Roomalainen peltipitsa

Uunipellillä paistettava pizza on käytännöllinen ja herkullinen pizzaillan tarjottava. Roomalainen pizza al taglio on pizzailtojen hurmuri, jonka pohja valmistuu kätevästä kuitupitoisesta Myllyn Paras Kaurainen Pizzajauho-jauhoseoksesta.
Pizza al taglio, eli roomalainen peltipizza on lähisukua lähes kaikkien tuntemalle koti-iltojen uunipellillä valmistuvalle pizzalle. Näissä konstailemattomissa pizzoissa ei ole sinänsä mitään moitittavaa, mutta omaksumalla muutamia vaikutteita tästä roomalaisesta katuruokaklassikosta voi kokeilunhaluinen kohottaa kotiuunin peltipizzat ihan uudelle tasolle.
Roomassa pizza al taglio on kadunkulmien pikku pizzakojujen ja baarien vakiotuote. Pizzaa myydään vitriineissä valmiina paloina tai palan koon voi määritellä itse ja hinta muodostuu palan painon mukaan. Pizza al taglio on pikaruokaa, joka syödään istahtamalla hetkeksi pöytään, piazzan penkille tai kiireisimmät haukkovat pizzapalansa kävellessään. Peltipizzan palat ovat dynaamisuudessaan jonkinlainen roomalainen vastine New Yorkin kuuluisille pizza sliceille.
Mitään juuri oikeanlaista tai tarkasti määriteltyä Pizza al taglio-reseptiä ei ole olemassa. Al taglion kanssa ei olla lainkaan niin pikkutarkkoja ja suojelevia kuin ollaan napolilaisen pizzan kanssa. Al tagliolla on tietyt perinteiset raamit, mutta niissäkin on jonkin verran liikkumavaraa ja tilaa omille vapauksille.
Tästä syystä roomalainen peltipizza on mitä mainioin pizza kotioloissa valmistettavaksi.
Jonkinlaisia roomalaisen peltipizzan yleisiä perustuntomerkkejä ovat:
1. Pitkään kohotettu taikina, jotta saadaan ilmavuutta ja hyvä maku
2. Pizzan pohjassa on ilmava rakenne ja se paistetaan alapuoleltaan hyvin ohuelti rapeaksi.
3. Pohja ei ole erityisen ohut, mutta ei myöskään pannupizzamaisen paksu
4. Pizza on reunaton eli täytetään reunasta reunaan
5. Pizzan täytteissä saa ja kuuluu käyttää luovuutta. Täytteitä saa olla reilusti ja samaan pizzaan voi luoda erilaisia täyteyhdistelmiä.
6. Al taglion kohdalla ei kuulu nipottaa mikä on oikein ja mikä väärin, kunhan pizza on maukasta ja taiten tehty
Pizzataikinan ainekset
1 pss Myllyn Paras Kaurainen Pizzajauho
230 g (2,3 dl) viileää vettä
10 g (2 tl) oliiviöljyä
2 g (0,5 tl) suolaa
3 g kuivahiivaa
Aineksista valmistuu yksi uunipellin kokoinen pizza. Useamman pizzan saa valmistamalla joko useamman taikinan tai vaikka tuplaamalla taikinan ainesten määrät. Hiivan määrää ei tarvitse tuplakokoiseen taikinaan lisätä.
Pizzataikinan valmistusohje
Sekoita yleiskoneen kulhossa pizzajauhot ja kuivahiiva. Valuta kulhoon 2 dl viileää vettä ja sekoita yleiskoneella 1-2 minuuttia.
Sekoita suola jäljellä olevaan veteen ja lisää neste kulhoon.
Vaivaa taikinaa yleiskoneen keskinopealla asetuksella 4 minuuttia.
Lisää oliiviöljy ja jatka vaivaamista noin 3-4 minuuttia. Vaivauksen voi lopettaa, kun taikina alkaa läpsähdellä kulhon reunoihin tai kiertyä taikinakoukun ympärille. Valmis taikina on samettisen pehmeää, eikä tartu käsiin.
Öljyä puhdas kulho kevyesti ja kääntele taikina tiiviiksi palloksi kulhon pohjalle.
Laita kulho muovipussiin tai peitä se tiiviisti kelmulla.
Anna taikinan kohota huoneenlämmössä noin 60 minuuttia. Kun taikina on alkanut selvästi kohota, aseta kulho jääkaappiin 6-24 tunniksi.
Isompi pizzataikina kannattaa leikata osiin ja jakaa omiin kulhoihinsa kohoamaan. Näin vältytään kohonneen taikinan turhalta puristelulta ja painelulta.
Peltipizzan pohjan valmistelu
Ota taikinakulho jääkaapista pöydälle 1-2 tuntia ennen kuin aiot paistaa pizzan.
Taikinan lämmetessä valmistele pizzaan tulevat täytteet.
Kuvassa näkyvässä pizzassa täytteet on jaettu kolmeen makuyhdistelmään:
1. tomaattikastike, mozzarella ja basilika
2. tomaattikastike, mozzarella, marinoitu tomaatti, oliivi
3. tomaattikastike, mozzarella, itketetty kesäkurpitsa, oliivi
Kattavat vinkit erilaisten pizzatäytteiden käyttöön ja käsittelyyn löytyy tästä pizzatäytteitä käsittelevästä postauksesta: Pizzatäytteet - vinkkejä ja inspiraatiota.
Vinkkejä pari pykälää maukkaampiin tomaattikastikkeisiin löytyy tästä tomaattikastike-postauksesta: Kolme tomaattikastiketta pizzalle.
Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Kuumenna samalla myös mahdollinen pizzakivi. Pizzakiven käyttö ei ole välttämätöntä peltipizzojen kanssa, mutta pellin asettaminen suoraan kiven päälle paistaa pohjapuolta rapeammaksi. Varmista kuitenkin, että uunipellit kestävät kuumalle kivelle laittamisen, ohuemmat pellit eivät välttämättä kestä kuumaa kiveä vaan vääntyvät kuperiksi.
Uunin kuumetessa valmistele taikinasta pizza.
Jauhota leivonta-alusta ja kippaa pizzataikina kulhosta alustalle. Taikina kannattaa irrottaa kulhon reunoista varovasti esimerkiksi silikonilastan avulla.
Jauhota taikinan päällipuoli ja kiepauta se alustalla ympäri. Jauhota myös toinen puoli.
Painele kämmenillä taikina noin 25x25 cm suorakaiteeksi. Käytä kevyttä, mutta päättäväistä painelutekniikkaa, etene tasaisesti reunoista kohti keskustaa.
Ripottele uunipellille hiukan jauhoja ja nosta taikina pellin keskelle. Käännä taikina niin, että äskeinen päällipuoli on nyt peltiä vasten tuleva alapuoli. Varmista, että taikina ei pääse venymään noston aikana.
Lisää hiukan jauhoja, jos taikinan pinta tuntuu tahmealta ja jatka taikinan tasaista painelua niin, että se leviää peittämään koko pellin alan.
Jos taikina alkaa vetämään itseään kasaan tai ei suostu venymään aivan reunoihin asti, voi sitä varovasti yrittää venyttää laittamalla sormet taikinan ja pellin väliin. Taikinan voi myös antaa rentoutua noin 15-30 minuuttia tiiviisti peitettynä ja jatkaa sitten painelemista.
Tärkeintä on välttää taikinan turhan kovaa käsittelyä, jotta pohjaan tulee paistettaessa ilmava rakenne. Pizzapohjasta painellaan mahdollisimman tasainen; roomalaisessa peltipizzassa ei ole korkeita reunoja vaan täyte levitetään reunoihin asti.
Kun uuni on valmis, levitä pizzalle tomaattikastiketta reunasta reunaan ja nosta pelti uuniin.
Paista ensin 8-10 minuuttia ja nosta sitten pelti uunista.
Levitä pizzalle haluamasi täytteet ja nosta pelti takaisin uuniin. Tässä vaiheessa pelti on hyvä kääntää 180 astetta, jolloin varmistetaan tasainen paistuminen. Paista vielä 8-10 minuuttia tai, kunnes pizza näyttää sopivan paistuneelta.
Viimeistele pizza esimerkiksi parmesaaniraasteella ja tuoreilla yrteillä ja leikkaa 9-12 palaan.
Tarjoile.
Kommentteja ja keskustelua