Maistuvia ideoita joulumyyjäisiin

Joulumyyjäiset kuuluvat monille tunnelmalliseen joulunaikaan. Toisille ne tulevat lasten tai harrastusseuran myötä joka vuosi eteen, jolloin mietittävänä on, mitä osaisi valmistaa tänä vuonna myyjäisiin. Kerron tässä blogissa ideoita ja vastauksia juuri tähän kysymykseen. Kun leivot myyjäisiin, leivo toki samalla kertaa omat jouluherkut ja juhlaleivonnaiset pakastimeen.
Perinteisesti joulumyyjäiset ovat sijoittuneet Suomessa adventtiaikaan. Viime vuosina olen ollut huomaavinani, että myyjäisiä on ollut runsaasti jo marraskuun puolella. Jos silloin ostaa myyjäisistä vaikkapa taatelikakun, mielestäni se kannattaa nauttia marraskuun pimeiden iltojen kunniaksi glögin kanssa, sillä on turha säästää jouluun asti ainakaan ihan kaikkia myyjäisostoksia. Toki myyjäisistä voi ostaa vaikkapa joululaatikoita ja sellaisia herkkuja, joita ei tule itse tehtyä. Nämä voi sitten pakastaa odottamaan joulua.
Joulutoreja järjestetään ennen joulua myös kylien ja kaupunkien ulkotoreilla. Tuomaan Markkinat on Helsingin kuuluisin, ja myös vanhin ulkoilmassa järjestettävä joulutori, joka on viime aikoina sijainnut Senaatintorilla. Joulutorilla vierailee vuosittain yli 300 000 ihmistä. Joulutoriperinne löytyy monista muistakin Suomen ja myös Euroopan kaupungeista. Siellä myyjäistunnelma voi jatkua kauniisti koristelluissa ulos pystytetyissä kojuissa useita viikkoa. Baltian maissa, kuten Tallinnassa joulutoreilla voi vierailla vielä suomalaisten joulupyhien jälkeenkin, aina loppiaiseen asti, sillä aikatauluun vaikuttavat vielä idän joulupyhät – Venäjän joulu on vasta tammikuun alussa (7.1.)
Myyjäisherkkujen valmistuksessa hygieenisyys on tärkeää. Kädet pestään saippualla, ja hiukset ovat kiinni, kasvomaskia on hyvä käyttää. Sairaana ei kannata valmistaa mitään myyntiä varten. Jos myyjäistuotteita valmistaa kotikeittiössä, on varmistettava, että keittiö on siisti ja puhdas ja esimerkiksi lemmikkieläimet tulee pitää poissa keittiöstä. Kun valmistat myyjäisherkkuja erikoisruokavalioihin, muista olla tarkka ja varmista, että jokainen käyttämäsi raaka-aine on varmasti puhdas, esimerkiksi keliaakikolle gluteeniton. Huolehdi myös käyttämiesi ruoanlaittovälineiden puhtaudesta. Jos valmistat kylmäsäilytettäviä herkkuja, ne on pidettävä kylmässä alusta loppuun asti.
Valmistatpa myyjäisiin mitä tahansa, satsaa myyjäistuotteiden kauniiseen ulkonäköön, näyttävään pakkaukseen ja selkeisiin merkintöihin. Kauppa- ja teollisuusministeriön asetuksen mukaan koti- ja maatilataloudessa valmistetuissa ja myyjäisissä myytävissä pakatuissa tuotteissa pitää olla merkintä yliherkkyyttä aiheuttavista ainesosista elintarvikkeen nimen ja valmistuspäivän lisäksi. Tämä tarkoittaa, että myös joulumyyjäistuotteisiin tulee merkitä eritoten yliherkkyyttä aiheuttavat ainesosat ja tuotteen valmistuspäivämäärä. Satsaa myös kauniiseen myyjäispöytään – pöytäliina luo laadukkaan yleisvaikutelman myyjäistuotteille.
Perinteisimpiä joulumyyjäistuotteita ovat kauniisti koristellut joulupiparit.
Myyjäispiparit kannattaa leipoa laktoosittomaan Myllyn Paras Laktoositon Piparitaikinaan, joka on myös vegaaninen. Voit toki myös itse valmistaa piparitaikinan, jolloin se kannattaa valmistaa leivontaa edeltävänä päivänä. Ota koko perhe mukaan leivontatalkoisiin. Piparit tulee koristella vasta jäähtyneenä. Katso resepti Joulupiparit-resepti tästä.
Samalla reseptillä voit leipoa pipareista isoja sydämiä ja koristella ne kauniisti esimerkiksi ranskanpastillein, kuten Vappu Pimiä on tehnyt tässä ohjeessaan: Sydänpiparit koristeeksi
Mikäli haluat valmistaa kerralla paljon pipareita, tee joulukuusia tällä kätevällä vinkillä, jossa piparkakkujen leipominen onnistuu ilman piparimuotteja valmiiseen piparitaikinaan. Joulukuuset valmistuvat leikkaamalla taikinapyörällä tai veitsellä kaulitusta taikinasta kolmioita. Kun leikkaat kolmiot aina toistensa viereen, ei jää ylimääräisiä kanttipaloja. Koristele piparikuuset kypsinä kauniisti sokerivesikuorrutteella ja koristerakeilla. Nämä piparit voi myös täyttää – halutessaan voi valmistaa lakritsitäytteen piparien väliin. Lakritsiset Joulukuusipiparit resepti löytyy tästä.
Kaikkein helpoimmalla pääset pipareita valmistaessa, kun leikkaat vielä vähän kohmeisesta pakastepiparitaikinalevystä pitkiä nauhoja. Käännä ne leivinpaperille uunipellille kumolleen ja taita nauhat hevosenkengän muotoon. Nauhojen pituus vaikuttaa hevosenkengän kokoon – parhaan kokoiset saat, kun leikkaat taikinalevyn pituudesta noin 3 cm pois. Kypsien hevosenkenkien päät voit koristella kastamalla päät suklaaseen ja sen jälkeen kookoshiutaleisiin tai sokerivesikuorrutukseen ja nonparelleihin.
Katso resepti Hevosenkengät tästä. reseptin alta löytyy ideavideo: Piparit - helpot ohjeet monen näköisiin joulupipareihin
Moni haluaa leipoa myyjäisiin jonkun näyttävämmän luomuksen. Sellainen voi olla helpoimmillaan Piparikuusi, joka on hauskannäköinen joulukoriste. Mikäli myyjäiset ovat jo marraskuussa, piparikuusta voi myydä joulukalenteriksi, josta saa syödä joka päivä ennen joulua yhden piparin.
Lasteni ollessa kouluikäisiä leivoin itse joka vuosi ainakin yhden piparkakkutalon myyjäisiin – todellisuudessa taisin tehdä niitä useita, sillä olen neljän lapsen äiti. Parasta talojen leipomisessa oli talojen koristelut lasten kanssa yhdessä. Sen sijaan taloja kasatessa kuuman sokerin kanssa tulee olla varovainen. Silti kasaisin myyjäistalot ehdottomasti kuumalla sulatetulla sokerilla, sillä sokerivesikuorrute ei ole ”liimana” kovinkaan kestävää piparitaloa kuljetettaessa. Muista laittaa valmis piparkakkutalo tukevalle pahvialuselle ja pakkaa talo varovaisesti, mutta silti kauniisti sellofaaniin. Piparitalosta voi pyytää hyvän hinnan, koska taloon nähdään paljon vaivaa ja niinpä työstä ollaan yleensä valmiita maksamaan.
Mikäli olet innokas näkemään vaivaa, käy katsomassa Piparinleivonnan Suomen Mestarien upeita pipariteoksia, löydät sieltä varmasti uusia ideoita seuraavaan myyjäisluomukseesi. Tiesitkö muuten, että Piparinleivonnan Suomen Mestaruus -kilpailu on järjestetty vuodesta 2011 alkaen ja tänä vuonna juhlimmekin kilpailun kymmenvuotista taivalta. Lue lisää edellisten vuosien voittajista tästä.
Myös joulutortut tekevät myyjäisissä kauppansa.
Parhaat joulutortut eli klassiset tähtitortut leivot valmiista torttutaikinasta. Perinteisesti tähtitorttuihin laitetaan täytteeksi luumumarmeladia. Myös muita paistonkestäviä hilloja eli siis käytännössä marmeladeja kannattaa kokeilla. Kannattaa kokeilla myös muita muotoja kuin tähti torttuja. Katso joulutorttujen taitteluvinkit tästä. Pakkaa tähtitortut mataliin astioihin. Sopivia ovat esimerkiksi todella hyvin pestyt astiat, joissa myydään liha- tai kasvispaloja. Tortut voi laittaa myös kertakäyttö pahvilautasille. Päälle kietaistaan sellofaani tai muovipussi ja se laitetaan kiinni jouluisella koristenarulla.
Hyvä vaihtoehto tähtitortuille on Lumihiutaletorttu, jossa ei ole helposti rikkoontuvia sakaroita. Täytettä laitetaan runsaasti, jolloin sitä saa suuhunsa joka puraisulla. Täytteeksi sopii hyvin perinteinen ”luumuhillo”, jonka oikeasti tulee olla paistonkestävää luumumarmeladia. Kokeile myös paistonkestävää mustikka-, aprikoosi-, appelsiini-, viikuna- tai kirsikkamarmeladia. Katso resepti tästä.
Joulutortut voivat olla myös suolaisia ja vaikkapa vegaaneja. Valmista tortuille suolainen maistuva vihreä täyte. Käytä täytteeseen mieluummin pähkinöitä kuin kurpitsansiemeniä, sillä jälkimmäisessä ei ole allergiariskiä. Jos pidät voimakkaasta mausta, käytä valkosipulia ja vahvaa currytahnaa reilusti, jos taas miedompi makumaailma on mieleesi, mausta seosta hieman vähemmän. Katso: Lumihiutaletortut vegaanisella suolaisella täytteellä – resepti tästä.
Joulumyyjäisten suosikkituote on Taatelikakku. Oma suosikkini on iki-ihana taatelikakku, joka on leivottu voilla, tummalla sokerilla ja tietysti taateleilla keittäen kakun taikinapohja. Halutessasi kakusta laktoosittoman, käytä kakkutaikinaan laktoositonta voita tai margariinia ja kermaa. Karkea vehnäjauho toimii parhaiten kahvikakuissa, koska siitä ei tule sitkoa kakkutaikinaan, kuten kävisi helpolla puolikarkeilla vehnäjauhoilla. Reseptin löydät tästä.
Käteviä taatelikakkua pienempiä herkkuja myyjäisiin ovat Taatelimuffinit Piparikoristein. Valmista taatelikakkutaikinan tyyppinen taikina, jonka jaatkin muffinivuokiin. Paista ne ensin vain puolikypsäksi (n. 10 minuuttia 200 asteessa). Leivo sillä aikaa sulatetusta Myllyn Paras Laktoositon Piparitaikinasta pipari jokaisen muffinin päälle. Ota puolikypsät muffinit pois uunista ja asettele varovasti jokaisen muffinin päälle yksi pipari. Laita pelti takaisin uuniin ja jatka paistamista viitisen minuuttia niin, että pinnalla olevat piparit ovat kauniin värisiä. Anna muffineiden jäähtyä ja laita ne kauniisti kertakäyttölautasille ja vedä päälle muovipussi ja lahjanarukoriste. Katso reseptit tästä.
Klassinen Tiikerikakku myy aina hyvin itse itsensä jo nimellään joulumyyjäissä, sillä tiikerikakku on kuivakakkujen klassikko. Kakkutaikinaa tehdessä kannattaa muistaa, että rasva ja kananmunat vatkautuvat parhaiten, kun ne ovat huoneenlämpöisiä. Jos kakkutaikina uhkaa vatkatessa juoksettua, voit pelastaa taikinan lisäämällä siihen pienen määrän vehnäjauhoja. Tiikeriraidat syntyvät helposti kahdesta erivärisestä taikinasta. Torvellinen kakkuvuoka kannattaa voidella ja sen jälkeen korppujauhottaa huolella, jotta kypsä kakku irtoaa vuoasta. Katso ohje tarkemmin tästä. Löydät reseptin lopusta myös videon, jossa valmistan tiikerikakun Salsa Sinisalo kanssa.
Englantilainen hedelmäkakku sopii mainiosti joulumyyjäisiin. Myytäessä kakkua myyjäisissä asiakkaalle voi kertoa, että kakun voi halutessaan pakastaa odottamaan joulua. Käytä kahvikakkutaikinoihin erikoisvehnäjauhoja tai karkeita vehnäjauhoja. Valmistettaessa kakkua rasva-sokeriseokseen lisätään kananmunat siten, että munien lisäämisen välillä kananmunavaahtoon lisätään hieman vehnäjauhoja. Jauhojen lisääminen kananmunavaahtoon välillä ehkäisee rasva-muna-sokerivaahdon leikkaantumisen. Tästä löydän ohjeen nikseineen.
Osalle myyjäisvieraista juuri leivottu Joulupulla se on se tärkein myyjäisostos, joten niitä kannattaa leipoa joulumyyjäisiin. Saat uutta makua joulupulliin, kun käytät taikinanesteenä mantelimaitoa. Saat pullista vegaanisia, kun jätät munan pois ja käytät vegaanista margariinia, lisäksi pullat tulee tällöin voidella mantelijuomalla. Käytä pullataikinaan huoneenlämpöisiä aineita, kylmät aineet jäähdyttävät taikinaa ja hiivan toiminta hidastuu. Pehmeästä taikinasta valmistuvat kuohkeimmat pullat. Hyvä kohotuspaikka pullataikinalle on keittiöallas, johon on laskettu kuumaa vettä. Laita taikinakulho lämpimään veteen tai pullapelti altaan päälle ja kohotus nopeutuu. Lisävaihtelua joulupullataikinaan saa lisäämällä siihen rusinoiden tilalle mantelirouhetta tai kuivattuja hedelmäpaloja.
VEGAANISET JOULUPULLAT MANTELIMAITOON
n. 30 kpl
Pullataikina:
½ l mantelijuomaa
50 g hiivaa
1½ tl suolaa
2 dl sokeria
(1 muna)
2 tl jauhettua kardemummaa
n. 1½ dl rusinoita tai kuivattuja karpaloita
14–15 dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja (900 g–1 kg)
150 g voita tai vegaanista margariinia
Voiteluun ja päälle:
munaa tai mantelijuomaa
rusinoita tai kuivattuja karpaloita
raesokeria, mantelilastuja tai kookoshiutaleita
Liuota hiiva kädenlämpöiseen mantelijuomaan. Sekoita joukkoon suola, sokeri, (muna), rusinat (tmv.) ja kardemumma. Lisää vehnäjauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella.
Laita taikina liinalla peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikina pitkäksi paksuksi tangoksi. Jaa tanko 30 palaan. Mittaa, leikkaa ja aseta leivinpaperi uunipellille. Tarvitset 3 leivinpaperiarkkia. Leivo jokainen pala sormenpaksuiseksi n. 20 cm pitkäksi tangoksi. Muotoile tangoista erimuotoisia pullia: ässiä, rinkeleitä, vaakunoita, kirjaimia ym. Aseta ne leivinpaperille väljästi. Anna pullien kohota kaksinkertaisiksi lämpimässä paikassa liinalla peitettynä.
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Voitele pullat ja koristele ne. Paista uunin keskitasolla 8–12 minuuttia kauniin värisiksi. Pakkaa pullat jäähtyneenä sellofaaniin, tee pullalahjoihin kaunis rusetti lahjanarulla.
Erilaiset leivät sopivat hyvin myyjäisiin. Myllyn Paras -verkkosivuilta voit löytää runsaasti leipäreseptejä, jotka sopivat myyjäisiin. Mielestäni yksi parhaista ja kätevimmistä valmistaa on Banaanileipä. Se on supermehevä ja herkullinen myyjäisleipä, johon ylikypsät banaanit sopivat hyvin. Niinpä banaanileipä on samalla hävikkiruokaa, josta syntyykin myyjäisruokaa. Banaanileipä-reseptissä olevat ainekset vain sekoitetaan nopeasti ja taikina on valmis. Hiivaa ja kohotuksia ei tarvita. Taikinaan on lisätty mukaan herkullisia sattumia, pähkinöitä ja suklaata. Leivän voi paistaa pitkänomaisessa foliovuoassa tai -muffinivuoissa, joissa leivän voi myydä. Pakkaa leipävuoka pussiin ja käytä kaunista lahjanarua. Muista merkitä pähkinät reseptin ainesosaluetteloon. Katso resepti tästä.
Myös hyvin säilyvä Saaristolaisleipä sopii hyvin myyjäisiin. Sen leivonta ei itse asiassa ole niin vaikeaa kuin voisi ajatella. Helpoimmalla saat leivottua leivän pitkulaisiin foliovuokiin, jolloin taikinan voi jättää aika löysäksi ja sen voi vain kaataa paistoastioihin. Foliovuoka toimii tällöin kätevänä myyntiastiana. Katso ohje tästä.
Laatikkoruoat kannattaa tehdä pieniin foliovuokiin.
Joulumyyjäisissä menestyvät hyvin myös muut kuin leivonnaiset, joihin olen tähän tässä blogissa tähän asti keskittynyt. Varsinkin jouluiset laatikkoruoat ovat suosittuja. Niitä kannattaa tehdä pieniin foliovuokiin, jolloin varsinkin yhden tai kahden hengen taloudet ostavat itsetehtyjä joululaatikoita mielellään. Imelletty perunalaatikko saattaa tuntua vaikealta, mutta se onnistuu, kun imellytät perunat 60–70 asteessa. Helpoiten lämpötilan ylläpitäminen onnistuu, kun käärit kattilan esimerkiksi paksun pyyhkeen sisään ja annat hautua rauhassa lieden kulmalla.
Jos haluat tavallista makeampaa perunalaatikkoa, lisää ohjeeseen 1–3 rkl siirappia. Imelletty perunalaatikko on vaivansa arvoista myös myyjäisissä. Löydät tarkan ohjeen tästä.
Bataatti-Porkkanalaatikko kiinnostaa varmasti monia myyjäiskävijöitä, sillä tätä mainiota laatikkoruokaa ei saa ostaa valmiina kaupasta. Tämä laatikko valmistetaan riisipuuroon ja soseisiin. Keitä puuroriisiä vedessä, kunnes vesi on imeytynyt. Lisää maitoa ja jatka keittämistä löysähköksi puuroksi puolisen tuntia. Lisää joukkoon valmista porkkana- ja bataattisosetta, jota hyvin saatavilla ennen joulua kaupoista. Mikäli olet innokas, voit tehdä soseen bataateista ja porkkanoista. Tarkemman ohjeen löydät tästä.
Joulumyyjäisiin sopivat hyvin itse tehdyt karkit. Itseasiassa vielä paremmin sopivat itse valmistetut syötävät herkut kaurasta, jotka ovat fiksumpi valinta kuin makeiset. Itse suosin esimerkiksi näitä herkkupaloja, joihin käytän kaurahiutaleita, leseitä, tummaa suklaata ja kuivattuja marjoja. Taikinaan tulee myös pieni määrä appelsiinimehua, joka on paras valinta tämän myyjäistuotteiden nesteeksi. Jaa valmis taikina teelusikoiden avulla pieniin kauniisiin karkkimuotteihin. Säilytä nämä jääkaapissa. Laita herkut myyntiä varten kauniisti esimerkiksi viilipurkeista itse askarreltuihin rasioihin. Myös kertakäyttölautaset sopivat astioiksi joulukarkeille. Muotoile suklaalevyn sisällä olevasta foliopaperista tai alumiinifoliosta paperilautasen tai rasian päälle foliopäällys. Liimaa sen päälle pieni kakkupaperi. Asettele herkut lautaselle kauniisti.
Paketoi rasia tai lautanen sellofaaniin. Joulukarkit kauralla -resepti löytyy tästä.
Onnistuneita ja makoisia myyjäisiä!
Kommentteja ja keskustelua