Herkkuja kaaleista

Syksyn tullen kaalien laaja suku pääsee suomalaisiin ruokapöytiin. Tosin ensimmäisten kaalien herkuttelu on aloitettu jo aiemmin, kuten broccolinien eli varsiparsakaalien ja varhaiskaalien nautiskelu grillilohkoina. Lapsuudessani kaaliruoat olivat nimenomaan vasta syksyn ruokaa. Äitini valmisti usein syksyisin parhaista keräkaalin lehdistä meheviä kaalikääryleitä ja lopusta kaalilaatikkoa. Kaalit ovat huokeita raaka-aineena ja niistä voi valmistaa uskomattoman monenlaisia ruokia, jotka eivät heti tule mieleenkään. Lisäksi kaalit ovat todella hyviä ravintoarvoltaan. Useimmat kaalit ovat kotimaisia ja lähiruokaa. Kerron tässä blogissa eri kaaleista ja ideoita, mitä kaikkia maistuvia ruokia kaaleista voi loihtia.
Kaalien suku on laaja ja kaaleja löytyy kukkivista kaaleista keriviin. Kaalit ovat kestäviä viljelykasveja, jotka menestyvät viileässäkin ilmastossa, kuten Pohjoismaissa. Viileän ilman ja valoisten öiden arvellaan jopa parantavan kaalien makua. Kaalien kasvatus itse vaatii kuitenkin niksinsä ja tarkkana saa olla, etteivät kaalit joudu kaaliperhosten ja muiden toukkien, etanoiden tai pupujen suihin. Muistan itse kasvattaneeni tai yrittäneeni kasvattaa moniakin eri kaalilajeja nuorena 4H-kerholaisena. Harvoin sain satoa, josta siemenpussin upea kuva kertoi. Haasteena olivat tuholaisten lisäksi satokauden lyhyys ja kasvatusmaan ravinteiden puute, lisäksi useimmiten syksyn pakkaset iskivät ennen kuin kaalit ehtivät valmistua riittävän kiinteiksi ja isoiksi. Sittemmin olen tyytynyt lehtikaalin kasvattamiseen kotipuutarhassa – lehtikaali lienee helpoin ja satoisin kaali itse kasvatettavaksi.
Tunnetuimmat kaalit
Kukkivista kaaleista tunnetuimpia ovat kukkakaali eri väreineen, parsakaali ja varsiparsakaali eli brokkolin. Keriviä kaaleja ovat muun muassa valkokaali, punakaali, suippokaali, ruusukaali, kiinankaali ja paksoi eli pinaattikiinankaali. Muita tunnettuja kaaleja ovat ainakin lehtikaali, kurttukaali ja kyssäkaali.
Kaalien terveysvaikutuksia
Kaaleissa on hyvin C-vitamiinia, polyfenoleja, glukosinolaatteja ja ravintokuitua sekä kivennäis- ja hivenaineita, kuten kalsiumia, kaliumia, mangaania, rautaa ja seleeniä sekä E- ja K-vitamiineja, A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia ja B-ryhmän vitamiineja. Eri kaaleissa on erilaiset määrät ravintoaineita. Kaalien rikkiyhdisteillä on matala-asteista tulehdusta torjuvia ominaisuuksia. Kaalien antioksidantit hillitsevät kehon hiljaista tulehdusta. Syömällä monipuolisesti eri kaaleja, voi parantaa esimerkiksi vastustuskykyä. Eritoten lehtikaali on hyvä kalsiumin ja raudan lähde.
Ravintoaineet ovat parhaimmillaan raakana, mutta monet ravintoaineet säilyvät hyvin kypsennettynäkin.
Kypsennetyt kaaliruoat ovat yleensä vatsaystävällisempiä kuin raa´asta kaalista valmistetut. Hapatus parantaa kaalien sulavuutta. Herkkävatsaisille sopivat useimmiten kiinankaali ja lehtikaali.
Kaalien runsaalla kuitupitoisuudella on niin ikään etunsa. Kaaliruoka täyttää vatsan nopeasti, mutta turhia kaloreita ei juuri kerry, koska kaaleissa on runsaasti ravintoaineita, mutta vain vähän kaloreita. Samalla kuidut ovat vatsan ilo pitäen huolta ruoansulatuksesta ja suoliston toiminnasta.
Valkokaali eli keräkaali
Valkokaali eli yleisnimellä keräkaali on klassisin kaali, joka tulee ensimmäisenä mieleen, kun puhutaan kaaleista. Keräkaali on usein kookas, massiivinen ”kaalinpää”, joka voi painaa 1–6 kg. Keräkaalin muunnoksia ovat puna- ja suippokaali. Keräkaali muunnoksineen sopii syötäväksi niin raakana kuin kypsennettynä. Raakana hienoksi raastettu kaaliraaste on mehevää syötävää liha- ja kanaruokien kanssa. Kaaliraasteen voi kypsentää pannulla maistuvaksi lämpimäksi lisukkeeksi. Tällöin se on vatsalle paremmin sulavaa.
Suosituin ruoka keräkaalista on itse tehdyt kaalikääryleet. Tässä mainiossa reseptissä Myllyn Paras Ohrasuurimot tuovat täyteläistä viljaista makua kaalikääryleiden täytteeseen. Sekä kaali että suurimot keitetään erikseen. Kaalin kannan koverrus nopeuttaa kaalinkerän kypsymistä. Kääryleitä varten kaali keitetään kaalin kokoa isommassa kattilassa kiehuvassa vedessä kypsäksi. Kaalikääryle syntyy taittelemalla kaalin lehteen täyte paketiksi ja sauma on muistettava jättää alaspäin. Siirappivesivoitelu takaa hyvän maun. Katso tämän linkin takaa, kun valmistan kaalikääryleitä Maija Silvennoisen ja Hanna Sumarin kanssa Terveysmessuilla Helsingissä lokakuussa 2012. https://www.myllynparas.fi/reseptit/kaalikaaryleet
Mikäli olet siskonmakkaroiden ystävä, voit täyttää kaalikääryleet niistä tehdyllä massalla. Löydät Siskonmakkara-kaalikääryleet -reseptin tästä: https://www.myllynparas.fi/reseptit/siskonmakkara-kaalikaaryleet Reseptin on suunnitellut Kaisa Sillanpää Sauvosta. Hän sai ohjeellaan Iltalehden Kotikokki-kilpailussa 1. sijan vuonna 2012.
Jos et jaksa valmistaa kaalikääryleitä, pääset helpommalla, kun teet kaalilaatikkoa. Se on perinteinen paistosruoka isossa uunivuoassa, jonka lisäkkeenä tarjoillaan yleensä puolukkasurvosta. Uunissa meheväksi ja makeaksi kypsyvä keräkaali ja ohrasuurimot antavat kaalilaatikolle herkullisen maun. Ruokaa varten kaali suikaloidaan ohuiksi suikaleiksi ja keitetään kattilassa kiehuvassa vedessä kypsäksi, noin 15 minuutin ajan. Kaalin keittoaikaan vaikuttaa se, kuinka alku- tai loppukauden satoa kaali on, nopeimmin kypsyy varhaiskaali/kesäkaali. Katso herkullinen Kaalilaatikko-resepti tästä: https://www.myllynparas.fi/reseptit/kaalilaatikko
Kaalilaatikkoon voi käyttää valkokaalin lisäksi muita kaaleja, kuten kiinankaalia ja eri juureksia, kuten porkkanaa, punajuurta tai palsternakka. Erilaisia ainesosia käyttämällä saat vaihtelua laatikkoruokiin. Porkkana tuo makeutta, punajuuri antaa väriä ja palsternakka aromikkuutta sekä aavistuksen pähkinäisyyttä. Kaali-porkkanalaatikko-resepti paljastuu tästä: https://www.myllynparas.fi/reseptit/kaali-porkkanalaatikko.
Kaalilaatikon sijaan voi valmistaa liedellä kätevästi maistuvaa Kaalipataa. Kaalin kanssa on käytetty perinteisimmin riisiä, mutta ohra- tai kaurasuurimot antavat enemmän makua, kuitua ja muita terveellisiä aineita ruokaan. Myllyn Paras Esikypsytetyt Rikotut Ohrasuurimot on valmistettu kuorimalla, pilkkomalla ja esikypsyttämällä ohranjyvät. Esikypsytyksen avulla on pystytty lyhentämään suurimoiden keittoaikaa huomattavasti. Keittoaika lisäkkeeksi on vain 20 minuuttia. Halutessasi voit kokeilla valmistaa kaalipadan kookosmaidolla, jolloin saat perinteiseen kaalipataan uutta makuvivahdetta. Katso resepti, kuva ja ruoan valmistusvideo tästä: https://www.myllynparas.fi/reseptit/kaalipata
Erilaisia kaaliraasteita voi käyttää osana kasvispihvejä. Mainiot kasvispihvit valmistuvat niin, että keität riisihiutaleista maitoon pikariisipuuron, johon lisäät raasteet. Raasteiksi sopivat kaalin lisäksi porkkana-, sipuli-, palsternakka ja/tai punajuuriraaste. Tuorejuustoilla saat makua pihveihin ja munan tarkoitus on sitoa pihvien koostumus. Löydät Riisi-kasvispihvit uunissa -reseptin tämän linkin takaa: https://www.myllynparas.fi/reseptit/riisi-kasvispihvit-uunissa.
Pyttipannut ovat kaapin tyhjennysruokia parhaimmillaan. Erilaiset kaalit sopivat niihin mainiosti. Lisäksi mukaan kannattaa laittaa pastaa tai perunaa, sipulia, munaa, herkkukurkkua sekä makkaran, kinkkuleikkeiden ja/tai juustojen jämiä. Perusresepti pyttipannulle on tässä: https://www.myllynparas.fi/reseptit/pyttipannu-pastalla.
Kaalia voi käyttää myös makeisiin jälkiruokiin
Ihan ensimmäisenä ei tulisi mielen käyttää kaalia kaurapaistokseen, vaikka tosiasiassa kaali makeutuu paistettaessa ja monet kaaliruoat ovat aavistuksen makeita. Olen suunnitellut kaalilla, sipuleilla ja fenkolilla höystetyn omenapaistoksen, joka on suolainen muunnos klassikkojälkiruoasta, jossa omenalohkot kuorrutetaan uunissa kauraseoksella. Kuorrutettu kaali-omenapaistos sopii hyvin kasvis-pääruoaksi tai iltapalaksi. Tässä suolaisessa paistoksessa kauramuruseos saa makunsa kookosöljystä, joka sopii hyvin paistoksen fenkolien, sipulien ja chilin makumaailmaan. Mikäli kookosöljyä ei ole, voit käyttää kasvismargariinia. Hunajan ja kaalin makeus korostaa mukavasti muuten suolaista ruokaa. Saat mainion ohjeen tästä: https://www.myllynparas.fi/reseptit/kaali-omenapaistos-kaura-kookosmurulla.
Kesäinen varhaiskaali
Varhaiskaali on kesäistä rapeaa, maukasta ja mehukasta kerä- eli valkokaalia, johon on valittu oma aikaisin kypsyvä lajike, sillä varhaiskaalin tulee kasvaa nopeasti ja maun tulee olla makea. Rakenne tulisi olla kevyt eli kaalinkerä ei saa painaa kiloja. Varhaiskaalit kylvetään Suomessa maalis- ja huhtikuussa kasvihuoneisiin ja kasvuaika on pari kuukautta. Satokausi on lyhyt ja kestää vain noin kuukauden. Varhaiskaalin lisäksi kasvatetaan kesä-, syys- ja talvikaaleja.
Varhaiskaalista syntyy herkullisin Coleslaw, amerikkalainen kaalisalaatti, mutta sen voi tehdä myös valkokaalista. Varhaiskaali Coleslaw -resepti paljastuu tässä:
300 g varhaiskaalia, pienikerä
1 porkkana
1 omena
½ sitruuna (kuori + mehu)
1 tl suolaa
1 tl sokeria
½ tl rouhittu mustapippuria
(vähän tuoretta korianteria, lehtipersiljaa tai sipulin varsia)
100 g majoneesia
Suikaloi kaali hyvin ohuiksi suikaleiksi ja lisää kulhoon. Kuori porkkana ja omena, ja raasta ne karkealla terällä kulhoon. Pese sitruuna hyvin, raasta kuori ja purista mehu raasteiden joukkoon. Lisää nämä sekä suola ja rouhittu mustapippuri suikaleiden joukkoon. Painele tai nuiji suikaleita kevyesti ja anna maustua vähintään 20 minuuttia, puristele ylimääräinen neste pois ja nosta tarjoilukulhoon. Leikkaa korianteri tmv. silpuksi, lisää se ja majoneesi seoksen joukkoon. Tarkista maku, lisää suolaa ja pippuria maun mukaan. Majoneesin tilalla voit käyttää kermaviiliä, ranskankermaa tai kaurafraichea (reilu 1 dl), jonka maustat sinapilla (1 rkl) ja omenaviinietikalla (1 rkl).
Kesällä saat maistuvia salaatteja grillaamalla kasvikset nopeasti grillissä. Tällainen on esimerkiksi Lämmin grillisalaatti pastapedillä https://www.myllynparas.fi/reseptit/lammin-grillisalaatti-pastapedilla. Käytä grillaamiseen mahdollisimman kiinteitä kasviksia. Rapea salaatti tai varhaiskaali ovat vatsaystävällisempiä nopean kypsentämisen jälkeen kuin raakana. Valmista salaatinkastike ennen grillausta. Kastikkeen yrtin, basilikan saat silputtua kätevästi, kun silppuat sen juomalasissa saksien kärjellä. Ruokaisuutta salaattiin saat runsaskuituisella Myllyn Paras Kukka Makaronilla. Suunnittelemani Grillisalaatti-resepti on vegaaninen, mikäli et lisää siihen pekonia, grillijuustoa tai broileria. Voit myös lisätä näitä vain osalle ruokailijoista. Paista grillisalaatti vasta kun ruokailijat jo odottavat pöydän äärellä.
Paistettua varhaiskaalia ja kaura-härkäpapurouhekuppeja grillimakkaran kanssa -ruoka syntyy kätevästi grillissä kesällä varhaiskaalin kasvukauden ollessa parhaimmillaan: https://www.myllynparas.fi/reseptit/paistettua-varhaiskaalia-ja-kaura-harkapapurouhekuppeja-grillimakkaran-kanssa
Ateriarouhetta kannattaa keittää kerralla iso määrä: osan siitä voi käyttää lisukkeena heti ja osan voi käyttää myöhemmin esimerkiksi näihin kaura-härkäpapurouhekuppeihin. Runsasproteiininen Myllyn Paras Ateriarouhe Kaura-härkäpapu valmistetaan täysjyväkaurasta ja härkäpapurouheesta. Grillissä viimeistellyn kaura-härkäpapurouheseoksen voi kumota kupeista torneiksi lautasille tai lisuke on myös kätevää syödä suoraan kupeista, jos ruokaillaan grillin äärellä tai mökkiolosuhteissa.
Parsakaali ja kukkakaali
Parsakaali (brokkoli) ja kukkakaali tuottavat molemmat yhden suuren kukintoryppään, joka on täynnä avautumattomia kiinteitä kukintoja, parsakaalissa tumman vihreitä ja kukkakaalissa kermanvaaleita. Kukkakaaleja on myös violetteja, vaaleanvihreitä ja jopa oransseja. Nämä kaalit vaativat esikasvatuksen ja taimista kukintojen kehittyminen kestää parsakaaleilla 2–3 kuukautta, kukkakaaleilla vieläkin pidempään.
Niin kukka- kuin parsakaali sisältävät runsaasti kuitua ja, B-, C- ja K-vitamiinia. Kukkakaalissa on sulfofaattia, joka on tärkeä antioksidantti silmille. Parsakaalissa on myös rautaa, A-vitamiinia, folaattia, kaliumia, kalsiumia, fosforia, karotenoideja, seleeniä, luteiinia, antosyaania, kversetiiniä ja isotiosyanaattia. Näillä on antioksidanttisia vaikutuksia sekä vaikutuksia mm. vatsan ja suoliston hyvinvoinnille. Parsakaalia pidetään hyvänä myös nivelten terveydelle. Varsinkin kasvissyöjien kannattaa lisätä parsakaalia ruokavalioonsa sen sisältämän raudan ja kalsiumin vuoksi.
Useimmiten parsa- ja kukkakaalit syödään kypsennettynä, mutta niitä voidaan nauttia raakanakin, varsinkin nuorina juuri poimittuina ne ovat rapsakoita ja herkullisia. Klassinen kukkakaaliruoka oli lapsuudessani kokonaisena keitetty kukkakaali, joka oli sen jälkeen kuorrutettu juustokastikkeella. Nykyisin kukka- ja parsakaaleja käytetään runsaasti vegaanisen ja kasvisruoan noustua suosituiksi.
Molempien kaalien lehtiosat ovat syötäviä ja varsinkin kypsennettynä ne ovat maukkaita eli niitä ei tarvitse repiä roskikseen, kuten melko usein näkee tehtävän.
Kukka- ja parsakaalit sopivat hyvin itämaisiin ruokiin, wokkeihin, paistoksiin, pastan ja riisin sekä suurimoiden kanssa sekä suolaisten piirakoiden täytteeksi. Kevyt valkosipuli viljapata, viljainen parsakaaliruoka syntyy kätevästi vilja-riisisekoituksista, esimerkiksi Myllyn Paras Riisi+Ohrasta tai Kaura+Riisistä. Sekoituksissa viljasuurimoita on esikypsennetty niin, että ne kypsyvät 20 minuutissa kuten lisäkeriisikin. Katso resepti ja kuva tästä: https://www.myllynparas.fi/reseptit/kevyt-valkosipulinen-viljapata. Parsakaalin voi halutessaan korvata kukkakaalilla.
Broccolini
Broccolini on varsiparsakaalia, jonka satoa saadaan aikaisemmin kuin parsakaalin. Se on tavallista parsakaalia pidempää, hoikempaa ja rapsakampaa. Siitä syntyy maistuvia pikkuherkkuja kerralla isokin määrä. Broccolinia voi käyttää monissa ruoissa ja leivonnaisissa vihreän parsan tilalla. Koska broccolinin varsia ei tarvitse kuoria, sitä on helppo käyttää. Katso tästä resepti Broccolinineliöt:https://www.myllynparas.fi/reseptit/broccoliinineliot.
Ruusukaali
Ruusukaali on kaali, joka muodostaa päävarteen turvonneita lehtisilmuja, jotka näyttävät minikeräkaaleilta. Ruusukaali voi kasvaa 75 cm korkeaksi. Ruusukaalista on olemassa yleisempi tummanvihreä muoto ja myös purppuran punainen versio löytyy. Voimakkaan väriset ruusukaalit ovat ravintorikkaita kuten kaikki muutkin vahvasti tumman vihreät kasvikset.
Kaali sopii pizzojen ja piirakoiden täytteeksi
Pizzan, varsinkin kasvispizzan täytteeksi sopivat mainiosti erilaiset parsa- , kukka- ja ruusukaalit. Myllyn Paras pakasteena myytävästä Ruokapiirakkataikinasta saat kätevästi pikapizzapohjan: sulata taikina ja kauli uunipellin kokoiseksi isoksi pyöreäksi pizzaksi. Sen jälkeen levität päälle mieleiset pizzatäytteet. Tässä Trendikäs kasvispizza-reseptissä on käytetty sekä parsakaalia että ruusukaalia: https://www.myllynparas.fi/reseptit/trendikas-kasvispizza. Voit valmistaa pizzan toki pizzataikinapohjaan, löydät hyviä pizzareseptejä blogistani: Laadukkaat pizzat pizzauunista.
Pizzojen lisäksi Kasvispiirakkaan sopivat erilaiset kaalit täytteeksi. Piirakat ovat käteviä lounaita salaatin kanssa tai ne sopivat myös juhliin tai illanviettoon tarjottaviksi. Kun piirakan leipoo pakastetaikinasta, se on helppo valmistaa ja piirakan täytteeseen voi hyödyntää monia erilaisia kaaleja ja muita vihanneksia. Piirakkapohjan voi leipoa itsekin käyttäen piirakkapohjan perusreseptiä. Kasvispiiraat sopivat usein sinällään lakto-ovo-vegetaristeille, mutta vegaanisen version muokkaaminen on helppoa kasviskermojen ja vegaanisten juustojen avulla. Löydät tämän linkin takaa reseptin, jossa on vaihtoehtona valmistaikina tai itse hiivaleipäjauhoista leivottava piirakkataikina: https://www.myllynparas.fi/reseptit/kasvispiirakka.
Toinen vaihtoehto on tehdä mainio kahden kaalin piirakka, Kukkakaali-parsakaalipiirakka. Pohjana tässä on käytetty Myllyn Paras Pyöreä Ruis-Kaura Piirakkataikinaa, mutta myös tavallinen suolainen pyöreä piirakkataikina sopii. Täyte valmistetaan paistamalla nopeasti pannussa pilkotut kaalinnuput ja sipulit varsineen, seos maustetaan suolalla ja muskottipähkinällä ja joukkoon silputaan myös yrttejä. Löydät reseptin tästä: https://www.myllynparas.fi/reseptit/kukkakaali-parsakaalipiirakka.
Kyssäkaali
Kyssäkaali on nostattanut uudelleen suosiotaan viime vuosina. Mutta mikään uusi kaali se ei ole, sillä jo vuosikymmeniä sitten kasvatin itse niitä nuorena 4H-kerholaisena. Kyssäkaali kasvoi helposti ja melko nopeasti eli Suomen satokausi riitti hyvin. Kyssäkaali voi olla muodoltaan pyöreä tai pitkulainen, väriltään vaaleanvihreä tai violetti. Mielestäni niin maku kuin ulkomuoto sekä koko muistuttavat aavistuksen nuorta naurista. Kyssäkaali kasvaa kuitenkin maan pinnalla, kun taas nauris on juures ja kasvaa maan alla. Kyssäkaalia voi käyttää kuten naurista, esimerkiksi raakaraasteena tai sen voi kypsentää ja nauttia vaikkapa lohkoina voisulan kanssa. Kyssäkaali uppoaa moniin ruokiin ja myös piirakoihin ja täytteisiin, kuten muutkin kaalit. Kyssäkaalinen Kasvisohralisäke-resepti löytyy tästä: https://www.myllynparas.fi/reseptit/kasvisohralisake.
Ruokaa yhdelle
Jos valmistat ruokaa uunissa yhdelle, kannattaa tehdä useampi annos kerralla. Suunnittelemallani Yhden hengen ruokaisat ohrapaistokset syntyy 4 eri pääruokaa viikon eri päiville. Valitse ainakin 4–5 dl:n kokoisia uunin kestäviä annosvuokia, esim. Arabian, Teema- tai Primavera-kipot (puurokulhot) sopivat hyvin. Täytteitä, nesteitä ja mausteita vaihtelemalla saat vaihtelua ruokiisi. Linkin (https://www.myllynparas.fi/reseptit/yhden-hengen-ruokaisat-ohrapaistokset) resepteihin voi lisätä jokaiseen kaalia: kinkkuversioon suikaloitua keräkaalia, kanaversioon kukka- tai kyssäkaalia, kalaversioon ruusukaalia ja kasvisversioon parsakaalia. Annosvuokaruuat säilyvät jääkaapissa 2–3 päivää tai pakastimessa pidempään, jonka jälkeen lämmitys mikrossa riittää.
Lehtikaali
Lehtikaali on tummanvihreä, paljon hyvää tekeviä aineita sisältävä kaali. Se on helposti itsekin kasvatettava, sillä se ei tee kerää eikä ole kovin altis tuhohyönteisille. Lehtikaalit voivat kasvaa metrinkin korkuisiksi ja ovat täten hyvin satoisia. Lehtikaali alkaa tuottaa satoa 2 kk:n jälkeen ja se kestää pientä pakkasta, jolloin satokausi voi jatkua pitkälle syksyyn. Ravintotieteilijät kutsuvat lehtikaalia superruoaksi, koska sen lehdissä on runsaasti rautaa, A-vitamiinia, C-vitamiinia, K-vitamiinia, kalsiumia, magnesiumia ja antioksidantteja. Kurkkaa maistuva ohje Lehtikaali-sitruunapasta halloumilla tästä: https://www.myllynparas.fi/reseptit/lehtikaali-sitruunapasta-halloumilla
Kasvis-lesesmoothien nauttiminen on mainio keino auttaa vatsan toimintaa. Puhdistava Lehtikaali-lesesmoothie sisältää kaalin lisäksi leseitä. Lisäksi edellä mainitut ja rahka tuovat proteiinia smoothieen. Leseeksi sopii pehmeämpi Kauralese tai hyvin runsaskuituinen Myllyn Paras Kuidukas Kolmen Viljan Leseseos, joka on valmistettu sekoittamalla kaura-, ruis- ja vehnäleseet yhteen. Katso kuva ja resepti, josta näet, mitä aineita tarvitset smothieen: https://www.myllynparas.fi/reseptit/puhdistava-lehtikaali-lesesmoothie
Vihersmoothieta voi käyttää sämpylä- tai leipätaikinan pohjana. Tee iso annos vihersmoothieta ja käytä siitä puolet sämpylätaikinaan. Mittaa smoothiesta 3 dl taikinaa varten ja nauti loppu smoothie sellaisenaan. Tämä vegaaninen smoothie syntyy vihreistä raaka-aineista mikserillä. Voit vaihtaa pinaatin lehtikaaliin tai käyttää edellä kerrottua smoothieta taikinaan. Löydät muuntuvan Vihersämpylät, kaurasämpylät vihersmoothieseen -reseptin kuvalla tästä: https://www.myllynparas.fi/reseptit/vihersampylat-kaurasampylat-vihersmoothieseen
Halutessa voit korvata spirulinajauheen mieliyrtilläsi, jota voit käyttää hieman enemmän yrtin mausta riippuen. Käytä sämpylätaikinaan mieluiten makeutettua mantelimaitoa, sillä taikinahiiva toimii parhaiten hieman makeassa smoothiepohjassa.
Kulhoruoat ovat suosittuja. Hiutaleita käyttämällä loihdit suolaisia lounaita, jotka on valmistettu puuron tyyliin. Tämä suolainen lounasresepti on suunniteltu tehtäväksi Myllyn Paras Tattarihiutaleista venäläistyyppisesti. Lehtikaalia lisätään tässä suolaiseen lounas-tattaripuuroon. Tämä Lehtikaali-tattaripuuro, suolainen lounaspuuro venäläiseen tapaan -ruoka valmistuu nopeasti: https://www.myllynparas.fi/reseptit/lehtikaali-tattaripuuro-suolainen-lounaspuuro-venalaiseen-tapaan
Lehtikaalista valmistuu ruokaisa salaattiklassikko Caesar-salaatti, joka on monien suosikki https://www.myllynparas.fi/reseptit/kevainen-caesarsalaatti-siemennakkarikrutongeilla. Tässä reseptissä se valmistetaan astetta raikkaammalla kastikkeella, ja salaattipohjaan lisätään pelkän romaine-salaatin sijaan myös ravinnerikasta, timjamilla twistattua lehtikaalia. Salaatin kruunaa koukuttavan herkulliset ja rapeat siemennäkkärikrutongit, jotka valmistuvat helposti Myllyn Paras Kaurainen-siemennäkkäri leivontaseoksesta. Mikäli kaipaat ruokaisampaa salaattia, tarjoa Caesaria katkarapujen, savulohen tai mustapippurilla ja suolalla maustetun paistetun broilerin kanssa.
Pannarista saa helposti myös suolaista ruokaa. Kasvis-pannarit https://www.myllynparas.fi/reseptit/kasvispannarit on mainio ruoka, johon uppoaa niin lehti- kuin parsakaalia. Pannarit ovat maistuvia sellaisenaan, raikkaan hillokkeen tai salaatin kanssa, aterian alkupalaksi, brunssille, väli- tai iltapalaksi. Samantyyppisesti voi valmistaa Parsakaalipannarit muffinipellille. Nämä annospannarit ovat mukavia suolapaloja, alku- tai pääruoaksi. Kätevimmin valmistat annospannarit muffinipellille, muista voidella kolot hyvin. Toki voit tehdä pannarin myös perinteisesti leivinpaperille uunipellille ja laittaa pannarin pintaan fetamurua ja pieniä parsakaalin kukintoja. Katso resepti ja video, kun Vuokko Sipponen ja Marco Bjurström valmistivat kanssani parsakaalipannareita muffinipellille I love me -messuilla lokakuussa 2014: https://www.myllynparas.fi/reseptit/parsakaalipannarit-muffinipellille
Nautitaan kaaliruokia ja voidaan hyvin!
Resepti-ideat ja jutun on tehnyt Arja Elina Laine Myllyn Paras Oy:lle, lähteenä käytetty myös kirjaa Kasvisten kiehtova maailma (Valitut Palat).
Kommentteja ja keskustelua