Madame Millefeuille

Madame-Millefeuille

Madame Millefeuille suoritti syksyllä 2016 ensimmäisenä suomalaisena Grand Diplôme -tutkinnon Pariisin maineikkaassa Le Cordon Bleu -kokkikoulussa. Nykyisin hän toimii ruokakairjailijana ja yksityiskokkina. Suomessa hänet tunnetaan erityisesti television Mad Cook Show -ohjelmasta, jossa hän valmistaa mitä eksoottisemmista raaka-aineista herkkuja vieraille.

Corn dogs

Corn dogit kuuluvat yhdysvaltalaiseen markkinaperinteeseen yhtä kiinteästi kuin metrilaku messuilla tai hattara huvipuistossa. Kysehän on taikinoidusta ja uppopaistetusta nakista tai makkarasta tikussa, jolla ei oikein ole mitään järkevää suomenkielistä nimeä.

Lue lisää
Empanadas

Empanadat kuuluvat siihen pienilukuiseen leivonnaisten ryhmään, joiden keksimisestä ranskalaiset eivät ole yrittäneet omia kunniaa itselleen. Kysehän on eräänlaisesta liha, kala-, kasvis- tai hedelmätäytteisestä pasteijasta, jotka ovat erittäin suosittuja espanjankielisessä maailmassa. Leivonnaisen nimi tulee espanjan kielen sanasta empanar – kääriä, ja yleisesti sen kerrotaan olevan peräisin Espanjan luoteisosista.

Lue lisää
Lumihunnutettu suklainen jouluhalko

1800-luvulle tultua jouluhalko oli kutistunut paksuksi oksaksi, joka nostettiin juhlapöydälle ja koristeltiin. Ranskalaiset leipurit näkivät tilaisuutensa koittaneen ja muotoilivat taikinasta oman jouluhalkonsa, Bûche de Noëlin.

Lue lisää
kurpitsa

Halloweenin kurpiptsa kuuluu itseoikeutetusti. Kurpitsa nousi Halloweenin symboliksi vasta Yhdysvalloissa. Juhlahan on ikiaikainen ja kotoisin Euroopasta, jossa oli tapana muotoilla pienempiä juureksia haamujen päiden muotoon. Etelä-Yhdysvalloissa kasvava kurpitsa tarjosi kokonsa ja onton sisuksensa puolesta mahtavan alustan kaiverrustaiteelle.

Lue lisää
Ratatouillepiirakat Nordique

Ratatouille on eteläranskalainen klassikkoruoka, joka on Suomessa valmistettuna parhaimmillaan loppukesästä ja alkusyksystä. Ratatouille tarjoillaan perinteisesti kala- tai liharuokien kera. Se voi myös olla annoksen keskipiste, jolloin lautaselle voi lisätä muutaman perunan tai riisiä.

Lue lisää
Raparperi-mansikka-fraisier

Fraisier on ranskalainen mansikkakakku, joka on ollut viime vuosina kovassa nousussa. Voidaan jo puhua suorastaan muotileivonnaisesta. Ranskassa fraisier liitetään vahvasti loppukevääseen, jolloin ensimmäiset mansikat kypsyvät, mutta...

Lue lisää
pariisilaiset macaronit

Macaronit olivat alun perin pikkuleipiä, joita valmistettiin italialaisissa nunnaluostareissa varhaiskeskiajalla. Ensimmäiset melko varmat maininnat ovat 700-luvulta Venetsiasta. Lähes tuhannen vuoden ajan ne toimivat luostareihin kahlittujen nunnien omana, pienenä ilona. Macaronien kaupallinen tuotanto alkoi toden teolla vasta 1700-luvulla.

Lue lisää

Pages