Raparperi-mansikka-fraisier

Raparperi-mansikka-fraisier
Genoise-kakkupohja:
75gmunia (noin 1,5 kananmunaa)
20gmunankeltuaisia (noin 1 keltuainen)
60gsokeria
10gvoita
60gMyllyn Paras Puolikarkea Vehnäjauhoa
Raparperimousse:
600mlraparperimehua
60gmunankeltuaista (noin 3 keltuaista)
100gsokeria
20gjauhoja
20gmaissitärkkelystä
1,5liivatelevyä
50gvoita
2dlkuohukermaa
Kostutussiirappi:
100gsokeria
150mlvettä
60mlmansikkalikööriä
Lisäksi:
500gmansikoita
Italialainen marenki:
30gmunanvalkuaista
20mlvettä
60gsokeria

Valmistusohje

Genoise-kakkupohja

Sulata voi. Laita vettä kiehumaan kattilaan. Ota isohko metallinen kulho tai yleiskoneen metallinen kulho, mikäli sellainen on käytössä, ja sekoita munat, keltuainen sekä sokeri keskenään. Nosta kulho vesihaudekattilan päälle ja kuumenna koko ajan vispilällä sekoittaen, kunnes massa on 40 asteista. Ota pois vesihauteesta ja jatka vispaamista, kunnes massa muuttuu vaalean keltaiseksi, paksuhkoksi ja ilmavaksi, joka valuttaessa jää nauhaksi massan päälle. Lopuksi lisää jauhot sekä sulatettu ja jäähtynyt voi massaan reikäkauhalla taitellen. Kaada massa 2/3 täyteen pyöreään irtopohjavuokaan (d=16cm) tai muuhun kakkuvuokaan. Voitele vuoka tarvittaessa kevyesti. Paista uunissa 180 asteessa noin 20-30 minuuttia tai kunnes kakkupohja on kypsä. Anna kakkupohjan viilentyä ja irrota muotista jäähtyneenä. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja ensin halkaisijaltaan d=14 cm ja sen jälkeen paksuudeltaan 1,5 cm ja 2 cm levyiksi. Käytä kaksi alinta kerrosta kakkuun ja tarjoile pintakerros sellaisenaan tai kuivata ja jauha kakkupohjamuruksi tai pakasta tulevaisuutta varten.

Raparperi-mansikka-fraisierRaparperi-mansikka-fraisierRaparperi-mansikka-fraisierRaparperi-mansikka-fraisier

Raparperimousse

Laita raparperimehu kattilaan ja redusoi mehu puoleen. Tarkista mehun makeus (mikäli erittäin makeaa, vähennä sokerin määrä reseptissä puoleen). Liota liivatelehdet kylmässä vedessä. Sekoita erillisessä kulhossa keltuaiset ja sokeri keskenään. Lisää keltuaismassaan jauhot sekä maissitärkkelys ja sekoita yhtenäiseksi massaksi. Lisää kiehuva ja redusoitu raparperimehu joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lisää massa takaisin kattilaan ja keitä koko ajan sekoittaen kunnes massa kiehahtaa.  Ota pois levyltä ja lisää kuutioitu voi massaan. Kuumenna uudelleen kiehuvaksi koko ajan sekoittaen ja kun pinnalle syntyy kraatterimaisia kuplia, lisää liivatelehdet joukkoon ja sekoita. Siirrä sivuun jäähtymään.

Vatkaa kerma vaahdoksi erillisessä kulhossa. Kun raparperimassa on jäähtynyt noin 25-asteiseksi, lisää kermavaahto joukkoon taitellen ja siirrä valmis mousse pursotinpussiin, jossa on tylla nro. 10 tai 12.

Kostutussiirappi

Sekoita sokeri ja vesi kattilassa. Laita levylle ja kun kiehuu, ota pois. Anna jäähtyä ja lisää sitten likööri joukkoon.

Mansikat

Valitse kauneimmat ja mahdollisimman saman kokoiset mansikat, poista kanta ja leikkaa ne puoliksi. Leikkaa loput mansikat koosta riippuen puoliksi tai neljään osaan.
Raparperi-mansikka-fraisier

Kakun kasaus

Ota metallinen kakkurinkula (d=16 cm  ja h = 6 cm). Leikkaa pahvista hieman rinkulaa isompi ympyrä. Pingota kelmu rinkulan pohjalle (ulkopuolelle) ja laita irtokaistalemuovi rinkulan sisälle kiertämään sivut. Nosta rinkula pahvin päälle, jotta sitä on helpompi myöhemmin liikutella.

Raparperi-mansikka-fraisier

Pursota raparperimoussea kierros rinkulan ulkoreunalle.

Ota paksumpi kakkupohjista (noin 2cm) ja kostuta pohja molemmin puolin siirapilla. Nosta pohja rinkulan keskelle siten, että mousse tilkkii rinkulan ulkoreunan ja kakkupohjan välisen tilan. Ota mansikoita ja liu`uta ne leikkauspinta rinkulan sisäpintaa vasten paikoilleen kiertämään koko ulkoreunan. Tämän jälkeen pursota raparperimoussea kakkupohjan päälle sekä ulkoreunaan kiertävien mansikoiden väliin jäävään alueeseen. Tasoita mousse spatulalla, mutta varo liikuttamasta mansikoita.

Raparperi-mansikka-fraisier

Raparperi-mansikka-fraisier

Raparperi-mansikka-fraisier

Raparperi-mansikka-fraisier

Täytä keskusta lopuilla mansikoilla niin, että kakkurinkula on ¾ täysi. Voit pursottaa hieman raparperimoussea päälle.  Kostuta ohuempi kakkupohja molemmin puolin siirapilla ja nosta se mansikoiden päälle keskelle. Lisää loput moussesta kakkupohjan päälle ja tasoita spatulalla tasaiseksi siten, että kakun pinta on samassa tasossa rinkulan reunan kanssa. Laita pakastimeen jäähtymään. Ota pois, kun pinta on jäähtynyt ja tuntuu kovahkolta.

Italialainen marenki

Sekoita sokeri ja vesi kattilassa ja kuumenna 117-asteiseksi. Laita valkuaiset kulhoon ja vatkaa kunnes ne alkavat vaahdota hieman. Lisää 117-asteinen sokerisiirappi joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Vatkaa, kunnes massa on jäähtynyt noin 30-asteiseksi. Italialainen marenki kannattaa tehdä yleiskoneessa. Tämä määrä on hyvin pieni ja voi olla, että sen vuoksi hankala tehdä. Voit esim. tuplata määrän tai vaihtoehtoisesti jättää tämän kokonaan pois. Tee marenki vasta, kun kakku on jäähtynyt pakastimessa, koska marenki ei säily kauan.

Koristelu

Ota kakku pois pakastimesta ja nosta rinkulaa puoli senttiä kakun yläpinnan päälle. Tue rinkulan alapinta esim. keittiösaksilla tai veitsellä siten, että se pysyy paikallaan. Levitä kakun pintaan italiainen marenki, tasoita spatulalla ja korisele pinta leipäveitsellä tai vaihtoehtoisesti voit jättää sen tasaiseksi. Koristele pinta lopuilla mansikoilla ja halutessasi voit pursottaa lopusta marengista koristeita kakun pinnalle.

Tarjoile ja nauti heti!

Resepti:
Madame Millefeuille

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (0)