Merveilleux

Katso Madame Millefeuillen blogikirjoitus Merveilleuxien historiasta tästä.
Marenki: | ||
90 | g | kananmunan valkuaisia (3 kpl) |
50 | g | sokeria |
120 | g | tomusokeria |
Kreemi: | ||
2 | dl | kuohukermaa |
200 | g | tuorejuustoa |
0,5 | dl | tomusokeria |
1 | tl | vaniljasokeria |
Makukreemi: | ||
1/3 | kreemiä + 50 g valkosuklaata | |
1/3 | kreemiä + 50 g tummaa suklaata | |
1/3 | kreemiä + ½ dl vahvaa marjasosetta | |
Ranskalainen pähkinäleipä (Pain aux noix), 3 leipää: | ||
Fermentoitu taikina (1. päivä): | ||
10 | g | hiivaa |
200 | g | vettä |
100 | g | Myllyn Paras Ruisjauhoja (1 kg) |
100 | g | Myllyn Paras Graham Täysjyvävehnäjauhoja (1 kg) |
Taikina (2. päivä) | ||
425 | g | Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja (2 kg) |
75 | g | Myllyn Paras Ruisjauhoja (1 kg) |
360 | ml | vettä |
8 | g | tuorehiivaa |
10 | g | suolaa |
250 | g | fermentoitua taikinaa |
250 | g | saksanpähkinöitä, paahdettuna |
Savukalakreemi, n. 6 kpl: | ||
100 | g | tuorejuustoa |
100 | g | turkkilaista jogurttia |
100 | g | kermaa |
3 | liivatelehteä | |
50 | g | kylmäsavulohta |
1 | salottisipuli | |
1 | rkl | tilliä |
suolaa | ||
pippuria | ||
Lisäksi: | ||
150 | g | kylmäsavulohta, ohuina siivuina |
Ilmakuivattu kinkkukreemi, n. 6 kpl: | ||
100 | g | tuorejuustoa |
100 | g | turkkilaista jogurttia |
100 | g | kermaa |
2 | liivatelehteä | |
70 | g | ilmakuivattua kinkkua |
0,5 | dl | marinoitua paprikaa (tai aurinkokuivattua tomaattia) |
1 | rkl | ruohosipulia |
Suolaa | ||
Pippuria | ||
Espelette-pippuria | ||
Lisäksi: | ||
70 | g | ilmakuivattua kinkkua |
Valmistusohje
Makeat
Marenki
-
Kuumenna uuni 120-asteiseksi.
-
Erottele kananmunan valkuaiset ja vatkaa ne kevyeksi vaahdoksi. Lisää sokeri joukkoon kolmessa erässä ja jatka vatkaamista, kunnes vaahtoon muodostuu ns. kovia piikkejä. Taittele tomusokeri joukkoon esim. reikäkauhalla ja laita massa pursotuspussiin, jossa on nro. 10 pyöreä kärki, tai leikkaa ainoastaan pussin suu oikean kokoiseksi.
-
Pursota marengista uunipellin päällä olevalle leivinpaperille spiraaleja, joiden halkaisija on noin 5 cm. Pursota myös sama määrä halkaisijaltaan noin 2,5 cm kokoisia nappeja.
-
Paista marenkeja noin 1 tunti uunissa. Lopuksi voit laittaa uunin pois päältä ja jättää marengit kuivumaan uuniin jälkilämmölle.
Kreemi
-
Vatkaa kuohukerma keskivahvaksi vaahdoksi. Vatkaa tuorejuusto omassa kulhossa kuohkeaksi. Lisää tomusokeri sekä vaniljasokeri tuorejuuston joukkoon ja sekoita tasaiseksi massaksi. Sekoita 1/3 kermavaahdosta voimallisesti tuorejuuston joukkoon, jotta saat massasta hieman kevyempää. Lisää loput vaahdosta taitellen joukkoon.
Makukreemi
-
Mikäli haluat tehdä näistä erimakuisia, voit maustaa kreemin halutessa suklaalla, kaakaojauholla tai haluamallasi marjalla. Itse tein tällä kertaa valkosuklaan, vadelman sekä suklaan makuisia. Tällöin sulata suklaa vesihauteessa 45-asteiseksi tai sekoita joukkoon marjapyreetä. Voit myös käyttää kaakaojauhetta.
-
Kun maustat kreemin, sekoita maku tuorejuuston joukkoon, jolloin kermavaahto ei pääse lässähtämään.
Kasaus ja koristelu
-
Ota isompi marenkikiekoista ja laita kreemiä sen päälle kauttaaltaan reilu kerros. Laita pienempi marenki päälle ja levitä kreemiä kauttaaltaan päälle niin, että saat leivonnaisesta puolipallon mallisen. Mikäli olet tehnyt valkosuklaan makuisen kreemin, raasta päälle valkosuklaasta lastuja. Marjanmakuisiin sopii hyvin suklaaraasteesta ja kuivatuista marjoista tehty seos.
-
Kuorruta leivos ripottelemalla ja nostamalla lastalla lastuja kauttaaltaan leivonnaisen päälle. Tarjoile! Leivonnaiset säilyvät jääkaapissa hyvin seuraavaankin päivään mutta mitä enemmän aikaa kuluu kasauksesta syöntiin pehmenee sisällä oleva marenki.
Suolaiset
Ranskalainen pähkinäleipä (Pain aux noix)
1. päivä
-
Liota esitaikinan hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi massaksi. Peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön yön yli.
2. päivä
-
Liota taikinan hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita kaikki muut taikinan aineet paitsi pähkinät kulhoon, lisää 250 g fermentoitua taikinaa ja vaivaa yleiskoneella noin 10 minuuttia. Mikäli vaivaat taikinan käsin, alusta taikinaa vähintään 20 minuuttia. Anna taikinan levätä kulhossa 30 minuuttia. Lisää lopuksi paahdetut ja muutamaan osaan veitsellä pilkotut pähkinät ja vaivaa toiset 5 minuuttia taikinaa.
-
Jaa taikina kolmeen osaan ja pyöritä niistä pallot. Jätä nousemaan jauhotetulle alustalle 20 minuutiksi.
-
Litistä taikinapalloa hieman jauhotetulla alustalla ja taittele se kolmeen osaan sulkien molemmat taitoskohdat nipistämällä taikina yhteen. Yritä kuitenkin olla litistämättä koko taikinaa pannukakuksi. Tavoitteena olisi saavuttaa pyöreähköpäinen keskeltä hieman paksumpi pitko.
-
Nosta muotoillut leivät leivinpaperin päälle pellille ja nostata vedottomassa paikassa (optimilämpötila olisi 25 astetta) liinan alla 3 tuntia. Ennen paistoa leikkaa mahdollisimman terävällä ja ohuella veitsellä tai partakoneen terällä viillot molemmin puolin leipää. Paista uunissa 240 asteessa 20 minuuttia. Tämän jälkeen avaa uuninluukku ja jätä se hieman raolleen (esim. viinipullonkorkki luukun väliin) ja jatka paistoa vielä 10 minuuttia.
Savukalakreemi
- Pilko kylmäsavulohi pieniksi kuutioiksi ja hienonna sipuli sekä tilli. Vatkaa kerma vaahdoksi. Liota liivatelehdet kylmässä vedessä ja liota liivatelehden tilkkaan kuumaa vettä (mahdollisimman vähän). Sekoita tuorejuusto ja turkkijugurtti kulhossa yhtenäiseksi massaksi. Lisää liivate, lohi, sipuli ja tilli joukkoon ja sekoita. Lopuksi taittele kermavaahto joukkoon ja mausta suolalla ja pippurilla.
Ilmakuivattu kinkkukreemi
- Pilko ilmakuivattu kinkku ja marinoitu paprika pieniksi kuutioiksi. Pilko ruohosipuli. Vatkaa kerma vaahdoksi. Liota liivatelehdet kylmässä vedessä ja liota liivatelehden tilkkaan kuumaa vettä (mahdollisimman vähän). Sekoita tuorejuusto ja turkkijugurtti kulhossa yhtenäiseksi massaksi. Lisää liivate, kinkku, paprika ja ruohosipuli joukkoon ja sekoita. Lopuksi taittele kermavaahto joukkoon ja mausta suolalla ja pippurilla sekä Espelette-pippurilla.
Kasaus ja koristelu
-
Leikkaa leivästä halkaisijaltaan noin 5 cm sekä 2,5 cm kokoisia ympyröitä. Levitä kreemiä isomman leipäpalan päälle ja laita pienempi leipä päälle, ja levitä kreemiä kauttaaltaan päälle niin, että saat siitä puolipallon mallisen. Voit myös käyttää kahta eri leipää halutessasi. Mikäli olet tehnyt kylmäsavulohikreemin, kuorruta puolipallo ohuilla kylmäsavulohisiivuilla. Toimi samoin ilmakuivattukinkkukreemin suhteen. Voit varioida täytteitä ja pinnoitteita mielikuvituksesi ja makusi mukaisesti. Näissä mielikuvitus on rajana!
-
Anna vetäytyä jääkaapissa noin tunnin verran. Juuri ennen tarjoilua voit sivellä pintaan hieman oliiviöljyä, jotta saat kauniin kiillon etenkin kalan pintaan.
Kommentoi reseptiä