Hyvän omantunnon ruokavalinnat

Viime aikoina ja koko 2020-luvulla ruoanvalintoihin on ilmaantunut paljon uutta mietittävää. Sitä ennen useimpien mielestä tärkeimmät valintakriteerit, hyvä maku ja ravintoarvot riittivät perusteiksi. Näin ei ole enää. Monista tuntuu tärkeältä päästä vaikuttamaan kestävään kehitykseen ja parantamaan maailmaa omilla ruokavalinnoilla.
Vuonna 2023 ruokaa valittaessa mietitään entistä enemmän ruoan alkuperää, kotimaisuutta ja lähituotantoa.
Myös energian riittävä saatavuus ja sen hinta puhuttavat koko ruokaketjussa: alkutuotannossa, jalostuksessa, kuljetuksessa ja myös ruoanvalmistuksessa kotona.
Ympäristöystävällisyys on muodostunut viime vuosina erittäin tärkeäksi, kun on havahduttu ilmaston nopeaan lämpenemiseen. Mikäli päästöt pysyvät nykyisellään, ilmaston lämpeneminen kiihtyy entisestään. Monien tutkijoiden mukaan vuoteen 2100 mennessä maapallon keskilämpötila voi nousta usealla asteella. Tämän kehityksen pysäyttämiseksi tuotannon ja teollisuuden on kyettävä toimintatapojaan kehittämällä vaikuttamaan nopeasti ja tehokkaasti kasvihuonepäästöjen ja fossiilisten polttoaineiden käytön minimointiin. Kasvisruokavalion positiiviset hyödyt ilmastolle ovat muun muassa se, että tietty proteiinimäärä pystytään tuottamaan kasviproteiinilla jopa 250 kertaa pienemmillä päästöillä kuin eläinperäisten tuotteiden kanssa. Esimerkiksi kaurasta ja pavuista valmistettu kasviproteiinituote aiheuttaa huomattavasti pienemmät päästöt kuin naudanlihatuote.
Liha ei ole vielä kokonaan pannassa, mutta ilmaston, ympäristön ja osittain myös ravitsemusnäkökulmien takia halutaan vähentää lihan osuutta ruokavaliossa ja tätä kautta suosia proteiinipitoisia kasvisruokia. Suomessa ravitsemussuosituksien mukainen määrä lihaa olisi 500 grammaa viikossa, mutta suomalaiset syövät edelleen lähes kaksi kertaa tätä enemmän. Uusia lihaa muistuttavia tuotteita, jotka valmistetaan laadukkaasta kasvisvalkuaisesta, muun muassa pavuista, herneistä ja kaurasta kehitellään luonnon onneksi koko ajan lisää. Lihatuotteista uudeksi suosikiksi tuodaan riistaa, jota moni mielellään valitseekin, silloin kun sitä on saatavilla. Peuraa voikin popsia hyvällä omatunnolla.
Vege spagetti bolognese
Riistaspagetti
Vegaaniset täytetyt kesäkurpitsat grillissä
Kun ruoka tuotetaan lähellä, sen kuljetus maailman toiselta puolelta ei kuormita ympäristöä, eikä kuljetukseen tarvita hurjia määriä energiaa. Kotimaassa tuotetun ruoan tuotantotavat ovat hyvin tarkkailtuja ja ne tunnetaan.
Mitä lyhyempi tuotantoketju ja mitä lähempänä ruoka tuotetaan, sitä helpompaa on selvittää ruuan alkuperä eli sen tuottaja, valmistaja ja myyjät.
Tämä sääntö pätee esimerkiksi kotimaisiin kasviksiin, juureksiin, marjoihin, viljatuotteisiin, liha-, kana- ja kalatuotteisiin – kotimainen on yleensä puhtaampi,
vastuullisempi ja eettisempi valinta. Kotimaista viljaa ei ole kuljetettu kalliisti kaukaa. Moni valitsee mieluummin kotimaiset suurimot, esimerkiksi kaura- tai ohrasuurimot riisin tilalle. Suomessa tuotettu pasta on ekologinen valinta ulkomaisen vastaavan tilalle. Kyssäkaali on fiksumpi valinta kuin avokado.
Raparperiohratto
Tähdepizza Pizzataikinasta
Juureen leivottu ruisleipä
Kaurasämpylät ilman vaivausta
Pakkauksiin kiinnitetään entistä enemmän huomiota ja moni haluaa vähentää tupla- tai moninkertaisten pakkausten käyttöä. Muovia korvataan luontoystävällisemmillä materiaaleilla. Lisäksi kiinnitetään huomiota ruokapakkausten kierrätettävyyteen ja biohajoavuuteen.
Jätteiden lajittelu ja tehokas kierrättäminen säästää luontoa ja raaka-aineita sekä auttaa ilmastonmuutoksen torjunnassa.
Vuodesta 2022 lähtien energian hinta on noussut huomattavasti niin meillä Suomessa kuin koko Euroopassa. Se vaikuttaa myytävän ruoan hintaan, koska tuotantokustannukset kasvavat. Energian hinta lisää myös kuljetusten kautta ruoan hintaa. Lisäksi kalliimpi energia, varsinkin sähkö, lisää niin kodeissa kuin suurkeittiössä ja ravintoloissa valmistettavan ruoan kustannuksia. Tätä kautta on ajankohtaista miettiä ruoan energiataloudellisuutta. Hyvää omaatuntoa ruoanvalmistuksessa lisäävät energian säästövinkit, joita moni kaipaa sähkön hinnan ollessa hyvin korkealla. Maistuvia energiataloudellisia ruokia ovat tuorepuurot, smoothiet ja pirtelöt. Niitä voi nauttia niin aamuisin, välipalaksi kuin hyvän unen tuojana. Nopeasti kypsyvien ruokien, kuten puuron tai pastan keittäminen vie melko vähän energiaa. Kun ruokaa kypsennetään uunissa, kannattaa hyödyntää niin uunin lämmitysaika kuin jälkilämpö. Ruokaa voi lämmittää myös mikrossa, takassa, leivinuunissa, saunankiukaalla tai grillissä. Termospullo- tai purkki pitää ruoan tai juoman pitkään lämpimänä.
Mustikkatuorepuuro
Metsän Smoothie
Ohrapirtelö
Ruoan säilytykseen ja kuljetukseen kuluvaa energiaa säästää sesonkiajattelu. Satoa syödään sitä mukaan, kun sitä on saatavilla läheltä, eikä esimerkiksi osteta tammikuussa tuontiparsaa, jota kuljetetaan kaukaa kallein rahdein. Kesällä kannatta suosia kotimaisia marjoja ja salaatteja, syksyllä kasvimaan satoa, kurkkua, tomaattia, omenia, luumuja sekä sieniä ja talvella voi keskittyä sipuliin, kaaleihin sekä juureksiin. Keväällä kannattaa opetella käyttämään luonnonyrttejä ja raparperia. Kotimaiset viljatuotteet säilyvät hyvin huoneenlämmössä ja ovat täten huokeita ostaa, säilyttää ja käyttää ympäri vuoden. Kotimaista kalaa voi itse onkia tai pilkkiä Suomen lukuisista järvistä.
Kasvishampurilaiset
Omenakaurapaistos mikrossa
Juures-cannellonit
Kestävää kehitystä ja energiataloudellisuutta voi jokainen tukea kotona sillä, että heittää mahdollisimman vähän ruokaa roskiin. Tähän hävikin vähentämiseen auttaa suunnitelmallisuus. Viikoittain kannatta miettiä, mitä ruoka-aineita kotoa puuttuu ja mitä tarvitaan lisää. Liian usein ei kannata hurauttaa autolla kauppaan. Monet kaupatkin pyrkivät vähentämään hävikkiä myymällä lähellä viimeistä käyttöpäivää olevia tuotteita alennuksella. Vastuullisena kuluttajana voi aina miettiä olisiko nämä hyvä vaihtoehto omaan tarpeeseen. Kun valmistetaan ruokaa, sitä kokataan vain tarvittava määrä, ei roskiin. Toki ruokaa voi toki valmistaa kerralla enemmän, koska se on energiataloudellista, mutta silloin tulee miettiä, milloin loppu ruoka syödään vai jatkojalostetaanko siitä uutta ruokaa. Esimerkiksi tähdespagetista voi loihtia seuraavana päivänä munakkaan, frittatan tai aamupuurosta rieskaa tai vaikkapa herkullisia vohveleita.
Spagetti-frittata
Puurorieskat
Puurovohvelit
Nauti hyvällä omatunnolla edullisia, ravitsevia ja maukkaita vilja- ja kasvisruokia, jotka säästävät niin luontoa kuin energiaa.
Kommentteja ja keskustelua