Kaurainen varrasleipä

Reikäleivässä keskeinen innovaatio oli leivän keskellä oleva reikä. Tuohon aikaan ruuan säilöntämahdollisuudet olivat melko lailla rajalliset ja menetelmät nykyperspektiivistä katsottuna alkeellisia. Yleinen leivän säilömistapa oli kuivaaminen. Leipomalla leipä renkaan muotoon, voitiin katonrajaan viritetyissä varraskepeissä kuivata isompikin määrä leipiä kerralla. Reikäleivät olivat tuohon aikaan tietysti ruisjauhoista leivottua hapanleipää, joka myös säilyi kuivuttuaan erittäin hyvin. Muiden jauhojen yleistyttyä reikäleipiä alettiin leipoa myös esimerkiksi ohrasta ja vehnästä. Reikäleipää pidetään etenkin länsisuomalaisena leipätyylinä, josta satakunnan nimikkoleipä ohrakakko on yksi parhaista esimerkeistä. Nykyään reikäleipien valikoima on laajentunut ja kaupan hyllystä löytyy niin kauraista reikäleipää, kauravarrasta kuin kaurakakkoakin.
Herkullinen kuitupitoinen kaurareikäleipä onnistuu helposti myös kotiuunissa. Valmistamalla taikina puoliksi kaurasta ja puoliksi vehnästä saadaan leipään reilusti kauran makua ja aromia sekä vehnästä peräisin olevaa sitkoa ja pehmeyttä.
Kaurainen varrasleipä
Aineksista valmistuu 2 leipää
Valmistusaika n. 3 tuntia
Reseptin ainekset
250 g Emännän Täysjyväkaurajauho
250 g Emännän Puolikarkea Vehnäjauho
360 g vettä
30 g leivontamargariinia tai rypsiöljyä
5 g kuivahiivaa tai 15 g tuorehiivaa
8 g suolaa
Valmistusohje
Sekoita jauhot ja kuivahiiva yleiskoneen kulhossa. Jos käytät tuorehiivaa, ota vesimäärästä noin 0,5 dl ja liuota hiiva veteen.
Valuta kaikki vesi jauhojen joukkoon ja sekoita massaksi niin, että kulhon pohjalla ei ole enää kuivaa jauhoa.
Vaivaa taikinaa hitaasti yleiskoneella kaksi minuuttia.
Lisää suola ja vaivaa toiset kaksi minuuttia.
Pilko margariini pienehköiksi kuutioiksi ja lisää kuutiot tai rypsiöljy taikinakulhoon. Vaivaa keskihitaalla, kunnes margariini tai öljy on imeytynyt taikinaan, noin kaksi minuuttia. Lisää vauhtia pykälällä tai parilla ja jatka vaivausta vielä noin neljä minuuttia.
Valmis taikina on pehmeää, venyvää ja kiiltävää. Taikina irtoaa hyvin kulhon reunoista.
Öljyä kevyesti puhtaan kulhon sisäpuoli, kääntele taikina palloksi ja aseta pallo kulhoon. Peitä kulho kelmulla, kannella tai liinalla ja anna taikinan kohota noin tunnin verran. Tässä ajassa taikinan pitäisi kohota lähes tuplakokoon.
Taikinan voi vaivata myös käsin noudattamalla samaa valmistusprosessia. Tällöin vaivaukseen kuluva aika riippuu omasta vaivaustekniikasta ja taikinan koostumusta on arvioitava näppituntuman perusteella.
Kauraleipien muotoilu
Valmistele kaksi uunipeltiä. Asettele kummallekin pellille leivinpaperi ja ripottele paperien päälle hiukan kaurajauhoja.
Jauhota leivonta-alusta. Ripottele jauhoja kulhossa olevan taikinan päälle ja irrota taikina lastan avulla kulhon reunoista.
Kippaa taikina alustalle pyöräyttämällä kulho ylösalaisin alustan päälle.
Leikkaa taikina kahteen yhtäsuureen palaan. Palat kannattaa punnita, kummankin pitäisi painaa noin 450 grammaa.
Painele ja rullaa taikinapaloista noin 60 cm pitkät tasaiset pötköt.
Käännä pötkö ympyräksi ja painele saumakohta näkymättömiin. Leivän keskelle pitäisi jäädä reikä, jonka halkaisija on noin 10 cm. Jos reikään mahtuu reiluhko juomalasi ylösalaisin niin se on sopiva. Reikä pienenee jonkin verran leivän kohotessa ja uuninousun aikana.
Nosta kumpikin leipä omalle pellilleen. Tarvittaessa leipien muotoa voi parannella varovasti vielä pellin päällä. Peitä liinoilla ja anna leipien kohota tunnin verran ennen paistamista.
Kuumenna uuni 220 asteeseen. Paista leivät yksitellen. Paistoaika on noin 25 minuuttia uunin luonteesta riippuen.
Tasaisen kohoamisen varmistamiseksi viillä leipään muutama viilto ennen kuin nostat pellin uuniin.
Jäähdytä paistetut leivät ritilän päällä, jotta pohjasta ei tule pehmeä.
Kommentteja ja keskustelua