Suklainen raparperipiirakka
Raparperi on suomalaisen kesän alkupuolen ehdottomia klassikkomakuja. Tästä tarjoiluiden kirpeästä moniottelijasta valmistuu raikas piirakka- tai kakkuvariaatio niin juhlavaan kuin arkiseenkin kahvipöytään. Varmasti suuri osa suomalaisista tai pidempään Suomessa kesiä viettäneistä tietää tarkalleen miltä raparperipiirakan ja vaniljajäätelön kirpeänmakea uniikki yhdistelmä maistuu. Klassinen makumaailma, joka on parhaimmillaan kesäisen grilliaterian jälkiruokana ja sopii tarjottavaksi vaikka niille myyttisille kesämökin yllätysvieraillekin. Entäpä raparperin ja suklaan yhdistelmä? Ei ehkä niin tuttu makujen liitto, mutta klassikkoainesta siinäkin.
Tämä raikkaan makean karamellisoidun raparperin, pistaasipähkinän ja suklaan kombo yhdistää vaikutteet Suomen suvesta ja italialaisen keittiön pelikirjasta.
Esipaistettu piirakkapohja täytetään voissa ja sokerissa karamellisoidulla raparperi-pistaasi-täytteellä ja kuorrutetaan suklaabudinolla (budino al cioccolato). Budino on italialaista jälkiruokana tarjottavaa paksua suklaavanukasta, joka valmistetaan voista, sokerista, suklaasta ja maidosta.
Suklaisen raparperipiirakan maut tiivistyvät viileässä, joten piirakka kannattaa tehdä valmiiksi jääkaappiin jo vaikka tarjoilua edeltävänä päivänä.
Ainekset
Piirakkapohja
1 kpl Pyöreä Piirakkataikina, makea
Raparperitäytteen ainekset
400-500 g raparperia pilkottuna
1 dl ruokosokeria
60 g voita
70 g rouhittuja pistaasipähkinöitä
hyppysellinen suolaa
Suklaabudinon ainekset
5 dl täysmaitoa
200 g tummaa suklaata pilkottuna
100 g sokeria
80 g voita
50 g Emännän Puolikarkea vehnäjauho
Valmistusohje
Piirakkapohjan valmistelu
1. Sulata piirakkataikina paketin ohjeen mukaisesti
2. Painele taikina reilunkokoiseen piirakkavuokaan
3. Paista 200 asteisen uunin alaosassa noin 15-20 minuuttia
4. Anna jäähtyä
Karamellisoidun raparperitäytteen valmistus
1. Levitä sokeri ja suola paistinpannulle ja ripottele voi nokareina sokerin päälle
2. Lisää raparperit päällimmäiseksi ja laita pannu kuumenemaan keskilämmölle
3. Kun voi ja sokeri alkaa ruskistua, lisää pistaasipähkinärouhe ja jatka kuumentamista, kunnes raparperit pehmenevät ja muuttuvat kullanruskeiksi
4. Anna jäähtyä
Suklaabudinon valmistus
1. Kuumenna maito kattilassa, mutta älä keitä
2. Pilko voi kasariin ja sulata miedolla lämmöllä
3. Sekoita sokeri huolellisesti vispilällä sulaneen voin joukkoon
4. Lisää pilkottu suklaa, pidä lämpö miedolla ja anna suklaan sulaa
5. Siivilöi jauhot vähitellen kasariin, sekoita koko ajan
6. Valuta kuuma maito kasariin, sekoita
7. Kuumenna miedolla lämmöllä ja sekoita, kunnes kastike alkaa muuttua paksummaksi
8. Jatka kuumentamista ja sekoittamista vielä noin 5 minuuttia
9. Anna suklaabudinon jäähtyä huoneenlämpöiseksi
Raparperipiirakan valmistus
1. Levitä jäähtynyt karamellisoitu raparperi tasaisesti piirakkapohjalle
2. Valuta suklaabudino raparperitäytteen päälle ja tasoita pinta
3. Laita piirakka jääkaappiin vähintään 3-4 tunniksi ennen tarjoilua
Mutta suklaata laitoin vain puolet…