Osaatko säilyttää jauhot ja muut myllytuotteet

Tiesitkö tämän parasta ennen -päiväyksestä?
Parasta ennen -päiväys ei ole viimeinen käyttöpäivä, vaan merkintä liittyy arvioon tuotteen laadullisista ominaisuuksista. Näin merkittyjä tuotteita ei kannata heittää automaattisesti pois päiväyksen ylityttyä, vaan jokainen voi itse arvioida aistinvaraisesti käyttökelpoisuuden.
Usein tuotteet ovat täysin kunnossa ja käyttökelpoisia vielä parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin.
Parasta ennen -päiväysmerkintä löytyy kaikista Myllyn Paras viljatuotteista: jauhoista, hiutaleista, leseistä, riiseistä, suurimoista, pastoista ja pakasteista. Jauho-, hiutale- ja lesetuotteille annetaan myllyllä 1 vuoden säilyvyysaika ja riisi-, suurimo- ja pastatuotteille 2–3 vuoden säilyvyysaika. Kuivat tuotteet ovat siis hyvin säilyviä, kun asianmukaisen säilytys jatkuu kotona.
Viljatuotteiden oikea säilytystapa
Kuivat viljatuotteet säilytetään kuivassa paikassa, esimerkiksi keittiön kaapissa, joka on varattu kuville elintarvikkeille. Paikka ei saa olla liian kuuma, eikä myöskään liian kylmä. Jälkimmäisessä tapauksessa syntyy helposti kosteutta – kellarivarasto ei ole hyvä jauhopusseille, jossa ne voivat jopa homehtua. Viljatuotteet imevät itseensä helposti hajuja läheisyydestään, esimerkiksi samassa kaapissa/laatikossa säilytettävistä tuotteista. Puhdistus- ja pesuaineista voi imeytyä hajuisteiden hajua jauhoihin tai hiutaleisiin. Parhaimmillaan viljatuotteet säilyvät paljon pidempään kuin parasta ennen -päiväysmerkintä osoittaa. Eritoten riisi- ja makaronituotteet säilyvät vuosia. Ne ovat hyvää kotitalouden kotivaraa.
Tummat, paljon viljan kuituosia sisältävät tuotteet eivät säily vuosia. Rasvaisen kuidun maku muuttuu helposti karvaaksi. Näin käy esimerkiksi hiivaleipä- ja täysjyvävehnäjauhoille tai leseille. Myöskään kauratuotteet eivät säily kovin pitkään, koska ne sisältävät paljon terveellistä kasvirasvaa. Tämän takia kauratuotteita höyrytetään, jolloin niiden entsyymitoiminta loppuu ja näin rasva ei pääse eltaantumaan. Tästä syystä kauratuotteilla on viljoista kaikkein lyhin säilyvyysaika.
Pakaste -tuotteiden säilyvyys
Myllyn Paras Pakasteet säilyvät yleensä 8 kk–2 vuotta riippuen koostumuksesta ja tuotteen rasvaisuudesta. Mikäli tuote on hiivataikinaa tai se sisältävää runsaasti rasvaa, se säilyy huonommin. Myös pakasteet, varsinkin neutraalit taikinat voivat imeä itseensä voimakkaita hajuja. Älä säilytä vierekkäin kalaa tai äyriäisiä ja pakastetaikinoita.
Viimeinen käyttöpäivä -merkintä
Viimeinen käyttöpäivä -merkintää käytetään helposti pilaantuvissa tuotteissa ja se liittyy käytön turvallisuuteen, toisin kuin parasta ennen -päiväys. Näitä tuotteita ei ole myllytuotteissa, mutta esimerkiksi suurin osa viileässä säilytettävistä liha-, kala-, kana- ja maitotuotteista ovat tällaisia.
Hiivataikinaleivonnaiset ovat parhaimmillaan tuoreena
Kun Myllyn Paras tuotteista leivotaan itse hiivataikinaleivonnaisia, ne ovat parhaimmillaan heti tuoreena, varsinkin sämpylät ovat heti syötävää tuoreruokaa. Leivän tai pullan tuoksu heikkenee muutamassa tunnissa paiston jälkeen, jolloin suurin osa aromiaineista haihtuu. Leivonnaisten jäähtyessä kosteutta poistuu ja kuivuminen alkaa. Leipää ei tulisi halkaista liian kuumana, jotta siitä ei lähde kosteus ilmoille liian aikaisin.
Kun leipomukset alkavat kuivua, niiden kuori menettää rapeutensa veden siirtyessä leivän sisuksesta kohti kuorta. Paperiin kääritty leipä kuivuu tasaisesti ja kuori pysyy rapeana noin yhden vuorokauden. Muovipussi estää kosteuden haihtumisen, mutta kuori menettää rapeutensa, koska leivän sisuksen kosteus siirtyy myös siihen.
Tumma ruisleipä tai hapan juurileipä säilyvät pidempään. Monien mielestä hapanleivän maku jopa paranee säilytyksen aikana. Mitä valkoisempi tai happamattomampi leipä on, sitä huonompi on säilyvyys. Ohraleipä häältyy nopeasti eli siihen tulee rihmatauti ja leipä menee syöntikelvottomaksi.
Itseleivottua leipää voi säilyttää muovipussissa jääkaapin alalokerossa, mieluiten viileäkaapissa, jossa on noin 10 astetta. Tämä tapa ehkäisee leivän homehtumista, sillä home tulee huoneenlämmössä leivottuun leipään noin kolmen päivän jälkeen. Jääkaapissa säilytetty leipä ei ole huoneenlämmössä säilytetyn veroista, koska leivän fysikaalinen vanheneminen on nopeinta viileässä, -4 – +4 °C lämpötilassa, mutta näin leivän saa tarvittaessa säilymään syöntikelpoisena yli 2–3 päivää, tosin maun kustannuksella.
Leivo kerralla isompi määrä
Taloudellista ja aikaa säästävää on leipoa isompi määrä kerralla, ja pakastaa ylimäärä leivonnaisia. Ne pakataan jäähtyneenä muovipusseihin, sopiviksi kerta-annoksiksi ja pakastetaan heti. Jäädyttäminen pysäyttää lähes täysin leivän vanhenemisen. Kun leivät otetaan sulamaan, ne voi lämmittää leivänpaahtimessa tai nopeasti minuutin pari uunissa lämmittäen, varsinkin jos se sattuu olemaan muuten päällä. Myös mikrossa voi sulattaa leipää, mutta tulos ei ole yhtä rapea.
Hyvin säilyviä elintarvikkeita
Muutamat leivonnaiset paranevat säilyessään, kun niitä säilytetään muutamia päiviä. Esimerkiksi kuivakakut ja banaanileipä mehevöityvät, kun niitä säilytetään muovipussissa viileässä. Myös piparkakut tai näkkileivät säilyvät hyvin kuivassa huoneenlämmössä.
Kommentteja ja keskustelua