Makaronitimballo

Sisilialainen timballo on mehevä ja perinteikäs uunipasta, jota syödään etenkin juhlapäivinä ja viikonloppuisin. Timballo on näyttävästä ulkomuodostaan huolimatta melko helppo valmistaa. Tällä uunipastalla hiukankin ruuanlaittoa osaavan kotikokin on suhteellisen helppo yllättää ruokavieraat. Työvaiheita on melko vähän, eniten aikaa kuluu lihakastikkeen eli ragùn valmistumisen odotteluun. Tärkeintä mehukkaan ja hyvin muotonsa pitävän timballon valmistamisessa on antaa ragùn makujen ja koostumuksen tiivistyä kunnolla. Jos ragù jää liian nestepitoiseksi, timballo ei jähmety paistettaessa tarpeeksi ja hajoaa helpommin vuokaa avattaessa
Perinteinen timballoon käytettävä pasta on sisilialainen renkaan muotoinen pieni anelletti, mutta tässä sisilialaisen ja suomalaisen uunipastaperinteen fuusiossa anellettin tilalla käytetään suomalaisen makaronilaatikon peruspilaria, eli Myllyn Paras makaronia. Sama resepti onnistuu myös käyttämällä Myllyn Paras kauramakaronia.
Liharagùn ainekset
400 g jauhelihaa
400 g tomaattimurskaa
150 g pakasteherneitä
0,5 dl punaviiniä
1 sipuli
1-2 porkkanaa
1-2 lehtisellerin vartta
3 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
laakerinlehti
Lisäksi
1 pss / 300 g Myllyn Paras Makaronia
1 pallo mozzarellaa
30 g parmesaania raastettuna
Myllyn Paras Korppujauhoja
oliiviöljyä
Liharagùn valmistaminen aloitetaan valmistamalla kastikepohja eli soffritto sipulista, porkkanasta ja lehtiselleristä.
Kuori kasvikset ja silppua ne hyvin pieneksi silpuksi. Kuumenna kasarissa tai padassa 2 rkl oliiviöljyä miedolla keskilämmöllä ja lisää sipuli-porkkana-selleri-silppu pataan. Kääntele kasviksia oliiviöljyssä ja anna kasvisten pehmetä 8-10 minuuttia hyvin miedossa. kuumuudessa. Sekoittele välillä. Jos pannu alkaa kuivua, lisää mukaan 1-2 tl vettä. Sekoita silputut valkosipulinkynnet mukaan pari minuuttia ennen kuin soffritto alkaa olla valmis.
Soffritton valmistuttua, nosta lämpöä ja lisää jauheliha pataan. Pilko liha pieneksi ja sekoita hyvin soffritton kanssa. Lihan muuttuessa harmaasta ruskeaksi, lisää punaviini. Kun alkoholin haju on haihtunut ja punaviini imeytynyt, mausta liha suolalla ja mustapippurilla. Lisää tomaattimurska ja sekoita hyvin. Upota joukkoon 1-2 laakerinlehteä. Peitä pata kannella ja anna ragùn hautua miedolla lämmöllä vähintään tunnin verran. Sekoittele ajoittain ja lisää tarvittaessa tilkka vettä, jos kastike alkaa tarrata kiinni pohjaan. Sekoita herneet kastikkeeseen ja jatka kypsentämistä vielä 10 minuuttia. Maista ja mausta suolalla ja pippurilla. Jos maku tuntuu jäävän hiukan vajaaksi, mukaan voi lisätä pienen tilkan punaviinietikkaa, jonka hapot nostavat makuja esiin. Poista laakerinlehti, kun ragù on valmis.
Kastikkeen hautuessa valmistele timballon muut ainekset. Keitä Myllyn Paras makaroni suolalla maustetussa vedessä lähes kypsäksi, noin 8 minuuttia. Valuta makaronit ja sekoita huolellisesti valmiin ragùn joukkoon. Tämän jälkeen ragùn annetaan jäähtyä noin 30 minuuttia, jotta kastike tiivistyy eikä valu timballon kasaamisen aikana irtopohjavuuan raoista. Leikkaa mozzarellat siivuiksi ja raasta parmesaani.
Levitä irtopohjaiseen kakkuvuokaan 1 rkl oliiviöljyä ja jauhota reunat ja pohja kerroksella korppujauhoja. Rakenna timballo kerroksittain. Aloita levittämällä vuuan pohjalle paksu kerros makaroni-ragù-yhdistelmää. Jatka kerroksella mozzarellasiivuja ja korppujauhoja. Tee toiset samanlaiset kerrokset ja vielä viimeiseksi kerros makaroni-ragù-yhdistelmää. Painele päältä sen verran, että timballosta tulee tiivis. Viimeistele vielä korppujauhoilla ja raastetulla parmesaanilla.
Paista timballoa 200 asteisessa uunissa noin 20-30 minuuttia. Anna valmiin timballon jäähtyä vähintään 15 minuuttia ennen kuin avaat vuuan reunat. Ennen vuuan avaamista tarkista veitsellä tai ohuella lastalla, että timballo ei ole jäänyt mistään kohdasta kiinni vuuan reunoihin. Mitä kauemmin timballon malttaa antaa jäähtyä, sitä paremmin se pysyy leikattaessa muodossaan.
Vinkki:
Irtopohjavuoka kannattaa asettaa esimerkiksi uunipellille, jotta mahdollinen rasva ei tihku paiston aikana uunin pohjalle.
Kommentteja ja keskustelua