Empanadas

Empanadas

Lue lisää, miten Empanadat ovat syntyneet Madame Millefeuillen blogikirjoituksesta.

7,5dlMyllyn Paras Emännän Puolikarkeita Vehnäjauhoja
1munan keltuainen
100gvoita
2dlmaitoa
1tlsuolaa
1kananmuna (voiteluun)
7,5dlMyllyn Paras Emännän Puolikarkeita Vehnäjauhoja
1tlsuolaa
1tlleivinjauhetta
1rklsokeria
100gvoita
½dlappelsiinimehua
1,25-1,5dlkuplavettä (tai tavallista)
400gnaudan jauhelihaa
1sipuli
2valkosipulinkynttä
1punainen paprika (tai grillattu paprika)
2tlsavupaprikajauhetta
2tlchilijauhetta
1rkltuoretta oreganoa (tai kuivattuna 2 tl)
2tljeeraa
1dlvihreitä oliiveja
3keitettyä kananmunaa
3pientä perunaa
(1dllihalientä tai vettä)
reilu nokare voita
suolaa ja pippuria
1prkmustapapuja tai kidneypapuja
1prkmaissia
1sipuli
3valkosipulinkynttä
1chilipalko
2tlsavupaprikajauhetta
1tlEspeletteä (tai chilijauhetta)
2tljeeraa
1tljauhettua korianteria
½dlcheddarjuustoa, raastettuna
2rkllehtipersiljaa
2rklkevätsipulia (tai purjoa)
¼lime, mehu puristettuna
suolaa ja pippuria
oliiviöljyä
Täyte 3: Hirvenliha-tomaatti
400ghirven jauhelihaa (vaihtoehtoisesti naudan jauhelihaa)
1sipuli
4valkosipulinkynttä
1dlrusinoita, liotettuna hetken
2tomaattia
2rkltomaattipyrettä
2tlsavupaprikajauhetta
2tljeeraa
1tljauhettua korianteria
1tlchilijauhetta
2rkltuoretta korianteria
suolaa ja pippuria
(1dllihalientä tai vettä)
Kastikkeet ja dipit
Balsamico Chimichurri -kastike:
3rkltuoretta oreganoa
2rkltuoretta lehtipersiljaa
4valkosipulinkynttä
2rklbalsamicoa
1dloliiviöljyä
2tlEspeletteä (tai 1 rkl tuoretta chiliä)
3rklkevätsipulia (tai purjoa)
½lime, mehu
suolaa ja pippuria
Ranskankerma-lime -kastike:
2dlranskankermaa
1lime, mehu + kuori
1tlsokeria
1tljeeraa
suolaa ja valkopippuria
Muhammara-kastike:
3punaista paprikaa (tai purkki grillattuja paprikoita)
50gtuoreita leivänmuruja
2tl sitruunamehua
1rklgranaattiomenasiirappia
2tl jeeraa
1rklmietoja kuivattuja chililastuja (aleppolaista tai turkkilaista)
1valkosipulinkynsi
75gsaksanpähkinöitä
½dloliiviöljyä
suolaa

Valmistusohje

Taikina (uunissa paistettavat), 30 pientä tai 20 isompaa

Sekoita jauhot ja suola. Mikäli teet taikinan koneella, niin käytä koneen omaa kulhoa. Lisää kuutioitu kylmä voi joukkoon, ja vaivaa kunnes taikina on hiekkamaista massaa. Lisää keltuainen ja maito joukkoon pienissä erissä, äläkä ylivaivaa taikinaa. Kun taikinasta alkaa muotoitua taikinapaloja kumoa se pöydälle ja muotoile se käsin pöydän päällä kahdeksi palloksi. Kääri kelmuun ja litistä hieman. Laita taikinapallot jääkaappiin vetäytymän vähintään puoleksi tunniksi.

Muotoile toisesta taikinapallosta pötkö ja leikkaa se 15 osaan. Pyöritä niistä palloja ja kaulitse taikina pyöreiksi ympyränmuotoisiksi letuiksi. Vaihtoehtoisesti voit kaulita taikinan suuremmaksi levyksi jauhotetulla alustalla ja leikata siitä muotilla ympyröitä.

Nosta täytettä jokaisen pohjan päälle noin 1 rkl. Taita piirakka puoliympyrän muotoon ja nipistä reunat kiinni sormin. Voit halutessa voidella kiinnityskohdan vedellä tai kananmunalla.

Kuumenna uuni 180-asteiseksi. Asettele piirakat leivinpaperin päälle pellille ja voitele ne kananmunalla, johon on sekoitettu pieni tilkka vettä. Paista uunissa kullankeltaisiksi noin puoli tuntia.

Taikina (friteerattavat), 30 pientä tai 20 isompaa

Sekoita jauhot, suola, leivinjauhe ja sokeri. Mikäli teet taikinan koneella, niin käytä koneen omaa kulhoa. Lisää kuutioitu kylmä voi joukkoon ja vaivaa kunnes taikina on hiekkamaista massaa. Lisää appelsiinimehu ja vesi joukkoon pienissä erissä, äläkä ylivaivaa taikinaa. Kun taikinasta alkaa muotoitua taikinapaloja kumoa se pöydälle ja muotoile se käsin pöydän päällä kahdeksi palloksi. Kääri kelmuun ja litistä hieman. Laita taikinapallot jääkaappiin vetäytymän vähintään tunniksi.

Muotoile toisesta taikinapallosta pötkö ja leikkaa se 15 osaan. Pyöritä niistä palloja ja kaulitse taikina pyöreiksi ympyränmuotoisiksi letuiksi. Vaihtoehtoisesti voit kaulita taikinan suuremmaksi levyksi jauhotetulla alustalla ja leikata siitä muotilla ympyröitä.

Nosta täytettä jokaisen pohjan päälle noin 1 rkl. Taita piirakka puoliympyrän muotoon ja nipistä reunat kiinni sormin. Voit halutessa voidella kiinnityskohdan vedellä tai kananmunalla.

Kuumenna uuni 180-asteiseksi. Asettele piirakat leivinpaperin päälle pellille ja voitele ne kananmunalla, johon on sekoitettu pieni tilkka vettä. Paista uunissa kullankeltaisiksi noin puoli tuntia.

Täyte 1: Naudanliha - peruna

Ruskista jauheliha pannulla. Pilko sipuli ja valkosipuli. Lisää paistetun lihan joukkoon. Kuori perunat ja kuutioi ne. Lisää pannulle. Kuutioi paprika ja lisää se pannulle. Lisää savupaprikajauhe, jeera, chilijauhe sekä suolaa ja pippuria. Kypsennä hetki. Pilko oliivit ja keitetyt kananmunat. Hienonna oregano. Mikäli käytät kuivattua, lisää se muiden mausteiden kanssa yhtä aikaa. Hauduta noin 15 minuuttia. Voit lisätä hieman lihalientä tai vettä haudutuksen aikana, jos massa on liian irtonaista. Lopuksi lisää oliivit, kananmuna ja oregano. Kaada kulhoon jäähtymään. Tarkista suola ja pippuri.

Täyte 2: Papu-maissi

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota ne öljyssä kasarissa. Pilko chili ja lisää se joukkoon. Lisää valutetut pavut ja maissit joukkoon. Kuumenna. Lisää savupaprikajauhe, Espelette, jeera ja jauhettu korianteri. Mausta suolalla ja pippurilla. Raasta juusto, ja pilko lehtipersilja sekä kevätsipuli. Ota kattila pois hellalta ja lisää juustoraaste, lehtipersilja ja kevätsipuli. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Lopuksi purista vielä limenmehu täytteen joukkoon. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Täyte 3: Hirvenliha-tomaatti

Laita rusinat likoamaan lämpimään veteen. Pilko sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipuli ja valkosipuli kasarissa. Lisää hirven jauheliha ja paista kypsäksi. Lisää tomaattipyre ja jatka paistamista muutama minuutti. Kuutioi tomaatit ja lisää niistä puolet täytteen joukkoon. Lisää savupaprikajauhe, jeera, jauhettu korianteri ja chilijauhe. Hauduta noin 15 minuuttia ja lisää tarvittaessa hieman lihalientä tai vettä, mikäli täyte on liian irtonaista. Mausta suolalla ja pippurilla. Pilko tuore korianteri ja lisää lopuksi se sekä loput tuoreesta tomaatista täytteen joukkoon. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Kastikkeet ja dipit

Balsamico Chimichurri -kastike

Hienonna tuoreet yrtit, valkosipuli, chili (mikäli käytät tuoretta) sekä kevätsipuli pieneksi. Lisää joukkoon oliiviöljy, balsamico sekä Espelette. Lisää suolaa ja pippuria. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa lisää mausteita ja ripaus sokeria. Juuri ennen tarjoilua purista joukkoon puolikkaan limen mehu piristämään kastiketta.

Ranskankerma-lime -kastike

Pese lime huolellisesti ja raasta kuori sekä purista limen mehu. Lisää limenkuori sekä -mehu ranskankerman joukkoon. Lisää jeera ja sokeri sekä ripaus suolaa ja pippuria. Anna tekeytyä jääkaapissa noin 1h ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa lisää mausteita.

Muhammara-kastike

Paahda paprikat grillissä tai uunivastusten alla (220 astetta) siten, että kuori on lähes musta. Käännä paprikoita muutaman kerran paahdon aikana. Laita paprikat kuumuudenkestävään muovipussiin tai kannelliseen rasiaan ja anna jäähtyä. Irrota kuori käsin kuorimalla ja poista sisukset.

Jauha paprikat tasaiseksi massaksi sauvasekoittimella ja lisää massaan sitruunamehu, granaattiomenasiirappi, jeera sekä chililastut. Hienonna valkosipuli pieneksi veitsellä. Paahda saksanpähkinät pannulla ja pilko pieneksi veitsellä. Lisää valkosipuli sekä pähkinät massaan. Lopuksi lisää oliiviöljyä sekä suolaa ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa ripaus sokeria, jos kastike on mielestäsi liian hapanta. Lisää suolaa maun mukaan. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään tunti, jotta maut kehittyvät.

Empanadas

Empanadas

Empanadas

Empanadas

 

 

Resepti:
Madame Millefeuille

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (0)