Kyseessä on alun perin 1700-luvulta peräisin oleva, nykyisin Euroopassa Starbucks-kahvilaketjun muodikkaaksi tekemä kuivakakku. Sen keksimisestä pyrkivät omimaan kunnian niin englantilaiset, ranskalaiset kuin espanjalaisetkin. Englannissa ja Espanjassa kakku tunnetaan nimellä ”pound cake”, Ranskassa puolestaan ”quatre-quarts”. Molemmat nimet viittaavat siihen, että voita, sokeria, jauhoja sekä kanamunia tulee taikinaan yhtä paljon (yhden naulan verran, tai neljä neljäsosaa). Kakku leivotaan Ranskassa yleensä suorakaiteen muotoiseen vuokaan, ja Englannissa pyöreään, mutta mikään ei estä tekemästä minkä tahansa kokoisia- tai muotoisia kakkuja tai kakkusia.

Ranskalaisissa resepteissä neuvotaan toisinaan joko vispaamaan kananmunan valkuaiset erikseen tai jättämään jopa keltuaiset kokonaan pois, mutta itse pidän perinteisemmällä tavalla tehtyä paremman makuisena. Joissakin yhdysvaltalaisissa resepteissä osa voista korvataan smetanalla, jolloin lopputulos on miellyttävästi pistävän makuinen. Usein näkee kakun päällä myös sokerikuorrutteen, mutta mielestäni silloin lopputulos ei ole aivan yhtä elegantti. Sen sijaan Karibianmeren saarilla jouluisin tarjoiltavat kakut, jotka maustetaan rommilla, toimivat kerrassaan erinomaisen hyvin.

Ainekset 2 keskikokoista kakkua tai noin 36 pikkukakkua annosta

150
g
kananmunia
150
g
sokeria
150
g
voita, sulatettuna
2
g
leivinjauhetta
ripaus suolaa (mikäli käytät suolatonta voita)
ripaus vaniljaa
2
sitruunan kuori, raastettuna
2
rkl
unikonsiemeniä
Sitruunasiirappi
200
g
sokeria
75
ml
vettä
2
sitruunan mehu

Ohje

  1. Kuumenna uuni 180 asteiseksi

  2. Vatkaa munat yhtenäiseksi massaksi. Lisää joukkoon raastettu sitruunankuori sekä unikonsiemenet. Sekoita jauhot, sokeri, (suola) sekä leivinjauho omassa kulhossaan. Lisää seos munien joukkoon. Sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää lopuksi sulatettu voi joukkoon, ja sekoita tasaiseksi massaksi. Mikäli teet pieniä kakkusia, niin massa on helpompi laittaa vuokaan pursotinpussilla.

  3. Voitele ja jauhota kevyesti vuoka tai vuoat. Jos käytät silikonivuokaa, niin pelkkä voitelu riittää.

  4. Paista kakkua / kakkuja uunissa koosta riippuen noin 20 min – 50 min (isompia). Mikäli pinta ruskistuu liikaa loppuvaiheessa, voit alentaa lämpötilan 160 asteeseen ja laittaa folion kakun päälle. Pinnan tulisi jäädä vaaleaksi. Testaa kypsyys hammastikulla tai veitsen kärjellä. Jos taikinaa ei enää tartu siihen, on kakku valmis.

  5. Sitruunasiirapin valmistus

  6. Mittaa sokeri ja vesi kattilaan. Kun seos kiehuu, ota pois levyltä ja lisää 3 sitruunan mehu joukkoon. Kun kakku / kakut ovat tulleet uunista, asettele ne ritilän päälle, joka on laitettu vuoan päälle oikein päin, ja valele tai voitele leivonnaiset siirappivedellä. Laita kakku takaisin vuokaan ja voit vielä valella lisää siirappia vuoan pohjalta kakun päälle. Kuivata kakkua noin 30 min lämpimässä uunissa, joka ei ole enää päällä. Laita lopuksi jääkaappiin vetäytymään. Kakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä ja säilyy jääkaapissa vuoassa viikon verran.

Resepti:
Madame Millefeuille

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.