Jouluruokien uusi elämä
Melko usein jouluksi varataan ruokia enemmän kuin riittävästi. Harva kuitenkaan jaksaa syödä samoja ruokia kovin pitkään. Jouluherkkuja ei sentään kannata heittää roskiin, sillä se ei ole ekologista eikä nykypäivänä edes trendikästä. Täten ideat sille, mihin kaikkeen jouluruokia voi hyödyntää, ovat tervetulleita. Tämän jutun avulla voit luoda tähteistä joulun välipäiville maukkaita uusia aterioita. Lue ja poimi itsellesi sopivimmat vinkit ruokahävikin välttämiseen.
Itse pyrin hyödyntämään mahdollisimman paljon jäljelle jäänyttä ruokaa yhdistäen sitä seuraaviin kokkauksiin tai jopa suunnittelemalla uuden ruoan vanhan ruoan pohjalle. Helppo tapa käyttää hävikkiruokaa on siirtää sitä toiseen ruokaan ja tosinaan myös toiseen muotoon. Esimerkiksi jäämättä syöneet palat kinkusta tai kaloista sopivat päällystettyihin leipiin: bruchetat, lämpimät voileivät, pizzat tai pannuleivät toimivat hyvin, vaikka täytteet tai leipä ei olisikaan juuri ostettua. Katso herkullinen Flatbread-ohje.
Myös maistuvan pizzan voi rakentaa helpolla jääkaapissa olevista joulukinkun ja juuston jämistä.
Jos joululaatikoita jäi tähteeksi, ne sopivat hyvin vaikkapa sosekeiton pohjaksi tai leipä-, sämpylä- tai pannaritaikinaan. Korvaa tässä sosekeitossa myskikurpitsa jouluisella porkkana-, bataatti- tai lanttulaatikolla, jota riittää puolet vähemmän kuin kurpitsaa. Lisää tarvittaessa enemmän nestettä (esim. kasvislientä), jotta sosekeiton sakeus on sopivaa.
Olen kehitellyt joululaatikolle, eritoten porkkanalaatikolle mainion tavan käyttää sitä joulutortun täytteenä. Muotona on Lumihiutaletorttu, ja kun se on täytetty porkkanalaatikolla, muistuttaa tuote porkkanapasteijaa. Samalla voit hyödyntää jäljelle jääneitä torttutaikinoita. Katso ohje tästä.
Itse kokkaan usein lounasmunakkaita aineista, mitä kaapista tekohetkellä löytyy. Varsinkin yhdelle tai kahdelle ihmiselle lounas syntyy näin mukavasti, huokeasti ja nopeasti juuri ennen ruokailua. Pyttis eli Pyttipannu on ruoka, jonne voi lisätä joulun jälkeen syömättä jääneitä keitettyjä perunoita, kasviksia ja joulukinkun tai -kalojen tähteitä.
Myös wokkiruokiin uppoavat niin kinkku, kala kuin kasvikset. Muuntuva Pastawokki -resepti on nimensä mukaan oiva idea aineksille, joista voi taikoa uutta ruokaa. Jauhelihan tilalle kinkkua ja kasvikset voi vaihtaa niihin, mitä on jäänyt jäljelle.
Rosollille olen kehitellyt mainion piirasohjeen, joka sopii vaikkapa uudenvuoden valvojaisiin tai joulun välipäivien iltaherkuksi. Katso resepti Punajuuri-vuohenjuusto Tarte Tatin.
Ennen vanhaan tyypillinen tapa välttää leipähävikkiä on ollut kuivata leivästä korppuja. Se oli tavallista vielä maalla lapsuudessani 1970-luvulla. Vaaleat korput voideltiin vedellä ja pinnalle siroteltiin kanelia ja sokeria. Osasta korppuja jauhettiin käsikäytteisellä korppujauhomyllyllä korppujauhoja. Enää en juuri tiedä ystävää, joka kuivaisi itse leivän tai pullan lopuista korppuja. Kokeile tänä vuonna kuivata lopuista joululeivistä, -pullista ja -kakuista maistuvia korppuja talven kahvi- tai teehetkiin. Kuivaa korppuja ensin 200-asteessa n. 10 minuuttia ja sen jälkeen n. 80-asteessa ainakin tunnin. Säilytä rasiassa kuivassa. Kannattaa kokeilla!
Korppujen kuivaamista muistuttavaa, mutta nopeampaa, on leivän kuivaaminen ohuina lastuina. Saat lastuista leipäsipsejä sivelemällä lastujen pinnalle öljyä ja maustamalla sipsit yrttisuolalla, mustapippurirouheella tai chilijauheella. Paista ohuita leipäsipsilastuja 175-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia kauniin ruskeiksi. Näin saat varsinkin makeista joululimpuista maukkaita leipäsipsejä. Vastaavasti pullasta voit valmistaa makeita pullasipsejä. Jälkimmäisestä löydät vinkkiversion täältä, voit soveltaa näitä herkkusipsejä muidenkin kuumien juomien kanssa.
Yksi tyypillisimpiä alkuvuoden herkkuja, johon käytetään korppujauhoja, on Runebergin tortut. Mikäli torttumuotteja ei löydy, on kätevää leipoa korppujauhoista ja piparin- tai keksinmuruista muffinssivuokiin Runebergin kuppikakkuja.
Hieman kuivahtanut leipä kannattaa useimmiten kuivattaa kokonaan kuivaksi uunissa, vaikka kuivalle leivälle ei olisikaan heti käyttöä. Koska kuivattu leipä säilyy kuivassa rasiassa hyvin, se on kätevä hätävara silloin kun kaapissa ei tunnu olevan yhtään mitään. Esimerkiksi kuivatusta ruisleivästä murustettuna tai korppujauhoiksi jauhettuna saa siitä herkullisen jälkiruoan, Rukiisen marjacrumblen.
Puurosta syntyy helposti nopeasti valmistuvia rieskoja. Myös riisipuuro sopii hyvin, sillä se antaa rieskalle herkullisen ja pehmeän suutuntuman. Voit käyttää puurorieskaan myös haudutettua ohrapuuroa. Puurorieskat maistuu sellaisenaan tai esimerkiksi voin, juuston tai marmeladin kera. Jos et ole ennen valmistanut mitään puurosta, aloita tästä.
Iki-ihana Ahvenanmaan pannukakku on herkullinen joulunjälkeinen hävikkiruoka, koska sen raaka-aineena on riisipuuro. Paista iso ohuehko pannari uunipellillä tai valmista pannari pienemmässä lasisessa uunivuoassa, näin pannukakusta tulee paksumpi. Pannarin lisukkein menevät jäljelle jääneet torttuhillot, tee niistä hillosilmiä tähän pannariin ja nam!
on tehnyt paluun hävikki-innostuksen myötä. Köyhät ritarit, toiselta nimeltään leipävanukas, on klassikkoherkku, joka on Suomessa tehty tyypillisesti kuivahtaneesta pullasta tai vaaleasta leivästä. Nimenomaan riittävän kuiva pulla tai vaalea leipä on parasta, koska munamaito imeytyy siihen parhaiten. Myös jouluhillojen jämät voi hyödyntää hyvin tähän. Katso ohje.
Kiitos kaikille blogiani seuranneille!
Jutun ja siinä mainitut reseptit on tehnyt Arja Elina Laine Myllyn Paras Oy:lle.
Kommentteja ja keskustelua