Miten valita oikea jauho suolaiseen leivontaan

Kerron tässä blogissa, miten valita suolaisiin leivonnaisiin erilaisista Myllyn Paras -jauhoista aina se sopivin. Saat myös esimerkkireseptejä, mitä kaikkea suolaista voikaan leipoa erilaisista jauhoista.
Säästän kuitenkin leivän leivontaan kuuluvan jauhoinfon seuraavaan syyskuussa ilmestyvään blogiini. Olen kirjoittanut blogiini jo aiemmin, miten opit valitsemaan jauhot makeisiin leivonnaisiin. Seuraa siis blogejani!
Erilaisia jauhoja
Myllyn Paras jauhaa erilaisia jauhoja viljoista, kuten ruista, vehnästä, kaurasta, ja ohrasta sekä tattarista (tatarkasvi), joihin keskityn tässä blogijutussa. Jauhojen laatuun vaikuttaa jauhatusaste ja jauhojen karkeus. Jauhatusaste voi olla täysjyväjauho, jolloin mukana on jyvän koko syötäväksi kelpaava osuus eli kuoriosien ravintorikkaammat osat pääsevät mukaan. Tällöin jauho on väriltään tummempaa kuin ydinjauho, jossa jauhatukseen on otettu mukaan nimensä mukaisesti vain viljanjyvien ydinosia. Toisaalta jyvien kuoriosia voidaan ottaa mukaan vain osittain, jolloin syntyy hiivaleipäjauhoja tai muita sen tapaisia jauhoja. Kaikki jauhot voivat olla erilaista jauhatusasteeltaan: karkeaa, hienoa tai jotain siltä väliltä. Useimmiten leivonnassa yhdistetään eri jauholaatuja taikinaan sekoitettuna. Voit leipoa esimerkiksi Itse tehdyt kauratortillaletut eli tortillojen pohjat käyttäen kaura-, vehnä- ja maissitärkkelysjauhoja. Vehnäjauhot helpottavat leivontaa, maissijauho parantaa rakenteen kestävyyttä ja kaura tekee lopputuloksesta maukkaan. Itse tehtävä taikinaseos on sopivaa, kun se on paksuudeltaan kuin pehmeää muovailuvahaa, eikä se tartu käsiin.
Laadukkaat raaka-aineet
Pelkillä jauhoilla ei synny suolaisia leivonnaisia, vaan lisäksi tarvitaan vähintään vettä ja suolaa, mutta useimmiten myös muita nesteitä, rasvaa, munia, mausteita, kohotusaineita sekä täyte- ja koristeluaineita. Laadukkaat, käyttötarkoitukseen sopivat aineet oikein käytettynä ovatkin kaiken leivonnan peruste. Vähillä raaka-aineilla voi leipoa rieskoja. Esimerkiksi Ohrarieskaan tarvitset vain vettä ja ohrajauhoja. Rieskat voit paistaa tavallisessa uunissa, grillissä tai pannulla ja ne ovat parhaimmillaan tuoreena. Ohrarieska on hiivaton ja vehnäjauhoton – näitä ominaisuuksia toivotaan aika usein. Puolikarkeat vehnäjauhot Nämä valmistetaan vehnäjyvän ydinosasta ja jyvän ytimen uloimmista osista. Jyvän kuoriosat sekä alkio on poistettu ja jauhatusaste on hienojakoisempi kuin erikoisvehnäjauhoilla. Esimerkiksi Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauho on tällainen ja se sopii hyvin hiivalla leivottaviin taikinoihin, kuten vaikkapa hampurilais- ja pizzataikinoihin. Katso tästä resepti Hampurilaiset kasvispihveillä.
Erikoisvehnäjauhot ja karkeat vehnäjauhot
Jauhot valmistetaan vehnäjyvän ydinosasta ja jyvän ytimen uloimmista osista. Jyvän kuoriosat ja alkio on poistettu ja jauhatusaste on karkeampi kuin puolikarkeilla vehnäjauhoilla. Myllyn Paras Erikoisvehnäjauho toimii yleisjauhona leivonnassa, kuten suolaisissa voi-, lehti-, piirakka- ja muffinitaikinoissa, joihin ei tarvita sitkoa. Katso tästä resepti Kinkku-paprikamuffinit. Myllyn Paras Karkea Vehnäjauho on erikoisvehnäjauhoja vielä karkeampaa, jolloin se sekoittuvat parhaiten eikä jauhoja tarvitse siivilöidä taikinan joukkoon. Tämä on myös paras jauho kastikkeiden suurustamiseen sekoittuvuutensa takia.
Hiivaleipävehnäjauhot
Kun jauhoja valmistetaan vehnästä, jossa mukana on noin 75 % jyvästä sisältäen kuorikerroksen ravintorikkaita osia, on jauho tummempaa ja kuitupitoisempaa kuin puolikarkea- tai erikoisvehnäjauho. Tällainen on Myllyn Paras Hiivaleipävehnäjauho, joka sopii erityisen hyvin leivontaan, johon halutaan mukaan sekä kuituja ja sen mukana tulevia B-ryhmän vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita sekä myös vehnäproteiinin sitko-ominaisuuksia. Hiivaleipäjauhoja voi käyttää leivän ja sämpylän leivonnan lisäksi moniin suolaisiin leivonnaisiin, kuten rieska-, piirakka- ja muffinitaikinoihin. Leivo Kasvispiirakka saunaillan tarjottavaksi.
Grahamjauhot eli täysjyvävehnäjauhot
Kun myllyssä jauhetaan 100 % täysjyvävehnää ilman erottelua, tulee jauhoihin mukaan kaikki vehnänjyvän ravintorikkaat osat: alkio, ydin- ja kuorikerros. Myllyn Paras Graham Täysjyvävehnäjauho sisältää runsaasti kuitua ja ravintoaineita. Grahamjauhot ovat selvästi tummempia ja kuitupitoisempia kuin puolikarkeat vehnäjauhot. Täysjyvävehnäjauhot sopivat erityisen hyvin piirakkapohjiin, muffineihin tai kekseihin eli taikinoihin, joita ei vaivata, ja kun halutaan mukaan sekä kuituja ja niiden mukana tulevia B-ryhmän vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita. Jauhoja voi käyttää leivonnan osana muiden jauhojen kanssa. Kurkkaa helppo Chapati-resepti, jossa taikina vain sekoitetaan nopeasti – mukana myös vinkki hortapestoon.
Ruisjauhot
Kun 100 % täysjyväruista jauhetaan, mukana on kaikki rukiinjyvän osat: alkio, ydin- ja kuorikerrokset. Ruisjauhot, kuten Myllyn Paras Ruisjauho on oleellinen osa ja maun antaja Karjalanpiirakoiden tai Ohrapiirakoiden sekä muiden perinneleivonnaisten leivonnassa. Lisäksi ruisjauho kuuluu ruistaikinaan, josta voi leipoa suolaisia piiraita tai vaikkapa ruiskeksejä.
Ohrajauhot
Ohrajauhot valmistetaan kokonaisista, vähän hiotuista ohranjyvistä. Myllyn Paras Ohrajauhoja voi käyttää suolaisten perinneleivonnaisten leipomiseen, mutta se sopii myös suolaiseen lettutaikinaan tai pannariin sekä rieskoihin, josta esimerkkinä maistuva Perunarieskaset-resepti. Ohrajauholeivonnaiset ovat heti syötäviä, sillä ne eivät säily pitkään, vaan häältyvät. Kaurajauhot Myllyn Paras Emännän Täysjyväkaurajauho on kaurasta valmistettua täysjyväjauhoa sisältäen koko syötävän kauranjyvän osuuden ravintorikkaat osat, kuten liukoisen kuidun eli beetaglukaanin. Kaurajauhot eivät sisällä sitkoa. Kaurajauhot sopivat antamaan makua ja tuomaan kauran kuituja piirakkapohjiin ja muffinitaikinoihin. Katso tästä Sieni-pekonipiirakka.
Sämpyläjauhoseokset
Vaikka tuotteen nimi on ”sämpyläjauho”, kuten Myllyn Paras Sämpyläjauhoseos tai Myllyn Paras Kaurainen sämpyläjauhoseos, voi niitä käyttää muutenkin kuin sämpylän leivontaan, kuten piirakkapohjiin ja muffineihin. Sämpyläjauhoseokset sisältävät eri viljalajeja jauhoina, rouheina tai leseinä. Sämpyläjauhoja voi käyttää leivonnaisiin sellaisenaan tai muiden jauhojen kanssa, kuten tässä Fetajuustokeksit-reseptissä voit korvata vehnäjauhot ja kaurahiutaleet 4 dl:lla kaurasämpyläjauhoseosta.
Pizzajauhot
Myllyn Paras Pizzajauho on valmis seos pizzan leipomiseen. Jauhojen lisäksi pizzataikinaan tarvitaan vain vettä ja hiivaa. Myllyn Paras Pizzajauho sisältää durumvehnäjauhoa, jonka ansiosta pizzataikinaa on helppo kaulia ja käsitellä, se pitää kaulittaessa hyvin muotonsa vetäytymättä takaisin. Katso resepti Pellillinen pizzaa.
Durumvehnäjauhot
Myllyn Paras Durumvehnäjauho on valmistettu durumvehnästä, jonka jyvät ovat lasimaisen läpikuultavia ja kovempia kuin tavallisen vehnän jyvät. Durumvehnäjauho on väriltään keltaisempaa kuin tavallisesta vehnästä valmistettu jauho. Jauhoja käytetään ennen kaikkea pastan valmistukseen, mutta se sopii myös avuksi pizzan leipomiseen. Itse Pizzataikinan jauhoiksi sopivat proteiinipitoiset hienojakoiset jauhot, kuten Myllyn Paras Emännän Puolikarkeat Vehnäjauhot, koska ne tekevät taikinasta helpommin työstettävän ja parantavat pohjan makua. Osan vehnäjauhoista voi kokeilla korvata Myllyn Paras Pizza- tai myös Durumvehnäjauhoilla, jolloin pizzaa on helpompi muotoilla. Durumvehnäjauhot ovat hyviä eritoten leivontavaiheessa, jolloin ne auttavat pizzaa pysymään irti leivontapöydästä sekä paistolapiosta ja -alustasta karkeutensa avulla. Katso tästä resepti Pizzauunipizza.
Tattarijauhot
Nämä hieman voimakkaamman makuiset jauhot on tatarkasvi tattarista valmistettuja täysjyväjauhoja sisältäen tattarinjyvän ravintorikkaat osat. Jauhot eivät sisällä sitkoa. Myllyn Paras Tattarijauhoja voi käyttää vehnäjauhojen tilalla leivonnassa, katso esimerkiksi reseptit Kinkkupiirakka tattarijauhoista tai Blinipiirakka.
Kommentteja ja keskustelua