10 hyvää syytä syödä täysjyväisiä myllytuotteita

Kerron tässä blogitekstissä 10 hyvää syytä, miksi kannattaa syödä täysjyväviljatuotteita. Jokaisessa kohdassa saat vinkin yhdestä teemaan liittyvästä reseptistä.
1. Puhdasta ja ekologista lähiruokaa
Puhtaissa olosuhteissa kasvanut suomalainen vilja on luontaisesti laadukasta ravintoa. Suomen viileä ja kostea ilmasto on ihanteellinen, meillä on maailman pisin valoisa aika kauran, ohran, rukiin ja vehnän viljelyyn sopivista alueista. Valon ansiosta kasvurytmi on intensiivinen ja nopea. Myös Suomen kylmyys on hyväksi, koska talven pakkaset tappavat pelloilta ja viljoista monet sienitaudit ja tuholaiset, jolloin ei tarvita niin paljon torjunta-aineita kuin lämpimissä maissa. Onnistuneella viljelykierrolla pidetään maaperä ravinnerikkaana ja rikkakasvit mahdollisimman vähissä. Suomi onkin vähiten kasvinsuojeluaineita käyttävien EU-maiden joukossa. Meillä on osattu taitavasti kehittää puhtaista kotimaisista viljoista tuotteita elintarvikekäyttöön sopiviksi. Yksi suosituimmista ruokaresepteistä on ollut jo vuosia makaronilaatikko, katso tästä Luomu Liha-makaronilaatikko -resepti.
2. Loistava maku, joka on helppo yhdistää muuhun
Viljatuotteet ovat itsessään maultaan mietoja, tosin jokaisella viljalajilla on ominaismakunsa. Ruis on vahvin ja kaura on taasen luonnostaan kermainen, pehmeä, lievästi pähkinäinen. Kaura ei sisällä karvaita makuyhdisteitä, kun höyrytyksellä lopetetaan rasvan entsymaattinen pilkkoutuminen ja hapettuminen, jolloin kauran rasva ei pääse härskiintymään. Kauran lempeä maku luo mahdollisuudet monipuoliseen käyttöön. Kokeile herkullista nyhtöleipää kaurapuuroon leivottuna: Kaurainen nyhtöleipä.
3. Huokeita ja säilyviä
Viljatuotteet ovat halvempaa ruokaa kuin moni muu, kuten liha ja lihatuotteet, koska viljan kasvatusketju on lyhyempi. Viljatuotteet säilyvät hyvin huoneenlämmössä eikä säilytykseen kulu energiaa toisin kuin esimerkiksi maito- tai lihatuotteilla. Valmista Mustikka-ruisvaahto: keitä metsämarjat ruisjauhojen ja tumman sokerin kanssa, jäähdytä ja vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi.
4. Mukavasti proteiineja
Viljoissa on hyvin kasviproteiinia, keskimäärin 10–15 %. Eniten proteiinia eli valkuaisainetta sisältävät kaura ja vehnä eli 13–15 g/100 g hiutaleita tai -jauhoja. Vertailuna mainittakoon, että maidossa proteiinia on vähän yli 3 %. Proteiinit ovat välttämättömiä luuston, lihasten ja kudosten raaka-aineita ja ne vaikuttavat entsyymi- ja hormonitoimintaan sekä vastustuskykyyn. Liian vähäinen proteiinin saanti voi aiheuttaa voimattomuutta ja sairastelua. Myös haavojen paraneminen hidastuu. Proteiinia suositellaan saatavan 10–20 % päivittäisestä energiasta, mikä vastaa n. 0,7–0,8 g/kg. Proteiinien tarve lisääntyy sairauksien, lihaskuntoharjoittelun ja ikääntymisen myötä. Seniori-ihmisen tarve on n. 1–1,2 g /kg/vrk, akuutisti sairailla tätäkin enemmän. Paista herkulliset Proteiiniletut arki-illan iloksi, viikonlopun brunssille tai iltapalaksi. Proteiinia lettuihin tulee Myllyn Paras kaurahiutaleista (proteiinia 14 g/100 g) ja Emännän Täysjyväkaurajauhosta (proteiinia 13 g/100 g) sekä rahkasta, maidosta, kananmunasta. Letut toimivat niin suolaisina suolaisin lisukkein (esim. raejuusto) kuin makeina makein lisukkein (esim. vanilja- tai hillarahka).
5. Täysjyvävilja ja kuidut edistävät suolen toimintaa ja tukevat suoliston mikrobiostoa
Kuitusuositus on 25–35 g/vrk. Viljatuotteet ovat tärkeimpiä kuidun lähteitä. Viljoissa on sekä liukenematonta että liukoista kaurakuitua, jälkimmäistä kutsutaan beetaglukaaniksi, jota on kaurassa ja ohrassa. Liukenemattomat kuidut yhdessä liukoisen kuidun kanssa ovat tärkeitä, sillä ne lisäävät suolistossa kulkevan massan määrää nopeuttaen ruokasulan kulkua suolistossa ja ehkäisevät ummetusta. Näin ulostemassassa mahdollisesti olevat haitalliset aineet laimenevat ja poistuvat nopeammin elimistöstä. Kuidut toimivat myös ravintona suoliston hyödyllisille bakteereille. Hyvin toimiva ruoansulatus ylläpitää terveyttä ja ehkäisee suolistosairauksia. Kuituja syötäessä tulee muistaa nauttia runsaasti vettä. Kurkkaa vatsaa fiksusti täyttävä Puhdistava Lehtikaali-lesesmoothie, jonka nauttiminen on mainio keino auttaa vatsan toimintaa.
6. Hyvät kolesterolivaikutukset, eritoten täysjyväkauralla ja -ohralla
Kauran beetaglukaanin on havaittu vähentävän jo lyhyen käytön jälkeen kokonaiskolesterolin ja LDL-kolesterolin määrää. Esimerkiksi kaurahiutaleet tai -jauhot sisältävät kuituja n. 10 g/100 g, josta beetaglukaania on n. 4,1 g/100 g ja veteen liukenematonta kuitua 4,6 g. Aloita aamu Aurinkoinen aamupala -puurolla.
7. Vatsa täyttyy fiksusti eikä verensokeri heilahtele niin helpolla
Täysjyväviljatuotteiden kuidut hidastavat mahan tyhjenemistä ja ravintoaineiden imeytymistä suolesta. Runsaskuituisen aterian jälkeen verensokeri ei nouse äkkinäisesti ylös, vaan nousu on maltillista ja hidasta, eikä tule äkillisen verensokerin nousun jälkeistä väsymystä, koska verensokeri ei romahda nopeasti. Nauti lounaaksi kaurapastaruokaa, Kaurapastalla täytetyt kesäkurpitsat.
8. Helpottaa painonhallintaa
Viljatuotteiden tuoma kylläisyyden tunne ehkäisee painonnousua. Tasaisena pysyvä verensokeri hillitsee liiallista syömistä. Eritoten kauran beetaglukaani auttaa vähentämään veren glukoosipitoisuuden kohoamista aterian yhteydessä. Terveysvaikutus toteutuu, kun aterialla saa 4 g beetaglukaania 30 g aterian hiilihydraatteja kohden. Runsaskuituiset, beetaglukaania sisältävät ohratuotteet ovat hyvä ja ravitseva vaihtoehto, jolla kannattaa korvata lisukeriisi. Valmista Kasvispilahvi riisi-ohralla.
9. Viljatuotteet, eritoten kaura sisältää kasviöljyä ja siihen sitoutuneita hyviä rasvahappoja
Kaura on viljoista rasvapitoisin, sillä kaurahiutaleessa tai -jauhossa on kasvirasvaa keskimäärin 7,2 g/100 g. Yli 2/3 siitä on tyydyttymätöntä rasvaa. Kauran rasvakoostumus on terveydelle hyvin edullinen. Tyydyttymätön, pehmeä rasva toimii voiteluaineena aivoille ja nivelille. Ravitsemussuositusten mukaan yli 2/3 syötävästä rasvasta tulisi olla tyydyttymätöntä, pehmeää rasvaa. Valmista iltapalaksi maistuva Kaurainen myslipuuro.
10. Täysjyvävilja sisältää kaikki jyvän ravinteikkaat osat -runsaasti kivennäis- ja hivenaineita sekä vitamiineja
Monipuolisesta ruoasta saa useimpia kivennäis- ja hivenaineita sekä vitamiineja hyvin. Täysjyvävilja sisältää luontaisesti muun muassa sinkkiä, rautaa ja magnesiumia, mangaania, kaliumia ja fosforia, B1-vitamiinia, seleeniä ja antioksidantteja. Kaurassa on lisäksi paljon biotiinia, avenantramidi-antioksidanttia, E-vitamiinia ja fenoleita. Herkuttele fiksusti ja leivo Rasvaton vadelmatorttu, joka sisältää Myllyn Paras Kuidukas Kolmen Viljan Leseseosta.
Muista täysjyvä!
Kommentteja ja keskustelua