Pääsiäisen maistuvat makeat leivonnaisherkut

Mehevät rahkaleivonnaiset
Lapsuusmuistoissani 1970-luvulla pellillinen pullapohjaista rahkapiirakkaa oli parasta mitä tiesin. Ensin leivottiin reilu annos kuohkeaa ja hyvin vaivattua pehmeää pullataikinaa. Siitä leivottiin pikkupullia tai uunipellin kokoinen pohja piirakkaan. Piirakkapohjaan painettiin reunat eli venytettiin taikinaa käsin pellin reunoille. Niin pullat kuin piirakkapohja saivat kohota, ja rahkatäyte lisättiin vasta ennen paistamista.
Kohonneiden pikkupullien keskusta painettiin alas jauhoihin kastetulla juomalasin pohjalla ja muodostunutta koloa paineltiin vielä sormin mahdollisimman isoksi. Pullien ja piirakoiden reunat voideltiin munalla. Makoisa rahka-rusinaseos lusikoitiin koloihin ja pullat paistettiin. Piirakkaa varten tarvittiin reilusti enemmän täytettä, mutta se oli käytännössä samaa seosta kuin pikkupulliin. Yleensä rahkan joukossa oli rusinoita, persikanpalat ilmestyivät vasta vähän myöhemmin mukaan.
Toisinaan pullataikinasta pyöriteltiin pitkiä koristenauhoja piirakan päälle, niistä muodostettiin vinoristikko. Löydät tästä Perinteiset rahkapullat -reseptin. Katso myös reseptit: Rahkapiirakka, pellillinen & Rahka-persikkapiirakka.
Erilaisilla piirakkapohjilla vaihtelua
Piirakkapohjan laatu jakaa pääsiäisen aikaan mielipiteitä. Toisten mielestä pullataikina on oikea, toisten taas murotaikina ja onpa lehtevästä taikinapohjasta pitävilläkin kannattajansa.
Tässä muutama tekemäni herkullinen rahkapiirakkaresepti, joista voit valita oman suosikkisi.
Helppo rahkapiirakka
Pääsiäisen Rahkapiirakka
Sitruunainen rahkapiirakka
Suussa sulava pasha
Pasha kuuluu karjalaisiin tai oikeammin venäläisiin pääsiäisruokiin. Aito pashamuotti on puusta tehty ja uskonnollisin aihein kuvioitu, mutta myös siivilä, kolmioraastinraudan sisus tai kahvinsuodatin sopii muotiksi. Pashaseos laitetaan sideharsolla tai suodatinpaperilla vuorattuun muottiin ja se saa kiinteytyä muotissaan vähintään yön yli, ennen kuin sen voi kumota.
Tässä tekotapa on perinteinen keitetty pasha, joka säilyy hyvin siksi, että siinä ei ole raakaa munaa.
Pasha sopii esimerkiksi itse tehtyjen voitaikinataskujen täytteeksi tai kulitsan kanssa. Katso ohje: Pasha.
Tässä muutama herkullinen pashaleivonnainen:
Pasha-passionleivokset
Suklaiset Pashaleivokset
Pashapullat
Mämmin ystävien leivonnaisherkut
Mämmin ystävät nauttivat toki mämmistä sellaisenaan tai maidon/kerman ja sokerin kanssa, mutta yhdistävät mämmiä moneen muuhunkin, kuten tässä mämmimousseen, joka sopii esimerkiksi raikkaiden marjojen kanssa kääretortun täytteeksi. Tätä reseptissä paljastettua mämmimousseohjetta voit soveltaa myös muiden leivonnaisten täytteeksi, esimerkiksi kypsäksi paistetun piirakkapohjan päälle kera hedelmälohkojen tai marjojen. Katso resepti: Kääretorttu Mämmimoussella ja Marjoilla.
Mämmi toimii, ehkä hieman yllättäenkin hienosti yhteen mutakakun vahvan suklaisen makumaailman kanssa. Tässä paljastuu resepti, joka on superhelppo, sillä kakkuun tarvitaan vain 3 eri raaka-ainetta. Mutakakku toimii niin jälkiruokana kuin kahvi- / teepöydässä. Tämä resepti on kokeiltu Kymppi-mämmillä, mutta voit käyttää ohjeeseen myös itse tehtyä mämmiä, mikäli mämmisi on löysempää kuin ”kaupan tuote”, lisää ohjeeseen 1 muna. Suklaan ja mämmin makeus vaikuttavat lopputulokseen, mikäli olet hyvin makean ystävä, voit maistaa taikinaa ja halutessasi lisätä ½– 1 dl sokeria taikinaan. Muista, että mutakakkua ei pidä paistaa liikaa, vaan sisus saa olla tahmaista. Kurkkaa Mämmimudcaken 3 raaka-ainetta.
Mämmiä voi käyttää myös vohvelitaikinaan ja loihtia siitä juhlavat pääsiäisherkut, jotka maistuvat perheen pienemmillekin. Samaan ohjeeseen voi myös ”hävittää” tähdemämmit. Pääsiäisen aikaan mämmivohvelien kanssa sopivat aurinkoiset hedelmäiset hillot, aprikoosi tai appelsiini sekä rahka, lisäksi hedelmäpalat raikastavat kokonaisuutta. Katso Mämmivohvelit -resepti.
Mämmin ystävien ei kannata unohtaa pääsiäisenä herkullista lasiin kasattavaa Mämmitriffleä. Triffle on alun perin englantilainen, muualle muunnoksineen levinnyt herkullinen tapa tarjota jälkiruokasyötävät - kermavaahto, vanukas, kakku, keksit, marjat ja hedelmäpalat - lasista, maljasta tai lasikulhosta. Kermasta ja mämmistä loihdittu vaahto toimii herkussa mainiosti.
Kurkkaa myös Jäädykeleivokset, mämmi ja lakritsi -resepti, jonka voi valmistaa hyvissä ajoin ennen pääsiäistä pakastimeen.
Keväisiä leivonnaisherkkuja pääsiäispöytään
Olen kertonut edellä eritoten kolmesta tyypillisimmästä pääsiäisen ajan raaka-aineesta, rahkasta, pashasta ja mämmistä tehdyistä leivontaherkuista. Nämä pääsiäisleivonnaiset ihastuttavat monia, toivottavasti olet löytänyt jo niistä suosikkisi. Tässä paljastan vielä 10 muuta toinen toistaan makoisampaa ideaa pääsisäispöytään.
Kulitsa
Babat
Raikkaat leivokset Sitruuna-Limemoussella
Keväinen Mango-valkosuklaapiirakka
Hedelmä-suklaaleivokset
Helppo pääsiäiswieneri
Pääsiäiskeksit
Pääsiäisen Täytekakku
Mangosmoothiekakku
Paras mangojuustokakku
Kommentteja ja keskustelua