Jälkkäriespresson paras kumppani on mantelinen biscottikeksi, jota joskus myös cantucciniksi kutsutaan. Tässä ohjeessa keksejä maustaa vienosti fenkoli, ja mukaan voit halutessasi hieraista myös teelusikallisen tai pari raastettua sitruunankuorta. Kahvin lisäksi keksien dippaukseen sopii  maailman helpoin jälkiruoka, brittiläistä sukujuurta oleva sitruunaposset, kavereille sitruunapossaus.

Ainekset noin 10 annosta

Fenkolibiscotti:
2
tl
leivinjauhetta
340
g
sokeria
190
g
pehmeää voita
4
kananmunaa
100
g
kuorittuja manteleita paahdettuna ja murskattuna
1
rkl
fenkolinsiemeniä
tomusokeria
Sitruunaposset:
5
dl
kuohukermaa
100
g
sokeria
2
sitruunan mehu

Ohje

Fenkolibiscotti:

  1. Lämmitä uuni 170-asteiseksi. Siivilöi jauhot ja leivinjauhe yhteen.

  2. Vatkaa sokeri ja voi yhteen isossa kulhossa, kunnes seos on vaaleaa ja kermaisen oloista. Vatkaa mukaan kananmunat yksi kerrallaan. Siivilöi mukaan jauhot, ja taittele taikinaan murskatut mantelit ja fenkolinsiemenet.

  3. Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile leivinpaperin päällä kahdeksi noin 20 cm pitkäksi ja 10 cm leveäksi ”haloksi”. Paista uunissa noin 25-30 minuuttia, tai kunnes biscottit ovat kauniisti ruskettuneita.

  4. Nosta pois uunista ja anna levätä uunipellillä 10 minuuttia. Älä sammuta uunia. Viipaloi biscotti-halot leveyssuuntaan noin 1,5 cm:n leveiksi viipaleiksi.

  5. Asemoi viipaleet uuniritilän päälle ja paista uunissa kuiviksi/rapeiksi, noin 5 minuuttia. Nosta pois uunista ja siivilöi keksien päälle tomusokeri. Anna jäähtyä kauttaaltaan.

  6. Tarjoa sitruunapossettiin dippailtavaksi ja nauti jäykän espresson (ja ehkä myös grappan kera).

Sitruunaposset:

  1. Yhdistä kerma ja sokeri pannulla. Kuumenna kiehuvaksi, sekoita ja pienennä lämpöä. Anna kuplia pari minuuttia. Lisää lopuksi sitruunamehu mukaan voimakkaasti vatkaten.

  2. Siivilöi ja anna jäähtyä hetken. Jaa tarjoiluastioihin ja anna jäähtyä kunnolla. Nosta jääkaappiin jäähtymään vähintään kolmeksi tunniksi.

Resepti:
Mikko Takala ja Sami Rekola, Kuva: Tommi Anttonen

Kokeilitko reseptiä? Anna oma arvosanasi.

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.