Tämä korealainen lounaskulho on saanut vaikutteita kasvis-sienivoittoista korealaisesta Yachae juk-lounaspuurosta, jossa kasvikset ja sienet ovat riisin seassa ja suositusta Bibimbapista, jossa lautaselle riisin päälle lisätään erilaisia raaka-aineita, usein myös lihaa ja munaa. Tässä lounaskulhossa on käytetty vain Yachae jukin tyyliin kasviksia ja sieniä.

Myös suositut kaura/viljatuotteet sopivat varsin hyvin tähän korealaisruokaan.

Ainekset sekoitetaan vasta syödessä eli Bibimbap kuuluu sekoittaa puikoilla pöydässä.

Ainekset 4–6:lle annosta

n. 1
l
vettä
1
iso sipuli varsineen (100g)
2
isoa porkkanaa (200g)
200
g
suppilovahveroita, kantarellia tai siitakesieniä
½
kesäkurpitsaa (250 g)
nippu retiisejä (100 g)
n. 200
g
vegaanisia paloja, esimerkiksi maustettuja nyhtökaurapullia tai boltseja
Soijakastikeseos:
dl
soijakastiketta
3
rkl
seesamiöljyä
1
rkl
GoGreen seesaminsiemeniä
2
rkl
kasvisfondia
Gochujang-kastike:
1-2
rkl
korealaista chilitahnaa, gochujang-tahnaa tai sriracha-kastiketta
2
rkl
vettä
2
rkl
sokeria
2
rkl
seesamiöljyä
2
tl
omenaviinietikkaa
2
rkl
paahdettuja seesaminsiemeniä
Pinnalle:
paahdettuja seesaminsiemeniä

Ohje

  1. Mittaa riisi isoon kattilaan ja laske kattila täyteen kylmää vettä. Valuta vesi pois varovaisesti niin, että vain riisi jää kattilaan. Tee sama uudelleen moneen kertaan. Pese riisiä niin kauan, että pesuvesi on kirkasta. Anna riisin levätä kylmässä vedessä ainakin puoli tuntia ennen keittämistä.
  2. Puhdista, kuori ja suikaloi sipulit ja porkkanat. Porkkanoista voit ottaa vaihtoehtoisesti lastuja esimerkiksi kuorimaveitsellä. Puhdista ja viipaloi sienet. Suikaloi kesäkurpitsa ja viipaloi retiisit.
  3. Sekoita molemmat kastikkeet valmiiksi.
  4. Kuullota riisiä kattilassa seesamiöljyssä, kunnes siitä tulee läpinäkyvää (muutama minuutti). Lisää vesi ja anna kiehahtaa. Sekoita usein, ettei riisi pala pohjaan. Kun vesi alkaa kiehua, laske lämpöä ja keitä kunnes riisi on tarpeeksi pehmeää, noin 15 minuuttia.
  5. Riisin kypsyessä kuullota hienonnetut kasvis- ja sienisuikaleet jokainen omissa erissään seesamiöljyssä. Kun kasvikset ovat kypsiä, jaa valutettu riisi lautasien pohjille ja levitä päälle kasviksia sektoreittain.
  6. Tarjoile kastikkeet erikseen, jokainen saa sekoittaa ne ruokaan itse puikoillaan. Mikäli aineksia jää yli, tarjoile ne erikseen pikkukulhoista pöydässä.
Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.