Pikkuleivät murotaikinasta

Pikkuleivät murotaikinasta
1 t , josta valmisteluaika 30 min

•    Murotaikina valmistetaan perinteisesti 3–2–1-tekniikalla: ainesten painosta on 3 osaa vehnäjauhoja, 2 osaa voita ja 1 osa sokeria. Mikäli haluat makoisia pikkuleipiä, käytä sokeria vähän enemmän.
•    Valitse jauhoiksi karkeat tai erikoisvehnäjauhot, säästä puolikarkea vehnäjauho pullan leivontaan. Jauhojen määrään vaikuttaa se, lisäätkö taikinaan vielä esim. pähkinärouhetta tai kaakaojauhetta, tällöin vähän pienempi määrä jauhoja riittää.
•    Murotaikinaa valmistettaessa kylmät aineet nypitään nopeasti muromassaksi käsin tai monitoimikoneella. Pehmein taikina syntyy vaahdottamalla ainekset, kuten tässä ohjeessa tehdään. Taikinaa ei tule vaivata jauhojen lisäyksen jälkeen, jotta murea rakenne ei muutu sitkeäksi. Anna taikinan levätä kylmässä, jos on kiire käytä pakastinta, muuten viileä, esim. jääkappi riittää. 
•    Murotaikinan voi valmistaa jo edellisenä päivänä, jolloin taikinan saa levätä jääkaapissa yön yli. Murotaikina säilyy jääkaapissa ainakin viikon ja pakastimessa useamman kuukautta.
•    Vaihtoehtoisesti pikkuleipiin voidaan käyttää valmista murotaikinaa (pakaste).
 

40–50 kpl
Murotaikina pikkuleipiin (vaahdottaen) n. 450 g
125gleivontamargariinia tai voita
1dlerikoishienoa sokeria
2tlvaniljasokeria
1pieni kananmuna
3–3½ dlMyllyn Paras Karkea Vehnäjauhoja
½tlleivinjauhetta

Valmistusohje

  1. Ota aineet huoneenlämpöön ajoissa. Sekoita leivinjauhe 3 dl:aan jauhoja.

  2. Vaahdota pehmeä rasva ja sokerit vaahdoksi.

  3. Lisää muna ja jatka vaahdotusta muutama minuutti (lisää jauhoseoksesta jo 1 rkl, jos juoksettuu – johtuu lämpötilaeroista).

  4. Lisää joukkoon jauhoseos ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Mikäli valitset taikinaan lisättävän maustavan aineen, kuten kaakaojauhe, lisää se tässä vaiheessa.

  5. Nosta taikina 15–20 minuutiksi kylmään, jossa se kiinteytyy ja jolloin siitä on helpompi leipoa pikkuleipiä. Lämmitä uuni 200 °C:seen.

  6. Leivo pikkuleivät valitsemallasi tavalla (katso vinkkejä alla). Mikäli taikina on liian pehmeää valitsemiesi pikkuleipien leivontaan, lisää jauhoja (mieluiten alle ½ dl).

  7. Paista pikkuleipiä koosta riippuen uunin keskitasosta vähän ylemmällä tasolla 6–12 min. 

  8. Anna jäähtyä.

 

ERILAISIA PIKKULEIPIÄ
Lisää 450 g:n murotaikinaan seuraavat aineet (lukee nimen alla).

PISTAASIPIKKULEIVÄT
Lisää taikinaan:
60 g pistaasipähkinöitä 
Lisää pinnalle:
20 g rouhittuja pistaasipähkinöitä

1. Leivo taikina kevyesti jauhotetulla pöydällä. Ø n. 3 cm:n tangoksi.
2. Leikkaa tangosta 1 cm:n viipaleita.
3.Nosta ne kumolleen leivinpaperin päälle uunipellille väljästi.
4. Paina haarukalla kahteen suuntaan paloihin pintakuvio kevyesti.
5. Ripottele pikkuleipien päälle pähkinärouhetta.

HILLOSILMÄT
Lisää pikkuleipien koloihin:
150 g paistonkestävää marmeladia (esim. appelsiini tai vadelma).

1. Leivo taikina kevyesti jauhotetulla pöydällä tangoiksi.
2. Leikkaa niistä pieniä, n. 1 rkl:n kokoisia paloja ja pyörittele ne palloiksi.
3. Siirrä ne leivinpaperin päälle uunipellille väljästi.
4. Paina pallot vähän matalimmiksi ja paina pikkusormella keskelle syvennys hilloa varten.
5. Täytä kolot ½–1 tl:lla marmeladia.

VIIPALEPIKKULEIVÄT, suklaa-pähkinä
Lisää taikinaan: 
100 g rouhittua suklaata
1 dl rouhittuja hasselpähkinöitä (tmv.)

1. Leivo taikina kevyesti jauhotetulla pöydällä Ø n. 3 cm:n paksuisia ja uunipellin pituisia tankoja.
2. Nosta ne leivinpaperin päälle uunipellille väljästi.
3. Paina tankojen keskelle pituussuuntaan syvennys. 
4. Ripottele syvennykseen pähkinä- ja suklaarouhetta.
5. Leikkaa paistetuista ja vähän jäähtyneistä tangoista vinoja viipaleita.

MUROÄSSÄT
Taikinanauhojen pinnalle:
3 rkl sokeria
2 tl kanelia

1. Leivo taikinasta jauhotetulla pöydällä ohutta (Ø n. 1 cm) nauhaa, ja pätki se n. 12 cm:n pituisiksi paloiksi.
2. Sekoita matalalle pienelle lautaselle kaneli-sokeriseos.
3. Pyörittele nauhat seoksessa.
4. Siirrä nauhat leivinpaperin päälle väljästi ja käännä ne S-kirjaimen muotoon. 

SHAKKIRUUDUT 
Lisää puoleen taikinaan:
3 rkl sokeritonta kaakaojauhetta
1. Jaa taikina puoliksi ja sekoita toiseen puoleen kaakaojauhe. Saat vaalean ja tumman taikinan.
2. Leivo taikinoista ohuet (Ø n. 1 cm), pitkät nauhat. Pätki ne noin 20 cm:n palasiksi.
3. Asettele 2 eri väristä nauhaa kiinni tosiinsa ja niiden päälle toiset 2 eri väristä nauhaa niin, että eriväriset kohdat tulevat päällekkäin.
4. Painele reunat suoriksi eli tanko tasareunaisen neliön muotoon, ja siirrä taikina kylmään.
5. Leikkaa tangosta 1 cm:n viipaleita.
6. Nosta ne kumolleen leivinpaperin päälle uunipellille väljästi. Voit vielä tasoitella shakkiruutujen reunat sormin pikkuneliöksi.

MARMORIPALLOT
Lisää puoleen taikinaan:
2 rkl lakritsi- tai sokeritonta kaakaojauhetta tai karkkirouhetta
1. Jaa taikina puoliksi ja sekoita toiseen puoleen lakritsi- tai kaakaojauhe tai karkkirouhe. 
2. Saat 2 eriväristä taikinaa. Leivo niistä tankoja ja kiedo ne toistensa ympäri. 
3. Leikkaa niistä pieniä, n. 1 rkl:n kokoisia paloja ja pyörittele ne palloiksi.
4. Nosta ne leivinpaperin päälle uunipellille väljästi.
5. Paina pallot vähän matalimmiksi.
6. Paina kevyesti haarukalla kahteen suuntaan paloihin pintakuvio.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (0)