Ohra-savukalasalaatti hunajamelonilla

Helpot ruokaisat salaatit ovat kesäruokailun aatelia. Tuoreita ja raikkaita kesäisiä makuja paketoituna muotoon, joka kuitenkin vie näläntunteen mennessään.
Tämä italialaista perua oleva savukalasalaatti on kuin kotonaan Suomen suvessa. Salaatissa yhdistyy savukalan herkät aromit, hunajamelonin häilähtelevä makeus ja rucolan pippurisuus. Ruokaisuus varmistetaan keitetyillä ohrasuurimoilla ja maut nidotaan yhteen raikkaalla citronette-kastikkeella. Tätä salaattia kannattaa tehdä kerralla reilu annos, sillä syömistä on vaikea lopettaa.
Ohra-savukalasalaatti (4-6 annosta)
3 dl Myllyn Paras rikottu ohrasuurimo
1,2 l vettä
0,5 tl suolaa
300 g savustettua siikaa tai lohta
1/2 hunajameloni
1 ruukku rucolaa
Citronette-kastike
1 sitruuna
1 rkl extra virgin oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi.
Sekoita ohrasuurimot veteen ja anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 20-25 minuuttia. Lisää suola, kun kypsytysaikaa on jäljellä noin 5 minuuttia.
Kaada kypsät ohrasuurimot siivilään ja valuta kylmällä vedellä, kunnes suurimot ovat jäähtyneet.
Leikkaa hunajameloni kahtia ja poista siemenet lusikalla. Pilko puolikas meloni pienemmiksi paloiksi, leikkaa kuoret pois ja kuutioi. Sekoita isossa kulhossa ohrasuurimot ja melonikuutiot. Riivi savukala paloiksi ja sekoita nostellen salaattiin. Silppua rucola ja sekoita taas.
Valmista raikas ja yksinkertainen citronette-kastike, joka nostaa salaatin maut pintaan.
Halkaise sitruuna ja purista mehu talteen. Sekoita sitruunamehuun hyppysellinen suolaa ja pari rouhaisua mustapippuria. Valuta mukaan noin ruokalusikallinen oliiviöljyä, vispaa kastiketta samalla toisella kädellä. Vispaa, kunnes kastikkeeseen syntyy emulsio.
Sekoita citronette salaatin joukkoon.
Nosta salaatti 10 minuutiksi jääkaappiin maustumaan ennen tarjoilua. Salaatin voi valmistaa myös etukäteen jääkaappiin odottamaan. Kulho kannattaa ottaa jääkaapista puoli tuntia ennen tarjoilua, jotta salaatti ei olisi aivan jääkaappikylmää.
Kommentteja ja keskustelua