Skip to main content
Etusivu
Etsi
  • Reseptit
    • Kolumni 1
      • Löydä reseptejä
      • Reseptihaku
      • Someleipurit
      • Parasta arjessa
        • Kauppakassi - Kala
        • Kauppakassi - Kasvis
        • Kauppakassi - jauheliha
        • Kauppakassi - kana
        • Keittiön perusvälineet ja kattaus
      • Pääruoat
        • Kastikkeet
        • Keitot
        • Laatikot ja paistokset
        • Munakkaat ja frittatat
        • Padat
        • Pastat
        • Pihvit ja pyörykät
        • Pizzat
        • Risotot ja ohratot
        • Salaatit
        • Tortillat ja pitaleivät
        • Valmistusvinkit
        • Wokit ja kasarit
      • Välipalat ja jälkiruoat
        • Smoothiet, välipalajuomat ja pirtelöt
        • Hyytelöt ja vanukkaat
        • Jälkiruokasalaatit
        • Jogurtit, rahkat ja kiisselit
        • Letut ja pannarit
        • Muita jälkiruokia ja välipaloja
        • Myslit, patukat ja hiutaleherkut
        • Paistokset
        • Riisi- ja suurimojälkiruoat
        • Vaahdot, jäätelöt ja jäädykkeet
      • Puurot
        • Juhannus
        • Manna- ja vispipuurot
        • Mikropuurot
        • Peruspuurot
        • Tuorepuurot
        • Uunipuurot
        • Vaihtelua puuroihin
      • Suolaiset leivonnaiset
        • Leipäkoneleivät
        • Leivät ja sämpylät
        • Muut suolaiset leivonnaiset
        • Pikkusuolaiset
        • Rieskat ja teeleivät
        • Suolaiset keksit
        • Suolaiset muffinit
        • Suolaiset piirakat
        • Voileipäkakut
      • Makeat leivonnaiset
        • Kääretortut
        • Kuivakakut
        • Leivokset ja browniet
        • Muffinit ja kuppikakut
        • Muut makeat leivonnaiset
        • Piirakat ja tortut
        • Pikkuleivät, keksit ja piparit
        • Pullat ja wienerit
        • Täytekakut
    • Kolumni 2
      • Sesongit ja teemat
      • Pääsiäinen
      • Vappu
      • Äitienpäivä
      • Pasta
      • Porkkana
      • Letut- ja vohvelit
    • Kolumni 3
      • Hyvää juuri sinulle
      • Hyvää yhdelle
      • Hyvää kahdelle
      • Hyvää perheelle
      • Ruokaharrastajat
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
      • Avainlippu
    • Jauhot
    • Hiutaleet ja leseet
    • Makaronit, pastat ja lasagnelevyt
    • Mannasuurimot
    • Ohrasuurimot ja riisit
    • Pakastetaikinat
    • Pakasteleivonnaiset
    • Texmex
  • Ruokablogi
    • Bloggaajilta
    • Arja Elina Leipoo & Kokkaa
    • Pulla-tyttö
    • Parhaat neuvot
    • Parasta keittiöstä
    • Trattoria da Erminio
    • Tarjottimella
  • Kuluttajaneuvonta
  • Yritys
    • Tiedotteet
    • Yhteystiedot
      • Myllyn Parhaan yhteystiedot
      • Myynti
      • Kuluttajaneuvonta
      • Ostot
      • Markkinointi
      • Kunnossapito ja kehitystoiminta
      • Tuotanto
      • Taloushallinto
    • Historia
    • Vastuullisuus
      • Tuotteiden laatutavoitteet ja turvallisuus
      • Raaka-aineet ja kotimaisuus
      • Energia
      • Logistiikka
      • Pakkausmateriaalit
      • Kierrätys ja jätteiden käsittely
      • Työntekijät
      • Oiva
      • Sertifikaatit
    • Viljan osto
      • Viljapassi
      • Laatuvaatimukset ja hinnoitteluperusteet
      • Tarjoa viljaa
      • Perushinnat
      • Sopimusviljely
    • Avoimet työpaikat
  • Resepti­klubi
  • Food Service
  • Haku
Bloggaajilta
- 11.10.2022

Osaatko säilyttää jauhot ja muut myllytuotteet

Kuvassa Myllyn Paras tuotteiden parasta ennen säilyvyys -tiedot

Tiesitkö tämän parasta ennen -päiväyksestä?

Parasta ennen -päiväys ei ole viimeinen käyttöpäivä, vaan merkintä liittyy arvioon tuotteen laadullisista ominaisuuksista. Näin merkittyjä tuotteita ei kannata heittää automaattisesti pois päiväyksen ylityttyä, vaan jokainen voi itse arvioida aistinvaraisesti käyttökelpoisuuden.

Usein tuotteet ovat täysin kunnossa ja käyttökelpoisia vielä parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin.

Parasta ennen -päiväysmerkintä löytyy kaikista Myllyn Paras viljatuotteista: jauhoista, hiutaleista, leseistä, riiseistä, suurimoista, pastoista ja pakasteista. Jauho-, hiutale- ja lesetuotteille annetaan myllyllä 1 vuoden säilyvyysaika ja riisi-, suurimo- ja pastatuotteille 2–3 vuoden säilyvyysaika. Kuivat tuotteet ovat siis hyvin säilyviä, kun asianmukaisen säilytys jatkuu kotona.

Viljatuotteiden oikea säilytystapa

Kuivat viljatuotteet säilytetään kuivassa paikassa, esimerkiksi keittiön kaapissa, joka on varattu kuville elintarvikkeille. Paikka ei saa olla liian kuuma, eikä myöskään liian kylmä. Jälkimmäisessä tapauksessa syntyy helposti kosteutta – kellarivarasto ei ole hyvä jauhopusseille, jossa ne voivat jopa homehtua. Viljatuotteet imevät itseensä helposti hajuja läheisyydestään, esimerkiksi samassa kaapissa/laatikossa säilytettävistä tuotteista. Puhdistus- ja pesuaineista voi imeytyä hajuisteiden hajua jauhoihin tai hiutaleisiin. Parhaimmillaan viljatuotteet säilyvät paljon pidempään kuin parasta ennen -päiväysmerkintä osoittaa. Eritoten riisi- ja makaronituotteet säilyvät vuosia. Ne ovat hyvää kotitalouden kotivaraa.

Tummat, paljon viljan kuituosia sisältävät tuotteet eivät säily vuosia. Rasvaisen kuidun maku muuttuu helposti karvaaksi. Näin käy esimerkiksi hiivaleipä- ja täysjyvävehnäjauhoille tai leseille. Myöskään kauratuotteet eivät säily kovin pitkään, koska ne sisältävät paljon terveellistä kasvirasvaa. Tämän takia kauratuotteita höyrytetään, jolloin niiden entsyymitoiminta loppuu ja näin rasva ei pääse eltaantumaan. Tästä syystä kauratuotteilla on viljoista kaikkein lyhin säilyvyysaika.

Pakaste -tuotteiden säilyvyys

Myllyn Paras Pakasteet säilyvät yleensä 8 kk–2 vuotta riippuen koostumuksesta ja tuotteen rasvaisuudesta. Mikäli tuote on hiivataikinaa tai se sisältävää runsaasti rasvaa, se säilyy huonommin. Myös pakasteet, varsinkin neutraalit taikinat voivat imeä itseensä voimakkaita hajuja. Älä säilytä vierekkäin kalaa tai äyriäisiä ja pakastetaikinoita.

Viimeinen käyttöpäivä -merkintä

Viimeinen käyttöpäivä -merkintää käytetään helposti pilaantuvissa tuotteissa ja se liittyy käytön turvallisuuteen, toisin kuin parasta ennen -päiväys. Näitä tuotteita ei ole myllytuotteissa, mutta esimerkiksi suurin osa viileässä säilytettävistä liha-, kala-, kana- ja maitotuotteista ovat tällaisia.

Hiivataikinaleivonnaiset ovat parhaimmillaan tuoreena

Kun Myllyn Paras tuotteista leivotaan itse hiivataikinaleivonnaisia, ne ovat parhaimmillaan heti tuoreena, varsinkin sämpylät ovat heti syötävää tuoreruokaa. Leivän tai pullan tuoksu heikkenee muutamassa tunnissa paiston jälkeen, jolloin suurin osa aromiaineista haihtuu. Leivonnaisten jäähtyessä kosteutta poistuu ja kuivuminen alkaa. Leipää ei tulisi halkaista liian kuumana, jotta siitä ei lähde kosteus ilmoille liian aikaisin.

Kun leipomukset alkavat kuivua, niiden kuori menettää rapeutensa veden siirtyessä leivän sisuksesta kohti kuorta. Paperiin kääritty leipä kuivuu tasaisesti ja kuori pysyy rapeana noin yhden vuorokauden. Muovipussi estää kosteuden haihtumisen, mutta kuori menettää rapeutensa, koska leivän sisuksen kosteus siirtyy myös siihen.

Tumma ruisleipä tai hapan juurileipä säilyvät pidempään. Monien mielestä hapanleivän maku jopa paranee säilytyksen aikana. Mitä valkoisempi tai happamattomampi leipä on, sitä huonompi on säilyvyys. Ohraleipä häältyy nopeasti eli siihen tulee rihmatauti ja leipä menee syöntikelvottomaksi.

Itseleivottua leipää voi säilyttää muovipussissa jääkaapin alalokerossa, mieluiten viileäkaapissa, jossa on noin 10 astetta. Tämä tapa ehkäisee leivän homehtumista, sillä home tulee huoneenlämmössä leivottuun leipään noin kolmen päivän jälkeen. Jääkaapissa säilytetty leipä ei ole huoneenlämmössä säilytetyn veroista, koska leivän fysikaalinen vanheneminen on nopeinta viileässä, -4 – +4 °C lämpötilassa, mutta näin leivän saa tarvittaessa säilymään syöntikelpoisena yli 2–3 päivää, tosin maun kustannuksella.

Leivo kerralla isompi määrä

Taloudellista ja aikaa säästävää on leipoa isompi määrä kerralla, ja pakastaa ylimäärä leivonnaisia. Ne pakataan jäähtyneenä muovipusseihin, sopiviksi kerta-annoksiksi ja pakastetaan heti. Jäädyttäminen pysäyttää lähes täysin leivän vanhenemisen. Kun leivät otetaan sulamaan, ne voi lämmittää leivänpaahtimessa tai nopeasti minuutin pari uunissa lämmittäen, varsinkin jos se sattuu olemaan muuten päällä. Myös mikrossa voi sulattaa leipää, mutta tulos ei ole yhtä rapea.

Hyvin säilyviä elintarvikkeita

Muutamat leivonnaiset paranevat säilyessään, kun niitä säilytetään muutamia päiviä. Esimerkiksi kuivakakut ja banaanileipä mehevöityvät, kun niitä säilytetään muovipussissa viileässä. Myös piparkakut tai näkkileivät säilyvät hyvin kuivassa huoneenlämmössä.

Myllytuotteet

Bloggaajana Arja Elina Leipoo & Kokkaa

Arja Elina Laine
Arja Elina Laine Arjan Ruokaviestinnästä on Myllyn Paras Arja Elina Leipoo & Kokkaa -blogin kirjoittaja, ruokakirjailija ja -viestijä, ruokasisältöjen tuottaja ja kouluttaja ja kotitalousopettaja-yrittäjä.
Katso kaikki kirjoitukset

Tutustu myös näihin

Miten valita oikea jauho - makeat leivonnaiset
Bloggaajilta
Miten valita oikea jauho - makeat leivonnaiset
Arja Elina Leipoo & Kokkaa
Rahkapiirakka
Bloggaajilta
Pääsiäisen maistuvat makeat leivonnaisherkut
Arja Elina Leipoo & Kokkaa
R

Katso kuvat

  • Kuvassa kuitti, jossa viimeinen käyttöpäivä savukalassa
    Viimeinen käyttöpäivä savukalassa
  • Kuvassa parasta ennen -tieto pakastetuotteessa
    Parasta ennen merkintää käytetään leivonnaispakasteissa

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.
Näytä lisää kommentteja (-1)

Ajankohtaista ja puheenaiheita

R
R
Etusivu

Footer

  • Tällä sivustolla
    • Reseptit
    • Tuotteet
    • Ruokablogi
    • Kuluttajaneuvonta
    • Yritys
    • Kuvapankki
  • Löydä resepti
    • Reseptihaku
    • Pääruoat
    • Välipalat ja jälkiruoat
    • Makeat leivonnaiset
    • Suolaiset leivonnaiset
    • Puurot
  • Löydä meidät
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
    • Twitter
    • LinkedIn
    • Pinterest
  • Tuotteet
    • Jauhot
    • Hiutaleet ja leseet
    • Makaronit, pastat ja lasagnelevyt
    • Mannasuurimot
    • Ohrasuurimot ja riisit
    • Pakastetaikinat
    • Pakasteleivonnaiset
    • Texmex

Bottom Footer

  • Yhteystiedot
  • Kuluttajaneuvonta
  • Yksityisyydensuoja
  • Oiva-raportti
  • Evästeasetukset
Food Service
Sulje

Hae sivuiltamme