Cannelloni cannolot

Cannolot, italiaksi yksikössä cannolo ja monikossa cannoli, ovat yksi sisilialaisen leivoskulttuurin lippulaivoista. Kyllä, Sisilian yhteydessä voidaan hyvinkin käyttää sanaa leivoskulttuuri, sillä paikalliset kahvilat ja leipomot eivät todellakaan pode runsaudenpulaa, mitä tulee perinteisten sisilialaisten makeiden herkkujen tarjontaan. Cannolot ovat rasvassa rapeaksi paistettuja ohutkuorisia taikinaputkiloita, jotka täytetään kermaisella, makeaksi maustetulla ricottalla. Tämän jälkeen cannolot viimeistellään usein suklaalla, pistaasipähkinöillä ja tomusokerilla. Monesti cannoloiden päihin asetetaan myös esimerkiksi puolikkaat kirsikat tai candeerattuja hedelmänpaloja.
Cannoloiden historia on sen verran pitkä, että alkuperä on ehtinyt kadota menneisyyden hämäriin. Yksi ensimmäisistä maininnoista cannolon tyyppisistä leivonnaisista on peräisin kuuluisalta roomalaiselta filosofilta ja lakimieheltä Marcus Tullius Cicerolta. Vuonna 80 eaa Cicero kirjoitti kuvauksen cannolon esiasteesta. Cicero kertoi törmänneensä syötävään, joka oli kuin jauhoista valmistettu putki täynnä makeaa maitoa.
Ciceron kuvaaman kaltaisia cannoloiden esiversioita on Sisiliassa ollut olemassa ties kuinka kauan, mutta nykypäivän cannoloiden tiedetään olevan peräisin noin 800-900 luvulta. Tämä oli aikaa, jolloin tuo monien kansojen himoitsema viljava saari oli arabien valloittama. Tieteen, taiteen ja teknologian tuntemuksen lisäksi arabit olivat mausteiden asiantuntijoita. Tältä ajalta on peräisin esimerkiksi sokerin käytön yleistyminen ruoka-aineiden makeuttajana.
Vaikka Cicero onkin yksi oman aikansa suuria filosofeja ja viittaus cannolon tyyliseen syötävään on sinänsä mielenkiintoinen, ehkä useimmat tuntevat cannolot paremminkin Kummisetä-elokuvien kautta. Yksi legendaarinen viittaus cannoloihin on intensiivinen kohtaus, joka päättyy Richard Castellanon näyttelemän Peter Clemenzan repliikkiin "Leave the gun. Take the cannoli." Toinen dramaattinen cannoli-kohtaus on, kun Connie Corleone käyttää myrkytettyä cannoloa tappaakseen kummisetänsä Don Oswaldo Altobellon.
Cannoloiden tekeminen taikinasta vaatii näppäryyden lisäksi putkilomaiset cannolo-muotit, joiden ympärille taikina pyöritetään uppopaistamisen ajaksi. Käyttämällä pientä luovuutta ja hyödyntämällä valmiita cannelloni-pastaputkiloita voidaan välttää tämä cannolien leipomisen kaikkein vaativin osa ja päästä silti erinomaisen herkulliseen lopputulokseen.
Cannelloni cannolot valmistuvat helposti. Ensin pastaputkilot keitetään nopeasti suolaamattomassa vedessä. Lyhyen keittämisen avulla cannellonit kypsyvät nopeammin uppopaistettaessa ja niistä tulee ohuita ja erittäin rapeita. On tärkeää, että keitetyt cannellonit jäähdytetään nopeasti kylmällä vedellä ja niiden annetaan kuivua ennen uppopaistamista. Jos cannellonit ovat märkiä, öljy voi alkaa räiskyä.
Ainekset
1 pkt Myllyn Paras Cannelloni
öljyä uppopaistamiseen
Ricottatäyte
400 g ricotta-juustoa
1,5 rkl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kanelia
Viimeistelyyn
250 g tummaa suklaata
rouhittua pistaasipähkinää
tomusokeria
Valmista ensin täyte valmiiksi jääkaappiin odottamaan. Notkista ricotta kulhossa pallovispilällä sekoittaen. Lisää mukaan sokerit ja kaneli. Sekoita huolellisesti, peitä kulho tiiviisti ja laita jääkaappiin. Täyte riittää noin 15 cannoloon. Täytettä voi halutessaan maustaa myös muilla tavoin, kuten esimerkiksi raastetulla sitruunankuorella, hunajalla tai suklaalla.
Cannellonien esikeittäminen
Laske kattilaan reilusti vettä ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Keitä cannellonit 2-3 putkilon erissä, jotta vesi ei lakkaa kiehumasta. Laske cannellonit varovasti kiehuvaan veteen ja kypsennä vain minuutti. Nosta putkilot reikäkauhalla siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä. Aseta cannellonit kuivumaan pystyasentoon esimerkiksi puisen leikkuulaudan päälle. Pastaputkiloiden täytyy olla täysin kuivia ennen uppopaistamista.
Cannellonien uppopaistaminen
Kaada pienehköön, tukevaan kattilaan uppopaistamiseen soveltuvaa öljyä niin, että öljyä on noin 2-3 cm kerros. Valitse öljy, joka kestää kovia lämpötiloja, kuten rypsi- tai pähkinäöljy. Kuumenna öljy 170-180 °C:ksi. Parhaan lopputuloksen saa käyttämällä lämpömittaria, mutta oikea lämpötila löytyy myös kokeilemalla. Öljy on sopivaa, jos öljyyn pudotettu leipäpala paistuu kymmenessä sekunnissa rapean ruskeaksi. Pidä varmuuden vuoksi kattilan kansi käden ulottuvilla ja huolehdi, että kuumaan öljyyn ei päädy vettä.
Paista cannellonit yksi tai kaksi kerrallaan. Laske cannellonit varovasti öljyyn ja paista yksi minuutti. Nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle jäähtymään. Pastaputkilot paistuvat öljyssä vaaleanruskeiksi ja rapeiksi. Niiden pintaan ja sisäpuolelle voi nousta pieniä ilmakuplia. Mahdolliset sisäpuolen ilmakuplat voi tökkiä varovasti rikki ennen täyttämistä, jotta täyte mahtuu paremmin putkilon sisään.
Täyttäminen ja viimeistely
Täytä täysin jäähtyneet cannellonit pursottamalla ricotta-täytettä putkiloiden sisään. Sulata suklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa. Dippaa cannelloni cannolot suklaassa ja ripottele suklaan päälle pistaasirouhetta. Anna suklaan jähmettyä, viimeistele cannolot tomusokerilla ja aseta tarjolle. Täytetyt cannolot pysyvät rapeina ainakin 1-2 tuntia.
Kommentteja ja keskustelua