Täytekakku kruunaa juhlan – näin onnistut

Juhlien upein tarjottava on kaunis ja herkullisen makuinen täytekakku. Juhlien aiheita riittää ylioppilas- ja valmistujaisjuhlista häihin, syntymäpäiviin, ristiäisiin tai nimenantojuhliin. Juhlijoita ja makuja on monenlaisia, joten vinkkejä erilaisiin kakkuihin tarvitaan. Juhlan voi rakentaa jopa pelkästään kakkujen varaan – pitää kakkubuffetin. Itse olen ollut tällaisissa ylioppilasjuhlissa, jossa vieraat ihastelivat ja nauttivat upeita täytekakkuja.
Upea kakku kruunaa juhlan ja toisaalta juhlistaa arjen.
Juhlakakkujen suunnittelu kannattaa aloittaa ajoissa. Monia kakkuja voi leipoa etukäteen pakastimeen, sulattaa ne yön yli jääkaapissa ja koristella juhla-aamuna tai ennen juhlia.
Tyypillisin juhlakakku on leivottu kuohkeaan muna-sokerivaahtoon. Tällainen kakkupohja kestää hyvin pakastuksen. Kun suunnittelet juhlakakun valmistusta, mieti vuodenaika, raaka-aineiden saatavuus, valmistustaidot, käytettävissä oleva aika ja tarjoilutilanne. Ennen kaikkea ota huomioon juhlittavan toiveet, äläkä myöskään unohda juhlan ja vieraiden tyyliä. Muista kysyä kutsussa erikoisruokavaliot ja toteuttaa ne. Kerro esillepanossa lapuilla erikoisruokavaliot esimerkiksi näin: (G) Gluteeniton, (L) Laktoositon, (VL) Vähälaktoosinen, (Veg) Vegaaniruokavalio, Maidoton ja Munaton.
Muna-sokerivaahtotaikinaa varten huoneenlämpöisiä kananmunia ja sokeria tulee vatkata yllättävän pitkään, jotta saadaan ilmava vaahto. Sähkövatkaimella tai yleiskoneen lankavatkaimella tähän kuluu 5–10 minuuttia tai käsin vatkattaessa pallovispilällä kuluu aikaa vieläkin pidempään. Vatkattaessa munan proteiinit sitovat seokseen ilmaa ja näin muodostuu vaahtoa. Munien olomuodon muuttuessa vaahdoksi tilavuus kasvaa ja vaahto muodostuu ilmavaksi. Munat vaahtoutuvat parhaiten, kun kulho ja vatkaimet ovat puhtaat – lasi- tai teräskulho on paras. Aavistuksenkin rasvainen kulho estää munavaahdon onnistumisen. Jääkaappikylmät munat kannattaa ottaa pöydälle valmiiksi mieluiten kaksi tuntia ennen leipomista, jolloin ne vaahtoutuvat paremmin kuin kylmät munat. Vähän vanhemmat munat vatkautuvat kuohkeammaksi vaahdoksi kuin tuoreet tai hyvin vanhat munat. Tämä johtuu siitä, että valkuaisen proteiinien rakenne muuttuu munan vanhetessa. Vanhempi muna vatkautuu tuoretta paremmin, mutta oikein vanhojen munien vaahto ei ole niin pysyvää.
Katso tästä Täydellinen 4 munan täytekakkupohja -resepti. Reseptissä kerrotaan monien tuntema kakkupohja, johon tulee 1 lasi munia + 1 lasi sokeria + 1 lasi vehnäjauhoja. Jos kakkupohjasi tuppaavat laskemaan kuopalle keskeltä (vuoka ym. vaikuttaa), voit kokeilla vähentää sokeria vain 1½ dl:aan.
Erikoishienosta Siro-sokerista syntyy paras muna-sokerivaahto, koska se on pienikiteistä.
Vatkatessa muna-sokeriseoksen tilavuus kasvaa moninkertaiseksi, joten vatkauskulhon tulee olla iso. Paras tulos saavutetaan vatkaamalla aluksi melko hitaasti ja lisäämällä sitten nopeutta. Sopivan vaahdon tunnistaa siitä, että se on muuttunut vaaleaksi ja kuohkeaksi, ilmakuplat ovat tasakokoisia ja vaahto on aavistuksen venyvää. Mainio tapa kokeilla, onko vaahto hyvää, on valuttaa vaahdon pintaan numero ja katsoa, että se säilyy siinä hetken aikaa. Kuohkea munavaahto kohottaa melko hyvin leivonnaiset uunissa, mutta toki taikinaan voi lisätä leivinjauhetta kohoamisen varmistamiseksi tai tehostamiseksi (½–1 tl leivinjauhetta / 4 munan pohja). Mikäli juhlat ovat isot, voit koota kakun kääretorttulevyistä. Tällöin yhteen levyyn tulee aina 4 munan kakkupohjaa vastaavat ainekset eli tällä 12 munan Perinteinen juhlava täytekakku 40 hlö:lle -reseptillä saat kolmekerroksien kakun.
Munavaahtoon lisättäviksi jauhoiksi sopivat hyvin sekoittuvat karkeat vehnä- tai erikoisvehnäjauhot tai jauhoseos, jossa on vehnäjauhojen mukana perunajauhoja tai maissi- tai ohratärkkelysjauhoja. Myös muiden viljojen jauhoja voi käyttää, esimerkiksi kakkupohjat onnistuvat pelkästään jopa ruis- tai tattarijauhoista. Jos valmistat isomman kuin neljän munan kakkupohjan, käytä siihen suhteessa hieman enemmän jauhoja, ettei kakku laske kypsennyksen jälkeen. Jauhot, (leivinjauhe) ja mahdolliset muut maustavat aineet lisätään munasokerivaahtoon sihdin läpi samalla varovaisesti sekoittaen, jotta taikinasta tulee tasaista. Vatkaimia ei saa kopauttaa kulhon reunaan, jotta munavaahto ei lässähdä. Munavaahtotaikina kaadetaan heti ennalta huolellisesti voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan ja paistetaan heti ennalta lämmitetyssä uunissa, jotta taikina ei laskeudu matalaksi.
Löydät upean Täytekakku tattarijauhoilla, kesämarjatäytteellä -reseptin tästä.
Kakkuvuoan leivittämiseen käytetään yleensä ohut kerros rasvaa ja sen jälkeen korppujauhoja, joista ylimäärä tulee ravistaa pois. Korppujauhojen tilalla voi käyttää mannasuurimoita, hiutaleita, leseitä, manteli- tai pähkinärouhetta tai kookoshiutaleita. Myös vuokaspraytä voi käyttää, tällöin jauhotusta ei tarvita. Korkea (täyte)kakku syntyy halkaisijaltaan pienehkössä (ø noin 18–20 cm) ja korkeareunaisessa irtopohjavuoassa. Matala kakku syntyy laakeammassa ja matalammassa irtopohjavuoassa (Ø noin 22–26 cm). Vuoan materiaali vaikuttaa paistotulokseen: hyvä tulos syntyy kuparisella, alumiinisella, silikonisella tai non stick -kakkuvuoalla. Keraaminen tai lasinen vuoka ovat hyviä ruoanlaittoon, mutta eivät kakun paistamiseen. Alumiinivuoat ovat parhaimmillaan, kun ne on pinnoitettu eli anodisoitu eli eloksoitu (= vanha termi alumiinin anodisoinnista puhuttaessa).
Kakkuvuokia ei kannata pestä astianpesukoneessa, sillä pesuaineet kuivattavat pintoja ja taikinat tarttuvat vuokiin voimakkaan pesun jälkeen herkemmin. Perinteisin kakkuvuoka on pyöreä, mutta se voi olla lastenjuhlia varten jonkun hahmon muotoinen tai rakkausteemaisissa juhlissa sydämenmuotoinen.
Sydän Täytekakku Mansikka-mango täytteellä -ohjeen saat täältä.
Uunissa kohoava kakku on paiston alkuvaiheessa hyvin herkkä tärähdyksille, sillä se on vielä tässä vaiheessa käytännössä vaahdotettua nestettä. Kun kakku on kypsynyt sisältä, se ei enää lässähdä, mutta saattaa vetäytyä paiston jälkeen kasaan/kuopalle, koska kakun kuplissa oleva vesihöyry tiivistyy kakun jäähtyessä. Kun täytekakkupohjan kumoaa tipauttaen sen vuoasta riittävän korkealta pöydälle, kumautus purkaa syntynyttä alipainetta ja tällä pystyy vähentämään kakun vetäytymistä kasaan (kuopalle).
Tässä vielä toinen herkullinen sydänkakku, Juhlakakku, vaikkapa kihlajaisiin.
Herkullinen täytekakku on mehevän kostea, mutta ei märkä. Jos pohja on vastaleivottu, sitä ei tarvitse välttämättä kostuttaa kovinkaan paljoa, ½ dl/kakku voi riittää. Marja- ja hedelmätäytteistä tulee yleensä lisää kosteutta. Myös aika vaikuttaa, heti tarjoiltavaa kakkua saa kostuttaa enemmän kuin seuraavana päivänä tarjottavaa. Vaniljasokerilla maustettu maito, soija- ja kaurajuoma kostuttavat kakun melko neutraalisti, eivätkä ne vaikuta kakun väriin. Marjakakkuihin sopivat myös laimennetut mehut. Aikuisten makuun kakkuja voi kostuttaa myös laimennetulla alkoholilla.
Katso tästä juhlava Mansikkatäytekakku sokerikakkupohjaan.
Kakun salaisuus piilee täytteessä, sillä se vaikuttaa niin rakenteeseen kuin makuun ja toki myös säilyvyyteen. Kermakakku on unelmaisen pehmeä, mutta ei kovin säilyvä. Runsaasti suklaata sisältävän kakun maku taasen vain paranee tekeytyessään.
Täydellinen suklaakakku on leivottu käyttäen runsaasti tummaa suklaata, jossa kaakaopitoisuus on vähintään 44 %. Suklaa-juustotäytteen ja -kuorrutteen levitys onnistuu parhaiten kuumaan veteen kastetulla lastalla.
Jos juhlavan kakun valmistukseen ei ole kovin paljoa aikaa, tyylikäs ja maukas valinta on täyteläinen mutakakku. Mutakakun voi leipoa valmiiksi jo 2–4 päivää ennen juhlia. Kakun maku ja rakenne vain paranevat, kun kakku lepää jääkaapissa. Kypsä mutakakku on reunoilta ja pinnasta kypsä, mutta keskeltä pehmeä. Mutakakun kypsyyden testaat helposti näin: Ota kakku uunista ja tarkista, että pintakerros näyttää kypsältä. Heiluta varovasti vuokaa edestakaisin. Jos pintakerros on kypsä, mutta kakku hytkyy hieman vuoassa, mutakakku on sopivan kypsä. Rakenne kiinteytyy vielä hieman, kun kakku jäähtyy. Tarjoile mutakakku kermavaahdon ja vadelmien kera. Voit myös ripotella ohuen kerroksen tomusokeria mutakakun päälle juuri ennen tarjoilua – tomusokeri on kestävämpi kuin kermavaahto.
Katso ohje ja sen alta video, jossa valmistan tämän herkullisen mutakakun Liv & Learn: Arjan keittiössä -ohjelmassa.
Mikäli juhlittava on nuori, eikä kyseessä ole kuuma kesäpäivä, saattaa täyteläinen ja makoisa Pätkiskakku olla mainio valinta. Ideaa voi jalostaa myös muille suklaa-karkkipatukoille, vaikkapa Geishalle tai Daimille.
Aikuisempaan suklaan makuun sopii Sacherkakku (Sacher-Torte), joka on alun perin wieniläinen suklaakakku. Siinä on supersuklainen kakkutaikina, aprikoosihillotäyte ja laadukas suklaakuorrutus, joka syntyy, kun leivontasuklaan kaakaopitoisuus on 55–70 %. Kun kakun pintaan levitetään (paletti)lastalla ohuesti aprikoosihilloa "liimaamaan" ylimääräiset murut ja kolot kiinni, saadaan tasainen pinta suklaakuorrutukselle eikä suklaata imeydy kakkuun.
Löydät reseptin tästä.
Juhlakakun kuorrutus kruunaa kokonaisuuden.
Yleisin kuorrutus lienee kermavaahto, mutta kuten edellisissä, kuorrutus voi olla hyvin suklaata tai se voi olla voikreemiä, hyytelöityä marja- tai hedelmäpintaa, kinuskia tai sokerivesikuorrutusta. Kuorrutuskermaksi kannattaa valita jääkaappikylmä vispikerma, jossa on 38 % rasvaa. Hyvin vaahtoutuvaa ja jämäkkää vispikermavaahtoa on helppo pursottaa. Haluttaessa keventää vaahtoa, voidaan käyttää puolet kiinteää maitorahkaa ja puolet vispikermaa. Mikäli taas tarvitaan maidoton/vegaaninen vaahto, ovat vaahtoutuvat kauravispivalmisteet toimivia.
Kinuskikuorrutteinen kakku on monien juhlien luottokakku. Kinuski kestää hyvin juhlapöydässä ja maistuu useimmille. Kinuskikakku kannattaa täyttää raikkain marjoin, koska makean ja happaman yhdistelmä on herkullinen. Täytekakun voi täyttää ajoissa ennen juhlia ja säilyttää jääkaapissa ennen kuorrutusta tai kakun voi pakastaa. Myös kinuskikuorrutuksen voi valmistaa edellisenä päivänä. Kinuskin keittäminen on helppoa, kunhan kattila on laakea, seos kiehuu koko ajan ja sitä sekoitellaan silloin tällöin. Paras väri syntyy fariinisokerilla. Löydät reseptin tästä.
Juhlakakkua suunniteltaessa kannattaa miettiä, minkälaisessa paikassa ja mihin vuodenaikaan kakku tarjoillaan. Kesällä marjat ovat parhaimmillaan, toisaalta kuuma kesäpäivä voi olla hankala monille kuorrutteille, suklaakoristeet voivat sulaa tai kermapursokkeet voivat lätsähtää. Yksi kestävimpiä kuorrutteita on Prinsessakakku, jonka pinta koristellaan marsipaani- tai sokerimassalla. Kakku on lähtöisin Ruotsista ja siihen kuuluu tyypillisesti pyöreä pallomainen muoto, vaniljatäyte ja vadelmahillo sekä vihreä marsipaanikuorrutus. Suunnittelemassani reseptissä vaniljakreemi on korvattu vaniljarahkalla ja vadelmahillon lisäksi on käytetty vadelmia ja vadelmasurvosta, jotka tuovat raikkautta kakkuun. Vadelmien kirpeys sopii hyvin yhteen makean kuorrutteen kanssa. Katso resepti ja video koristelusta.
Britakakku on tyylikäs ja herkullinen, melko kestävä kakku keväisiin ja kesäisiin juhliin. Kakun juju on kakkupohjalevyn päällä paistettava marenki, joka tekee kakkupohjasta rapean ja näyttävän ja myös kakun pinnalla saa näkyä marenkikerros. Britakakku kasataan kakkutaikinalevystä, jonka päälle levitetään ohut marenkikerros. Kun kakkulevy on paistettu kypsäksi, siitä muotoillaan 3 pienempää, neliön muotoista levyä. Perinteisen Britakakun täytteenä on kermavaahtoa ja marjoja. Tämän kakun täytteenä on runsaasti tuoreita mansikoita ja raikas sitruunainen kerma-rahkatäyte. Tässä ohje, jonka avulla onnistut tekemään kauniin, näyttävän kakun.
Juhlakakku Sitrustäytteellä, omaa myös kesän lämmöt ja auringon kestävän pintakuorrutuksen, johon käytetään vaahtokarkkisokerimassaa tai kaulintamassaa. Tämä kakkuresepti sopii isompiin juhliin. Toki voit leipoa myös pienemmän 6–8 hengen kakun 18–20 cm vuokaan, pienennä tällöin annos puoleen. Tämä kakku on suunniteltu Terveysmessuille Helsinkiin lokakuussa 2012 ja niinpä siinä on käytetty sämpyläjauhoja, joka antaakin yllättävän hyvä maun ja rakenteen täytekakkupohjalle. Katso reseptin lisäksi myös valmistusvideo messuilta, jossa kokkailemme Elina Halttusen ja Christina Aaltion kanssa tätä kakkua.
Kun suunnitellaan juhlakakkuja, kannattaa muistaa mahdolliset erikoisruokavaliot. Isommissa juhlissa voidaan valmistaa tarvittaessa erillinen pienempi kakku erikoisruokavalion omaaville. Munaton täytekakun pohja syntyy tällä reseptillä.
Vegaaninen suklaamoussekakku on ihanan suklainen kakku, joka on valmistettu ilman eläinperäisiä raaka-aineita. Ohjeessa käytetään kookoskermaa ja -maitoa. Saat ne eroteltua kätevästi kookosmaitotölkistä, kun laitat tölkin nurinpäin jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön ajaksi. Kakkupohja kannattaa valmistaa ajoissa, jotta se ehtii jäähtyä ja kakun rakenne ehtii kiinteytyä. Katso ohje tästä.
Monien makuun on rapea kaurakeksikakku, joka on helppo valmistaa ilman munasokerivaahtoa. Kakku sopii myös niille, joille kananmuna ei sovi, mikäli kaurakeksipohjat leivotaan itse. Jos haluat tarjoilla kakun rapeilla keksilevyillä, tarjoile kakku heti. Kun taasen annat kakun levätä jääkaapissa ainakin jonkin aikaa, siitä on helpompi leikata paloja. Jos annat kakun levätä seuraavaan päivään, keksipohja pehmenee täysin. Myös marjasoseen ja kostutuksen määrä vaikuttavat kakun rakenteeseen. Kaurakeksikakku hiutaleista resepti löytyy tästä.
Vielä helpompaa on loihtia kauramurotaikinapohjista valmistettu kakku. Yksi paketti Myllyn Paras Pyöreä Kauramurotaikinaa (pakaste) riittää kaksikerroksiseen kakkuun. Korkeamman kakun saat, kun käytät kaksi pakettia taikinaa ja teet kakulle neljä kerrosta. Käytä täytteeksi rahkakermavaahtoa ja kauden marjoja ja hedelmäkuutioita. Kurkkaa suosittu Mansikka-kaurakeksikakku -resepti.
Marengista eli munanvalkuaisesta ja sokerista valmistuvat gluteenittomat ja rapeat kakkupohjat. Erottele munien valkuaiset keltuaisista niin, ettei yhtään keltuaista pääse valkuaisten sekaan. Laadukas marenki on pinnalta rapea ja sisältä pehmeän sitkeä. Kun marenki on ollut 1½ tuntia uunissa, ota lämpö kokonaan pois uunista ja jätä marenki yöksi uuniin. Näin vältät mahdolliset lätsähdykset. Marenkipohjia voi valmistaa ainakin kolmella eri tavalla: ranskalaisella, sveitsiläisellä ja italialaisella. Ranskalainen marenki on se tutuin, jossa munanvalkuaiset vatkataan kovaksi vaahdoksi ilman lämpöä (tämän linkin resepti on tehty näin). Italialaisessa marengissa sokeri lisätään valkuaisvaahtoon 121-asteisen sokerisiirapin muodossa. Sveitsiläinen marenki puolestaan valmistuu vesihauteessa. Varmista, että vatkauskulho ja sähkövatkaimen terät ovat kuivia ja puhtaita. Kuumennettua italialaista tai sveitsiläistä marenkia voidaan käyttää myös täytekakkujen kuorrutteena. Pavlova suklaacrunchylla ja kesämarjoilla -reseptin saat tästä.
Juustokakut voivat olla hyydytettyjä, esim. liivatteella tai uunissa paistettuja juhlavia kakkuja. Näyttävästi koristeltu juustokakku voi korvata perinteisen täytekakun juhlissa. Toki juustokakku voidaan tarjota myös täytekakun lisäksi herkkupöydässä. Juustokakun voi valmistaa hyvin parikin päivää ennen juhlia viileään. Yksi tapa valmistaa juustokakun pohja on tehdä se Myllyn Paras Pyöreä Piirakkataikinasta tai Kauramurotaikinasta. Levitä jäähtyneelle kypsälle pohjalle vadelmat ja juustokakkuseos, anna hyytyä kunnolla. Kaunis kakku Juustokakku vadelmilla syntyy varsinkin kesällä tuoreista kotimaisista vadelmista.
Suklaajuustokakku on yksi suosituimpia juustokakkuja juhlissa. Tässä suklainen täyte on maustettu aikuisten juhliin vahvasti kahvilla irlantilaiseen tyyliin, mukana on Irish coffeen Irish cream. Kakkuun sopii hyvin myös viski. Halutessaan kakun voi tehdä ilman alkoholia ja käyttää sen sijaan pelkästään vahvaa kahvia. Kakun voi tehdä ajoissa pakastimeen ja sulattaa hitaasti jääkaapissa ennen tarjoilua. Suklaa sopii hyvin myös juustokakun pohjaan. Irish coffee suklaajuustokakun valmistus selviää tarkemmin täältä.
Raikas Cookies Kookos-limejuustokakku sopii hyvin juhliin: aro paistamasta pohjaa liikaa, sillä se saa jäädä pehmeän taikinamaiseksi. Liivatteen käyttö täytteen hyydytyksessä ei ole vaikeaa. Kun käytät liivatelehtiä, katso pakkauksesta niiden paino. Resepteissäni on käytetty 2 g:n liivatelehtiä (Meira), osa liivatelehdistä on kevyempiä, jolloin niitä tarvitaan ohjeeseen vähän enemmän. Laita liivatelehdet kylmään nesteeseen likoamaan. Kuumenna erikseen tilkka nestettä tai mehua mikrossa tai kattilassa. Purista liotetuista liivatelehdistä vesi pois ja liuota ne kiehuvaan nesteeseen tai mehuun, anna sulaa. Lisää kuumaan liivateliemeen hiukan kylmää nestettä, jotta seos ei ole ihan kiehuvaa, kun se sekoitetaan ohuena nauhana hyytelöitävään massaan.
Kuohuviinikakku on aikuisten juhlakakku. Raikkaan kakun kanssa sopii mainiosti kinuskikastike, voit käyttää valmista kastiketta tai keittää itse kuoharikinuskikastikkeen. Kakun voi leipoa ajoissa ja tarvittaessa pakastaa. Kakku kannattaa koristella vasta juhlapäivänä, jotta se säilyy kauniina. Mikäli innostut, tee itse kandeerattuja ruusun terälehtiä eli käytä puhtaan pihan myrkyttömien ruusujen terälehtiä, sivele ne valkuaisella ja ripottele päälle hienoa sokeria. Katso resepti täältä.
Korvapuusti-juustokakku on uunissa hyydytettävä juustokakku, joka istuu suomalaiseen makuun. Uunissa kypsennettävät juustokakut paistetaan hitaasti hyydyttäen miedolla lämmöllä ja annetaan kiinteytyä paistamisen jälkeen lämpimässä uunissa. Pohjana tässä korvapuustin ystävien kakussa on käytetty raakoja pakastekorvapuusteja, jotka viipaloidaan kohmeisina, ja joista rakennetaan kakulle pohja ja reunat. Täytteen uuniomenarahka tai -jogurtti ja ranskankerma pehmentävät juustokakun rakennetta. Löydät maistuvan ohjeen tästä.
Juhlia suunniteltaessa on kätevää, jos kakun voi valmistaa etukäteen pakastimeen, tämän After Eight -jäädykekakun voit valmistaa hyvissä ajoin ennen tarjoilua. Taikinapohja suklaalla maustetusta kauramurotaikinasta paistetaan irtovuoan pohjalla leivinpaperin päällä juuri ja juuri kypsäksi - ei liian kuivaksi. Juhlakakussa on nimensä mukaisesti käytetty After Eight -suklaakonvehteja, mutta toki voit käyttää muutakin minttusuklaata, esim. Fazer Mint- tai Marabou Mint Krokant -suklaata. Marjaiset tuorejuustot ja rahkat sopivat täytteeseen hyvin. Niitä voi ostaa kätevästi valmiina tai voit itse lisätä maustamattomaan tuorejuustoon ja rahkaan (pakaste)marjoja ja sokeria makusi mukaan. Katso reseptin lisäksi valmistusvideo, jossa kokkaamme kakun Huomenta Suomessa Jesse Kamraksen kanssa.
Herkullisia kakkujuhlia!
Resepti-ideat ja jutun on tehnyt Arja Elina Laine Myllyn Paras Oy:lle, lähteenä käytetty myös Arja Elina Laineen LEIVONTA-kirjaa (Readme 2021)
Kommentteja ja keskustelua