Corn dogit kuuluvat yhdysvaltalaiseen markkinaperinteeseen yhtä kiinteästi kuin metrilaku messuilla tai hattara huvipuistossa. Kysehän on taikinoidusta ja uppopaistetusta nakista tai makkarasta tikussa, jolla ei oikein ole mitään järkevää suomenkielistä nimeä. Tikkunakki kuulostaa jotenkin hassulta, maissikoirasta nyt puhumattakaan. Corn viittaa tietenkin maissiin, jota tässä ruuassa on käytetty joko hieman tai sitten pikkaisen enemmän maissijauhon muodossa taikinassa

Ainekset 20 annosta

20
nakkia tai ohuehkoa makkaraa
1,5-2
ltr
auringonkukkaöljyä (tai jotain muuta kuumuutta kestävää vegeöljyä)
puutikkuja
Frittimix:
3,5
dl
maissijauhoja
0,5
dl
sokeria
1
rkl
leivinjauhetta
1
tl
suolaa
1
kananmuna
3,5-4
dl
kirnupiimää
1
rkl
auringonkukkaöljyä
1
rkl
hunajaa
Ketsuppi:
2
rkl
auringonkukkaöljyä
1
sipuli
1
valkosipulinkynsi
800
g
paseerattua tomaattia
1
dl
fariinisokeria
0,5
dl
siideriviinietikkaa (tai omenaviinietikkaa)
2
rkl
tomaattipyrettä
1
tl
suolaa
1
tl
sinappijauhoa
¼
tl
jauhettua neilikkaa
¼
tl
jauhettua maustepippuria
¼
tl
cayennepippuria
Tuoresinappi:
60
g
keltaisia sinapinsiemeniä
dl
valkoviinietikkaa
dl
kuivaa valkoviiniä
1
rkl
vaahterasiirappia
1
tl
kurkumaa, jauhettuna (tuoretta tai kuivattua)
½
tl
suolaa
¼
tl
cayennepippuria
2
rkl
kuumaa vettä
1-3
rkl
piparjuuritahnaa (maun mukaan)

Ohje

Frittimix

  1. Sekoita maissijauhot, Myllyn Paras Karkeat vehnäjauhot, sokeri, leivinjauhe ja suola keskenään. Lisää kirnupiimä ja sekoita tasaiseksi. Vatkaa kananmuna kuohkeaksi omassa kulhossa. Lisää öljy sekä hunaja massaan ja lopuksi sekoita muna taikinan joukkoon, mutta älä enää vaivaa taikinaa voimakkaasti. Anna vetäytyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia. Mikäli taikina tuntuu paksulta ja makkaraa on vaikea dipata taikinaan, lisää hieman piimää joukkoon. Vastavuoroisesti, jos taikina on liian löysää ja se ei jää nakin/makkaran pintaan, lisää hieman jauhoja sekaan.

  2. Kuumenna öljy kattilassa 170-180 -asteiseksi. Öljyn määrään vaikuttaa kattilan koko ja muoto. Tässä kannattaa käyttää lämpömittaria, jotta pystyy tarkkailemaan öljyn kuumuutta. Kuivaa nakit tai makkarat talouspaperilla. Laita tikku nakin sisään ja kaada frittimixi kapeahkoon ja syvään kulhoon tai esim. juomalasiin. Dippaa nakkitikku taikinaan ja pyöräytä siten, että taikina peittää nakin kauttaaltaan. Nosta kuorrutettu nakki välittömästi kuumaan öljyyn. Voit paistaa corn dogit pitämällä tikusta koko paiston ajan kiinni, noin 2-3 minuuttia, tai vaihtoehtoisesti pitämällä tikusta kiinni noin 15 sekuntia, jotta taikina saa pinnan ja sen jälkeen tiputtamalla sen kuumaan öljyyn. Kun pinta on kauniin kullan ruskea, nosta tapauspaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy valuu pois, ja sen jälkeen tarjoile välittömästi. Mikäli ne pääsevät jäähtymään, voit fritata tuotteen uudestaan noin puoli minuuttia. Corn dogit ovat kuitenkin parhaimmillaan välittömästi ensimmäisen paistokerran jälkeen.

Ketsuppi

  1. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuumenna öljy kattilassa ja lisää sipuli. Kuullota mutta älä ruskista, noin 8 minuuttia. Lisää valkosipuli ja jatka hetki kuullotusta. Lisää paseerattu tomaatti, fariinisokeri, viinietikka, tomaattipyre, suola, sinappijauhe sekä neilikka, maustepippuri ja cayennepippuri. Sekoita ja kiehauta. Alenna lämpöä ja hauduta välillä sekoittaen kunnes paksuhkoa, noin 45-60 minuuttia.

  2. Kun valmista, kaada massa tehosekoittimeen tai sekoita tasaiseksi massaksi sauvasekoittimella. Mikäli haluat todella tasaisen koostumuksen, paseeraa massa vielä siivilän läpi. Sterilisoi lasipurkit ja kaada ketsuppi purkkeihin. Kun massa on jäähtynyt, laita jääkaappiin odottamaan tarjoilua. Ketsuppi säilyy jääkaapissa useita kuukausia. Voit myös halutessasi maustaa ketsuppia esim. inkiväärillä tai muilla mausteilla kuten juustokuminalla.

Tuoresinappi

  1. Mittaa kaikki ainekset metalliseen kulhoon paitsi piparjuuri. Peitä kulho kelmulla ja annan tekeytyä huoneenlämmössä 2-3 vuorokautta.

  2. Kaada pikkelöitynyt massa tehosekoittimeen ja jauha tasaiseksi. Mikäli massa on liian paksua, lisää hieman lisää vettä. Lopuksi lisää piparjuurta maun mukaan. Säilö sinappi sterilisoituihin lasipurkkeihin. Sinappi säilyy viileässä noin 3-6 kuukautta, mutta on parhaimmillaan ensimmäisen kuukauden aikana. 

 

 

Resepti:
Madame Millefeuille

Vinkit

Corn dogin syntyhistoriasta ei ole mitään varmaa tietoa. Sen keksijäksi ilmoittautuneita on useita, useimmat toisen maailmansodan jälkeisiltä vuosilta. Uskottavimmat lienevät oregonilaiset George ja Vera Boyington, jotka valmistivat melko lailla nykyistä corn dogia muistuttavia friteerattuja hot dogeja Pronto Pup -nimisessä pienessä kahvilassaan vuodesta 1941. Seuraavana vuonna Teksasin osavaltion suurmessuilla myivät vaudeville-esiintyjät Neil ja Carl Fletcher ”corny dogejaan”, jotka olivat jo täysin nykyisen kaltaisia. Etelävaltioissa ja Keskilännessä corn dogit tunnettiin yleisesti 40-luvun lopulla Muskogee-nimellä, joka juontaa alueella puhuttujen intiaanikielten nimestä.

Corn dogeja valmistettaessa on syytä ottaa huomioon, että kyse on ruuasta, joka tulisi nauttia välittömästi, niiden kuori nimittäin vettyy nopeasti. Juuri tästä syystä johtuen useimmiten massatapahtumissa tarjoiltavat corn dogit on tuplafritattu. Tämä ei kuitenkaan paranna sen makua – päinvastoin, vaan kyse on ainoastaan tarjoilun nopeuttamisesta suuria määriä tehtäessä. Kotioloissa kokkaillessa tähän ei ole tarvetta, sillä corn dogeja mahtuu kattilaan monta kerralla, joten suurempaa jonoa tuskin pääsee syntymään.

Reseptissä käytettävää maissijauhoa saa nykyisin vähän paremmin varustelluista ruokakaupoista. Todellinen corn dog -hifistelijä valmistaa tietenkin nakkinsa itse, mutta pikkulasten syntymäpäivätarjoiluja suunnittelevalle tämä on ehkä hieman liioittelua. Parhaiten corn dogin sisällä toimii kuoreton nakki tai makkara, mutta mikään ei estä kokeilemasta bratwurstia tai jotain eksoottisempaakin makkaravaihtoehtoa. Frittiöljyn lämpötilan kanssa kannattaa olla tarkkana, jotta kuoresta tulee juuri oikeanlainen. Parhaiten tämä onnistuu digitaalisella lämpömittarilla. Jos sellaista ei ole käsillä, toimii vanha leipäpala-kikkakin. Homman juju on kuitenkin se, että taikina ei jää raa’aksi.

Corn dogien taikinan voi hyvin tehdä etukäteen valmiiksi, jolloin ruoan valmistus kestää vain hieman pidempään kuin öljyn kuumentaminen. Tämä onkin mitä oivallisin tarjoiltava pitkän päivän pulkkamäessä jälkeen, lastenkutsuille tai rentoihin bileisiin vaikkapa dippivihannesten seuraksi. Juomasuositus on kuuma maitokaakao, sokeroitu jäätee tai limeviipaleen kera tarjoiltu maissiolut.

Kokeilitko reseptiä? Anna oma arvosanasi.

1 arviota

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.