Leivontanurkan perinnekisan voittajareseptit 2013

Arjan Leivontanurkan tammikuun kilpailussa haettiin perinnereseptejä. Tässä voittajat!

1. Saaristolaisleipä

Täsä tämmöne leipä, jota pal leivota täälpä ja vähä jossa muualki. Mut täält Varsinais-Suome saaristost tää on lähtösi. Ei oo mikkä kauhhia vaikke tehä, helppo o ja maukast kans.

SAARISTOLAISLEIPÄ 1 l piimää 100 g hiivaa 1 rkl suolaa 3 dl siirappia 3 dl kaljamaltaita 3 dl kauraleseitä 3 dl ruisjauhoja 9 dl vehnäjauhoja Voiteluun: siirappia + vettä Liot hiiva kädenlämppöse piimä. Lissä muut ainekse. Taikina saa jääd vähä löysäks. Jaa taikina kahte voidelttu suorakaitten muotose vuokka. An leippie noust kaks tuntti lämpimäs paikas. Paist 175 asteisses uunis sellane 2 tuntti. Voitele leippi siirappivedel paisto loppupualel. Jos leivä tummuva liikka peit ne tarvittaes foliol.

Kaisa Sillanpää, Sauvo

2. Piimälimppu

En osaa murretta. Isäni perheen mukana Karjalasta tullut Helena teki kotonamme tätä piimälimppua!

1 l huoneenlämpöistä piimää

75g tuorehiivaa

2dl siirappia

2 rkl pomeranssinkuorta

1 rkl hienonnettua kuminaa

1 rkl hienonnettua fenkolia

3-4 tl suolaa

n. 4 dl ruisjauhoja

n. 6 dl hiivaleipäjauhoja

n 12 dl vehnäjauhoja ( kaikki jauhot maun mukaan)

 voiteluun vettä ja siirappia, ei välttämätöntä

 nostata taikina n. 30-40 min ja leivo 3-6 limppua, nostata uudelleen n. 20 min

paista 200 C  keskiosasta yksi alaspäin n. 30min pienet, isot n. 45 min.

Hannele Grandell, Rekijoki

3. Wilman äiteen mansikkakakku

Äiteen mansikkakaakku on tehty kesän tuoreista mansikoista, pohjammaalasista tietty. Se tuo mieleen kesämuistot!

kakkupohja: 4 munaa, 2dl sokeria, 2dl venhäjauhoja, 1tl leivinjauhetta. Vatkaa munat ja sokeri, nostele kuivat aineet sekaan. Voi lisätä hieman kanelia ja kardemummaa. Paista 175'C n. 30min. Koristele tuoreilla mansikoilla ja kermavaahdolla.

Wilma Ruotsalainen, Oulu

4. Ruisleipä

Olen tehnyt ruisleipää äidiltä saamani hapattimen avulla.Juuri on noin 45 vuotta vanha käytössäni,ja kuinka kauan äidilläni,toisen mokoman.Opin leivän tekoon sain kotua,jossa leivottiin viikottain ohutta hapantaleipää,leivät kuivatettiin tangosssa rapeaksi ja osa laitettiin juuriastiaan säilöön,olivat pehmeitä leipiä.Pakastinta ei ollut ja eipä ne kauan säilynyt juuriastiassa kun tulivat syötyä.Leipää tehdessä taikinaa jäi reunoista kun muottiformulla otettiin leipä,näistä leivottiin ruispullaa uunin jälkilämmössä.Useasti samaa taikinaa käytetiin rönttösten tapaan,mutta täytteenä oli metsästä poimitut mustikat tai puolukat,jotka maustettiin sokerilla,perunaa ei käytetty.Itse ole tehnyt rönttösiä ja käytän siihen perunaa ja erilaisia marjoja vaihtelevasti(useasti puolukka tai mustikka),toisinaan keitän puuroriiseistä puuron ja laitan pelkästään sitä,näin saan karjalanpiirakoita.Keitän puuron kermaan ja sepä antaa piirakoille tosi maukkaan maun ja karjalanpiirakat ovat kullankeltaisia kun olen ne paistanut.Silloin kun teen hapantaikinan,useasti leivon hienoa leipää tai ruislimppua.Omistan hyvän tiilileivin uunin ja mikä sen maukkaampaa kuin itse tehty piirakka,rönttönen tai ruisleipä.Hapatinta itse säilytän pakasteessa ja herättelen sitä pari päivää astiassa ennenkuin leivon leipää,äidilläni hapattimena oli juuri saavi,siihen lämminvesi illalla ja ruisjauhoja,siinä se tekeytyi valmiiksi kun seuraavana päivänä leivottin.Silloin oli joka viikko leipä päivä,ainoastaan kesähelteet olivat poikkeuksia.Näppi tuntumalla laitettin suolat ja jauhot,oppi tuli äidiltä ja sitä olen vieläkin noudattanut,työ tekijäänsä neuvoo.Liian kova taina ei ollut hyvä hienoa leipää tehdessä ja kun ne kuivatettiin,rapeus oli taattu kun taikina oli sopivan pehmonen.Leivottaessa käytettiin jauhoja reilummin.Nyt ole opetellut myös tekemään leipäjuustoa ja hyvin on onnistanut.Yritän nämä opit siirtää tuleville sukupolville,kuten on äitinikin tehnyt minulle.

Ruisleipä Leivän hapatin,jos ei sellaista omista.(4 viipaletta ruislimppua.1 l vettä, 1 litra ruisjauhoja)Kädenlämpöiseen veteen sekoitetaan ruisleivistä sisus ja ruisjauho,sekoitetaan ja annetaan tekeytyä vähintään vuorokausi liinan alla lämpimässä,välillä sekoittaen.Seos on vellimäinen.Leivonta päivänä seokseen lisätään lämmintä vettä n.1 litra 1/2 rkl suolaa,1/2 rkl hiivaa.n.1.250kg ruisjauhoja.Annetaaan taikinan kohota ja leivotaan leiviksi,annetaan kohota ja paistetaan. Puolukka-mustikka rönttöset,Kuoritaikina: 1,1/5 dl kylmää vettä(perunoitten keitin vesi),1 tl suolaa,1,1/2 dl vehnäjauhoja,2 dl ruisjauhoja Täyte:500 g perunoita,1 dl ruisjauhoja.1/2 dl sokeria.1/2 tl suolaa 4 dl puolukka- mustikkasurvosta. Keitä perunat kypsäksi ja soseuta ne ,lisää ruisjauho ja anna imeltyä lämpimässä 3-4 tuntiin.Sekoita imeltyneesen seokseen sokeri,suola,marjasurvos.Valmista taikina sekoittamalla veteen jauhot ja suola.Kauli taikinasta pyöreitä,ohuita kakkaroita,levitä täyte ja rypytä reunat.Paista 250 asteisessa n.15 min,voitele sulatetulla voilla.Sama taikina käy karjalanpiirakoille,keitä puuro jota käytät täytteenä.

Seija Heikkinen, Kiiminki

5. Leetaa letittämään

Aina on ollu Leetaa tarjolla. Olipa sitte mummun syntymäpäiväjuhulat tai serkun kastajaiset tai vaikka vaan arki. Parasta se on kun laittaa voita päälle. Mummu sano aina että pullaavoita halakaskaa!

Leivotaan ensin nisutaikina normaaliin tappaan eli: kermamaitua litra, pari pallaa hiivaa ja 4 desiä. Sokeria, putkilollinen kaartemummaa, teelusikkasuolaa, pari munnaa ja vehenäjauhua mennee pari kilua. Sitte kun taikina on kohonnu niin siitä Vaan leetoja letittelemään.

Johanna Kosunen, Martinniemi

6. Savolainen pannurieska – vastuu siirtyy leipojalle!

Pannurieska. Anoppi opetti tämän minulle. Otetaan illalla litra piimee ja sekotettaan siihen jonniin verran rikottuja ohrasuurimoeta ja par ruokalusikallista vehnäjaahoja sillee että siitä tulloo semmenooen velli ja jätetää yöks seesomaan. Sitte uamulla lisätään vähän suoloo ja muna. Laetetaan pannulle leevinpaperi ja kuahetaan taekina siihen silleen että on koko pannun kokone. sitte laetetaan uuniin joksii aekoo noen 200 astetta. Otetaan uunista kun on valamis. Mitat ja aajat ee oo piässä vuan ne kyllä näkköö kun kokkeeloo ja savossa pittää tietee mitä jonniin aekoo ja jonniin verraan missäe tappaaksessa tarkottaa.

Lili Kortelainen, Kaislastenlahti

7. Raumlaine riivat pannkakko 

Raumlaine riivat pannkakko o meijä perhe perinneruakka

Otast vaja pari litra maito, siihe seotas pari ruoaklusikalist jauhoi ja kolm muna. Sitt otast kymne isso kuorittu, taikk ussemam biänt, peruna ja raast ne fiiniks. Lait se perunraaste hantuuki sisäll ja kierrä nek kuiviks. Sekotast sit aine keskenäs ja kaad se voin kans klääpityl pannul. Lait pannu sit pia guuma uuni, likipittäi 200 graadi. Paist kypsäks.

Kristiina Peltonen, Rauma

8. Muikkukukkoset

Muikkukukkosten naatintaohje: 1)Ota asseeks iso veihti ja pien huarukka. 2)Paa eväs ettees topakalle pöyvälle - se ei sua täristä. 3)Hätistä muut loetommalle. 4)Laeta iso veihti kärki eillä keskelle kukkosen selekee ja leikkoo nylykyttämällä eistaas pala irti. 5)Nosta lämpäre ylös ja huijjaata iäntä kohti.. 6)Huokase ja raahotu, ota huarukka ja kato kukkosta. 7)Näläkäs on jo tolokuton. 8)Paa rotteesit lassii, silimäs kii ja lyö huarukkas syvälle hyvvään. 9)Elä uattele, huarukka poes. 10)Elä hättäile, usko vua: hyvvee se ol'! 11)Anna huarukan heiluva, ruotoja ei tarvihe pelätä. 12)Huokase vällii, rööhtäse ja anna himon yltyvä. 13)Voe tokkiisa! Jos jäe näläkä, nii alota alusta!

Tässä resepti kansankielellä - ymmärrysvirheiden välttämiseksi =) Muikkukukkoset (13-16 kpl) 500 g pakastettua ruistaikinaa Täyte: noin 20 perattua muikkua 1 keskikokoinen peruna 1 sipuli 2 viipaletta pekonia suolaa, pippuria tuoretta, hienonnettua tilliä Anna taikinan sulaa huoneenlämmössä tunnin ajan. Kuori ja suikaloi sekä peruna että sipuli. Leikkaa pekoniviipaleet ohuiksi suikaleiksi ja paista niitä kevyesti pannulla yhdessä sipulisilpun kanssa, kunnes sipuli pehmenee. Siirrä pannu jäähtymään. Kaaviloi taikina ohueksi levyksi ja paina siitä sopivalla muotilla halkaisijaltaan noin 12 cm kiekkoja. Leikkaa peratut muikut 3-4 osaan. Mausta ne suolalla ja pippurilla. Pane jokaiselle taikinakiekolle ensin perunasuikaleita ja mausta ne kevyesti suolalla ja pippurilla. Lusikoi päälle pekoni-sipuliseosta. Asettele kalapalat päälle tasaisesti. Ripottele kaloille runsaasti tuoretta tilliä. Ummista muikkukukkoset pasteijoiden tapaan. Käännä saumapuoli alle. Tarkista sauman tiiviys. Pistele pinta haarukalla. Kypsennä kukkosia 200-asteisessa uunissa keskitasolla noin 25 minuuttia.

Juha Palosaari, Raisio

9. Teeleivät

TEELEIVÄT (2 kpl): -2 1/4dl sämpyläjauhua -1,5 teelusikkaa leivinjauhetta -rippaus kuminaa siliputtuna -2 rkl sulatettua voita -1 1/4 dl maitua -pinnalle juustoraastetta

Kuumenna uuni 225 asteesee. Sekota kuivat aineet kuluhosa. Lissää rasva ja maito ja sekota.Jaa taikina paperile pellille kahteen ossaan.Taputtele taikinapalat pyöreiksi ja litteiksi leiviksi.Jaa leivät taikinapyörälä nelijään lohkoo ja pistele haarukalla.Ripottele pinnalle juustoraastetta.Kypsennä leipiä uunin keskiosasa n. varttitunti.

Anne Pulliainen, Oulu

10. Karjalanpiirakat

Karjalan pirroot on Pohjois-Karjalassa juhla ruokkoo. Niitä tehhään ennen juhliin aikkaa koko perheen voimin. Piirroon teko perinne siirttyy perheessä aina äitiltä tyttärelle.

Kuoritaikina: 3 dl vettä reilu tl suolaa 2 dl vehnäjauhoja 3-4 dl karkeitaruisjauhoja Puurotäyte: 3 dl riisiä 2,5 dl vettä 1 l punaista maitoa 2 tl suolaa (kananmuna) Valmista puuro. Kiehauta vesi ja lisää siihen riisi. Keitä hiljalleen, kunnes vesi on imeytynyt ja lisää maito. Hauduta miedolla lämmöllä noin tunti. Lisää valmiiseen puuroon suola ja kananmuna. Valmista taikina. Sekoita vesi, suola ja vehnäjauhot pulikalla ja vaivaa, jotta taikinaan tulisi sitkoa. Lisää vasta sitten ruisjauhot. Muotoile käsin kuoritaikinasta pitkä, tasainen pötkö ja pilko se veitsellä kakkaroiksi. Kakkarat ajellaan (kaulimella kaulitaan, piirakkapulikalla ajellaan), ei paineta vaan annetaan taikinakakkaran pyöriä pulikan alla pyöreäksi ja ohueksi levyksi. Käytä apuna vähän ruis- ja vehnäjauhosekoitusta, jottei taikina tartu kiinni alustaan. Keskelle lisätään noin ruokalusikallinen riisitäytettä. Taita molemmat reunat kohti keskustaa niin, että täytettä jää näkyviin noin 1,5 leveydeltä. Sitten seuraa vaikein vaihe: rypytys peukalolla ja etusormella, jonka oppii tekemään oikeaoppisen kauniiksi vasta ajan ja kokemuksen kautta. Älä sure, on Marja-Liisan tyttärenpoikakin taidon jo hyvin oppinut. Paista 300-asteisessa uunissa kymmenisen minuuttia. Voitele voisulalla tai margariinilla. Nauti sellaisenaan tai munavoin kanssa.

Eija Luhtasela, Bergö

Tiedoteryhmä