Vuokaleipä pikajuureen tai yön yli -juureen

Vuokaleipä
2 t , josta valmisteluaika 20 min

Valmista leipätaikina pikajuureen tai yön yli juureen ja saat kuohkeat aromikkaat vuokaleivät. Pikajuuri syntyy kädenlämpöiseen veteen puolessa tunnissa. Jos valmistat taikinajuuren kylmään nesteeseen, käytä hiivaa vähemmän, 10 g/5 dl taikinanestettä kohti ja jätä juuri yön yli jääkaappiin, jolloin juureen alkaa kehittyä raskitusta, joka antaa leivälle makua. Älä lisää juureen suolaa, koska se heikentää hiivan toimintaa. Valmista löysähkö taikina, sillä sitä on helppo käyttää vuokiin ja leivistä tulee pehmeitä.

2 isoa vuokaleipää (1½–2 litran vuokiin)
Pikajuuri (tai yön yli):
5dlvettä
25gtuorehiivaa (tai yön yli -juureen 10 g tuorehiivaa)
2dlMyllyn Paras Graham Täysjyvävehnäjauhoja
2dlMyllyn Paras Hiivaleipävehnäjauhoja
1dlMyllyn Paras Kauraleseitä
1rklsiirappia
Taikina:
2-3tlsuolaa
6-7dlMyllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja (n. 400 g)
1-1½dlpähkinärouhetta, siemeniä ja/tai kuivattuja marjoja
Vuokien voiteluun:
1rklmargariinia tai rypsiöljyä

Valmistusohje

  1. Valmista ensin juuri. Mittaa vesi isoon kulhoon ja sekoita hiiva joukkoon, pienempi (10 g) hiivamäärä riittää, jos aikaa juuren käymiseen on 1 vrk, jos taas valmistat nopeammin, käytä 20 g hiivaa ja lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Sekoita graham- ja hiivaleipäjauhot sekä leseet ja siirappi mukaan. Peitä kulho kelmulla ja jätä lämpimään nesteeseen tehty juuri huoneenlämpöön 30 minuutiksi tai siirrä kylmä juuri jääkaappiin tekeytymään ainakin 12 tunniksi.

  2. Kun alat leipomaan taikinaa, sekoita juuren joukkoon suola. Alusta mukaan jauhoja yleiskoneen taikinakoukulla tai käsin niin, että taikina jää pehmeäksi, mutta irtoaa käsistä (noin 10 minuuttia). Lisää joukkoon loppuvaiheessa rouheet, siemenet ja/tai marjat. Halutessasi voit käyttää vähän jokaista.

  3. Voitele tai öljyä 2 pitkulaista leipävuokaa tai muuta uuninkestävää vuokaa. Jaa taikina niihin. Anna leipien kohota liinan alla kaksinkertaisiksi, noin 1 tunnin ajan.

  4. Pistele tai koristele kohonneiden leipien pinnat viilloin. Voit ripotella päälle vähän jauhoja. Nosta leivät 200-asteisen uunin alimmalle ritilätasolle ja paista leipiä 20–30 minuuttia. Kumoa leivät vähän jäähtyneenä ritilälle ja anna niiden jäähtyä kokonaan ennen viipalointia.

  5. Leipä on parasta tuoreena. Pakasta ylimäärä.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (0)