Bouillabaisse Nordique

Bouillabaisse Nordique
  • Katso Madame Millefeuillen blogikirjoitus Ranskalaisesta sipulikeitosta tästä.
4-6 henkilöä
Bouillabaisse Nordique:
1kgkuhaa tai ahventa
0,5kglohifilettä
1kplpunakampela
1kgkatkarapuja kuorineen
2dlkuivaa valkoviiniä
3keskikokoista perunaa
4valkosipulinkynttä
½kgtomaattia
2rkltomaattipyrettä
1punainen chili tai espeletteä
1sipuli
1kplpurjosipuli
1fenkoli
timjamia
2laakerinlehteä
lehtipersiljaa
basilikaa
sahramia
mustapippuria
oliiviöljyä
Rouille:
1keitetty peruna
1munankeltuainen
2tltomaattipyrettä
1dloliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
sahramia
Patonki:
Esitaikina:
5ghiivaa
250gvettä, 25 asteista
250gErikoisvehnäjauho 1 kg
3gsuolaa
Taikina:
koko esitaikina
9dlvettä, noin 20 asteista
15ghiivaa
650gErikoisvehnäjauho 1 kg
700gEmännän Puolikarkea Vehnäjauho 2 kg
30gmerisuolaa

Valmistusohje

Bouillabaisse Nordique

Suomusta ja fileoi kalat. Nypi ruodot pois ja laita fileet laakeaan astiaan jääkaappiin. Poista kidukset ja silmät sekä pilko ruodot paloiksi. Puhdista kalan ruodot hyvin kylmässä vedessä. Kuori katkaravut ja säästä kuoret.

Kuori perunat, sipuli ja valkosipuli. Pese muut vihannekset. Murskaa valkosipuli ja pilko tomaatti kuutioiksi. Poista chilistä siemenet ja pilko se pieneksi. Pilko sipuli keskikokoisiksi kuutioiksi (mirapoix).

Kuori fenkoli ja leikkaa se sekä purjosipulin valkoinen osa tulitikun kokoisiksi paloiksi (julienne). Aseta juliennet kalafileiden päälle ja anna maustua jääkaapissa, kunnes liemi on valmis.

Laita oliiviöljyä kattilaan ja lisää sinne sipuli. Kuullota. Lisää puhdistetut kalan perkeet sekä katkaravun kuoret ja kuullota hetki lisää. Lisää valkoviini, anna kiehahtaa ja redusoi noin puoleen alkuperäisestä määrästä. Lisää murskattu valkosipuli, chili, fenkolin jämät, pari palaa purjosipulin vihreää osaa, tomaattikuutiot, tomaattipyre, laakerinlehteä, lehtipersiljan ja basilikan varret ja mustapippuria. Sekoita puukauhalla ja kuullota muutama minuutti. Lisää lopuksi vettä niin, että kaikki ainekset peittyvät ja nesteen pinta on muutaman senttimetrin korkeammalla. Anna kiehahtaa. Kun neste kiehuu, niin madalla lämpöä niin, että liemi kiehuu juuri ja juuri. Kuori pinnalta vaahto ja muut epäpuhtaudet pois läpi koko keittoajan. Tämä on tärkeää! Keitä keittoa miedolla lämmöllä noin 40 minuuttia.

Kaada liemi lävikön läpi toiseen kattilaan ja puserra massaa voimakkaasti, jotta saat kaikki maut irti. Mikäli sinulla on käytössäsi vihannesmylly, voit kaataa liemen sen läpi ja kiertää myllyä pari kierrosta, jolloin saat viimeisetkin maut liemeen. Muussa tapauksessa voit poimia siivilästä muutaman ravunkuoren ja vihanneksen palan takaisin siivilöidyn liemen joukkoon.

Laita liemi takaisin liedelle ja jatka keittämistä, kunnes liemi on redusoitunut noin puoleen alkuperäisestä. Lisää kuoritut perunat kypsymään liemeen jossain vaiheessa ja nosta yksi niistä pois, kun peruna on kypsä. Jätä kaksi muuta liemeen.

Tee rouille mittaamalla kaikki aineet pl. oliiviöljy kulhoon ja sekoittamalla ne tasaiseksi massaksi sauvasekoittimella. Lisää oliiviöljy joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Mausta lopuksi suolalla, pippurilla ja sahramilla.

Kun liemi on selkeästi paksuuntunut, mausta se pippurilla, sahramilla sekä suolalla ja sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Tehosekoittimella tulee paras koostumus.

Juuri ennen tarjoilua kuumenna liemi kiehuvaksi. Nosta fenkoli- ja purjojuliennet kalafileiden päältä paistipannulle ja hiosta hieman oliiviöljyssä. Mausta kevyesti suolalla. Mausta kalafileet kevyesti suolalla ja leikkaa isohkoiksi annospaloiksi. Lisää hiostetut fenkolit ja purjot liemeen, ja kun se kiehuu uudelleen lisää kalafileet liemeen muutamaksi minuutiksi kypsymään. Kypsymisaika riippuu fileiden koosta. Nosta varovasti reikäkauhalla tarjoiluvadille ja laita folio löyhästi päälle. Notkista muutama ruokalusikallinen rouillea liemellä ja lisää se sitten liemeen. Sekoita hyvin mutta älä enää tämän jälkeen kiehuta keittoa. Lisää lopuksi katkaravut.

Nosta lientä lautaselle ja nosta lajitelma kalafileitä keskelle lautasta kauniisti. Lisää lopuksi hieman lientä kuumaa lientä vielä päälle. Koristele persiljan ja basilikan lehdillä.

Perinteisesti liemi syödään erikseen paahdetun leivän kanssa, jotka on voideltu rouillella ja kalat pääruokana liemessä keitettyjen perunaviipaleiden kanssa, mutta itse nautin liemen sekä kalat mielellään samaan aikaan paahdetun leivän ja rouillen kera.

Patonki

Lämmitä vesi 25 asteiseksi ja liota hiiva veteen. Sekoita jauhot joukkoon ja lisää lopuksi suola. Vaivaa taikina tasaiseksi massaksi. Peitä taikina kelmulla ja anna seistä huoneenlämmössä 4 tuntia tai jääkaapissa yön yli. Maku ja koostumus kehittyvät paremmiksi mikäli taikina tekeytyy yön yli jääkaapissa.

Lämmitä vesi ja liota hiiva joukkoon. Lisää kaikki muut taikinan aineet keskenään paitsi suola. Vaivaa taikinaa yleiskoneessa pienellä nopeudella noin 10-15 minuuttia. Lisää tämän jälkeen suola ja jatka vaivaamista vielä noin 10 minuuttia hieman kovemmalla nopeudella. Vaivaamisen loppuvaiheessa taikinan tulisi olla kimmoisaa.

Nostata taikinaan öljytyssä kulhossa kelmun alla tai kannellisessa öljytyssä muoviastiassa 45 minuuttia huoneenlämmössä. Jaa taikina kahdeksaan noin 350 g kokoiseen palaan. Muotoile palasta hieman pitkulainen ja painele se litteäksi. Taittele pala kolmin kerroin pituussuunnassa siten, että ensimmäisenä taitat yläreunan puoliväliin taikinaa ja painelet reunan kiinni kämmenen alasyrjällä. Tämän jälkeen taita toinen reuna hieman edellisen taitoksen yli ja painele liitoskohta jälleen kiinni. Nosta taikina kohoamaan jauhotetun ja laskostetun keittiöliinan päälle taitoskohta alaspäin noin 15 minuutiksi.

Muotoile taikina rullaamalla pöytää vasten pitkiksi patongeiksi. Varo painamasta liikaa taikinaa tässä vaiheessa. Nosta kohoamaan takaisin jauhotetun ja laskostetun keittiöliinan päälle. Kohota huoneenlämmössä 1,5-2 tuntia mahdollisimman vedottomassa paikassa tai jääkaapissa yön yli. Jos kohotat patonkeja yön yli jääkaapissa ota ne kohoamaan huoneen lämpöön vähintään tuntia ennen paistoa.

Kuumenna uuni 250-asteiseksi ja aseta pelti tai muu metallinen kulho uunin alaosaan. Nosta kohonneet patongit varovasti uunipellille leivinpaperin päälle ja viillä mahdollisimman ohuella ja terävällä terällä juuri ennen paistoa pitkittäissuuntaiset viillot patongin pintaan. Voit ripotella jauhoja leivonpaperin pintaan sekä patonkien päälle ennen paistoa.

Nosta patongit uuniin ja kaada hieman vettä uunin alaosassa olevaan astiaan, jotta saat vesihöyryä uuniin. Alenna lämpö 200 asteeseen. Kun olet paistanut patonkeja noin 10 minuuttia, voit lisätä hieman vettä astiaan tai sumupullolla sumuttaa vettä uuniin. Jatka paistamista kunnes patongit ovat valmiit, noin 25-30 minuuttia. Nosta valmiit patongit ritilän päälle jäähtymään.

Resepti:
Madame Millefeuille

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (0)