Liivatteen ja hyytelösokerin käyttö

Liivatteen ja hyytelösokerin käyttö

Miten liivatetta ja hyytelösokeria käytetään?

Liivate on valmistettu eläinkunnan valkuaisaineesta, kollageenista. Sitä on saatavilla liivatelehtinä ja jauheena.

Liivatelehti:
Tehtäessä liivatelehtien avulla hyytelöä toimi seuraavasti: Katso hyytelön ohjeesta montako liivatelehteä tarvitset. Liota liivatelehtiä hetki kylmässä vedessä. Kuumenna esim. lasissa mikroaaltouunissa tai kattilassa n. ½-1 dl vettä, maitoa tai hyytelöön muuten sopivaa mehua tms. lientä. Nosta liivatteet kylmästä vedestä, puristele niistä ylimääräinen vesi pois ja liuota ne sen jälkeen kuumentamaasi nesteeseen. Nestettä ei enää tässä vaiheessa pidetä mikrossa tai hellalla eli ei kuumenneta enää lisää. Anna liivateliemen jäähtyä hieman ja sekoita sen jälkeen haluamaasi hyytelömassaan.

Liivatejauhe:
Tehtäessä liivatejauheen avulla hyytelöä toimi seuraavasti: Katso ohjeesta annostelumäärä. Sekoita liivatejauho ja vesi kattilassa. Anna seoksen ensin liota 5 minuuttia kylmänä. Kuumenna seos sen jälkeen miedolla lämmöllä varovasti kiehumispisteeseen niin, että liivatejauhe liukenee nesteeseen. Muista, että sekoitus on tässä erityisen tärkeää. Anna seoksen jäähtyä hieman, mutta varo, ettei jähmety. Lisää seos tulevaan hyytelömassaan.

Liivatteen lämpötila:
Liivatteen lämpötilalla on sen verran merkitystä, että liivate liukenee vain kuumaan / kiehuvaan nesteeseen ja tätä kuumaa liivatenesteseosta tulee ensin jonkun verran jäähdyttää, jotta sitä voi laittaa esim. kermavaahtoon tai hedelmien / marjojen päälle. Jos liivatetta jäähdyttää liikaa ennen kermaan yhdistämistä, saattaa seurata liian nopea jäähtyminen, siis kun kermavaahto on kylmää. Tällöin vatkaus saattaa aiheuttaa pakkaantumista eli liivate onkin jo hyytelöitynyt ja hyytelö hajoaa vatkattaessa. Vatkauksen tulisi siis tapahtua selvästi ennen kuin liivate alkaa jähmettyä. Lisäksi liivatteen käyttäytymiseen vaikuttaa se, minkä kanssa se yhdistetään. Siihen löytyy selvä syy: liivate on valkuaista. Se siis reagoi kemiallisesti kuten valkuainen. Hedelmiä tai marjoja, joissa on valkuaista hajottavia entsyymejä, ei voi käyttää tuoreena liivatehyytelöissä. Esimerkiksi huono tulos syntyy seuraavista hyytelöistä: kiivi, ananas, mango, papaija. Myös tietyt kovin voimakkaat mausteet saattavat aiheuttaa ongelmia, esim. chili. Mutta huomaa, että kypsennettyinä tai säilykkeinä em. sopivat.

Hyytelösokeri:
Myös hyytelösokeri sopii hyvin marjahyytelöiden ja kakun päälle tehtävän kuorrutuksen tekoon. Hyytelösokeri sisältää sokeria ja kasvikunnasta valmistettua pektiiniä. Hyytelösokerin käyttö on tosi helppoa; se sulatetaan kiehuvaan veteen ja kaadetaan välittömästi esim. jäisten marjojen päälle.

Agar-agar:
Agar-agar on hyvä hyytelöintiaine täytekakun päälle. Se on valmistettu merilevistä. Agar-agaria saa esim. apteekista.

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.