Ranskan koilisosassa sijaitsevan Lorrainen lahja ranskalaiselle leipomokulttuurille on itseoikeutetusti madeleinet, simpukankuoren muotoiset pienet ja pehmeät leivonnaiset. Kuten ranskalaisiin leivonnaisiin usein, niin myös madeleinien syntyyn liittyy tarina. Kertoman mukaan Puolan entinen kuningas Stanisław Leszczyński, joka oli kruunusta luovuttuaan saanut lohdutuksena läänityksekseen Lothringenin herttuakunnan, järjesti linnassaan vuonna 1755 hipat. Kesken jälkiruoan valmistuksen keittiömestari riitautui kuitenkin hovimestarin kanssa, heitti essunsa lattialle ja painui ulos keittiön ovi perässään paukkuen. Apuun astui vieraana olevan Perrotin de Baumontin markiisin eräs palvelijattarista, joka valmisti nopeasti isoäitinsä reseptin mukaisia leivonnaisia. Vieraat rakastivat näitä pieniä kakkusia ja ilta oli pelastettu! Puolalainen isäntä tiedusteli tytön nimeä nimetäkseen leivonnaiset hänen mukaansa. Tyttö oli nimeltään Madeleine Paulmier, ja hänen nimellään nämä herkut edelleen tunnetaan.

Muitakin tarinoita madeleinien synnystä tunnetaan, mutta ei yhtään näin viehättävää. Oli tarina tosi tai vähemmän tosi, niin toden teolla tunnetuiksi madeleinet nousivat ranskalaisen keittiön suurmiesten Antonin Carêmen ja Grimod de la Reynièren esiteltyä ne gastronomian alan merkkiteoksissaan. Viimeistään 1900-luvun merkittävimmän modernistin Marcel Proustin nostaessa madeleinet pääteoksensa Kadonnutta aikaa etsimässä sivuille takaumia käsittelevässä kohtauksessaan, olivat nämä 1700-luvun lorrainelaisen palvelijattaren pienet leivonnaiset kohonneet ranskalaisen leipomohistorian kirkkaimpaan kärkeen.

Ainekset noin 12 kpl normaalikokoisia annosta

75
g
kananmunia (noin 1,5 kananmunaa)
60
g
sokeria
20
g
hunajaa
30
ml
maitoa
100
g
voita
5
g
leivinjauhetta
1
g
vaniljatiivistettä (tai ½ vaniljatanko)

Ohje

  1. Sulata voi. Sekoita kulhossa jauhot, sokeri, leivinjauhe ja vanilja keskenään. Sekoita toisessa kulhossa munat, maito ja hunaja sekaisin. Kaada muna-maitoseos jauhoseoksen joukkoon ja sekoita huolellisesti. Lisää lopuksi sulatettu voi joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi. Laita taikina jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi lepäämään. Siirrä pursotinpussiin (kärki nro. 12 isompiin madeleineihin ja 10 pienempiin).
  2. Voitele madeleinevuoka huolellisesti ja jauhota se. Koputtele ylimääräinen jauho pois. Mikäli käytät silikonivuokaa, pelkkä voitelu riittää. Pursota muotit taikinalla noin ¾ täyteydestään. Paista uunissa 180 asteessa noin 10-15 minuuttia, tai kunnes madeleinet ovat kullankeltaisia ja niiden keskiosa on kohonnut ylös. Kumoa pois vuoasta ja anna jäähtyä. Tarjoile mahdollisimman pian.
  3. Voit halutessa täyttää madeleinen pursottamalla esimerkiksi sitruunalla maustettua kermavaahtoa madeleinen keskiosaan leivoksen alapuolelta. Mikäli käytät silikonivuokaa, ei madeleinen keskiosa välttämättä kohoa ylös.
Resepti:
Madame Millefeuille

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.