Kurpitsa – vuoden 2021 kasvis

Kurpitsa on vuoden 2021 kasvis. Kurpitsasta on mukava kertoa näin vuoden alussa, sillä kurpitsa on monikäyttöistä ja vesipitoisena ruokavaliota keventävää. Kurpitsa sopii yhtä hyvin kasvisaterian pääraaka-aineeksi kuin liha-, kana- tai kalaruoan keventäjäksi. Kurpitsasta voi valmistaa ruokaa moneen lähtöön, sosekeitoista pastoihin, uunilohkoista pata- ja laatikkoruokiin sekä paistoksiin. Kurpitsa sopii myös leivontaan: piirakoiden ja pizzojen täytteisiin sekä mehevöittäjänä vaikkapa sämpylä- tai kakkutaikinaan.
Usein kun puhutaan kurpitsasta, ajatellaan kesäkurpitsaa eli zucchinia (Cucurbita pepo), joka tuottaa runsaasti satoa aina heinäkuusta syyskuun alkuun asti Suomessa. Kesäkurpitsan väri vaihtelee keltaisesta tummanvihreään. Jälkimmäinen on tyypillisempi. Osa kesäkurpitsoista saattaa maistua jättimäiseksi kasvaessaan vetiseltä, joten kurpitsat kannattaa poimia nuorina. Pitkulaisten kesäkurpitsojen lisäksi on olemassa kesäkurpitsoihin kuuluvia kiekonmuotoisia kiekkokurpitsoja, joista käytetään myös nimeä Ufo, tai Patty Pan. Nekin kannattaa kerätä zucchinien tapaan nuorina, noin kymmensenttisinä. Kesä- ja kiekkokurpitsat soveltuvat niin raakana kuin kypsennettynä syötäviksi.
Zucchinilajikkeet eivät ole ainoita, vaan kurpitsalajikkeita on olemassa runsaasti erilaisia.
Pääsääntöisesti kurpitsat jaetaan syötäviin kesä- ja talvilajikkeisiin sekä ei-syötäviin koristekurpitsoihin.
Talvikurpitsat eroavat siinä, että niiden täytyy kehittyä rauhassa kovakuorisiksi ennen kuin niitä kannattaa korjata ruoaksi. Ulkonäöltään tunnetuimpia talvikurpitsoja ovat halloweenin aikaan suositut kaiverrettavat isot kurpitsat, Jättikurpitsat (Cucurbita maxima), joiden sisus on syötävää. Sisuksen voi siis keittää tai paistaa ja käyttää ruokiin tai leivontaan. Sitä voi myös säilöä kurpitsasäilykkeiksi.
Oma suosikkini talvikurpitsoista on aromaattisen pähkinäinen ja aavistuksen makea, sisältä säihkyvän oranssimaltoinen myskikurpitsa eli ” butternut squash”. Pinnalta myskikurpitsa on vaalean beige ja muodoltaan se muistuttaa päärynää. Mitä kypsempi myskikurpitsa on, sitä makeammaksi ja täyteläisemmäksi sen hedelmälihan maku muuttuu. Myskikurpitsaa on yleensä hyvin saatavilla, mikä johtunee sen suosiosta.
Muita tunnettuja talvikurpitsoja ovat värikkäät Hokkaido-kurpitsat eli japanilaiset talvikurpitsat. Ne ovat monista kuvista tuttuja pisaranmuotoisia ja väriltään kirkkaan oransseja isohkoja kurpitsoja. Hokkaidon hedelmäliha on kiinteämaltoista ja makeahkoa. Sen rakenne ei muutu vetiseksi edes kypsennettäessä. Niinpä hokkaido sopii hyvin paahdettavaksi lohkoina uunissa lisukkeena tai salaateissa syötäväksi. Hokkaidoa voi myös keittää ja säilöä kuten jätti- tai myskikurpitsaa. Maultaan Hokkaido-kurpitsa on pehmeä ja makeahko. Hyvin tunnettuja ovat myös kypsänä lusikoitavat spagettikurpitsat (Cucurbita pepo). Nämä ovat siitä jänniä kurpitsoja, että kun kurpitsat on kypsennetty pehmeäksi, niiden miedonmakuinen hedelmäliha irtoaa kuorestaan lusikalla tai haarukalla kaavittuna kuin spagetti. Kurpitsan ulkomuotoon spagettisisus ei vaikuta, vaan spagettikurpitsa muistuttaa kokonsa, värinsä ja muotonsa puolesta isohkoa hunajamelonia.
Koristekurpitsalajikkeista löytyy puolestaan monia mielenkiintoisia lajikkeita, jotka sopivat syyssomistukseen. Tarjolla on sekä raidallisia, yksivärisiä ja röpelöpintaisia ja hyvin monen muotoisia lajikkeita. Nimensä mukaan koristelajikkeet on tarkoitettu ainoastaan koristeluun, sillä hedelmälihaa on yleensä kitkerää ja sitä on kaiken lisäksi vähän.
Suomalaiset syövät vuosittain noin 2 kg kurpitsoja, mutta kulutus on selvässä kasvussa.
Suosiota lisännee kurpitsan saama ”Vuoden 2021 kasvis” -titteli. Onnea kurpitsa! Vuoden vihanneksen julkistavat Kotimaiset Kasvikset ry ja Puutarhaliitto ry. Tämä perinne on jatkunut vuosikymmeniä. Tavoitteena on lisätä teemavihanneksen viljelyä ja kulutusta sekä tutustuttaa suomalaisia uusiin kasviksiin ja makuihin. Vuonna 2019 kurpitsoja viljeltiinkin Suomessa jo 2,2 miljoonaa kiloa puutarhaviljelmillä, eritoten Varsinais-Suomessa viljely on ollut suurta. Kurpitsa on satoisaa ja samasta taimesta syntyy kurpitsa poikineen koko pitkähkön satokauden ajan.
Mieheni äiti Jatta on kokenut kesäkurpitsan puutarhaviljelijä. Hän tarjoilee minulle loppukesästä mukaan yleensä pieniä kesäkurpitsoja, jotka ovat napakoita ja silti mehukkaita sellaisenaan naposteltavaksi. Jatan kesäkurpitsat tuottavat satoa jo heinäkuun lopulla, sekä toki myös elo- ja syyskuussa. Häneltä olen saanut usein mukaan myös kesäkurpitsojen kukkia, jotka ovat eritoten kauniita ruokapöydässä ja varsinkin ruokakuvauksissa.
Italiassa asuneena Jatta on kertonut, että kesäkurpitsan kukkia friteerattiin siellä gourmet-herkuiksi ruokapöytään. Kukkia voi tarjoilla myös täytettyinä. Kesäkurpitsan lehdistä voi valmistaa ravinteikasta ruokaa, esimerkiksi kääryleitä, kun lehtien piikikkäät osat poistetaan. Kun kesäkurpitsat ovat kasvaneet isoiksi, käytän niitä mieluiten soseena ruokiin, sosekeittoihin ja muhennoksiin.
Kesäkurpitsat säilyvät melko hyvin jää- tai viileäkaapissa ja toki myös kylmäkellarissa. Pakkasta kurpitsa ei siedä. Mutta tarkkana kannattaa silti olla, sillä harmi kyllä olen itsekin löytänyt jääkaapistani pilaantuneen kesäkurpitsan. Eikä tarvinnut miettiä onko pilaantunut – tuoksu oli todella etova heti, kun avasin jääkaapin oven. Samalla sain huomata kesäkurpitsan muuttuneen lötköksi ja limaiseksi, kerta kaikkiaan täysin vastenmieliseksi. Mokani johtui siitä, että olin laittanut samaan lokeroon syysomenoita. Kesäkurpitsa on hyvin herkkä etyleenikaasulle, jota tuottavat omenoiden lisäksi myös tomaatit, avokadot ja banaanit.
Kurpitsat sopivat mainiosti keittoihin ja soseisiin
Talvikurpitsat säilyvät kuorensa ansiosta erinomaisesti varastokasviksena viileäkaapissa. Talviruokasuosikkejani ovat eritoten myskikurpitsasta valmistettu sosekeitto, uunikurpitsalohkot ja kurpitsapiirakka – siis lämpimät ja kauniit kurpitsaherkut. Varsinkin samettinen soppa lämmittää ihanasti viileällä säällä.
Keiton pinnalle sopivat paahdetut kurpitsansiemenet. Saat ne taloudellisesti suoraan kurpitsasta. Halkaise kurpitsa ja koverra siemenet sekä sen mukana irtoava pehmeä rihmasto irti lusikalla. Huuhtele siemenet huolella ja irrota rihmat. Pyörittele siemenet öljyssä ja levitä ne uunipellille leivinpaperin päälle. Suolaa siemenet sormisuolalla. Paahda niitä 200 asteisessa uunissa noin 10–15 minuuttia.
Lämpöä tähän Myskikurpitsa-sosekeittoon antavat inkivääri, chili ja mustapippuri. Katso resepti tästä. Sosekeiton kanssa mukavaa suutuntumaa saa siementen lisäksi, kun tarjoaa keiton kanssa Ruissnacksit. Ne syntyvät itse leipoen Myllyn Paras Pyöreä Ruis-Kaura Piirakkataikinasta. Löydät ohjeen edellisen linkin takaa.
Koska sosekeitto on kaunis alkuruoka juhlavampiinkin hetkiin, on hyvä osata valita viini kurpitsan kanssa. Kurpitsaruuissa on yleensä makeutta ja se vaikeuttaa hieman viinivalintaa. Yleisesti ottaen kovin kuiva viini ei toimi makean ruuan kanssa, koska kuiva viini alkaa tällöin maistua kovalta. Kurpitsan kanssa sopivimpia ovat puolikuivat valkoviinit - riesling on hyvä yleisvalinta. Myös sherry toimii keittojen kanssa. Sherryn sitruksinen mineraalisuus on omiaan keiton kanssa ja viinin kevyen paahteinen / omenainen aromi heilastelee varsinkin talvikurpitsan maun kanssa. Lisäksi kuohuviinit, esimerkiksi espanjalainen cava sopii myskikurpitsakeitolle hienosti. Cavassa on myös kurpitsalle sopivaa omenaisuutta ja sitruksisuutta.
Toinen sosekeittoresepti sopii juuston ystäville. Se on nimeltään Keltainen Mummin kurpitsakeitto ja se on maustettu Koskenlaskija-juustolla. Myös pippurituorejuustoa kannatta kokeilla, jos pitää mausteisuudesta. Kurpitsakeittoa voi myös muunnella lisäämällä siihen yrttejä, kuivattuja sieniä tai vaikkapa leseitä. Katso Ulla Härkösen ohje tästä. Resepti on ollut Iltalehden Kotikokki -kilpailun parhaimmistoa.
Kurpitsasosekeiton voi valmistaa keitetyistä lohkoista, mutta myös uunissa paahdetuista. Viimeksi mainittu antaa enemmän paahteista makua sosekeitolle. Kuori ja lohko kurpitsa pellille, valuta päälle rypsi- tai oliiviöljyä ja mausta hyvin, suolalla, pippurilla, chilillä tai valkosipulilla. Kääntele lohkoja, jotta valitsemasi mausteet tarttuvat lohkoihin. Lohkojen koko vaikuttaa kypsymisaikaan, pienet lohkot kypsyvät noin 200-asteisessa uunissa 20 minuutissa, isommat vaativat pidemmän ajan. Kurpitsalohkot ovat makoisia myös sellaisenaan pääruoan lisukkeena.
Kurpitsasosekeiton voi valmistaa mistä kurpitsasoseesta tahansa. Kesäkurpitsasoseesta syntyy mieto keitto ja esimerkiksi myskikurpitsasta makeampi ja vahvemman makuinen soppa. Kuten jo kerroin, kypsiä kurpitsalohkoja vai tarjota myös sellaisenaan liha-, kala- tai kasvisruoan lisukkeeksi. Lohkoja voi soseuttaa kerralla enemmän ja hyödyntää soseita sämpylä- ja leipätaikinoihin. Mitä makeampi sose, sitä enemmän se tuo makeutta leipään, joten säätele soseen määrää makeusmieltymystesi mukaan.
Soseita voi käyttää myös puuroihin. Ihan tavallinen syksyinen kaurapuuro saa uuden luonteen, kun siihen käyttää kesäkurpitsasosetta, jolloin syntyy kurpitsapuuro. Kesäkurpitsaa ei ole pakko edes keittää erikseen soseeksi, vaan kesäkurpitsaa voi raastaa sellaisenaan puuronesteeseen kiehumaan.
Niin kesä- kuin talvikurpitsat sopivat hyvin pastan ja riisin kanssa pääruokiin. Niitä voi lisätä raasteena makaronilaatikkoon, pastaan, risottoon ja paistoksiin. Kurpitsoja voi myös täyttää. Kesäkurpitsasta voi valmistaa esimerkiksi pastakuppeja, jotka toimivat alkupaloina tai lisukkeena, miksipä ei myös välipalana. Voit keittää pastat tätä varten tai käyttää tähteeksi jäänyttä kauramakaronia. Koverra leveät kesäkurpitsaviipaleet, niin saat kuppeja, joihin voi lusikoida täytettä sisään. Nopea paisto uunissa riittää. Katso Kesäkurpitsakupit-resepti tästä.
Pastakuppeja isompia ovat Täytetyt Kesäkurpitsat, jotka tuovat mukavaa vaihtelua kasvisruokaan. Täytettyjen kasvisten teko vaatii hieman vaivaa, mutta herkullisuus palkitsee vaivan. Kasvisten koko vaikuttaa siihen, paljonko täytettä kuluu koverrettujen kasvisten sisään. Katso resepti tästä. Katso samasta myös video, jossa kokkaamme tätä ruokaa Arttu Harkin kanssa. Samantyyppisesti voit tehdä täytettyjä kurpitsoja pienistä talvikurpitsoista, mutta kypsennysaika uunissa saa olla tällöin hieman pidempi.
Kurpitsaviipaleet sopivat myös grilliin.
Viipaleita voi grillata sellaisenaan öljyllä siveltynä sekä suolalla ja pippurilla maustettuna. Halutessasi voi lopuksi lisätä vähän pinnalle juustoraastetta.
Myös täytettyjä kesäkurpitsoja, siis veneiksi koverrettuina ja täytettyinä voi grillata. Täyte saa olla melko voimakas ja täyteläinen maultaan, koska kesäkurpitsan kuorissa ei ole paljoakaan makua. Käytä koverrettu kurpitsojen sisus salaatin joukossa, toki voit sekoittaa osan sisuksesta pilkottuna täytteen joukkoon pannulle paistumaan. Katso tästä Vegaaniset täytetyt kesäkurpitsat grillissä.
Kurpitsa sopii mainiosti myös pizzan päälle, eritoten myskikurpitsa on kaunis pizzan päällys. Maistuvuutta makealle myskikurpitsalle antaa makuparina suolaiset juustot: feta-, halloumi- tai vuohenjuusto sekä mozzarella. Tämä Kurpitsapizza on valmistettu kätevästi Pyöreään Pizzataikinaan, joka löytyy kaupan pakastetaikinahyllystä. Taikinan voi ottaa ajoissa sulamaan jääkaappiin. Kun pizzaa aletaan valmistamaan, taikina levitetään käsin isoksi levyksi leivinpaperin päälle ja sen annetaan kohota täytteiden valmistamisen ajan. Kurkkaa Kurpitsapizzaohje tarkemmin tästä.
Eritoten Myski- tai Hokkaido-kurpitsan makeahko sisus ovat omiaan leivonnassa. Käytä niitä raasteina tai kypsinä soseina esimerkiksi sämpylätaikinaan, juustokakkuihin, piirakoiden ja muffinien tekoon.Kaunis oranssinsävyinen Kurpitsapiirakka on ihana talvikurpitsaherkku eritoten halloweenin aikaan, mutta se toki maistuu koko syksyn ajan. Voit valmistaa piirakan kätevästi Myllyn Paras suolaiseen tai makeaan Pyöreään Piirakkataikinaan. Tee kurpitsasose ajoissa: leikkaa kurpitsan ylä- ja alapäästä viipale, pane kurpitsa pystyyn ja halkaise keskeltä. Poista siemenet lusikalla ja kuori puolikkaat perunankuorimaveitsellä. Kuutioi kurpitsanlohkot, kypsennä kuutioita suolalla maustetussa vedessä noin 30 minuuttia. Katso ohje tarkemmin tästä.
Makeat talvikurpitsat istuvat mainiosti juustokakkuun. Amerikkalainen kurpitsajuustokakku sisältää Hokkaido-kurpitsaa eli japanilaista talvikurpitsaa. Kypsennä ja soseuta pehmenneet kurpitsapalat aiemmin kertomillani tavoilla ja käyte sose kakkuun. Katso juustokakun ohje tarkemmin tästä.
Toinen makea leivonnainen, Kurpitsa Kuppikakut on tehty erityisesti halloweenin aikaan tarjottavaksi, mutta se sopii oikein hyvin koko talven herkuksi. Halloween-tyylisen koristelun voi toki unohtaa muulloin kuin itse juhlapyhänä. Kuppikakkutaikinaan käytetään tässä kurpitsasosetta. Voit käyttää kurpitsasosetta muhinkin taikinoihin, esim. sellaisiin, joihin käytetään yleensä banaani- tai omenasosetta. Myskikurpitsan miedonmakuinen malto sopii myös hyvin sämpylätaikinaan, juustokakkuihin ja makeiden muffinien tekoon ja mikään ei estä sinua kokeilemasta kurpitsaa muihin leivonnaisiin. Löydät Kuppikakku-reseptin tästä.
Nauti koko vuosi kurpitsaherkuista!
Kommentteja ja keskustelua