Kurpitsakeittoa, paahdettua luuydintä ja kurpitsapikkelsiä

Kurpitsakeittoa, paahdettua luuydintä ja kurpitsapikkelsiä
  • Katso Madame Millefeuillen blogikirjoitus kurpitsasta tästä.
Kurpitsakeitto:
2ltrkurpitsaa
oliiviöljyä
3valkosipulinkynttä
1sipuli
1purjo
1kokonainen chili
1kanelitanko
muutama timjaminen oksa
2laakerinlehteä
1dlvalkoviiniä
2dlkermaa
vettä (tai kana- tai kasvislientä)
suolaa ja pippuria
Paahdetut luuytimet:
4naudan ydinluupalaa (puoliksi pituussuuntaan leikattuna)
suolaa
pippuria
3rklpanko-korppujauhoa
1rklMyllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
4siivuakurpitsansiemenleipää
4rklkurpitsapikkelssiä
Kurpitsapikkelssi
1lkurpitsakuutioita
2dlväkiviinaetikkaa
1dlvettä
250gsokeria
2tlsuolaa
1kanelitanko
5neilikkaa
1laakerinlehti

Valmistusohje

Kurpitsakeitto

Mikäli teet kurpitsakeiton niistä jämistä, mitkä on jäänyt yli kurpitsalyhdyistä, niin leikkaa silloin kurpitsan hattu pois ja poista siemenet sisältä veistä ja lusikkaa apuna käyttäen,

Poista sisältö aukosta käsin siten, että kurpitsan malto on ohuehko.

Mikäli taas käytät kurpitsan kokonaan keittotarkoitukseen, lohko kurpitsa kuorineen, pirskottele sen päälle oliiviöljyä sekä suolaa ja paahda lohkoja uunissa 200 asteessa noin 45 min (tai kunnes täysin kypsiä).

Kuori sipuli sekä valkosipuli. Hienonna ne sekä purjo. Kuullota sipulit isossa kattilassa. Kun ne ovat valmiit, lisää kurpitsapalat sekä hienonnenttu chili, kanelitanko ja muut mausteet. Lopuksi lisää valkoviini. Anna kiehahtaa ja redusoi neste noin puoleen. Lisää vettä (tai kana- tai kasvislientä) sen verran, että kaikki ainekset peittyvät. Lisää suolaa ja pippuria. Kypsennä miedolla lämmöllä noin 45 minuuttia. MIkäli teet tämän jo valmiiksipaahdetuista kurpitsoista, anna hautua noin 15 minuuttia.

Kuumenna kerma kattilassa. Poista kattilasta laakerinlehdet ja timjaminoksat. Kaada seos tehosekoittimeen ja sekoita massa tasaiseksi. Lisää kuumennettu kerma joukkoon ja jatka sekoittamista. Kaada keitto kattilaan ja lisää suolaa sekä pippuria tarvittaessa. 

Paahdetut luuytimet

Kuumenna uuni 200 asteiseksi. Aseta luuytimet uunivuokaan leikkauspinta ylöspäin. Ripottele päälle suolaa ja mustapippuria. Paahda luita uunissa noin 15 minuuttia. Leikkaa leivästä neljä siivua ja lisää ne luiden kanssa samaan vuokaan.  Ripottele luiden päälle suolalla maustettua panko-korppujauhoa ja jatka paahtamista vielä noin 10 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea ja leivät ovat saaneet kauniin paahtopinnan. 

Kurpitsapikkelssi

Kuutioi kurpitsa noin 3*3 mm kuutioiksi. Valele kurpitsat etikkavedellä ja anna tekeytyä kattilassa kannen alla pari tuntia. Lisää sokeri kattilaan ja keitä kurpitsoja hiljaisella lämmöllä kunnes kurpitsat ovat läpikuultavia (riippuen kurpitsojen koosta niin noin 15-20 minuuttia). Siivilöi liemi talteen ja lusikoi kurpitsakuutiot sterilisoituun lasipurkkiin. Jatka liemen keittämistä, kunnes se muuttuu siirappimaiseksi. Kaada kuuma liemi kurpitsanpalojen päälle. Sulje purkin kansi kun liemi on jäähtynyt. Kurpitsapikkelssi säilyy viileässä useita kuukausia hyvänä.

Tarjoilu

Nosta keitto lautaselle. Nosta paahdettu luuydin ja leipä lautasen viereen. Lisää kurpitsapikkelssiä tai jotain muuta etikkaista, esim. hillottuja punasipuleita luuytimen päälle. Tarjoile heti!

Resepti:
Madame Millefeuille

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (0)