6 plus 6 luonnonkasvin sopivuus ja käyttö ruokiin ja leivontaan

Yleistä luonnonyrteistä:
- huuhdo yrtit aina
- käytä yrtit nuorina, leikkaa vanhemmat kasvit mataliksi ja saat uutta nuorta ”baby”satoa
- lähes kaikki luonnonyrtit sopivat kuivattaviksi ja kuivattuna esim. yrttiteen raaka-aineeksi
- ole varma, että tunnistat oikean yrtin, tarkkaa kuten sienissäkin
- opettele ensin vaikka seuraavien kuuden yrtin käyttö
Voikukka
Voikukkia suomessa n. 500 eri lajia. Eri lajit erimakuisia ja eri vahvuuksisia, mitä vahvempi/karvaampi, sitä enemmän flavonoideja. Miedoimman makuinen on pieni nuori pyöreälehtinen voikukka ja karvaimpia ovat punaruotiset ja syväuurteiset/sahalaitaiset voikukat. Voikukan lehdissä keskimäärin 10 x enemmän vitamiineja kuin salaateissa. Voikukka poistaa nestettä.
Voikukkaa voi käyttää sellaisenaan tai kypsennettynä, esim. salaatteihin, leivän päälle, smoothieihin, sämpylä- tai lettutaikinoihin, kasvispaistoksiin, keittoihin, piirakoihin, kukkanuppuja voi paistaa voissa
Voikukan varsia ei kannata käyttää, mutta niistä saatavaa maitiaisnestettä voi levittää syyliin. Voikukan makuun sopii minttu makuparina, myös juustot istuvat hyvin voikukan kanssa.
Maitohorsma
Maitohorsma sisältää beetakaroteenia, rautaa ja proteiinia. Käytä pieniä punertavia versoja tuoreena tai kypsennettynä. Maitohorsmalla on mieto ja miellyttävä maku.
Nuorta maitohorsmaa voi käyttää kuten parsaa ja maistuu hyvältä sellaisenaan, salaateissa tai smoothieissa
Vähän isomman maitohorsman lehdet sopivat salaatteihin, munakkaaseen, wokkeihin ja kasvisgratiineihin. Myöhemmin maitohorsmankukat sopivat salaatteihin ja kakkujen koristeluihin. Vinkki: laita kukkia veden kanssa jääpalamuotteihin ja saat kauniita ja syötäviä jääpaloja.
Siankärsämö
Siankärsämöt ovat pieninä herkullisia, myöhemmin myös kukat voi käyttää teehen. Siankärsämö sisältää seleeniä. Se sopii hyvin riista- ja sieniruokiin sekä piirakoihin. Tee esimerkiksi täytettyjä sieniä ja laita täytteeksi siankärsämöä ja sulatejuustoa. Siankärsämöt sopii oikein hyvin myös kasvisliemiin ja teeksi.
Kuivattu siankärsämö sopii suolan kanssa makusuolaksi
Siankärsämön makuparina toimivat hyvin rakuuna ja inkivääri. Vanhemmat siankärsämöt voi käyttää jalkakylpyyn.
Vuohenputki
Vuohenputki on hyvin yleinen kukkapenkkien riesa. Tunnistat ja erotat sen tuoksustaan (porkkana, selleri) - opettele se. Vuohenputki on nuorena nuppuinen, lehti on kolmisorminen leveähkö lehdistö ja kolmiosainen, koiranputkella on viisiosainen lehti (ei hyvä, mutta ei myrkyllinen) ja myrkkykeisolla (myrkyllinen) on ohuemmat lehdet. Vuohenputkella on myös kolmiosainen varsi, joista yksi sivu on kupera (kuten hoikka raparperi). Kukat ovat valkoiset/vihertävänvalkoiset. Vuohenputkissa on neljä kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa, magnesiumia ja rautaa paljon. Se myös poistaa nestetta.
Vuohenputki sopii smoothieihin, keittoihin, munakkaisiin, piirakoihin, pestoon, pastakastikkeisiin
Vuohenputki on hyvää sipulin kanssa ja juomana taas hyvää sitruksen makuisten yrttien kanssa. Muistisääntönä vuohenputki ja vuohenjuusto sopivat yhteen!
Nokkonen
Nokkonen on hyvin yleinen. Se on hyvää nuorena, mutta myös kukinnot käyvät. Nokkonen sisältää rautaa, D-vitamiinia, beetakaroteenia ja magnesiumia. Se lisää virtsaneritystä. Käytä mieluiten huuhdottuna ja ryöpättynä, jolloin nitraatit lähtevät.
Nokkonen sopii keittoihin, paistoksiin, pastakastikkeisiin, lettutaikinaan, piirakoihin, sämpylätaikinaan, smoothieihin jne. käytä kuten pinaattia
Nokkosten huuhteluveden voi käyttää hiusten huuhteluvetenä. Nokkosen kukasta saat vaniljan makua, joten tee makuvesiä.
Mesiangervo
Mesiangervo sisältää salisyylihappoa eli on todella vahva, hieman aspiriinin makuinen. Käytä pieniä määriä. Valkoiset hunajantuoksuiset kukat parantavat valkoviinin makua. Mesiangervo sopii myös kuivattuna yrttiteehen.
Tässä vielä 6 tuttua juttua, joista et erehdy:
Kuusenkerkkä
- nuorena (toukokuussa) kuusenkerkät monien herkkua sellaisenaan
- runsaasti C-vitamiinia
- ihana sitruunan maku
- sopii yrttiteehen
- kokeile smoothieihin turkkilaisen jogurtin kanssa
- Ahomansikan lehti: hyvä, mutta ei raskaana oleville
- Pihlajansilmut: hyviä nuorena, kiva pikantti maku
- Vadelman lehdet: käytä pieninä, kuivaa teeksi
- Mustikan lehdet: saat salatteihin kirpeyttä, kuivaa teeksi
- Ketunleipä: saat sitruunaista makua, sisältää oksaalihappoa, älä käytä liikaa
Juttu: Arja Elina Laine ja hänen käymänsä ”Hulluna Hortaan” Raija ja Jouko Kivimetsän järjestämä kurssi Espoossa 5/2014.
Kuvat: Arja Elina laine
Kommentteja ja keskustelua