Karitsapata punaviinissä Kaura-härkäpapurouheen kera

Karitsapata punaviinissä
6 t 30 min, josta valmisteluaika 30 min

Herkullinen karitsapata sopii niin arkeen, kuin juhlaan.

Pataruokiin kelpaavat halvimmat lihan osat, kuten lapa.

Pataruoissa liha vain paranee ja mureutuu, mitä kauemmin pataa haudutetaan.

Juurekset ja sipulit antavat makua ja nekin saavat tulla ylikypsiksi.

Pataruoka sopii hyvin useammaksi ruokailukerraksi, sillä ruokaa voi lämmittää hyvin uudelleen.

Voit valmistaa tämän ruoan myös lampaan lavasta tai nyhtölampaasta (katso vinkki lopusta).

n. 10:lle, tai pienemmälle syöjämäärälle 2-3 kerraksi
Karitsapata:
kgkaritsanlapaa
1rklrypsiöljyä
1rklvoita
1punasipuli
n. 10valkosipulinkynttä
1chilipalko, n. 10 cm, punainen
100gjuuriselleriä
100gpalsternakkaa
100gporkkanaa
2rklfariinisokeria
n. 1tlsuolaa
2rklbalsamicokastiketta
n. 3dlvettä
2rklriista- tai häränlihafondia
4dlpunaviiniä
1tlkokonaisia mustapippureita
1ruukku tuoretta timjamia
Kaura-härkäpapurouhe lisukkeeksi
lvettä
5dlMyllyn Paras Kaura-härkäpapurouhe
2kplliemikuutiota

Valmistusohje

  1. Leikkaa huoneenlämpöön lämmennyttä lapaa pienemmiksi paloiksi, isoiksi kuutioiksi. Ruskista lihakuutiot ja luiset lapapalat paistinpannulla voi-kasviöljyseoksessa kolmessa erässä. Laita paistuneet palat erä kerrallaan pataan ja huuhtele pannua joka kerta 1 dl:lla vettä. Ruskista lopuksi pannulla nopeasti isoiksi paloiksi kuutioidut sipulit, valkosipulit, juuresselleri, palsternakka ja porkkana ja kaada ne myös pataan. Huuhdo kuuma pannu vielä kerran vesitilkalla (½–1 dl) ja kaada sekin pataan. Lisää pataan kaikki mausteet, tuoreesta timjamista silppua vain puolet pataan ja säästä loput valmiin padan joukkoon.
  2. Lisää pataan lopuksi punaviini ja tarvittaessa lisää vettä niin, että padan ainekset juuri ja juuri peittyvät. Laita pata 200 asteisen uunin alatasolle ilman kantta ja anna olla tuossa lämpötilassa, kunnes pata alkaa poreilemaan. Pudota lämpö 120 asteeseen ja laita kansi kattilan päälle. Hauduta 6–7 tuntia tai yön yli. Mitä kauemmin pata saa hautua uunissa, sitä parempaa siitä tulee. Mausta lopuksi tuoreella timjamisilpulla.
  3. Kun pata alkaa valmistua, tee Kaura-härkäpapurouheesta lisuke valmiiksi. Kiehauta vesi, lisää kaura-härkäpapurouhe ja liemikuutiot. Anna kiehua 20 minuuttia välillä sekoittaen niin, että neste imeytyy rouheeseen. Voit antaa kaura-härkäpapurouheen hautua hetken kattilassa ennen tarjoilua.
  4. Karitsapadan voi tarjoilla sellaisenaan kuumana suoraan padasta juuri keitetyn Kaura-härkäpapurouheen kanssa. Voit myös tehdä ruoasta valmiit annokset lautasille. Irrota tällöin lapaluut irti lihoista niin, että luita ei jää annoksiin. Koristele annokset tuoreella timjamilla.
  5. Jos ruokaa jää, säilytä sitä viileässä. Kun tarjoilet ruokaa myöhemmin uudestaan, lämmitä pata uunissa miedolla lämmöllä ja laita suurimot uunivuokaan (folio päälle) myös uuniin kuumenemaan. Tarvittaessa voit lisätä suurimoiden päälle hiukan vettä tai öljyä.

VINKKI! Voit valmistaa padan nopeammin valmiista Nyhtölampaasta (esim. Pouttu). Laita 2–3 pkt (n. 1 kg) sulanutta luutonta nyhtölammasta pataan ja jatka edellä kerrottua reseptiä juuresten ruskistamisesta, jossa huuhtelet pannun 1 dl:lla vettä. Laita pata 200 asteisen uunin alatasolle ilman kantta ja anna olla tuossa lämpötilassa puolisen tuntia, jonka jälkeen pata on valmista. Halutessasi nyhtölampaasta tehtyä pataa voi hauduttaa uunissa 120 asteessa vähän pidempään. Pata paranee tässäkin tapauksessa haudutettaessa.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Reseptin ominaisuudet


Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (0)