Kaurarouhe antaa herkullista, mehevää rakennetta ja suutuntumaa näille helpoille sämpylöille, joiden taikina vain sekoitetaan, eli sämpylät valmistuvat ilman vaivausta – no knead. Sitko syntyy tässä tapauksessa hiivaleipäjauhojen sitkoaineiden tekeytyessä vesiympäristössä. Juuren ja taikinan on oltava sopivan löysiä, jotta tämä onnistuu. Lisäksi tarvitaan pitkät kohotusajat.

Kaurarouhetta kannattaa keittää kerralla reilu määrä ja hyödyntää osa kypsästä rouheesta esimerkiksi salattiin tai pääruoan lisukkeeksi tai jogurtin ja marjojen kanssa nautittavaksi.

Ainekset 9–10 kpl annosta

Taikina:
dl
vettä
15
g
tuorehiivaa (⅓ pkt)
tl
suolaa

Ohje

  1. Keitä kaurarouhe kypsäksi (voit tehdä etukäteen) pakkauksen keitto-ohjeen mukaan (noin 20 minuuttia kiehuvassa vedessä). Valuta ylimääräinen vesi pois.

  2. Lämmitä 2½ dl vettä kädenlämpöseksi ja laita se kulhoon. Murusta ja liuota hiiva joukkoon. Mittaa mukaan 3 dl keitettyä kaurarouhetta, suola ja jauhot. Sekoita, älä vaivaa. Laita liina päälle ja anna taikinan kohota 1 tunnin ajan huoneenlämmössä.

  3. Nostele kohonneesta taikinasta kahdella lusikalla isoja nokareita väljästi leivinpaperin päälle pellille. Silottele sämpylöitä vähän ja ripottele pinnalle vähän jauhoja. Kohota sämpylät muhkeiksi noin 1 tunnin ajan. Aseta uuni lämpiämään 250 asteeseen.

  4. Paista sämpylät uunin toiseksi alimmalla tai keskitasolla 13–15 minuuttia. Nauti sämpylät tuoreeltaan, halkaise ja nauti esimerkiksi levitteen, juuston ja kurkkuviipaleiden kanssa. Pakasta ylimääräiset sämpylät jäähtyneinä.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.