20.10.2022

Haku auki! Uudessa leivontakilpailussa etsitään haastajia joulupöydän perinneherkuille

Ensimmäistä kertaa järjestettävissä Joululeivonnan SM-kisoissa pannaan perinteet uusiksi, kun Suomen parhaat kotileipurit loihtivat täysin uusia joululeivonnaisia tutuista joulutaikinoista.

Kuvassa Joululeivonnan SM-kisakuva
Joululeivonnan SM-kisat järjestetään nyt ensimmäistä kertaa.

Haku Joululeivonnan Suomen mestaruuskilpailuihin käynnistyy tänään torstaina 20. lokakuuta. Kisan avulla haetaan joulupöytään uusia herkkuja perinteisten joululeivonnaisten rinnalle. Leivonnaiset voivat olla esimerkiksi modernisoituja versioita perinneherkuista tai täysin uusia oivalluksia.

Kisan järjestämisestä vastaa elintarvikebrändi Myllyn Paras, joka on aiempina vuosina järjestänyt suosittuja Piparinleivonnan SM-kisoja. Piparinleivontakisoissa etsittiin mahdollisimman näyttäviä teoksia, mutta nyt kärkeen nousevat taikinoiden kekseliäs käyttö, kilpailutöiden tarina sekä joulun maut.

Joululeivonnan Suomen mestaruustittelistä mitellään kahdessa sarjassa: aikuiset ja 15–20-vuotiaat. Kilpailun karsintaan voi hakea Myllyn Parhaan verkkosivujen kautta lähettämällä kuvan pikkujoulutarjottavasta, joka on valmistettu Myllyn Parhaan Torttu-, Lehti- tai Voitaikinasta.

Kummassakin sarjassa kilpailun voittaja palkitaan vuoden mittaisella pestillä Myllyn Parhaan someleipurina. Pesti sisältää muun muassa uuden reseptiikan kehittelyä, joten kekseliäisyys tulee tarpeeseen. Jaossa on lisäksi tuotepalkintoja.

Helsingin Teurastamolla 3. joulukuuta järjestettävään finaaliin valitaan kummastakin kisasarjasta kolme parasta leipuria. Finaalissa kisaajat valmistavat jouluisen kahvipöydän tarjoilut eli yhden makean ja yhden suolaisen herkun sekä piparisen pöytäkoristeen.

Leivonnaisten voittokriteereinä ovat maku, ulkonäkö sekä taikinoiden taidokas ja innovatiivinen käyttö. Pöytäkoristeen voittokriteerinä on näyttävyys, ulkonäkö sekä tarina. Finaalin juontaa tv:stä tuttu Sami Kuronen.

Suomessa joululeivonta on hyvin perinteistä

Viime vuonna Piparinleivonnan SM-kisoissa aikuisten sarjan voittanut Piia Hjelt kuvailee vuoden mittaista someleipurin pestiään antoisaksi. Työ on sisältänyt reseptiikan luomista eri sesonkien ja raaka-aineiden mukaan. Hjelt on kuluneen vuoden aikana tehnyt muun muassa karjalanpiirakasta täysin oman version.

“Se ei ollut enää karjalanpiirakka, vaan enemmän sellainen suolainen, parilla puraisulla nautittava leivos”, Hjelt muistelee.

Hjelt on tänä vuonna myös mukana kisatuomaristossa. Hänen mielestään etenkin joululeivonta on Suomessa hyvin perinteistä. Hän toivookin, että kisassa uskallettaisiin ajatella joululeivonta täysin uusiksi.

Joululeivonnan SM-kisoihin voit hakea tästä linkistä.

Joululeivonnan SM-kisoihin voi osallistua 20.10.–22.11. Myllyn Parhaan verkkosivuilla. Suomen mestaruudet ratkotaan 3. joulukuuta Helsingin Teurastamolla järjestettävässä finaalissa.

Lisätiedot:

Matti Tuomela
+358 405137220
[email protected]