Marmeladit tunnettiin jo antiikin Kreikassa, jossa oli opittu, että hedelmiä ja hunajaa keitettäessä massan viilennyttyä se jähmettyi kauniisti. Ensimmäiset kirjalliset merkinnät, joissa marmeladi-nimi (muodossa ”marmaladoo”) mainitaan, ovat 1400-luvun Englannista, joskin nimitys on lainasana ranskan kautta portugalista. Varhaisimmissa marmeladeissa käytettiin aina sevilleläisiä appelsiineja, ja sitä tarjottiin nimenomaan iltaisin teen kanssa.

Skotlantilaiset keksivät siirtää marmeladit aamiaispöytään 1700-luvulla, ja siitä saakka appelsiinimarmeladi onkin kuulunut erottamattomasti mannermaiseen aamiaiseen. Ovatpa skotit, ja erityisesti itärannikolla sijaitsevan Dundeen asukkaat yrittäneet omia kunnian marmeladin keksimisestä. Skotlantilaisen tarinan mukaan Sevillestä appelsiinilastissa matkalla ollut laiva jämähti huonon sään vuoksi pitkäksi aikaa Dundeen satamaan. Appelsiinit uhkasivat pilaantua, joten paikallinen kauppias osti pilkkahintaan koko lastin, joista paikallinen Rouva Keiller keitteli sitten ensimmäiset appelsiinimarmeladit. Uskoo ken haluaa. 

Ainekset annosta

175
g
aprikoosipyrettä tai täysaprikoosimehua
4
g
keltaista pektiiniä (yellow pectin)
20
g
sokeria
100
g
glukoosia
185
g
sokeria
4
g
viinihappoa (tartaric acid)

Ohje

  1. Kuumenna aprikoosipyre tai täysmehu sekä glukoosi kattilassa kiehuvaksi. Sekoita pektiini ja 20 g sokeria keskenään kulhossa. Kaada sekaan hieman kuumaa aprikoosipyrettä ja sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää pektiini-sokeriseos takaisin kattilaan ja sekoita huolellisesti vispilällä. Kun seos kiehuu, lisää loput sokerista ja keitä keskilämmöllä kunnes massan lämpötila on 106 astetta. Sekoita aina välillä, että seos ei pala pohjaan.

  2. Nosta pois hellalta ja sekoita joukkoon viinihappo. Kuori päältä vaahto pois ja kaada seos leivinpaperilla vuorattuun astiaan hyytymään. Leikkaa haluamasi kokoisia paloja. Voit myös kaataa massan esim. silikonimuotteihin ja tehdä eri mallisia marmeladeja. Hyydytä huoneen lämmössä. Massa jähmettyy noin tunnissa kunnolla.

  3. Kun massa on jähmettynyt, ripottele päälle sokeria ja kumoa marmeladit leivinpaperin päälle sokeripuoli alaspäin. Poista leivinpaperi ja leikkaa veitsellä haluamasi muotoisiksi paloiksi. Pyörittele sokerissa. Marmeladit säilyvät kosteudelta suojattuna vähintään kolme kuukautta.

  4. Keltainen pektiini sekä viinihappo ovat molemmat hyytymistä edistäviä lisäaineita. Helpoiten löydät ne netistä tilaamalla. Voit halutessasi tehdä marmeladit esim. mustaherukasta tai mangosta. Pyreen sekä hedelmän tai marjan makeudesta riippuu lopullinen sokerin määrä mutta kyseessähän on marmeladi, joten aika makeita ne aina ovat, eli mielestäni tässä reseptissä se ei ole niin oleellista.

Resepti:
Madame Millefeuille

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.