Kurpitsakeittoa, paahdettua luuydintä ja kurpitsapikkelsiä

Kurpitsakeittoa, paahdettua luuydintä ja kurpitsapikkelsiä

Kokeilitko reseptiä? Anna oma arvosanasi.

2 arviota
Valmisteluaika
45 min
Kokonaisaika
1 h 15 min

Kurpitsa kasvoi nykyisessä Meksikossa jo 8 – 10 tuhatta vuotta sitten. Niihin aikoihin kurpitsa tunnettiin yhtenä ”Kolmesta siskosta”, joihin lukeutui sen lisäksi papu ja maissi. Nämä kolme lajia muodostavat vierekkäin kasvaessa symbioosin, jossa pavut nousevat maissin vartta pitkin ylöspäin, ja typettävät samalla maaperää kurpitsalle. Kurpitsan lehdet puolestaan varjostavat maata paahtavalta auringolta ja pitävät rikkaruohot loitolla.

Ainekset annosta

Kurpitsakeitto:
2
ltr
kurpitsaa
oliiviöljyä
3
valkosipulinkynttä
1
sipuli
1
purjo
1
kokonainen chili
1
kanelitanko
muutama timjaminen oksa
2
laakerinlehteä
1
dl
valkoviiniä
2
dl
kermaa
vettä (tai kana- tai kasvislientä)
suolaa ja pippuria
Paahdetut luuytimet:
4
naudan ydinluupalaa (puoliksi pituussuuntaan leikattuna)
suolaa
pippuria
3
rkl
panko-korppujauhoa
4
siivua
kurpitsansiemenleipää
4
rkl
kurpitsapikkelssiä
Kurpitsapikkelssi
1
l
kurpitsakuutioita
2
dl
väkiviinaetikkaa
1
dl
vettä
250
g
sokeria
2
tl
suolaa
1
kanelitanko
5
neilikkaa
1
laakerinlehti

Ohje

KURPITSAKEITTO

  1. Mikäli teet kurpitsakeiton niistä jämistä, mitkä on jäänyt yli kurpitsalyhdyistä, niin leikkaa silloin kurpitsan hattu pois ja poista siemenet sisältä veistä ja lusikkaa apuna käyttäen,

  2. Poista sisältö aukosta käsin siten, että kurpitsan malto on ohuehko.

  3. Mikäli taas käytät kurpitsan kokonaan keittotarkoitukseen, lohko kurpitsa kuorineen, pirskottele sen päälle oliiviöljyä sekä suolaa ja paahda lohkoja uunissa 200 asteessa noin 45 min (tai kunnes täysin kypsiä).

  4. Kuori sipuli sekä valkosipuli. Hienonna ne sekä purjo. Kuullota sipulit isossa kattilassa. Kun ne ovat valmiit, lisää kurpitsapalat sekä hienonnenttu chili, kanelitanko ja muut mausteet. Lopuksi lisää valkoviini. Anna kiehahtaa ja redusoi neste noin puoleen. Lisää vettä (tai kana- tai kasvislientä) sen verran, että kaikki ainekset peittyvät. Lisää suolaa ja pippuria. Kypsennä miedolla lämmöllä noin 45 minuuttia. MIkäli teet tämän jo valmiiksipaahdetuista kurpitsoista, anna hautua noin 15 minuuttia.

  5. Kuumenna kerma kattilassa. Poista kattilasta laakerinlehdet ja timjaminoksat. Kaada seos tehosekoittimeen ja sekoita massa tasaiseksi. Lisää kuumennettu kerma joukkoon ja jatka sekoittamista. Kaada keitto kattilaan ja lisää suolaa sekä pippuria tarvittaessa. 

PAAHDETUT LUUYTIMET

  1. Kuumenna uuni 200 asteiseksi. Aseta luuytimet uunivuokaan leikkauspinta ylöspäin. Ripottele päälle suolaa ja mustapippuria. Paahda luita uunissa noin 15 minuuttia. Leikkaa leivästä neljä siivua ja lisää ne luiden kanssa samaan vuokaan.  Ripottele luiden päälle suolalla maustettua panko-korppujauhoa ja jatka paahtamista vielä noin 10 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea ja leivät ovat saaneet kauniin paahtopinnan. 

KURPITSAPIKKELSSI

  1. Kuutioi kurpitsa noin 3*3 mm kuutioiksi. Valele kurpitsat etikkavedellä ja anna tekeytyä kattilassa kannen alla pari tuntia. Lisää sokeri kattilaan ja keitä kurpitsoja hiljaisella lämmöllä kunnes kurpitsat ovat läpikuultavia (riippuen kurpitsojen koosta niin noin 15-20 minuuttia). Siivilöi liemi talteen ja lusikoi kurpitsakuutiot sterilisoituun lasipurkkiin. Jatka liemen keittämistä, kunnes se muuttuu siirappimaiseksi. Kaada kuuma liemi kurpitsanpalojen päälle. Sulje purkin kansi kun liemi on jäähtynyt. Kurpitsapikkelssi säilyy viileässä useita kuukausia hyvänä.

TARJOILU

  1. Nosta keitto lautaselle. Nosta paahdettu luuydin ja leipä lautasen viereen. Lisää kurpitsapikkelssiä tai jotain muuta etikkaista, esim. hillottuja punasipuleita luuytimen päälle. Tarjoile heti!

Resepti:
Madame Millefeuille

Vinkit

Kristoffer Kolumbuksen kerrotaan tuoneen monen muun kasvin ohella kurpitsan Eurooppaan. Aluksi kurpitsaa käytettiin lähinnä sikojen rehuna, mutta pian Vanhassa maailmassakin ymmärrettiin miten hienosta hedelmästä on kyse. Kurpitsahan on siis palkokasvi, jonka hedelmä on syötävä, ei vihannes.

Halloweeniin kurpitsa kuuluu itseoikeutetusti. Pyhinvaeltajien aikoihin se oli tapana kovertaa tyhjäksi, täyttää kermalla, munalla ja hunajalla, ja paistaa sen jälkeen hitaasti nuotiolla. Siitä juontaa kurpitsankaiverruksen perinne. Kurpitsan sisuksia ei suinkaan heitetty pois vaan siitä pantiin olutta. irtileikattua kantta käytettiin muottina hiustenleikkuussa. Tuloksena oli ns. klassinen patapää-malli.

Kurpitsa nousi Halloweenin symboliksi vasta Yhdysvalloissa. Juhlahan on ikiaikainen ja kotoisin Euroopasta, jossa oli tapana muotoilla pienempiä juureksia haamujen päiden muotoon. Etelä-Yhdysvalloissa kasvava kurpitsa tarjosi kokonsa ja onton sisuksensa puolesta mahtavan alustan kaiverrustaiteelle.

Kokeilitko reseptiä? Anna oma arvosanasi.

2 arviota

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.