Pariisilaiset macaronit

Pariisilaiset macaronit

Katso Madame Millefeuillen blogikirjoitus Pariisilaisista macaroneista tästä.

Pariisilaiset macaronit:
150gtomusokeria
90gjauhettua mantelia
75gmunanvalkuaista
35gsokeria
gviinikiveä)
(elintarvikeväriä, mikäli haluaa värillisiä)
Lemon curd:
1,5dlsitruunamehua
2,5dlsokeria
3kananmunaa
120gvoita
1liivatelehti

Valmistusohje

Pariisilaiset macaronit

Sekoita tomusokeri ja jauhettu manteli keskenään. Mikäli massassa on yhtään paakkuja, voit pyöräyttää seoksen tehosekoittimella tasaisemmaksi. Tavoitteena olisi, että massa olisi erittäin kuivaa. Mikäli jauhettu manteli vaikuttaa kosteahkolta, kannattaa sitä kuivattaa esim. 30-asteisessa uunissa hetki.

Erottele valkuaiset ja vatkaa niitä hetki siten, että ne alkavat vaahtoamaan. Mikäli käytät viinikiveä, lisää se valkuaisten joukkoon heti alussa. Käsin vatkattaessa lisää sokeri muutamassa erässä. Jos taas teet marengin yleiskoneella voit lisätä koko sokerimäärän kerralla. Macaroneja valmistettaessa marenki ei saa olla liian jäykkää, eli kun pystyt muodostamaan marengista piikkejä vispilään, on se valmista. Mikäli näet marengissa selkeitä ilmakuplia, on se mennyt yli. Tällaista marenkia ei voi oikein enää pelastaa, vaan viisainta on aloittaa alusta (ja lisätä vaikka ylivispautuneeseen marenkiin jauhoja, ja leipoa siitä kakku).

Kun marenki on valmista, lisää manteli-tomusokeriseos joukkoon varovasti taitellen. Jatka taittelua, kunnes massa on yhtenäistä. Paras työkalu tähän on muovinen taikinalasta. Taikina on valmis, kun lasta pysyy juuri ja juuri pystyssä massassa ja kun teet viillon taikinaan vetäytyy se takaisin kiinni. Oikean koostumuksen ymmärrys on vaikein asia macaronien leivonnassa, joten älä lannistu, jos ensimmäisellä kerralla ei tule täydellisiä.

Ota pursotinpussi ja pyöreä tylla nro. 8 tai 10, riippuen siitä minkä kokoisia macaroneja haluat tehdä. Täytä pursotinpussi massalla ja pursota pellille mahdollisimman saman kokoisia ympyröitä. Kun pursotat, pidä tylla kosketuksessa taikinaan, ja kun lopetat pursotuksen, lopeta puristus ja tee pien c-kirjainta muistuttava liike, jolla katkaiset pursotuksen. Tällöin pintaan ei jää niin helposti piikkiä. Mikäli näin kuitenkin tapahtuu, voit painaa sen varovasti alas lusikan kuperalla puolella tai sormenpäällä.

Kun olet pursottanut kaikki macaronit pellille leivinpaperin päälle, tipauta pelti pöydän päälle muutamaan kertaan, jotta saat taikinan asettumaan paremmin. Anna olla huoneenlämmössä noin 20 minuuttia, jolloin leivonnaisen pintaan muodostuu kalvo ennen paistoa. Tämä auttaa saamaan kauniimman ja paremman koostumuksen leivonnaiseen.

Paista macaronit 135-asteisessa uunissa, joka on mahdollisimman kuiva. Voit avata uunin lukuun parin ensimmäisen minuutin aikana muutaman kerran ja päästää kosteuden ulos uunista. Paista macaroneja noin 15 minuuttia.

Kun macaronit ovat valmiita, jäähdytä ne, pursota mieleistäsi täytettä toiseen puolikkaaseen ja valitse pariksi mahdollisimman saman kokoinen kaveri.

Mikäli et tarjoile macaroneja heti, täytä ne vasta hieman ennen tarjoilua, jotta leivonnaiset eivät pääse vettymään.

Täytteet

Macaronien täyte määrittää pitkälti sen, miltä ne maistuvat. Mikäli teet isompia macaroneja, voit täyttää niitä erilaisilla kreemeillä sekä esim. tuoreilla marjoilla. Käytännössä tässä on ainoastaan mielikuvitus rajana. Oma suosikkini on lemon curd -sitruunatahna, koska se on melko raikas. Tässä muutamia ajatuksia; pistaasikreemi, suklaaganache tai esimerkiksi dulce de leche suolaisella karamellisilmällä.

Lemon curd

Liota liivatelehti kylmässä vedessä pehmeäksi.

Vatkaa puolet sokerista ja kananmunat vaahdoksi omassa kulhossa. Purista sitruunan mehu. Lisää loput sokerista sitruunamehun joukkoon ja kiehauta, kunnes sokeri on liuennut. Kaada kuuma sitruuna-sokerimehu muna-sokerivaahtoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kaada massa takaisin kattilaan ja kiehauta koko ajan sekoittaen, kunnes massa paksuuntuu.

Purista ylimääräinen vesi liivatelehdestä pois ja laita liivatelehti kulhoon. Kaada kuuma massa päälle ja sekoita. Kuutioi voi ja lisää voikuutiot vähitellen massaan koko ajan sekoittaen voimakkaasti. Kaada valmis massa siivilän läpi ja anna jäähtyä. Säilytä jääkaapissa. Ennen käyttöä vispaa kevyesti ja laita massa pursotinpussiin. Pursota macaronin puolikkaiden päälle. Lopun lemon curdin voit tarjoilla hillon sijasta vaikka pannukakkujen seurana.

Mikäli haluat vahvemman sitruunan maun, voit raastaa sitruunan kuorta mehun joukkoon.

Pariisilaiset macaronitPariisilaiset macaronitPariisilaiset macaronit

Resepti:
Madame Millefeuille

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (0)