Hiivaleipä juurella

Hiivaleipä
1 t 40 min, josta valmisteluaika 20 min
  • Suolaa ei saa lisätä juureen, vaan vasta taikinaan.
  • Juuri antaa enemmän makua taikinaan.
  • Taikinan tulee olla löysähkö, jolloin ei tule "tiukka" vaan pehmeä, oikeanlainen leipä!
  • Juuren voi tehdä myös edellisenä päivänä ja pitää yön yli jääkaapissa, jolloin tuore leipä on hyvin maistuvaa!
  • Vaihtelua leipään saat lisäämällä siihen rouhetta, esim. Kuidukas-leseseosta.
3 isoa hiivaleipää
Juuri:
½lvettä
30ghiivaa (⅔ pkt)
2rklsiirappia
6dlMyllyn Paras Hiivaleipävehnäjauhoja
Taikina:
2tlsuolaa
30gjuoksevaa margariinia tai öljyä
n.8dlMyllyn Paras Hiivaleipävehnäjauhoja

Valmistusohje

  1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota nesteeseen hiiva. Lisää siirappi ja 6 dl hiivaleipävehnäjauhoja ja sekoita. Anna taikinajuuren käydä puolisen tuntia niin, että se alkaa kuplia. Mikäli haluat enemmän makua taikinaan, anna juuren tekeytyä pidempään viileässä esim. jääkaapissa. Juuri voi olla vaikka yön yli jääkaapissa, mutta tee taikinajuuri tällöin kylmään nesteeseen.

  2. Valmista taikina lisäämällä juuritaikinaan suola, rasva ja vaivaa sekaan jauhoja niin, että taikinasta tulee hyvä leipoa leipiä. Leivo taikinasta heti alustuksen jälkeen kolme isoa hiivaleipää.

  3. Kohota leivät kaksinkertaisiksi peitettynä. Pistele tai koristele pinta viilloin. Paista hiivaleipiä 200-asteisen uunin alatasolla 20-25 min kauniin ruskeiksi. Leipä on parasta tuoreena.

  4. Vaihtelua leipään saat lisäämällä siihen rouhetta, esim. Kuidukas -leseseosta tai vaikkapa kuivattua suppilovahverorouhetta. Lisää ne jo juureen turpoamaan ja lisää tällöin hieman nesteen määrää.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (75)

Heippa. Teen aina ns. juuren seisottamalla löysää taikinaa muutaman tunnin. Taikinaan voi käyttää erilaisia jauhoja, hiutaleita ja mitä sattuu kaapissa olemaan. Itse käytän kuivahiivaa. Se muuten toimii kylmänäkin yön yli tehdyssä sämpylätaikinassa. Taikina jääkaappiin ja aamulla sämpylöitä paistamaan. Rieskataikina tai vehnäleipätaikina saa olla tosi löysää, että just saa pellille käänneltyä. Pellillä en enää kohota, vaan suoraan kylmään uuniin. Kohoavat uunissa hyvin eivätkä lässähdä. 200c n.1 tunti. terv. Jouko.
Hei, kun on niin, että parasta on tuore leipä pian uunista tulon jälkeen, niin olisi kiva saada ohje yhdelle leivälle. t. Marianne
Tervehdys. Käytä aineksia yksi kolmasosa
Hyvä perustaikina, kiireisen juuritaikina on sopiva. Paistoin sämpylöiksi tuolla ohjeella 210 asteessa kiertoilmauunissa ja vesiastia höyryttämässä uunin pohjalla. Tuli rapeakuorisia, voin avulla. Aivan kuin leipomon sämpylöitä!
Leipuri korjaa, tein juuren toisen ohjeen mukaan ja siihen murennettiin lisäksi kaksi hapankorppuviipaletta.
Vähän katoaa idea kun juuri tehdään hiivalla...
Kiitos hyvistä ohjeista!
Muuten tosi hyvää leipää reseptillä, mutta itse laitan 2 desiä nestettä enemmän taikinaan ja koko paketin hiivaa. Silloin leipä kohoaa paremmin. Eikä halkea paistettaessa kun taikinassa on tarpeeksi nestettä.
Hei - asun Tanskassa ja täältä saa paljon oikein hyvää leipää ja hyviä jauhoja, mutta ei hiivaleipäjauhoja - olisin kiitollinen jos saisin hiivaleipäjauhojen sekoitussuhteen/viljalait. Kiitos etukäteen ;o)
Hiivaleipäjauho valmistetaan kuorikerrosta lähellä olevasta vehnäytimen osasta. Hiivaleipäjauho sisältää lähellä jyvän kuorta olevat ravintorikkaat osat, jotka tekevät jauhosta tummempaa ja kuitupitoisempaa kun ydinvehnäjauho. Terveisin, Kuluttajaneuvonta

Pages