Niksit ruoanlaitossa ja leivonnassa

Ruoka-alan ammattilaisena, reseptien kehittäjänä ja alan opetusta tehneenä minulle on kertynyt runsain mitoin niksejä ruoanlaittoon ja leivontaan. Monet näistä oivalluksista ovat syntyneet helpottamaan työskentelyä kotikeittiössä. Kerron tässä blogissa muutamia hyväksi havaittuja vinkkejä.
Kananmunat
Kun keität munia, kaada kiehuva vesi pois heti keittoajan päätyttyä ja anna munien höyrystyä hetki kattilassa. Kaada vasta sen jälkeen kylmää vettä päälle. Höyrystyminen auttaa siihen, että munat on helppo kuoria. Kylmä vesi taasen auttaa siihen, että munien keltuaiset eivät sinerrä.
Muna-sokeri- tai marenkivaahto
Muna-sokeri- tai marenkivaahtoa vatkattaessa kulhon ja välineiden tulee olla puhtaita ja rasvattomia ja munien huoneenlämpöisiä, jotta syntyy kuohkea vaahto. Lasi- tai teräskulho on parempi kuin muovikulho, jonka pinta voi olla rasvainen. Kun rikot munia kulhoon, sinne saattaa joutua vahingossa kuorenpala. Kasta sormenpää veteen ja poimi kuori pois. Kuorenpala tarttuu kostutettuun sormeen helposti. Kestävää vaahdosta saa, kun vatkaa riittävän pitkään, jopa 10 minuuttia. Munavaahtokakku on paiston alkuvaiheessa herkkä tärähdyksille, koska se on vaahdotettua nestettä. Älä avaa silloin uuninluukkua, jotta kakku ei lässähdä. Kun kakkutaikina on kypsynyt sisältä, se ei enää lässähdä, mutta saattaa vetäytyä paiston jälkeen kuopalle, koska kakun kuplissa oleva vesihöyry tiivistyy kakun jäähtyessä. Kun kakkupohjan kumoaa tipauttaen sen vuoasta riittävän korkealta pöydälle, kumautus purkaa syntynyttä alipainetta ja vähentää kakun vetäytymistä kasaan (kuopalle). Lue lisää aiheesta tästä.
Vaahdotettava voi tai leivontamargariini
Ota vaahdotettava voi tai leivontamargariini ajoissa huoneenlämpöön, jolloin se vaahtoutuu helpommin. Mikäli rasva-sokerivaahto juoksettuu johtuen lämpötila- ja rakenne-eroista, lisää ripaus jauhoja vaahtoon. Se vähentää juoksettumista. Taputtele valmistamasi pehmeä muro- tai piirakkataikina litteäksi kahden kelmun välissä ja siirrä jääkaappiin. Näin taikina jähmettyy nopeasti ja kauliminen tai muotoilu on helpompaa. Mikäli kaulinta ei ole, käytä viinipulloa.
Tähtitortut
Kun leivot tähtitorttuja, nosta ensin sakarat tortun keskelle ja nipistä ne yhteen kostutetuin käsin. Lisää vasta sen jälkeen paistonkestävä marmeladi. Näin sakarat eivät aukea paistettaessa. Käytä marmeladia, koska tavallinen hillo ei kestä paistamista, vaan valuu pois kuumassa.
Hiivataikinaleivonnaiset
Kun leivot hiivataikinaleivonnaisia, lämmitä uuni ensin miedoksi (+37 – +40 °C). Kohota siellä taikina ja leivonnaiset (uuni toimii lämpökaappina). Kun haluat leipoa sämpylöitä helposti ilman taikinan vaivausta, valmista sämpylät no knead-menetelmällä. Kurkkaa tästä, miten onnistut.
Pakastetaikinat
Pakastetaikinaa on vaikea sulattaa mikrossa tasaisesti. Kierrä taikina muovikääreineen kuumaan veteen kostutetun pyyhkeen sisään ja anna sulaa. Mikäli taikina on ohuina levyinä, levitä ne uunipellille, jolloin ne sulavat nopeammin kuin kasassa. Voit tehostaa sulatusta nostamalla pellin levyineen kuuman vesialtaan tai kuumaksi kostutetun froteepyyhkeen päälle.
Energiatehokas tapa sulattaa pakasteita on ottaa ne ajoissa pakastimesta ja sulattaa ajan kanssa jääkaapissa. Pakastetuote pitää jääkaappia kylmempänä, jolloin jääkaappi kuluttaa vähemmän sähköä. Jos on kiire, iso liha- tai kalapala sulaa melko nopeasti muovikääreessään tai kulhoon nostettuna vesialtaassa, jossa on kuumaa vettä.
Leivän tai pullan pakastaminen
Kun pakastat leipää tai pullaa, leikkaa se tuoreena valmiiksi annospaloihin/viipaleiksi pakastepussiin, jolloin voit ottaa kerralla tarvitsemasi määrän. Leipä- tai pullaviipale sulaa kätevästi tuoreen veroiseksi leivänpaahtimessa.
Kuivunut leipä
Mikäli leipä ehtii kuivua, sitä ei kannata pakastaa. Kuivuneesta leivästä voi valmistaa monia ruokia. Esimerkiksi korvaa paistoksen pasta kokonaan tai osittain kuivuneilla leipäkuutioilla, katso resepti Pinaatti-fetapastapaistos.
Yrtit
Sakset ovat kätevä apu, kun silppuat yrttejä tai salaattia. Puhdistetut yrtit voi saksia suoraan yrttiruukusta ruokaan. Pestyn salaatin voi siirtää tarjoilukulhoon ja saksia siinä palasiksi. Mikäli yrttiä on runsaammin kuin tarvitset sitä ruokaan, voit siirtää yrtin ikkunalle ruukkuun kasvamaan. Tai silppua loppu yrtti ja pakasta tuoresilppuna, josta sitä voi ottaa käyttöön myöhemmin.
Juustokannikat
Juustokannikat kannattaa raastaa tai hienontaa monitoimikoneessa ja käyttää ruokiin tai leivonnaisiin. Juustoraastetta voi myös pakastaa.
Sipulien, tomaattien, valkosipulinkynsien, paprikoiden ja chilien kuorinta
Sipulien ja tomaattien kuorimista helpottaa, kun ne kastaa kiehuvaan veteen (kalttaa). Tee ohut ristiviilto tomaatin tai sipulin pohjaan. Kasta kuumaan veteen n. 15 sekunniksi ja sen jälkeen kylmään veteen ja kuori. Valkosipulinkynnet saa kuorittua helpoimmalla, kun sipulinkynsiä ravistaa ensin lasipurkissa tai pyörittä kynsiä kaksin kerroin käännetyn silikonialusen välissä. Paprikoiden ja chilien siemenet on helpointa irrottaa juoksevan veden alla. Muista, että chilin siementen kannat ovat polttavin osa chiliä – käytä kertakäyttökäsineitä tai pese kädet huolellisesti, jotta polttavuus ei leviä silmiin tai kasvoihin.
Makaronilaatikko ja lasagne
Makaronilaatikon voi valmistaa ilman makaronien keittämistä – ne lisätään uunivuokaan raakoina, jolloin voidaan ohittaa yksi työvaihe. Kurkkaa tästä kätevä valmistustapa: Helppo lihamakaronilaatikko ilman makaronin keittämistä. Lasagnen voi taasen valmistaa ilman uunia kattilassa, jolloin aikaa ja vaivaa säästyy. Tämän vinkin salaisuus on Myllyn Paras Minilasagnessa – pienet lasagnepalat kypsyvät yhdessä kattilassa, kuten koko lasagne. Tämän kattilalasagnen voi valmistaa myös vegaanisena: Kattilalasagne.
Vuokaruoat
Vuokaan tehtävät uuniruoat tarttuvat melko helposti vuokaan, vaikka vuoan voitelisikin huolella. Kätevä tapa on vuorata vuoka leivinpaperilla esimerkiksi lasagnea tehtäessä tai nahallista lohifileetä paistettaessa. Kun paistat kalaa, muista hyödyntää uunin jälkilämpö, keskikokoiselle lohifileelle riittää noin 15 minuuttia ja loppu kypsyminen tapahtuu jälkilämmössä.
Pizzapohja
Pizzapohjaan syntyy rapea rakenne kuumassa pizzauunissa tai pizzakivellä paistettaessa. Mikäli näitä ei ole, kuumenna uunipelti etukäteen uunissa mahdollisimman kuumaksi. Nosta pizza siihen ja paista heti. Kun tarjoilet pizzapaloja, ne on helppo leikata saksilla pizzasta. Sama koskee piirakoita. Terävät puhtaat sakset ovat kätevä apu moneen keittiötyöhön.
Pullon käyttö sekoittamisessa
Salaatinkastike, suuruste tai ohukaistaikina on helppo sekoittaa pullossa ravistamalla. Niitä voi säilyttää suljetussa pullossa jääkaapissa tai kuljettaa mökille tai retkelle.
Puuron valmistus
Kattilan tai mikron lisäksi puuron voi valmistaa termospullossa, jossa kiehuva vesi ja tavalliset tai pikakaurahiutaleet kypsyvät puuroksi. Puuron voi valmistaa myös jääkaapissa, jolloin syntyy tuorepuuro ilman ainesten keittämistä. Katso herkullinen Mansikka-inkiväärituorepuuroresepti.
Kommentteja ja keskustelua