Puolukan monipuoliset käyttömahdollisuudet
Silmääni miellyttää näkymä, jossa mökkirinteessä puolukat punertavat runsaina mäntymetsän vihreydessä. Olen aina pitänyt puolukasta. Muistan, että jo pienenä söin puolukoita mielelläni, tosin kuulemma myös hunajaa. Ilmeisesti makurepertuaarini on laaja, pidän happamasta ja makeasta. Varsinkin puolukan kirpeys yhdistettynä pieneen makeaan on makuuni. Kaurapuuron päällä nautin mielelläni puolukoita.
Puolukkasato vaihtelee vuosittain, mutta useimmiten puolukoita on tullut runsaasti. Tänä syksynä mökillämme Hauholla näyttäisi tulevan keskinkertainen puolukkasato (2019). Kuivana kesänä puolukat jäävät helposti pieniksi. Puolukkaa, kuten muitakin metsämarjojamme on tutkittu melko paljon. Kaikki marjat keventävät ruokavaliota ja moni nainen tietää, että karpalosta tai puolukasta on apua virtsatietulehduksiin. Itsekin kuulun niihin, jotka uskovat tähän. Useiden tutkimuksien mukaan tämä ei ole vain vanhan kansan uskomus, vaan asiassa voi todella olla perää, sillä puolukassa on runsaasti polyfenolisia yhdisteitä.
Puolukoita kannattaa poimia vähintään talven klassikkoruokia varten pakastimeen. Puolukat säilyvät hyvin viileässä survottuna omassa liemessään tai niistä voi valmistaa puolukkahilloa. Itse olen tehdyt hilloa myös hillosokerilla ja maustaen kanelilla tai vaniljalla. Myös pieni määrä alkoholia, esimerkiksi likööriä tai viskiä sopii mausteeksi.
Puolukasta voi uuttaa kauniin punaista puolukkatuoremehua, jonka valmistus on helppoa. Keittämistä tai mehumaijaa ei tarvita. Puhdistetut puolukat vain survotaan (esimerkiksi 5 kg) ämpäriin ja päälle kaadetaan keitettyä vähän jäähtynyttä vettä (1 litra), johon on liuotettu sitruunahappoa (1 rkl). Kansi laitetaan päälle ja ämpäri jätetään jääkaappiin kahdeksi vuorokaudeksi. Tämän jälkeen seos siivilöidään eli otetaan mehu tarkasti talteen. Mehuun lisätään sokeria maun mukaan, noin 2–3 dl mehulitralle. Puolukkamehu säilyy yllättävän hyvin viileässä puhtaissa pulloissa, koska puolukka sisältää itsessään bentsoe- ja sitruunahappoa.
Klassisin puolukkapuuro on vispipuuro. Unelmaisen pehmeän vispipuuron salisuus on sen kuohkeus. Keitä puolukoita ensin vedessä noin 10 minuuttia ja siivilöi halutessasi marjat pois. Kuoret antavat kuitua ruokavalioon, mutta vievät hieman puuron samettista tuntua pois. Vispilöi kiehuvaan puolukkamehuun mannasuurimot ja lisää sokeri. Keitä puuroa välillä sekoittaen 5 minuutta. Anna puuron jäähtyä vartin verran niin, että laitat puurokattilan kylmään veteen. Tiskiallas on hyvä paikka. Kun puuro on vähän jäähtynyt, se jäähdytetään loppuun vatkaamalla voimakkaasti niin, että saat samettista vispipuuroa.
Vaihteluna vispipuuron voi maustaa vaniljalla. Itse nautin vispipuuron kanssa maitoa, mutta myös kermaa tai erilaisia maitojuomia voi käyttää. Kookosmaitojuoma on kookoksen ystävien maistuva valinta, mantelimaito taas on hienostunut pari samettiselle vispipuurolle.
Katso vispipuuron resepti-ideat näiden linkkien takaa: Vatkattu marjapuuro ja Vispipuuro
Kommentteja ja keskustelua