Laskiaisena saa herkutella – katso vinkit

Vuotemme syömistä rytmittävät vuotuisjuhlat, kuten laskiainen, pääsiäinen, vappu, juhannus ja joulu. Monesti ne eivät tunnu täydellisiltä ilman niihin yhdistettäviä ruokalajeja. Tässä blogijutussa keskityn laskiaiseen, jonka nimi tulee kristillisen kirkkovuoden isoon juhlaan eli pääsiäiseen ”laskeutumisesta”. Laskiaissunnuntai on seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä. Laskiaisen ajankohta määrittää muiden kevään juhlien ajat. Laskiaissunnuntain jälkeisenä tiistaina vietetään laskiaistiistaita, josta seuraavana päivänä (tuhkakeskiviikkona) alkaa katolisten 40 arkipäivän kestävä paastoaminen, joka loppuu pääsiäiseen.
Laskiaiseen liittyvät säännöt ovat peräisin katoliselta ajalta. Ennen paastoa laskiaisena oli lupa syödä kunnolla ja herkutella. Laskiaisen jälkeen alkoi paljon niukemman syömisen vaihe ”pääsiäispaastoaminen”, jonka aikana ruokavaliosta jätettiin pois niin maitotuotteet kuin kananmunat sekä myös lihat.
Laskiaisajan ruuista suurin osa on säilynyt osana tämän päivän suomalaista ruokakulttuuria. Laskiaisen tunnetuimmat ruoat ovat olleet ja ovat edelleen hernekeitto ja laskiaispullat. Ne noudattavat laskiaisruokien ajatusta siitä, että laskiaisruokien tulee olla mahdollisimman rasvaisia. Tämä pohjautuu osittain siihen, että aikoinaan kerättiin vararavintoa paastoa varten ja toisaalta uskomuksiin, joilla toivottiin hyvää ruoan saatavuutta koko seuraavaksi vuodeksi. Laskiaisruoan rasvan runsaalla määrällä ruoassa nimittäin uskottiin olevan vaikutusta sikojen pulskistumiseen ja lehmien runsaaseen maidontuotantoon. Hyvän ruokaonnen uskottiin jatkuvan koko vuoden, kun kaikkien ruokien annettiin olla pöydässä koko laskiaispäivän. Laskiaisena ei saanut esimerkiksi käsitellä teräaseita eikä tehdä äänekkäitä töitä. Pakollistenkin kotitöiden tekeminen lopetettiin jo varhain iltapäivällä, jotta työt olisivat joutuneet hyvin koko vuoden. Samalla kun työt lopetettiin ajoissa, ehdittiin nauttia laskiaisen runsaista ja rasvaisista ruoista.
Esimerkiksi hernesoppa eli hernerokka eli hernekeitto oli keskiajalla tavallinen ruoka, josta tehtiin laskiaisena normaalia lihaisampi ja rasvaisempi. Soppa valmistettiin herneistä ja joulusta jääneistä lihatähteistä eli muun muassa sian päästä ja sorkista. Löydät maistuvan Hernekeittoreseptin tästä. Hernekeiton kanssa sopivat mainiosti Myllyn Paras Cocktail-riisipiirakat. Ne ovat perinteisen mallisia, riisitäytteisiä rapeakuorisia pieniä cocktailpiirakoita. Yksi 675 g pakastepussi sisältää noin 15 kpl piirakoita.
Laskiaisena oli menneinä aikoina tarjolla hernerokan lisäksi lämmitettyjä rasvamakkaroita ja juustoja. Myös nykyisin laskiaisruoaksi sopivat hyvin makkararuoat. Siskonmakkarakeitto on perinneruoka, josta monille tulee mieleen lapsuuden kylmien talvipäivien keittoruoka. Siskonmakkara on raakamakkara, joka kypsennetään keitossa tai kastikkeessa. Perinteiseen siskonmakkarakeittoon kuuluu peruna, mutta voit toki valmistaa vaihteeksi keiton käyttämällä makaronia perunan sijasta. Myös tämän keiton kanssa pienet riisipiirakat ovat herkullisia juuri paistettuina. Löydät reseptin tästä.
Keittojen lisäksi tuhtiin talviseen ruokailuun sopivat hyvin muhevat padat ja uuniruoat, jotka valmistuvat ulkoilun aikana. Mäenlasku pulkalla, oljilla täytetyillä isoilla säkeillä tai muilla ”menopeleillä” kuuluu monen laskiaisen ulkoilupäivään. Aikaisemmin laskiaiseen liittyi paljon uskomuksia ja enteitä, joiden takia taloissa tehtiin laskiaistiistaina erilaisia onnea tuottavia rituaaleja. Pellavaonnea etsittiin muun muassa mäkeä laskemalla. Mitä kauemmaksi kelkka tai muu liukumisväline liukui, sitä pidempiä tulisi seuraavan kesän pellavista. Monet muutkin vanhat laskiaistiistain tekemiset tai tekemättä jättämiset liittyivät pellavaan ja villaan eli naisten käsitöiden raaka-aineisiin.
Burgundin pata, bœuf bourguignon, on alun perin ranskalainen klassikko, jossa pitkään haudutettu liha yhdessä pikkusipuleiden ja juuresten kanssa tekee padasta maistuvan. Mukaan tulee myös pekonia ja herkkutatteja tai -sieniä. Tiesithän, että hillosipulit eivät kuulu perinteiseen Burgundin pataan, vaan siihen kuuluvat niin sanotut paistisipulit, jotka ovat pieniä, keltasipulin makuisia sipuleita. Jos et löydä niitä, käytä helpommin saatavilla olevia salottisipuleja, jotka sopivat pataan vallan mainiosti, koska tällöin siitä tulee aromaattisempi. Tässä Myllyn Paras versiossa Irtonainen Riisi+Ohra kypsennetään mukana pataruoassa, jolloin suurimot saavat mukavasti makua ja tulos on ruokaisa. Voit käyttää myös Myllyn Paras Irtonainen Kaura + Riisiä pataan. Löydät ohjeen tästä: linkki uuteen reseptiin
Kauratot ja ohratot ovat helppoja valmistaa ja maistuvat talviulkoilijoille. Ruoan valmistus aloitetaan kuullottamalla suurimot. Kuullotus on nopeahko suurimon kuumennus pannulla tai kattilassa rasvassa tai öljyssä tuotetta ruskistamatta. Tarkoituksena on kovettaa suurimoiden ulkopinta, jotta ne pysyvät irtonaisina keitettäessä. Tähän Kanajauheliha-kauratto-reseptiin käytettävässä Myllyn Paras Kaura+Riisissä on puolet täysjyväkauraa ja puolet pitkäjyväistä parboiled-riisiä. Katso ohje tästä.
Lasagne ja erilaiset pastapaistokset sopivat hienosti laskiaiseen, sillä ne maistuvat niin lapsille kuin aikuisille täyttäen vatsat kylläisiksi. Herkullinen lasagne sopii myös isommalle porukalle, esimerkiksi silloin, kun lapsilla on kavereita kylässä. Herkullisen lasagnen salaisuus ovat runsaat, maukkaat kastikkeet. Perinteiseen lasagneen valmistetaan jauhelihakastike, joka sisältää jauhelihan lisäksi tomaattia, porkkanaa ja usein sieniä. Lasagneen kuuluu myös valkokastike, jossa on reilusti juustoa. Kun molempia kastikkeita on tarpeeksi, lasagnesta ei tule kuivaa, vaan suussa sulavaa ja mehevää. Siksi on tärkeää, että lasagnea kasatessa päällimmäisetkin lasagnelevyt peittyvät kastikkeen alle. Tässä ohjeessa käytetään tavallisia vaaleita lasagnelevyjä. Voit kuitenkin valmistaa ruoan myös tummista lasagnelevyistä. Katso resepti tästä.
Vaihtoehtoisesti voit valmistaa Kasvislasagnen, jonka voi myös tehdä Lasagne- tai Täysjyvälasagnelevyihin. Käytä kasviskastikkeeseen niitä kauden kasviksia, joita on saatavilla. Laskiaisen aikaan esimerkiksi juuresraasteet ja sipulisilppu uppoavat lasagnekastikkeeseen hyvin. Tämän lasagnen kerroksiin tulee vuorotellen kerros kasviskastiketta, kerros juustokastiketta ja kerros vierekkäin asetettuja lasagnelevyjä. Kokoa vuokaan ainakin 3–4 samanlaista kerrosta ja kaada päällimmäiseksi juustokastiketta, jotta tulos on mehevä. Tuhdimman juuston maun saat käyttämällä pitkään kypsytettyjä juustoja, esimerkiksi vanhaa goudaa, gruyèreä tai mustaleima emmentalia. Maistuva resepti löytyy tästä.
Mainio ja melko nopea vegaaninen lasagnen tyyppinen kerrosruoka texmex-tyyliin syntyy Kauratortilloista, jonka makumaailma on meksikolaistyyppinen. Tähän kuuluu oleellisesti chili. Kun käytät chilejä, valitse chilin voimakkuus mieltymystesi mukaan. Chilin voimakkuutta mitataan Scoville-asteikolla: mitä korkeampi on arvo, sitä tulisempi on chili. Tavallinen punainen chili (noin 10 cm) löytyy Scoville-asteikon kohdalta 1000, jalapeno 2500–8000, cayenne noin 80 000, habanero noin 200 000 ja tulisimmat ovat asteissa kohdalla yli 2 miljoonaa. Tarjoile tämä lasagne täytteen makuja tasapainottavan dipin kanssa, jolloin nautinto on tasapainoinen. Kauratortillalasagnen resepti löytyy tästä.
Venäjällä laskiaisperinteeseen kuului olennaisesti tattarijauhoista valmistetut kuohkeat ohukaiset eli blinit. Ne ovat kantautuneet erittäin suosituiksi syötäviksi myös suomalaiseen alkutalveen ja laskiaisen aikaan. Kuumia blinejä syödään smetanan, kaviaarin ja erilaisten lisäkkeiden mm. sipulin ja suolakurkun kanssa. Blinit kuuluvat edelleen ortodoksisen kirkon laskiaisaikaan. Laskiaisajelut hevosella ovat kuuluneet vanhaan aikaan laskiaisen viettoon ja nykyisin niitä järjestetään lapsille hevostalleilla ja muissa laskiaistapahtumissa. Itse muistan lapsuudessa lähdetyn muutenkin laskiaisajelulle – siis ihan henkilöautolla, kun hevosia ei enää ollut. Silloin autoretki naapuripaikkakunnille tai kylään serkkujen luo oli tapa viettää laskiaista. Laskiaistapahtumissa oli ja on edelleen usein tarjolla makkaraa ja lettuja, makoisia laskiaispullia unohtamatta. Höyryävän kuuma mehu tai kaakao kuuluu oleellisesti juomaksi. Makkaranpaisto nuotiolla kuuluu monien laskiaiseen. Mielestäni myös Tikkupulla on mainiota nuotiosyötävää. Kurkkaa vinkit siihen tästä.
Laskiaispullalla on melko pitkä historia. Se on lähtöisin 1600-luvun Ruotsista, jossa sitä leivottiin mantelitäytteellä. Sieltä pulla rantautui 1800-luvulla Suomen konditorioihin ja varakkaan väen kahvipöytiin. Köyhempi väki nautti tuolloin vielä pullansa ilman täytettä, mutta kyytipoikana oli sentään kuumaa maitoa. Nykyisin laskiaispulla on muotoutunut joko hillo-kermavaahto- tai mantelimassa-kermavaahtotäytteiseksi pullaksi. Löydät Laskiaispullat mantelimassalla -reseptin tästä.
Kun leivot superherkulliset laskiaispullat, muista valmistaa ensin mahdollisimman kuohkea pullataikina. Se onnistuu, kun käytät huoneenlämpöisiä aineita, sillä kylmät aineet jäähdyttävät taikinaa, jolloin hiivan toiminta hidastuu. Pullataikina tulee jättää vaivatessa pehmeäksi, jauhoja lisätään nesteeseen vähitellen koko ajan hyvin vaivaten taikinaa, ainakin 10 minuuttia. Lämmin kohotuspaikka (n. +40 °C) nopeuttaa kohoamista. Paista pullia melko kuumassa uunissa vain sen verran, että ne saavat kauniin paistovärin – liian pitkä paistaminen kuivattaa pullat. Vegaanit laskiaispullat syntyvät, kun nesteenä käytetään kaura- tai mantelijuomaa, jätetään pois muna ja valitaan taikinaan vegaaninen margariini. Täytevaahto kermavaahdon tyyliin syntyy kauravispillä. Perinteinen Laskiaispullaresepti löytyy tästä.
Laskiaispullakakku on loistava tarjottava mäenlaskuporukalle. Leivo kohotetusta pullataikinasta 20 pikkupullaa. Asettele pullat leivinpaperille pellille vieri viereen ja anna kohota liinan alla. Kun pullat kohoavat, ne tarttuvat toisiinsa yhtenäiseksi kakuksi. Kohota pullat ja voitele ne munalla ja paista kypsiksi. Täytevaahtoon tarvitset esimerkiksi vispikermaa, sokeria, tuorejuustoa ja suolatoffee- tai mantelisuklaata. Leikkaa kypsän, jäähtyneen laskiaispullakakun pullista yläosat irti. Viipaloi joka toisen pullan keskelle muutama ohut mantelimassasiivu ja lusikoi joka toisen pullan keskelle reilu nokare mansikkahilloa. Levitä tai pursota täytteiden päälle runsaasti täytevaahtoa. Aseta pullien yläpuolet takaisin paikoilleen. Siivilöi laskiaispullakakun pinnalle. Edellisiä vielä täyteläisemmät laskiaispullat syntyvät uudesta Myllyn Paras Wienertaikinasta. Taikinaa sulatetaan noin 20 minuuttia levyt leivinpaperille levitettyinä. Vähän kohmeisista levyistä leikataan jokaisesta veitsellä tai piparimuotilla 2 isoa sydäntä. Nämä kohotetaan ja paistetaan. Syntyneet sydänpullawienerit halkaistaan jäähtyneenä ja täytetään kuten laskiaispullat, vadelmahillolla tai mantelimassalla ja kermavaahdolla. Laskiaispullawienerit -reseptin saat tästä.
Vanhoina aikoina laskiaisena tarjottiin jälkiruoaksi yleiseurooppalaista laskiaisajan herkkua, pannukakkua. Herkuksi tämä muodostui sen takia, että helposti pilaantuvat voi ja kananmunat tuli käyttää pois ennen alkavaa pitkää paastoa. Vielä nykyisinkin pannari ja hernekeiton jälkiruokana kuuluu laskiaiseen. Eikä vain laskiaisena, sillä lukemattomissa suomalaisissa lounasravintoloissa torstain suosikkiateria on edelleen hernekeitto ja pannari. Tällä Paras Pannukakku -reseptillä loihdit takuuvarmasti kuohkean pannukakun, joka maistuu kaikille. Kun paistat pannukakkua, ole tarkkana, ettei sen pinta pääse tummumaan liikaa uunissa. Tummapintainen pannukakku maistuu helposti kuivalta. Pannukakku on ehdottomasti parasta tuoreena. Monen suosikki pannukakun kaverina on hillo ja kermavaahto. Vaihtoehtoisia, hieman terveellisempiä, mutta silti herkullisia lisukkeita ovat erimerkiksi marjat, hunaja ja vaniljalla maustettua rahka.
Nykypäivä voit vaihtaa klassisen pannarin kuohkeisiin isoihin Amerikkalaisiin Pannukakkuihin. Taikina valmistetaan hapahkoon nesteeseen, esimerkiksi piimään tai kermaviiliin ja lisäksi taikinaan käytetään kohotusainetta. Muista malttaa paistaa paksut pannukakut miedolla lämmöllä, koska taikina sisältää sokeria, joka ottaa helposti väriä ja pahimmillaaan palaa liian kuumassa. Pannarit ovat herkullisia pähkinävoin, banaanin ja hunajan tai suklaapähkinävoin kera. Vähän samantyylisiä kuin amerikkalaiset pannukakut ovat Mamman paksut pannukakut, jotka ovat peräisin äitini reseptikätköistä hänen opiskeluvuosiltaan 1950-luvulla. Nämä pannukakut ovat komean kokoisia ja paksuja, sillä leivinjauhe nostattaa ne muhkeiksi. Pannukakkujen kanssa sopivat tuoreet marjat, hunaja ja kermavaahto. Katso lapsuuteni herkutteluohje tästä.
Kätevimmin laskiaisletut syntyvät valmiista lettu- ja vohvelijauheesta, jota on helppo ottaa mukaan pussillinen talviselle retkelle, mökille tai matkalle. Tällä lettujen perusohjeella valmistat helposti tavalliset letut, isot räiskäleet ja muurinpohjaletut. Lettuihin sopivat niin makeat kuin suolaiset täytteet. Vaihtelua lettuihin saat käyttämällä erilaisia nesteitä taikinaan. Esimerkiksi kookosmaito ja mansikkamehu tuovat peruslettuihin jännittävän makean vivahteen. Kurkkaa ohje tästä.
Nämä mainiot pienet suolaiset letut, Pizzaletut, maistuvat perheen nuorisolle, sillä mukana on pizzan tyyliset täytteet lettujen päällä. Taikinan käytetään valmista jauhoseosta, johon lisätään vain neste ja taikina on paistovalmis. Voit valita jauhoseokseksi Myllyn Paras maustamattoman tai Pinaatti- tai Porkkanalettujauhon. Voit valmistaa nämä pizzaletut pelkästään lettupannulla tai lettupannulla paiston lisäksi viimeistellä täytteet uunissa. Löydät tämän linkin takaa.
3 erilaista pizzalettuohjetta:
- Kinkku/jauheliha-tomaatti-emmentalpizzaletut -> tavalliseen lettutaikinaan
- Pepperoni-paprika-juustopizzaletut -> porkkanalettutaikinaan
- Parsakaali-tomaatti-oliivi-mozzarellapizzaletut -> pinaattilettutaikinaan
Superherkullisia lettuja Nutellan ystäville ovat Nutella-letut. Ne voi valmistaa kahdella tavalla: joko niin, että nokare Nutellaa paistetaan joka letun väliin tai Nutella-levitettä laitetaan kypsien lettujen väliin. Käyttämällä sydänlettupannua, saat kivoja lettuleivoksia laskiaisen tienoilla olevaan ystävänpäivään, kun näet vaivaa kerman pursottamisessa. Leivoksia varten letut saavat hieman jäähtyä, jotta täytteet eivät sula päälle. Pääset helpolla, jos paistat Nutella-letut silikonisella muffinipellillä uunissa. Herkkuohjeen saat avaamalla tämän linkin. Mikäli haluat herkutella laskiaisena vegaanisesti, valmista nämä ihanat Vegaaniset lakritsiletut mustikoilla. Ne syntyvät ilman eläinperäisiä raaka-aineita, mukana ei ole munaa eikä maitoa. Jotta lettuihin tulee makua, mausta taikina lakritsijauheella. Mikäli lakritsijauhetta ei ole, voi sen jättää pois pohjataikinasta ja käyttää koristeluun runsaasti lakritsikastiketta. Voit korvata lakritsijauheen myös tummalla kaakaojauheella, jolloin syntyy suklaalettuja. Käytä taikinaan mieluiten tuoreesta sitruunasta puristettua mehua, koska siinä on paras maku. Paista letut miedolla lämmöllä riittävän pitkään molemmin puolin, käytä paistamiseen rypsiöljyä tai vegaanista kasvirasvaa. Tarjoile lisänä paljon raikkaita mustikoita ja vegaanista jäätelöä tai vaniljaista kaurajogurttia.
Lettujen lisäksi mainio laskiaisherkku on vohvelit, jotka maistuvat niin makeiden kuin suolaisten täytteiden kera. Vohvelit sopivat tyylikkäiden täytteiden kanssa mainiosti myös vierastarjottavaksi. Tarjoa vohvelit esimerkiksi vaahterasiirapin, marjojen tai hedelmäkuutioiden sekä tuorejuuston, jäätelön tai kermavaahdon kera. Suolaisen täytteen saat helposti esimerkiksi kasviksista ja ranskankermasta, kuten tässä reseptissä. Vaihtoehtoisesti voit sekoittaa ranskankermaan hieman maustettua tuorejuustoa ja katkarapuja tai pilkottua savulohta. Saat vähälaktoosisia vohveleita, kun valitset vähälaktoosisen kerman ja vähärasvaisempia vohveleita, kun käytät nesteenä pelkästään kivennäisvettä. Kurkkaa ohje tästä.
Muotina nyt 2020-luvulla on paistaa monia erilaisia asioita vohveliraudalla, ei vain siis klassisia vohveleita. Tällöin voidaan valmistaa vain pieni määrä herkkua energiataloudellisesti ja täten ilmastoystävällisesti kuumentamatta sähköuunia. Kun haluat vain 1–2 pullaa, ota ne pakastimesta pullapussista (raakapakaste) sulamaan, kuumenna vohvelirauta ja paista ne mataliksi painettuina puolikkaina. Näin valmistuu nopeasti lämmin pulla. 2020-luvun uusin laskiaisherkku oisi hyvin olla pullavohvelit. Tässä on käytetty pullavohveleihin raakapakastekorvapuusteja, jolloin syntyy Korvapuustivohvelit, löydät reseptin tästä maitosuklaatäytteellä.
Kommentteja ja keskustelua