Italialaiset kreemileivokset – sporcamusi

Italialainen sporcamus, tunnetaan myös nimellä stusciamus, on helppotekoinen perinneleivonnainen Italian Apuliasta. Leivonnaisen nimi tulee italiankielisestä sotkua tarkoittavasta sporcare-sanasta, jolla ei suinkaan kuvata itse leivonnaista vaan sitä, miten helposti kreemitäytteisellä leivoksella sotkee vähintään suupielensä. Myös muunlainen leivoksella sotkeminen on melko helppoa, sillä tomusokerilla päällystetty ja kermalla vahvistetulla crema pasticceralla täytetty leivos kuuluu nautiskella sormenpäitä polttelevan kuumana.
Lehtevät leivokset valmistuvat näppärästi Myllyn Paras Wienertaikinasta.
Ainekset
1 pkt (500g) Myllyn Paras Wienertaikina
1 kananmuna voiteluun
3 dl maitoa
2 dl kuohukermaa
4 keltuaista
2/3 dl sokeria
1/2 dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauho
1 vaniljatanko
1 sitruunan kuori
suolaa
Sulata Myllyn Paras Wienertaikina paketin ohjeen mukaisesti. Leikkaa jokainen taikinalevy 3 yhtäsuureen palaan ja asettele palat leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Anna kohota liinan alla 30 minuuttia.
Voitele taikinapalat kevyesti kananmunalla ja paista 225 asteisessa uunissa noin 10-12 minuuttia. Anna jäähtyä.
Valmista kermalla vahvistettu crema pasticcera sillä välin, kun wienertaikinat kohoavat, paistuvat ja jäähtyvät.
Mittaa kattilaan maito ja kerma. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet kattilaan, lisää myös tanko mukaan. Pese sitruuna huolellisesti ja veistä kuorimaveitsellä sitruunan keltainen kuori suikaleiksi. Lisää suikaleet kattilaan.
Kuumenna seos hitaasti kiehumispisteeseen, sekoittele välillä. Ota kattila levyltä, kun seos alkaa kiehua.
Maito-kerma-seoksen kuumentuessa erottele keltuaiset kulhoon.
Lisää keltuaisten joukkoon sokeri sekä pieni hyppysellinen suolaa ja sekoita tasaiseksi.
Siivilöi jauho mukaan ja sekoita huolellisesti.
Kun maito-kerma-seos on jäähtynyt kuumasta lämpimäksi, kaada se siivilän läpi keltuaiskulhoon ja sekoita tasaiseksi.
Kaada seos kattilaan ja kuumenna hitaasti. Sekoita vispilällä kunnes seoksesta tulee paksua kreemiä.
Ota kattila levyltä ja kaada kreemi puhtaaseen kulhoon. Anna kreemin jäähtyä, sekoita välillä. Kreemi säilyy jääkaapissa ilmatiiviissä kulhossa maksimissaan 2 päivää.
Huom.
Kreemin päälle muodostuu jäähtyessään jähmettynyt kerros, joka sekoitettuna jää paakuiksi kreemin sekaan. Pinnalle asetettu muovikelmu estää jähmettymisen.
Täytekreemin voi valmistaa myös crema diplomatican tapaan. Tällöin kerma vatkataan vaahdoksi, joka sitten käännellään varovasti valmiin crema pasticceran joukkoon. Kannattaa huomioida, että leivokset kuumennetaan ennen tarjoilua, joten kermavaahtoa sisältävä täyte voi jäähtyessään menettää kuohkeuttaan.
Ennen tarjoilua:
Halkaise paistetut vienertaikinat terävällä veitsellä.
Pursota kreemiä jokaiselle pohjapuolelle ja aseta kansipuoli kreemin päälle.
Laita sporcamusit 4-5 minuutiksi kuumaan uuniin.
Siivilöi kuumien leivosten päälle tomusokeria ja tarjoa leivokset heti.
Kommentteja ja keskustelua