Makoisaa mansikasta

Suomalainen mansikka on valoisten öiden kypsyttämä makoisa marja, josta saa paljon C-vitamiinia. C-vitamiini auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta. Syömällä reilut 2 dl (100 g) tuoretta mansikkaa, saat C-vitamiinia 75 mg eli päivittäisen saantisuosituksen verran – tämä on enemmän kuin 1 appelsiinista. Mansikka säilytetään jääkapissa +2 – +5 asteessa mahdollisimman lyhyen aikaa, jotta vitamiinit säilyvät parhaiten. Toisaalta tuoreiden mansikoiden C-vitamiini säilyy jopa pakastettuna aika hyvin, mutta keittäminen tuhoaa sitä eniten. Niinpä itsekeitetty mansikkahillo ei ole enää terveysherkku, vaikka maistuukin niin hyvältä. Tuoreissa mansikoissa on myös B-vitamiineja. Myös ne ovat vesiliukoisia eli säilyvät/tuhoutuvat kuten c-vitamiini.
Mansikoista saa yllättävän paljon suolistolle hyvää tekeviä ravintokuituja – sitä on noin 2,4 g/100 g. Täten mansikoiden glykeeminen indeksi on alhainen eli ne tasapainottavat verensokeria ja vähentävät piikkejä verensokeritasossa. Kahdessa desissä mansikoita onkin yhtä paljon kuitua kuin palassa ruisleipää. Kuitujen mukana mansikoista saadaan tärkeitä hiven- ja kivennäisaineita.
Lisäksi mansikka sisältää runsaasti fenoliyhdisteitä, kuten polyfenoleita. Ne, kuten C-vitamiinikin toimivat antioksidantteina estävät hapettumista eli haitallisten oksidatiivisen stressin aikaansaamia haitallisia reaktioita. Antioksidantit suojaavat soluja esimerkiksi ikääntymiseltä ja auttavat korjaamaan vaurioita, joita voi tulla iholle auringosta tai elimistöön stressistä, ilmansaasteista, tupakasta tai alkoholista. Mansikat ovat myös hyvä folaatin lähde.
Kun nuorena tyttönä poimin mansikoita mansikkatilalla, jossa niitä sai popsia poimiessaan, muistan, miten uskomattoman nopeasti vatsani täyttyi. Mansikat ovat hyvin nestepitoisia, niistä 90 % on vettä. Ei siis ihme, että ne täyttävät vatsan nopeasti, varsinkin kun päälle tulee vielä mansikoiden sisältämä kuitu. Plussaa on toki se, ettei kaloreita kerry suuria määriä, sadassa grammassa eli noin kahdessa desilitrassa mansikoita on vain 43 kaloria. Rasvaakaan mansikassa ei juuri ole. Makean makunsa ansiosta mansikat vievät helposti makeanhimon mennessään ja korvaavat esimerkiksi karkin popsimisen. Täten mansikat voivat jopa auttaa painonpudotuksessa. Bonuksena saattaa saada valkoisen hymyn, koska mansikat sisältävät omenahappoa, joka taasen voi auttaa kirkastamaan hampaiden kiillettä.
Mansikan keltaiset siemenet sijaitsevat mansikan pinnalla ja mansikan hedelmäliha muodostuu paisuneesta kukintopohjasta. Täten mansikka ei oikeastaan olekaan marja, vaan epähedelmä. Mansikan makuun ja samalla myös eri ravintoaineiden pitoisuuksiin vaikuttaa kasvuolosuhteiden lisäksi mansikkalajike – lajikkeissa on eri määrä makuun vaikuttavia hedelmähappoja, sokereita ja polyfenoleita. Tunnetuimpia meillä nyt viljelyssä olevia mansikkalajikkeita ovat Polka, Honeoye, Sonata, Malwina, Rumba, Salsa, Bounty ja Korona.
Aurinkoinen ja viileähkö kesäsää luovat otollisimmat kasvuolosuhteet mansikoiden kasvulle. Tällöin puutarhamansikan marjat ovat suuria, makeita ja mehukkaita. Puutarhamansikkaa pystytään viljelemään lähes koko Suomessa. Viljelypinta-ala on Suomessa yli 4 000 hehtaaria. Kasvutunnelissa mansikkaa viljellään noin 25 hehtaarin alalla ja luomuna viljellään 195 hehtaarin alalla. Kotimaista mansikkaa saadaan nykyisin yhä aikaisemmin, sillä sen kasvihuoneviljely lisääntyy koko ajan ja avomailla on ryhdytty käyttämään kypsymistä aikaistavia kasvutunneleita. Toki nykyisillä energiahinnoilla menetelmät varmasti vaikuttavat mansikan hintaan nostavasti.
Mansikka-aikaan kesäinen aamu on ihana aloittaa mansikkasmoothiella, sillä se on raikas, nopea ja kätevä aamiainen, toki miksei myös väli- tai iltapala. Kesällä smoothie viilentää kuumaa oloa, kun lisäät siihen reilusti jääpaloja. Smoothie on helppo valmistaa: mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja anna koneen käydä, tarkista maku ja nauti. Kurkkaa herkullinen Mansikkasmoothieresepti ja kuva tästä sekä valitse omaan makuusi parhaiten sopivat raaka-aineet.
Toinen, edellistä vieläkin helpompi aamu- tai välipala on Kauramansikkaherkku. Sekoita vain hiutaleet, leseet, jogurtti ja pilkotut mansikat eli kaikki ainekset keskenään ja nauti. Tämä resepti toimii toki myös muilla marjoilla, käytä marjojen makuun yhteen sopivaa jogurttia.
Voit valmistaa mansikoista tuorepuuron turvottamalla hiutaleita ja leseitä marjasurvoksessa ja rahkassa tai vastaavissa aineissa. Tuorepuuro kannattaa pyöräyttää etukäteen tekeytymään, esimerkiksi illalla jääkaappiin, jos tuntuu, ettei jaksa aamulla valmistaa aamupalaa. Samoilla aineksilla syntyy smoothie, tällöin nestemäisiä aineita tarvitaan enemmän. Mansikka-inkiväärituorepuuro-resepti kuvineen paljastuu tästä.
Toki voit keittää kattilassa mansikoista ja hiutaleista puuron aamupalalle, varsinkin viileinä kesäaamuina. Eritoten lapset ilahtuvat tästä Myllyn Paras Neljän Viljan Pikahiutaleitahiutaleisiin keitetystä Neljän viljan mansikkapuurosta: Mansikkapuuron makeutta voi säädellä hunajalla tai sokerilla, ja lisukkeena maito tasapainottaa marjojen happoisuutta ja lisää annoksen proteiinipitoisuutta.
Mansikka toimii hyvin kesäisissä salaateissa, sillä mansikka antaa väriä ja raikkautta.
Aina ei tarvita tomaattia ja kurkkua. Mansikkasalaatti rapealla granolalla -reseptin salaatissa eri tekstuurit tekevät salaatista mielenkiintoisen syödä. Ohjeeni salaatissa perinteiset rapeat osat eli usein käytetyt leipäkrutongit korvaa rapea ja maistuva itse tehty kauragranola. Salaatin kruunaa itse tehty kirpeän raikas chili-mansikkainen salaatinkastike. Kastikkeeseen käytettyjen ainesten voimakkuus vaikuttaa kastikkeen makuun, joten tarkista maku valmistaessasi kastiketta. Halutessasi voit käyttää valmista salaatinkastiketta. Katso raikas resepti tästä.
Mielenkiintoinen ja maistuva salaatti syntyy Keltaisesta Kukka Makaronista, erilaisista vihanneksista ja mansikoista. Keltainen Kukka Makaroni on värjätty kurkumalla keltaiseksi, jolloin tumma runsaskuituinen makaroni onkin väriltään kauniin keltaista. Tuoremehussa keittäminen antaa pastalle lisää makua ja väriä. Kastike passaa hyvin mansikkaiseen salaattiin sisältäen turkkilaista jogurttia, mansikkasurvosta, basilikaa ja chilipippuria - eri pippureilla saat erilaista luonnetta ruokaan. Katso Mansikkainen pastasalaatti -resepti ja kuva tästä linkistä ja myös reseptin alla oleva video salaatin valmistamisesta.
Toinen mainio mansikka-pastasalaatti, Raketti Spagetti -mansikkasalaatti syntyy käyttäen hieman sinappista rucolaa ja mansikkaa. Näiden lisäksi tähän maistuvaan kesäiseen salaattiin tarvitaan Myllyn Paras Täysjyvä Raketti Spagettia ja pieniä mozzarellajuustopalloja. Raketti Spagetti keitetään raparperimehussa, jolloin pastasta tulee makeahkoa. Salaatti voi toimia myös oivana ja raikkaana lisäkkeenä grilliruoalle eli vaikkapa kalalle, kanalle tai makkaralle. Kastike syntyy kermaviilistä, mansikkasurvoksesta ja chilipippurista – eri pippureilla saat erilaista luonnetta ruokaan.
Elokuiseen rapuaikaan pöytään sopii ruokaisa alkupala ennen rapujen syöntiä. Tämä Mansikkainen Pasta-Rapusalaatti syntyy käyttäen Myllyn Paras Keltainen Sydän Makaronia. Kun käytät salaattiin pastaa, muista, että sitä ei saa keittää liian kauan, jotta makaronit säilyvät kauniina sydäminä salaatissa. Salaatin mansikkaisuutta lisää se, että salaatinkastikkeeseen käytetään mansikkamehua. Kurkkaa ohje ja kuva tästä.
Mansikka sopii salaattien lisäksi muihin ruokiin, jopa pizzaan. Mansikkapizzat-ohjeessa pizzapohja on tehty Myllyn Parhaan Pizzajauhosta. Toki voit valmistaa pizzapohjan myös Myllyn Parhaan durumvehnäjauhoista. Makeaan pizzaan en lisätä lainkaan tomaattia, sillä mielestäni se ei sovi marjojen kanssa. Tähän pizzaan tuleva juusto ei ole Emmental-raastetta, vaan juusto on makeaa tuorejuustoa. Levitin tuorejuuston heti ensimmäisenä pohjille. Sitruunanmakuinen tuorejuusto on mansikan makukaveri, käytin sitä. Viipaloin päälle mansikoita. Jos mansikat ovat kiinteitä, kokeilepa viipaloida ne munaleikkurilla, saat tasaisia viipaleita. Mansikoiden päälle laitoin vaahterasiirapilla maustettua ranskankermaa. Pinnalle ripottelin mantelilastuja ja sitruunanmakuista valkosuklaaraastetta, ne kruunasivat herkun. Tummakin suklaa varmasti sopisi tähän, voit kokeilla myös sitä. Lue lisää tästä mainiosta reseptistä.
Mikään ei ole yhtä ihanaa kuin Mansikkatorttu tuoreista mansikoista.
Kunnon mansikkatortussa on reilusti mansikoita. Toki reseptiä voi soveltaa muillekin marjoille kuten mustikoille, vadelmille ja herukoille. Leivo itse piirakkavuoan pohjalle vähärasvainen taikina, johon tulee niin jauhoja kuin hiutaleita. Kaada taikina voidellulle ja hiutaleilla leivitetylle isolle piirakkavuoalle ja levitä tasaiseksi ja paista pehmeä piirakkapohja uunin alimmalla tasolla vartin verran kypsäksi. Anna jäähtyä, sillä täytteet tulevat vasta kypsän tortun päälle.
Kostuta piirakkapohja mansikkamehulla tai vaniljasokerilla maustetulla maidolla. Levitä päälle mansikkasurvos ja viipaloituja mansikoita. Vatkaa kerma hyvin vaahdoksi, lisää tuorejuusto tai rahka ja mausta mieleiseksi. Levitä täytevaahto tortun päälle. Halutessasi voit myös pursottaa vaahdon hyvin isolla tyllalla kauniisti tortun päälle. Koristele kauniisti lopuksi mansikoilla ja sitruunamelissan lehdillä. Katso resepti ja kuva tästä.
Toinen suosittu kesäherkku on mansikkakääretorttu, joka on kautta aikojen yksi suosituimpia herkkuja kahvin tai teen kanssa. Voit valmistaa tämän herkun ilman vehnää käyttäen pelkästään kauraa, uusia Myllyn Paras Emännän Täysjyväkaurajauhoja. Kun haluat superhyvää herkkua ilman turhaa energiaa, voit käyttää täytteenä mansikkasurvosta ja rahkaa, esimerkiksi valmiiksi maustettuna myytävää vanilja- tai sitruunarahkaa. Tällöin herkkuleivonnainen on lähes rasvaton. Jos taas haluat täyteläisemmän vaihtoehdon, sopii täytteeksi rahkakermavaahto, jota voi halutessa tukevoittaa vaniljakreemijauheella. Tällöin tortun rullaus kauniin pyöreäksi on helpompaa. Voit myös käyttää valmista vaniljakreemiä, joka löytyy kaupan kylmähyllystä. Tuoreet mansikat kruunaavat kääretortun. Löydät herkullisen Kaurainen mansikkakääretorttu -reseptin tästä.
Pienet piiraat ovat suloista kesätarjottavaa niin kahvipöydässä kuin jälkiruoaksi. Mansikka-lakritsi Muropiiraiden, päälle valmistetaan täytteeksi sitruuna- tao appelsiinirahkasta tehty vaahto, johon lisätään lakritsipaloja. Sitrushedelmäinen rahka sopii raikkaana makuna lakritsin ja kauramurotaikinan kanssa. Mikäli marjasurvos on kiinteää, kypsiä piiraspohjia voi kostuttaa erikseen esimerkiksi mansikkamehulla. Sitruuna- tai appelsiinirahkan tilalle voi käyttää halutessaan sitrus- tai appelsiinijäätelöä.
Kesällä käteviä ovat valmistaikinat, joista voi loihtia vaivatta herkkuleivonnaiset. Esimerkiksi suussa sulava viineri valmistuu näpsäkästi uudesta Myllyn Paras Wienertaikinasta. Taikina sulatetaan pakkauksen ohjeen mukaan, muotoillaan viinereiksi ja kohotetaan rauhassa huoneenlämmössä ennen täyttämistä ja paistamista. Herkun kruunaavat tuoreet kesäiset mansikat tai marjat – käytä niitä satokauden mukaan. Juhannusviinerit-resepti ja kuva paljastuvat tästä.
Mansikoiden ollessa parhaimmillaan niistä saa leivottua näyttäviä täytekakkuja.
Klassinen mansikkakakku on useimmiten komea ja hyvin perinteinen munavaahtopohjaiseen kakkupohjaan leivottu kakku. paljastan tässä 12 niksiä, miten onnistut leipomaan täydellisen täytekakkupohjan.
1. Voitele paistovuoka mahdollisimman huolellisesti pehmeällä margariinilla tai voilla ja korppujauhota kauttaaltaan vuoan pohja ja reunat.
2. Muista, että vuoan materiaali vaikuttaa paistotulokseen. Paras tulos syntyy kuparisella, alumiinisella tai eloksoidulla kakkuvuoalla, sen sijaan keraaminen tai lasinen vuoka ovat hyviä ruoanlaittoon, mutta eivät kakun paistamiseen.
3. Kakkuvuoan tulee olla tukeva. Muodikkaat silikonivuoat ovat käteviä, mutta munavaahtoon pohjautuva kakku saattaa helposti heilahtaa ja kakku lässähtää, jos vuoka ei ole vakaa.
4. Vatkaa huoneenlämpöiset munat puhtaassa kulhossa puhtain vispilöin kuohkeaksi vaahdoksi.
5. Aavistuksenkin rasvainen kulho estää munavaahdon onnistumisen.
6. Paras valinta on teräs- tai lasikulho, sillä ne eivät ole itsessään materiaaleina pinnaltaan rasvaisia.
7. Käytä kakkupohjaan yhtä paljon munia, jauhoja ja sokeria, 1 juomalasi on hyvä mitta kaikille. Leivinjauhetta voi lisätä ½–1 tl.
8. Jauhoiksi parhaita ovat karkeat tai erikoisvehnäjauhot.
9. Kakun paistoaikaan vaikuttavat monet tekijät, kuten uunisi tehokkuus, kakkuvuoan laakeus/korkeus – esimerkiksi korkea kakkupohja vaatii uunissa pidemmän kypsymisajan kuin matala.
10. Kakku on kätevintä irrottaa irtopohjavuoasta, tee se tästä vuokatyypistä vasta kun kakku on hieman jäähtynyt.
11. Muista vuoista kuin irtopohjavuoasta kakku kannattaa kumota muutaman minuutin kuluttua uunista ottamisen jälkeen, jotta kakku ei takerru jäähtyessään kiinni vuoan reunoihin.
12. Jos kakku ei irtoa, asettele kylmällä vedellä kostutettu iso pyyhe kumollaan olevan vuoan päälle, sen jälkeen kakku tippuu helpommin ulos vuoastaan.
Upean ja juhlavan Mansikkatäytekakku sokerikakkupohjaan -reseptin löydät tästä.
Ilman munien vaahdotusta selviät, jos valmistat kaurakeksitaikinapohjista Mansikka-kaurakeksikakun
Yksi paketti Kauramurotaikinaa (pakasteesta) riittää kaksikerroksiseen kakkuun eli kahden ison ja ohuen keksilevyn leipomiseen. Saat isomman kakun, jos käytät kaksi pakettia taikinaa ja teet kakulle neljä levyä/kerrosta. Vaihtoehtoisesti voit leipoa kaurakeksit itse tällä reseptillä (3 kerrosta):
Pyörät isot kaurakeksit kakkupohjiksi
125 g sulatettua voita
1 ½ dl hunajaa (tai tummaa sokeria)
4 ½ dl Myllyn Paras Kaurahiutaleita
1 ½ dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
½ tl soodaa
½–1 dl kermaa (mikäli käytät hunajaa, ½ dl kermaa riittää)
Kaurakeksipohjia varten sekoita kuivat aineet voisulaan ja sulatettuun tai juoksevaan hunajaan ohjeen järjestyksessä. Sekoita sooda kermaan ja lisää seos lopuksi taikinaan. Jaa taikina uunipellille leivinpaperille kolmeksi ohueksi, pyöreäksi kakkupohjaksi (halkaisija 18–20 cm). Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 8–10 min kauniin ruskeaksi. Anna jäähtyä tasaisella alustalla kunnolla ennen kakun täyttämistä.
Lehtevä Myllyn Paras Lehtitaikina, palmuöljytön on kätevä leivospohjien valmistamiseen. Voit paistaa näitä lehteviä leivospohjia reilusti valmiiksi, sillä ne säilyvät hyvin kuivassa. Täytä leivospohjia sitä mukaa kun herkuttelet, esimerkiksi tuorein mansikoin kesäisiksi kahvipöydän herkuiksi tai jälkiruoaksi. Näin syntyvät Lehtevät marjaisat cocktailpalat, kurkkaa ohje ja kuva tästä.
Mansikkainen mokkapalataikina valmistetaan nimensä mukaan mansikkamehuun ja kahviin. Jos et ole kahvin ystävä, voit käyttää pelkästään mansikkamehua (2 dl). Mansikkamehu saa olla melko vahvaa maultaan. Tomusokerikuorrute loihditaan maultaan makoisan mansikkaiseksi. Lisäksi mansikkamokkapalat koristellaan tuoreilla mansikoilla juuri ennen tarjoilua. Mikäli tarvitset säilyvämpää koristelua, käytä mansikkarakeita (irtokaramelleja) tai nonparelleja. Mokkapalat tai osan niistä voi myös pakastaa. Löydät makoisan Mansikkamokkapalat-reseptin tästä.
Mansikat ja letut ovat kesän ykkösjälkkäri, miksipä ei myös väli- tai iltapala.
Helpoimmat letut valmistuvat kätevästä Myllyn Paras Lettu- ja vohvelijauhoseoksella, joka on maidoton ja kananmunaton. Kun haluat vähän hifistellä, valmista Mansikka-lettukääröt tai kokoa Lettukakku mansikoilla räiskäleistä. Lettukakussa rahka keventää kermatäytettä ja pitää rakenteen kasassa. Kesäiset mansikan tai yrttien (esim. sitruunamelissan) lehdet kruunaavat mansikkalettukakun ulkonäön.
Lämpiminä kesäpäivinä on mukava paistaa ulkona lettuja muurinpohjapannulla, jos sellaiseen on mahdollisuus. Herkullisten isojen räiskäleiden kanssa maistuvat mansikat tai mansikkahillo.
Jos kesäpäivä on sateinen, voi vetäytyä sisään paistamaan pannaria. Mielestäni yksi herkullisimpia on Ahvenanmaalla kansallisruokana tunnettu pannukakku, joka eroaa tavanomaisesta pannarista sisältämällä manna- tai riisipuuroa. Tässä Ahvenanmaan pannukakkureseptissäni on perinteisten puurojen sijaan valittu taikinan pohjaksi kauramannapuuro. Se antaa viljaisaa ja hyvää makua sekä tuo mukanaan kuituja pannariin. Paista iso ohuehko pannari uunipellillä tai tee pienemmässä lasisessa uunivuoassa, näin pannukakusta tulee paksumpi. Tarjoile pannari mansikoiden, mansikkahillon tai mansikkakiisselin kanssa. Löydät reseptin ja kuvan tästä.
Kaurahiutaleista ja mansikoista sekä muistakin marjoista valmistuu kätevästi kesäinen raikas jälkiruoka grilliruoan päätteeksi suoraan grillissä ilman että tarvitaan keittiötä. Kauraiset marjapaistosnyytit grillissä on helppo valmistaa. Rasva sulatetaan grillissä olevalla pannulla tai foliovuoalla, jossa ei ole reikiä. Mukaan lisätään sokeri ja kaurahiutaleet. Mausteeksi voi kokeilla kardemummaa, kanelia, lakritsijauhetta, inkiväärijauhetta tai karkkirouhetta. Viimeksi mainittua voi käyttää reilumman määrän kuin mausteita. Seosta paahdetaan grillin keskilämmöllä aina välillä sekoitellen, kunnes seos alkaa vähän karamellisoitua. Valmis seos jaetaan folio-/leivinpaperineliöille, päälle lisätään marjat ja muotoillaan nyytit. Katso resepti ja kuva tarkemmin tästä.
Herkullista mansikkakesää!
Kommentteja ja keskustelua