Yhden padan riisiä ja kanaa – Riso alla Pitocca
Riisiä ja kanaa italialaisittain, helposti yhden padan tekniikalla.
Tämä one pot wonder, eli yhden padan ihme tulee Pohjois-Italiasta, Lombardian alueelta. Noin 500-700-luvuilla aluetta hallinneelta langobardien germaaniheimolta nimensä saanut yli 10 miljoonan asukkaan Lombardia on Italian vauraimpia ja vehreimpiä alueita, jonka keskus on miljoonametropoli Milano. Ennen sulautumista osaksi Italian kuningaskuntaa vuonna 1861, Lombardia ehti olla osa niin Ranskaa kuin Euroopan mahtisuku Habsburgien Espanjaa ja Itävaltaakin.
Riso alla pitocca on lombardialainen perinneruoka ja samaiselta alueelta kotoisin olevan risotton lähisukulainen. Joskus ruokaa jopa kutsutaan hiukan erheellisesti nimellä risotto alla pitocca. Kyseessä ei kuitenkaan ole risotto vaan jonkinlainen pseudo-risotto, sillä valmistustapa on erilainen ja koostumuskin eroaa paksuutensa puolesta perinteisestä risotosta. Pitoccassa liemi lisätään kerralla eikä vähitellen imeyttämällä kuten risotossa. Ruokaa ei ole myöskään tarpeen sekoittaa koko ajan vaan sen annetaan kypsyä hiljalleen kannen alla riisipilahvin tapaan. Pitoccan valmistamiseen kannattaa käyttää pidempää kypsymistä vaativaa kananlihaa, kuten koipia, jotta liha ei kuivu ja ruoasta tule täyteläistä. Perinteiseen pitoccaan lisätään yrttinä lehtipersiljaa, mutta näin kesäaikaan siihen sopii mainiosti myös kotimainen kevätsipulin varsi.
Riso alla Pitocca
5-6 annosta
valmistusaika 30-45 minuuttia
Ainekset
4 dl Myllyn Paras Pitkäriisi
500-600 g kanan luuton koipireisi
1 sipuli
1 porkkana
1 varsisellerin varsi
2 valkosipulinkynttä
8 dl kanalientä
1,5 dl kuivaa valkoviiniä
1 rkl oliiviöljyä
2 tl suolaa
1 laakerinlehti
1,5 rkl voita
parmesaania raastettuna
lehtipersiljaa tai kevätsipulin varsia
- Kuumenna kanaliemi.
- Valmista battuto, eli silppua sipuli, porkkana ja varsiselleri hyvin pieneksi silpuksi.
- Mittaa oliiviöljy paksupohjaiseen pataan ja laita kuumenemaan keskilämmölle.
- Valmista soffritto, eli kippaa kasvissilppu pataan, kääntele ja anna pehmetä 5-6 minuuttia.
- Kasvisten pehmetessä leikkaa kananliha kuutioiksi.
- Sekoita silputut valkosipulinkynnet pataan ja pehmennä soffrittoa vielä pari minuuttia.
- Nosta hiukan lämpöä ja lisää kanat pataan.
- Kääntele kanat soffrittossa, mausta suolalla ja paista 4-5 minuuttia.
- Kaada valkoviini pataan, nosta lämpöä ja anna kiehua 2-3 minuuttia.
- Lisää seuraavaksi laakerinlehti ja kuuma kanaliemi.
- Kun liemi kiehuu, lisää riisit ja sekoita.
- Aseta kansi padan päälle ja anna kiehua hiljalleen noin 20 minuuttia, tai kunnes riisi ja kana on kypsää.
- Maista ja mausta suolalla tarpeen mukaan.
- Lisää voi muutamana nokareena ja sekoita hyvin.
- Lisää silputtu lehtipersilja tai kevätsipulin varret.
- Laita kansi takaisin ja anna pitoccan hautua noin viisi minuuttia ennen tarjoilua.
- Tarjoile raastetun parmesaanin ja lisävihreiden kera.
Kommentteja ja keskustelua