Jauhoista kaikki alkaa

hyvinkaan_srk_keskus_2_aino_kuronen_ja_pullat_300.jpg : 162Kb<br />

Parhaat pöydän antimet syntyvät vain esiluokkaisista raaka-aineista,
sanoo Hyvinkään seurakuntakeskuksen pääemäntä Aino Kuronen. Hän paljastaa
ostaneensa jauhot Myllyn Paras –yhtiöltä jo 34 vuoden ajan. Kuronen on
lähiruoan ja mutkattoman kotiruoan puolestapuhuja.

Vilja on ollut Myllyn Paras Oy:n perustuote yrityksen alkuhistoriasta
1920-luvun lopulta lähtien. Myös Hyvinkään seurakuntakeskuksen pääemäntä ja äitihahmo Aino Kuronen
jatkaa hyvin alkanutta yhteistyötä jo 35:tta vuotta.


Pääemäntä, Pro-palkinnon saanut Aino Kuronen perinteitä. –
Lähiruoasta tietää mitä se on ja millaisista olosuhteista se tulee. Kannatan
käden taitoja, joita pitäisi opettaa jo koulussa. Käsien kautta opitut asiat
ovat ainoa pysyvä pääoma mikä meille jää. Sitä ei vie varas eikä tuli polta,
Kuronen muistuttaa iloisesti hymyillen.

  • Leivomme lähes kaiken itse. Leipään,
    sämpylöihin, pullaan ja kaikkeen leivontaan 
    haluamme vain parasta. Suosimme
    lähituotteita kaikissa ostoissamme ja sen siihen perustuvat valintamme. Aino
    Kuronen on napakka emäntä, joka ei juokse ohimenevien ruokatrendien perässä.
    Muutamia kokeiluja on ollut, mutta ne ovat jääneet.
  • Olen sini-valkoinen ihminen ja melkoinen
    jääräpää. Olen perisuomalaisuuden kannattaja. Toki erilaiset virtaukset
    maailmalta ovat tervetulleita Suomeen, mutta me kuuntelemme omia asiakkaitamme.
    Tarjoilemme heille sitä mitä he toivovat.
hyvinkaan_srk_keskus_leivonnaisia_400.jpg : 190Kb<br />

Kotimaan puolesta

Hyvinkään seurakuntakeskuksen ruokapalvelutoimintaa ovat muun muassa
päivittäin tarjoiltava lounas sekä sopimusasiakkaille että satunnaisille
kävijöille, ulosmyynti, sisäinen myynti esimerkiksi kokouspalveluissa ja
henkilökuntaruokailussa sekä isona osana pitopalvelu.

  • Lounas on meillä mutkatonta mutta huolella
    tehtyä ja maistuvaa kotiruokaa. On tuttuja keittoja, salaatteja, eri tavoin valmistettua
    kalaa, broileria ja lihaa ja makkaraa sekä myös sisäelimiä. Esimerkiksi
    maksapihveistä on tullut kysytty annos, hän kertoo.
  • Hämmästelen joskus miksi meillä ei hyödynnetä
    kotimaisia raaka-aineita puolivalmisteissa ja valmisruoissa. Esimerkiksi
    säynävästä saisimme erinomaisia kalapuikkoja, tarkkanäköinen emäntä vihjaa.
hyvinkaan_srk_keskus_pitopalvelua_400.jpg : 183Kb<br />

Pitopalvelutarjoilussa
suolaiset syötävät ovat toivottuja makeiden rinnalla myös kahvipöydässä. Ne
leivotaan itse hyvistä raaka-aineista.

Kuronen kohdistaa kysymyksensä päättäjille ja lainsäätäjille.

  • Kotimaamme ruokatuotanto olisi vahvistettavissa
    ja turvattavissa joustavamman lainsäädännön ansiosta. Kotimaista tuottajaa
    pitäisi kuunnella herkin korvin, hän vihjaa Arkadianmäen suuntaan.
  • Esimerkiksi Ruotsissa on jo alettu purkaa suuria
    keskuskeittiöitä ja siirrytty yksilöllisempään ruokatuotantoon. Ja meillä
    keskittämistä lisätään aina vaan, emäntä harmittelee.
hyvinkaa_srk_keskus_laskiaispullat_400.jpg : 151Kb<br />

Pääsiäiseksi lammasta

Aino Kurosen mukaan myös tavallisen kuluttajan olisi kiinnitettävä
tarkemmin huomiota siihen mitä suuhunsa pistää.

  • Suomi on rikas ruoka-aitta. Meillä on puhtaat
    kalavedet, inhimilliset karjankasvatusolosuhteet, suuri hygieniataso. Meillä on
    upeat marjat, sienet, kasvikset ja juurekset. Niitä meidän pitää käyttää
    entistä enemmän. Niistä syntyy puhtaan ruoan maku ja lisäksi ihana tuoksu.
    Laadusta tinkiminen kostautuu.

Toki Aino seuraa sesonkeja raaka-ainevalinnoissa ja pyrkii luomaan
asiakkaille kirkkovuoden mukaista tunnelmaa.

  • Pääsiäisenä, tosin joskus muulloinkin, meillä
    herkutellaan lampaalla. Koristelut tuovat tunnelmaa teeman- ja sesonkien
    mukaiseen kauteen.

TEKSTI:

MARJA NYMAN

KUVAT:

HYVINKÄÄN SEURAKUNTAKESKUS

KUROSEN KASVOKUVA / Valokuvausliike Fotoman 

Tiedoteryhmä