Hiivaleipä juurella

Hiivaleipä

Suolaa ei saa lisätä juureen, vaan vasta taikinaan. Juuri antaa enemmän makua taikinaan. Taikinan tulee olla löysähkö, jolloin ei tule "tiukka" vaan pehmeä, oikeanlainen leipä! Juuren voi tehdä myös edellisenä päivänä ja pitää yön yli jääkaapissa, jolloin tuore leipä on hyvin maistuvaa! Vaihtelua leipään saat lisäämällä siihen rouhetta, esim. Kuidukas-leseseosta.

3 isoa hiivaleipää
Juuri:
½lvettä
30ghiivaa (⅔ pkt)
2rklsiirappia
6dlMyllyn Paras Hiivaleipävehnäjauhoja
Taikina:
2tlsuolaa
30gjuoksevaa margariinia tai öljyä
n.8dlMyllyn Paras Hiivaleipävehnäjauhoja

Valmistusohje

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota nesteeseen hiiva. Lisää siirappi ja 6 dl hiivaleipävehnäjauhoja ja sekoita. Anna taikinajuuren käydä puolisen tuntia niin, että se alkaa kuplia. Mikäli haluat enemmän makua taikinaan, anna juuren tekeytyä pidempään viileässä esim. jääkaapissa. Juuri voi olla vaikka yön yli jääkaapissa, mutta tee taikinajuuri tällöin kylmään nesteeseen. Valmista taikina lisäämällä juuritaikinaan suola, rasva ja vaivaa sekaan jauhoja niin, että taikinasta tulee hyvä leipoa leipiä.  Leivo taikinasta heti alustuksen jälkeen kolme isoa hiivaleipää. Kohota leivät kaksinkertaisiksi peitettynä.  Pistele tai koristele pinta viilloin. Paista hiivaleipiä 200-asteisen uunin alatasolla 20-25 min kauniin ruskeiksi. Leipä on parasta tuoreena. Vaihtelua leipään saat lisäämällä siihen rouhetta, esim. Kuidukas -leseseosta tai vaikkapa kuivattua suppilovahverorouhetta. Lisää ne jo juureen turpoamaan ja lisää tällöin hieman nesteen määrää.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (67)

Hei - asun Tanskassa ja täältä saa paljon oikein hyvää leipää ja hyviä jauhoja, mutta ei hiivaleipäjauhoja - olisin kiitollinen jos saisin hiivaleipäjauhojen sekoitussuhteen/viljalait. Kiitos etukäteen ;o)
Hiivaleipäjauho valmistetaan kuorikerrosta lähellä olevasta vehnäytimen osasta. Hiivaleipäjauho sisältää lähellä jyvän kuorta olevat ravintorikkaat osat, jotka tekevät jauhosta tummempaa ja kuitupitoisempaa kun ydinvehnäjauho. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Kiitos ihanasta ja helposta reseptistä. Kohotan juuren aina jääkaapissa yön yli tai päivän. Ja yleiskoneella vaivaan loput jauhot taikinaan. Leivät ovat erittäin helpot leipoa viileästä taikinasta. Nostatus vain tarpeeksi kauan ennen uuniin laittoa.
Tosi hyvä resepti. Olen innostunut leipomaan tällä reseptillä useasti. Välillä lisään vähän leseitä, nokkosta, auringonkukansiemeniä...aah, niin herkullista!
Kiitos hyvästä reseptistä!
Miksi pitäisi laittaa rasvaa? Mikä ero jos tekee ilman? Voisko leipää kokeilla pata/kattilaleipänä uunissa?
Leivän rakenteesta tulee kovempi ja tiiviimpi, jos rasvaa ei käytä taikinassa. Lisäksi rasva vaikuttaa hieman leivän makuun. Leivän voi paistaa myös padassa. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Aivan huippu resepti! :)
Ostin pihjuutani toisen firman hiivaleipä jauhoja, aiemmin tehnyt...vuosia sitten... myllyn parhaasta. Halppikses ei ollut juuritaikinatyylillä kirjoitettua ohjetta pussin kyljessä, joten onneksi löytyi netistä teidän vanha tuttu ja hyväksi todettu ohje. Kiitos.
Kaapissa on sämpyläjauhoja, voiko juuren tehä niistä?

Pages