Leipurin rennot grilliherkut

Kesän tullen grillausreseptit ovat suosittuja, varsinkin kun kyse on makkarasta, lihasta, kalasta tai kasviksista. Mutta grillissä voi myös valmistaa suolaisia ja makeita leipomuksia. Parhaiten grilliin sopivat sellaiset leivonnaiset, jotka kaipaavat kuumaa uunia ja kypsyvät melko nopeasti. Tällaisia ovat esimerkiksi rieskat ja ohutleivät, kuten flatbread sekä naan-leivät. Monet hyvin tutut herkut, kuten hampurilaiset, hodarit ja pizzat sopivat erinomaisesti grillissä paistettaviksi. Makeista leivonnaisista grilliin sopivat esimerkiksi pulla ja marjaherkut. Tästä jutusta löydät mainioita vinkkejä kesäisiin grillileivonnaisiin.
Ohutleivät grillissä
Ohutleivät ovat kohottamattomia leipäsiä, joiden taikina valmistuu nopeasti sekoittamalla ainekset ja jotka paistetaan sellaisenaan tai täytteiden kanssa kuumassa grillissä, myös valurauta- tai muurikkapannu toimivat hyvin. Eri maissa ohutleivillä on erilaisia nimiä, esimerkiksi Suomessa ne ovat tyypillisesti rieskoja, Amerikassa flatbreadia, Saksassa Flammkuchenia sekä Lähi-Idässä ja Intiassa chapatia. Nimensä mukaisesti nämä leivät eivät kohoa, vaan ne jäävät mataliksi. Niihin voidaan käyttää täytteitä tai ne voidaan tarjoilla sellaisenaan ohuina rieskoina, jolloin voita, levitettä, tahnaa tai täytettä voi levittää kypsälle leivälle.
Ruisrieska ruisjauhoista
Flatbread eli pannuleipä
Chapati hortapestolla
Ohuet leipäset voivat olla myös kohotettuja ohuehkoja tai kolollisia leipäsiä, kuten on naan-bread, pitaleipä ja pizza sekä kohotettu rieska. Kohotettavat leivät voivat valmistua nopeasti käyttäessä kemiallisia kohotusaineita: leivinjauhetta tai ruokasoodaa tai hitaammin, kun käytetään hiivaa tai taikinajuurta. Näille leipäsille sopii kuuma uuni, eritoten pizza rakastaa hottia paistoa.
Naanleivät sienimuhennoksella
Pitaleivät
Pannurieskat
Pizzat grillissä
Myös pizzat ovat kohotettuja tai taikinajuurella valmistettu ja grilliin/grilliin tulevaan paistolevyyn sopivia paistettavia. Kun teet pizzaa grillissä, pizzataikina voi olla hiivalla kohotettu tai juureen leivottu. Pizzapohjan tulee olla ohut. Levitä pohjalle ensin pizzakastike (vajaa 1 dl/pizza). Annostele kastike pizzan keskelle ja pyöritä se lusikan pohjalle pyöräytellen niin, että reunoihin jää pari kolme senttiä kastikkeetonta aluetta. Älä paina lusikalla, jotta kuohkeus ei häviäisi. Pizzatäytteet eivät saa olla liian kosteita, jotta taikina ei vety liikkaa. Täytteiden valinnassa on vain mielikuvitus rajana. Pääasia on, että ainekset ovat melko voimakkaan makuisia, jolloin täytteitä ei tarvita liikaa ja pizzan rakenne säilyy hyvänä. Täytteiden päälle ripotellaan vähän juustoraastetta – täytteitä ei tule haudata juuston alle. Pizzan täytteenä toimii yksinkertaisimmillaan tomaattikastike ja mozzarellajuustoraaste. Tämä Pizza Margheritaksi kutsuttava pizza maustetaan lopuksi tuoreella basilikalla. Mainio on myös tämä kesäinen Juhannuspizza.
Rapein pizzapohja syntyy pizzauunissa, jos sellainen on käytettävissä. Tulikuuma pizzauuni onkin laadukkaan pizzan yksi tärkeimmistä salaisuuksista. Pizzauuni lämmitetään uunista riippuen puilla, pelleteillä tai kaasulla tyypillisesti 400–500 asteeseen. Tärkeä varuste on iso pizzankokoinen pizzalapio, jolla pizza siirretään tulikuumaan uuniin kiven päälle ja otetaan sieltä pois. Jotta pizza irtoaa lapiosta, tarvitaan karkeita Myllyn Paras Durumvehnäjauhoja, joiden päällä pizza pyörii ja liukuu ketterästi. Löydät pizzoista lisää aiemmasta blogijutustani: Laadukkaat pizzat pizzauunista.
Sämpylät, pullat, leivät ja hampurilaiset grillissä
Leipä-, sämpylä- tai pullataikinaa voi paistaa grillissä tai nuotiolla. Mikä parasta lämpimällä kesäsäällä hiivataikina kohoaa hyvin melko pienelläkin hiivamäärällä. Kohotetusta taikinasta voi muotoilla ohuita leipäsiä tai pullasia muurinpohjapannulle paistumaan. Jos muurinpohjapannua ei ole, voi käyttää grillissä vahvaa alumiinifoliota. Myös mieto pizzauuni sopii. Tällöin melko mieto, noin 200–250-asteinen grillin lämpötila riittää.
Monelle täytetyt leipäherkut ovat olennainen osa kesän grilliruokaa, eritoten hampurilaiset, burgerit, bagelit ja hodarit ovat olleet viimevuosina muodissa. Itse tehdyillä leivonnaisilla saat haluamaasi makua ja vaihtelua vastaaviin valmiiksi ostettuihin tuotteisiin. Durumvehnäjauho antaa hampurilaissämpylämäistä rakennetta itse leivotuille vaaleille sämpylöille. Muista kunnon sämpylöiden kohotus, taikinana ja varsinkin sämpylöinä. Muista myös, että hampurilaispihvien jauhelihassa on hyvä olla riittävästi rasvaa, sillä rasva tekee niistä mehukkaita.
Hampurilaiset grillissä
Kasvisburgerit
Bagelit
Parsahodarit
Mainioita leipäherkkuja saa myös vähän kuivuneesta leivästä.
Bruschetta on grillattu leipäviipale, joka tarjoillaan oliiviöljyn ja tomaattisalsan tai vastaavan kanssa alkuruokana tai cocktailpalana. Bruschetta sopii mainiosti kesäiseen grilliruokailuun, sekä itse leivän että päällysteet voi paahtaa grillissä erikseen. Bruschettan pinnalle voi grillata muutakin kuin tomaattia, vaikkapa ananasta ja valmistaa siitä ananassalsaa. Bruschetta voi olla vegaaninen tai leivän päälle voi grillata erilaisia juustoja, kuten tässä on käytetty vuohenjuustoa.
Kasviksia ja juustoa voi grillata erilaisten leipien väliin. Sulatetusta pakastepiirakkataikinasta valmistat helpolla ja nopeasti Teeleipää grillissä. Kasviksilla täytetty taikina antaa makua nopealle suolapalalle. Laita taikinan sisään mieleistä saatavissa olevaa yrttiä, esimerkiksi timjami sopii hyvin. Tarjoile sellaisenaan, tai sivele päälle marmeladia tai makeaa chilikastiketta.
Jälkiruoat grillissä
Jälkiruoaksi sopivat makeat grillileivonnaisherkut. Esimerkiksi tuoreita kiinteitä hedelmäpaloja voi kääriä taikinanauhoihin, grillata ja tarjoilla jäätelön kanssa: Grillihedelmät lehtitaikinanauhoilla kahdella suklaadipillä. Monille voi olla mukava yllätys päästä maistamaan mainiota kesäherkkua pizzaa mansikoilla: Mansikkapizzat.
Kesän marjoista voi valmistaa herkullisia piirasia myös grillissä. Mustikkapiiraset grillissä reseptissä on käytetty Myllyn Paras Pyöreä Kauramurotaikinaa. Piirakan pohjaan laitettava taikina ei kestä liian kuumaa suoraa lämpöä, koska pohja palaa, paista pohjat siis miedolla lämmöllä. Jotta piiraiden täytteet hyytyvät, on grillin kupu oltava kiinni grillattaessa. Kesämarjoista ja kaurahiutaleista taiot kätevästi herkulliset Kauraiset marjapaistosnyytit grillissä.
Herkullisia ja rentoja grillaushetkiä!
Kommentteja ja keskustelua