Tunnetko valmistaikinat - mikä pakastetaikina sopii mihinkin?

Pakastetaikinat ovat olleet hyvin suosittuja koko 2000-luvun. Tosin niitä on ollut saatavilla Suomessa jo 1980-luvulta asti, jolloin Myllyn Paras alkoi valmistaa lehteviä pakastetaikinalevyjä joulutorttujen leivontaa varten. Nykyisin monenlaiset piirakat ja pasteijat syntyvät pakastetaikinoista kädenkäänteessä, eikä joulunaikaankaan tarvitse enää välttämättä kaiken kiireessä valmistaa itse edes piparkakkutaikinaa. Pakastetaikinatyyppejä on useita erilaisia, kuten lehteviä taikinoita, piirakka-, muro- ja piparkakkutaikinoita. Kerron tässä blogikirjoituksessa näiden kätevien taikinoiden ominaisuuksista. Annan myös vinkkejä, mitä kaikkea herkkuja voitkaan loihtia eri taikinoista.
LEHTEVÄT TAIKINAT
Kun leivonnaiseen halutaan lehtevä lopputulos, käytetään lehtevää taikinaa. Tällaisia ovat voi-, lehti-, torttu-, viineri- ja filotaikina ja niiden muunnokset. Taikinat ovat yleensä makeuttamattomia ja sopivat sekä suolaisten että makeiden leivonnaisten taikinaksi, joista valmistuvat pasteijat, joulu- ja muut tortut, piiraiden pohjataikinat, leivokset, croissantit, viinerit ja monet muut lehtevät herkut. Voit kurkata tästä jutun pääkuvassa olevien suussa sulavien Nyhtöcroissanttien ohjeen.
Valmistettaessa lehteviä voi-, torttu- tai lehtitaikinoita niihin ei käytetä kohotusaineita, vaan lehtevyys syntyy kerroksittain kaulitusta ohuen ohuista rasva- ja taikinakerroksista, joita muodostuu kymmeniä taiteltaessa kerroksia. Voitaikina on nimensä mukaisesti voilla leivottu ja maku on voin ansiosta runsas. Lehti- ja torttutaikinoissa kaavilointirasvana on käytetty margariinia ja tämän ansiosta niistä on helpompaa leipoa kuin käytettäessä voipohjaisesta voitaikinaa, joka on herkempi lämpötilaeroille. Katso Myllyn Paras Lehtitaikinasta leivottavat makoisat lakritsinystävien Lakritsitäytteiset kukkatortut.
Lehtevien leivonnaisten taikinakerrokset kohoavat kauniisti, kun paistolämpötila on riittävän korkea (vähintään noin 225 °C) ja leivonnaiset laitetaan uuniin mahdollisimman kylminä, esimerkiksi jääkaapin kautta uuniin. Liian matalassa lämpötilassa paistettaessa taikinakerroksista ei tule lehteviä, vaan rasva pääsee sulamaan kerrosten väliin ja liian korkeassa paistolämpötilassa pinta tummuu, eikä taikina ehdi kypsyä. Tarjoile ystäville herkulliset Savuporo Briochit.
Saatavilla on myös valmiina pakasteesta Myllyn Paras Wienertaikinaa, johon on lisätty mm. hiivaa ja sokeria. Nämä tehostavat kohotusta ja antavat makua leivonnaisille. Myllyn Paras valmistaa Wienertaikinaa, joka on voilla leivottu lehtevä taikina.
Viinereiden lisäksi tämä taikina sopii kaikenlaisiin makeisiin lehteviin leivonnaisiin kuten makeisiin piirakoihin, torttuihin ja leivoksiin. Helppo ja hyvä ohje viinereille löytyy tästä: Viinerit viikuna-vaniljatäytteellä.
Superlehtevä tulos syntyy filotaikinasta, josta voi loihtia kaikkein lehtevimmät herkut, erilaiset suolaiset ja makeat piirakat, nyytit, rullat ja leivokset. Kreikkalaisesta alkuperää olevaa filotaikinaa on saatavilla pakasteena pitkän muotoisessa pakkauksessa, joka sisältää paperinohuita filotaikinalevyjä rullattuina. Jokainen filotaikinalevy voidellaan yksitellen kauttaaltaan öljyllä tai voilla. Kun valmistetaan filotaikinaherkkuja, tulee olla tarkkana, ettei ohut taikina pääse kuivumaan. Ehdoton filoherkku on Nutellarullat.
PIIRAKKA- JA MUROTAIKINAT
Näitä ns. sekoitettuja taikinoita valmistettaessa käyttötarkoituksen mukaiset suolaiset tai makeat taikina-aineet on yhdistetty sopivaksi ja toimivaksi taikinaksi esimerkiksi piirakkapohjia tai keksejä varten. Sekoitetussa taikinassa kohottavana aineena toimii leivinjauhe, jonka avulla taikina kuohkeutuu riittävässä lämmössä eli paistettaessa leivonnaisia sopivan lämpöisessä uunissa, noin 175–225 °C:ssa. Näistä taikinoista Myllyn Paras valmistaa käteviä pyöreitä piirakkataikinoita, joita on muotonsa ansiosta helppo painella pyöreään vuokaan. Valittava on 4 eri piirakkataikinaa: makea, suolainen, ruis-kaura, kauramuro. Syksyn sienipiirakoiden vaihteluksi sopii Sieni-salviapiirakka.
Koko perheen herkuksi valmistuu kätevästi Uunijäätelö Kauramuropohjaan.
PIPARI- ja PIPARKAKKUTAIKINAT
Myös piparitaikinat ovat sekoittamalla valmistettuja pakastetaikinoita, joiden kohotusaineena on lisäksi myös ruokasoodaa. Myllyn Paras valmistaa kahta eri piparienleivontaan sopivaa taikinaa. Myllyn Paras Perinteinen Piparkakkutaikina on voilla leivottu, perinteisin piparkakkumaustein maustettu taikina. Myllyn Paras Laktoositon Piparitaikina on margariinipohjainen helposti käsiteltävä ja kauniin ruskeaksi paistuva taikina, joka sopii myös vegaaniseen ruokavalioon. Joulupiparien leivonta on nopeampaa pakastepiparitaikinasta, koska taikinaa ei tarvitse leipoa. Aina pipareita ei tarvitse edes kaulia, sillä tässä makeaan piparitaikinaan vain pyöritellään kuivattuja marjoja ja suolaisia pähkinöitä – makea, suolainen ja hapan maku toimivat hyvin yhdessä.
Piparkakut karpalo-suolapähkinätwistillä ohjeen avulla loihdit herkullisen tuoksun ja maun kotiisi.
Kommentteja ja keskustelua