaa käytettäessä. Tällaisia ovat voi-, torttu-, lehti-, ja filotaikina ja niiden muunnokset. Myllyn Paras voitaikina on nimensä mukaisesti voilla leivottu ja maku on voin ansiosta runsas. Myllyn Paras Lehtitaikina ja Myllyn Paras Torttutaikina ovat yleensä kasvimargariinilla leivottuja. Myllyn Paras Filotaikina on itsessään rasvatonta. Koska taikinat ovat yleensä makeuttamattomia, ne sopivat hyvin suolaisten leivonnaisten taikinoiksi, joista valmistuvat pasteijoiden ja croissantien lisäksi suolaiset tortut, piiraiden pohjataikinat ja suolaiset leivokset. Leivonnaisten taikinakerrokset kohoavat kauniisti, kun paistolämpötila on riittävän korkea (uuni n. +225 °C). Liian matalassa lämpötilassa taikinakerroksista ei tule lehteviä ja liian korkeassa lämpötilassa pinta tummuu, eikä taikina ehdi kypsyä täytteen alta.
Mainio idea juhliin on leipoa vegaanisesta Myllyn Paras Lehtitaikinasta ja juureksista maistuvia ja taloudellisia Hasselbackan pasteijoita. Näiden näyttävien avopasteijoiden täytteeksi voit käyttää yhtä tai useampaa juureslajia. Käytä mieluiten melko pieniä juureksia, jolloin lopputulos on kaunein. Erilaisilla tuorejuustoilla saat vaihtelua. Monien mielestä yrttituorejuusto sopii porkkanan kanssa, sinihometuorejuusto punajuuren kanssa ja pippuri- tai chilituorejuusto sopivat niille, jotka haluavat enemmän potkua makuun.
Myös seuraavat reseptit ovat suolaisia juhliin sopivia pasteijoita/croissanteja:
Käteviä tarjottavia juhliin ovat paistovalmiit pasteijat: Myllyn Paras Lihapasteija, Myllyn Paras Tomaatti-mozzarella pasteija, Pinaatti-feta pasteija ja Kinkku-Pekonipasteija, palmuöljytön. Löydät tietoa näistä lisää Pakasteleivonnaisista.
Pakastepasteijoita kannattaa pitää pakastimessa aina varalla. Kun syötävien tarve juhlissa onkin suurempaa, mihin on varauduttu, löytyy apu juuri näistä.
Superlehtevä tulos syntyy filotaikinasta, josta voi loihtia kaikkein lehtevimmät herkut, erilaiset suolaiset ja makeat piirakat, nyytit, rullat ja leivokset. Kreikkalaista alkuperää olevaa filotaikinaa on saatavilla pakasteena pitkän muotoisessa pakkauksessa, joka sisältää paperinohuita filotaikinalevyjä rullattuina. Jokainen filotaikinalevy voidellaan yksitellen kauttaaltaan öljyllä tai voilla. Kun valmistetaan filotaikinaherkkuja, tulee olla tarkkana, ettei ohut taikina pääse kuivumaan. Keväinen näyttävä ja maistuva filoherkku juhliin syntyy keväällä korvasienistä, kesällä kantarelleista ja syksymmällä muista sienistä: Sienistruudeli.
Tuulihatut
Tuulihatut valmistetaan tuulihattutaikinasta, jonka raaka-aineina ovat vesi, rasva, vehnäjauhot ja munat. Valmistus alkaa keittämällä rasva ja vesi kattilassa. Seokseen lisätään jauhot voimakkaasti puuhaarukalla sekoittaen, jolloin jauhot kuumentuvat ja imevät vettä nopeasti ja taikina irtoaa kattilan reunoista. Kun seos on vähän jäähtynyt, vatkataan munat joukkoon yksitellen voimakkaasti vatkaten. Taikina kohoaa ilman kohotusainetta uunissa vesihöyryn avulla.
Taikinasta pursotetaan tai nostellaan pieniä nokareita pellille. Tuulihatut paistetaan 200 °C:ssa 20–40 min (koko vaikuttaa paistoaikaan) avaamatta uunin luukkua ainakaan ensimmäisten 15 minuutin aikana, jotta tuulihatut eivät lässähdä. Liian aikaisin uunista otetut tuulihatut myös menettävät muotonsa ja lässähtävät kokoon. Niinpä tuulihattujen tulee jäähtyä kunnolla ennen halkaisua ja täyttämistä. Keväinen näyttävä ja maistuva tuulihattuherkku juhliin syntyy parsasta: Tuulihatut parsatäytteellä.
Ruokaisat piirakat
Valmistaikinoista on helppo leipoa erilaisia piirakoita. Esimerkiksi Pyöreä Piirakkataikina, suolaisesta ja Pyöreä Ruis-Kaura Piirakkataikinasta syntyy helpolla hyvää tarjottavaa juhliin:
- Kasvispiirakka yrttisellä makupohjalla
- Nokkos-ricottapiirakka
- Suolainen piirakka tuoretäyttein
- Mäti-lohipiirakka
Iso Lehtitaikinasta leivot kerralla pellillisen piirakkaa tai valmistat erimuotoisia lehteviä piirakoita juhliin. Tässä muutamia herkullisia ideoita.
Innokkaimmat leipurit voivat toki itse sekoittaa ainekset ja valmistaa itse piirakoihin myös pohjataikinat. Useimmiten taikina valmistetaan nyppimällä, jolloin kylmä rasva ja jauhot nypitään käsin murumaiseksi seokseksi ja siihen sekoitetaan nopeasti munat tai neste. Yksinkertaisimmillaan taikinan ainekset voidaan vain sekoittaa keskenään (sula tai pehmeä rasva). Katso Suolaisen piirakkapohjan helppo perusohje.
Osan tai jopa kaikki vehnäjauhot voi korvata muiden viljojen jauhoilla, hiutaleilla, leseillä tai perunajauhoilla tai jauhot voi korvata kokonaan gluteenittomilla jauhoseoksilla. Suolaisia taikinoita voi maustaa juusto- tai juuresraasteilla, tuoreilla tai kuivatuilla yrteillä, kuivatuilla kasvis- ja juuresrouheilla, erilaisilla mausteilla kuten yrttimausteilla, paprika- tai piparjuurijauheella tai jauhetuilla pippureilla jne.
Kurkkaa ohje Kinkkupiirakka tattarijauhoista.
Kommentteja ja keskustelua